Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RCD 971 - modyfikacje

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem egzemplarz z końca lat 90-tych ubiegłego wieku . Potencjał oceniłem na podstawie oględzin schematu ( chwalony filtr i przetworniki - PMD100 i PCM63 , godziwe zasilanie , przyzwoity analog itd ) oraz dobrych opinii w sieci . Po pierwszych odsłuchach jestem rozczarowany - brak wyższego basu i niższej średnicy powoduje , że dźwięk jest suchy i zbyt lekki , giną detale w niższej średnicy , brak potęgi dźwięku , góra słabowita i bez blasku , niższy bas rozlazły . Z drugiej strony niezła przestrzeń , ładna i klarowna środkowa i wyższa średnica  , brzmienie na średnicy pełne ,,życia" - właściwie tylko ten podzakres mnie satysfakcjonuje więc chcę go zmodyfikować . Nowe kondensatory bo Black Gate'y i reszta mają już około 30 lat . Może MKP zamiast ceramicznych ? Gniazdo zasilania na solidny kabel sieciowy ? Wymiana opampów lub inny analog ? Niskoszumowe stabilizatory ? Zwora zamiast elektrolitów na wyjściu ? No ale to tylko kosmetyka a co z poważnymi zmianami ? Co radzicie , co testowaliście , co się wam spodobało a co nie ? 

pozdr. 

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/167353-rotel-rcd-971-modyfikacje/

To ciekawe co piszesz, bo ja tez go mam juz ponad 20 lat nie robiac przy nim nici (od czasu do czasu tylko przemycie soczewki lasera) i jestem zadowolony z jakosci dzwieku. Powiem wiecej: Kiedys wraz z kolega porownywalismy go - w ciemno - z Audio Research CD8 i obaj wybralismy Rotela jako lepiej brzmiacy odtwarzacz. Moja propozycja: Zabieraj swoj odtwarzacz pod pache, wpadaj do mnie i mysle, ze wszystko sie wyjasni czy to wina Twojego odtwarzacza, ze wiele Ci nie pasuje w brzmieniu, czy tez przyczyna lezy gdzie indziej.   

@arturp w Radioelektroniku nr 4 z 2002 roku jest opisana modyfikacja układów wyjściowych tego odtwarzacza.  Autor pisze, że uzyskał znaczącą poprawę dźwięku w wielu aspektach. Mogę udostępnić artykuł na pw.

Edytowane przez kram

Myślę, że to zależy też od reszty toru. Generalnie cedeki Rotela same w sobie grają takim szybkim, otwartym dźwiękiem, ale troszkę bez masy i dociążenia. Przynajmniej ja mam takie odczucia. Ale tak jak napisałem, reszta toru jest ważna...no i osobiste preferencje. Przypuszczam, że ze wzmacniaczem Rotela z tamtych lat, ta synergia będzie lepsza.

5 godzin temu, arturp napisał:

Po pierwszych odsłuchach jestem rozczarowany

5 godzin temu, arturp napisał:

Nowe kondensatory bo Black Gate'y i reszta mają już około 30 lat . Może MKP zamiast ceramicznych ? Gniazdo zasilania na solidny kabel sieciowy ? Wymiana opampów lub inny analog ?

najpierw w ciemno wyrzucamy fabryczne bebechy , a potem wstawiamy coś wg własnego uznania . Nie lepiej było sprawdzić jakość tego w nim zastałeś , zweryfikować ich stan , może jeden czy 2 wymienić i posłuchać , aby następnie mieć pewność , ze wprowadzane zmiany nie prowadzą na brzmieniowe manowce .

W pewnym sensie 991 byl podobną konstrukcją  , możesz zobaczyć jakiego rodzaju zmiany wprowadzono w katalogowo wyższym modelu . Z cała pewnością nie zrezygnowano z BG

Edytowane przez Nakamichi

Z tego co opisujesz to b.g są nadal niewygrzane, tak do niczego grają jak były grane mniej niż 500h a są tacy co twierdzą,ze dla b.g najlepiej musi minąć ok 2000h grania.

Wstawiałem do niego clocka i to pomogło i to znacznie. Druga sprawa to właśnie stabilizatory w zasilaniu coś na LT3042 robi w nim potworną różnicę in plus , to jest bardzo fajny odtwarzacz cd gra wyśmienicie. Wyższy 991 jest jakby nieco podmulony bo w nim nieco przekombinowali.

6 godzin temu, Lutek napisał:

porownywalismy go - w ciemno

Ja go porównuję z dacami NOS na AD1865 i PCM1701( 2 szt) , jednym dac na AD1955 ( czyli oversampling) i jednym dac Parasounda na PCM63( też oversampling ) . I każdy ma dźwięk bardziej zrównoważony . Najbardziej mnie zaskoczyła góra . Ludzie piszą , że piękna i czysta a nawet moje NOS-y mają góry więcej i czystszą . Natomiast brak wyższego basu to porażka - cierpi na tym rytmiczność i wypełnienie średnicy . Na szczęście kupiłem go tanio 🤭

5 godzin temu, kram napisał:

Mogę udostępnić artykuł na pw.

To by mi bardzo pomogło . Z góry dziękuję .

5 godzin temu, StachMuszel napisał:

Przypuszczam, że ze wzmacniaczem Rotela z tamtych lat, ta synergia będzie lepsza.

Na razie używam tego samego wzmacniacza tranzystorowego do porównań , aby było obiektywnie . A wzmacniacz jest przezroczysty , niewiele wnosi więc słychać wyraźnie różnice między źródłami .

5 godzin temu, Nakamichi napisał:

Nie lepiej było sprawdzić jakość tego w nim zastałeś , zweryfikować ich stan

Facet mi go sprzedał za 5 stówek , tyle kosztuje jeden oryginalny PCM63 , więc nie zastanawiałem się specjalnie bo i tak go odświeżę i zmodyfikuję . Pytanie tylko co modyfikować . Może jednak wywalić PMD100 i wstawić SM5842 , bo np Fikus pisał , że PMD100 to filtr jasny i agresywny . 

Godzinę temu, Piotrek608 napisał:

Z tego co opisujesz to b.g są nadal niewygrzane,

One mają 30 lat więc raczej są ,,suche" i mają wysoki ESR .

...there is no spoon...

LT3042 robi w nim potworną różnicę in plus

Wstawiałem do niego clocka i to pomogło i to znacznie.

O takie wskazówki mi chodzi . dzięki .

...there is no spoon...

20 minut temu, arturp napisał:

Facet mi go sprzedał za 5 stówek , tyle kosztuje jeden oryginalny PCM63 , więc nie zastanawiałem się specjalnie bo i tak go odświeżę i zmodyfikuję . Pytanie tylko co modyfikować . Może jednak wywalić PMD100 i wstawić SM5842 , bo np Fikus pisał , że PMD100 to filtr jasny i agresywny . 

To może trzeba podumać dlaczego takie opinie o PMD 100 . Stosują go różne firmy z różnym skutkiem . Ostatnio na forum był temat Denona , gdzie tez u kogoś wzbudzał kontrowersje . Nie wiem jakie doświadczenia ma Fikus , ale każdy ma prawo do własnych opinii . Ja ze swej strony nigdy bym nie określił SM 5842 jako ciemniejszy niz PMD 100 . Używały ich z powodzeniem zacne firmy o olbrzymim autorytecie w świecie audio , Parasoud czy Gryphon . Accuphase wybrało 5842 .

33 minuty temu, arturp napisał:

One mają 30 lat więc raczej są ,,suche" i mają wysoki ESR .

Zmierz i porównaj z fabrycznie nowymi FG .

1 minutę temu, Nakamichi napisał:

Używały ich z powodzeniem zacne firmy o olbrzymim autorytecie w świecie audio , Parasoud czy Gryphon . Accuphase wybrało 5842 .

Trochę mi szkoda tego PMD100 . Muszę to urządzenie odświeżyć ( głównie nowe kondensatory ) i wstawić lepsze opampy ( może Muses ? ) , pograć parę dni i może być już słychać kierunek zmian i przyczynę obecnych niedociągnięć brzmienia . 

...there is no spoon...

9 minut temu, arturp napisał:

Trochę mi szkoda tego PMD100

I słusznie

18 minut temu, Nakamichi napisał:

To może trzeba podumać dlaczego takie opinie o PMD 100 . Stosują go różne firmy z różnym skutkiem .

14 minut temu, arturp napisał:

głównie nowe kondensatory

x

54 minuty temu, arturp napisał:

One mają 30 lat więc raczej są ,,suche" i mają wysoki ESR

23 minuty temu, Nakamichi napisał:

Zmierz i porównaj z fabrycznie nowymi FG .

9 minut temu, kram napisał:

Właśnie przesłałem wspomniany artykuł na pw.

Super.  Dziękuję .

mam sporo analogów ( w tym lampowe ) więc też potestuję ale warto się oprzeć na dobrym projekcie na opampach . 

Jest jeszcze jedna ciekawa sprawa , którą Thorsten Loesch opisał w swoim artykule Thermionic Valve Analogue Stages for Digital Audio .

Cyt:,, The PCM 63 is unique in that it allows us to disconnect the output from the pull-down current source. No such thing exists in the TDA1541. In order to offer a 0mA output at digital silence (that is NOT all bit’s set to zero by the way) almost all Multibit DAC’s use a pull-down current source offering a - ½ full scale current offset, zeroing the output at digital silence. The PCM63 allows us to eliminate this current-source (a bunch of transistors, resistors and Jah knows what else), simply by disconnecting pin 5 (offset) form pin 6 (output). Having done that we are left with a DAC that will swing now from 2mA for digital silence to 0 and 4mA peaks for negative or positive full-scale signals, respectively. It is in this mode that the highest degree of sound quality from the PCM63 is realised, at the penalty of a ½ full-scale offset. In many circuits the measures required to eliminate this offset would be worse than the problem, so this is rarely done. In our own little circuits the offset matters little and hence we can safely employ this scheme. The highest value of I/V conversion resistor usable before significant distortion becomes notable is 100 Ohm in this case for the PCM63.

...there is no spoon...

16 godzin temu, arturp napisał:

Super.  Dziękuję .

mam sporo analogów ( w tym lampowe ) więc też potestuję ale warto się oprzeć na dobrym projekcie na opampach . 

Jest jeszcze jedna ciekawa sprawa , którą Thorsten Loesch opisał w swoim artykule Thermionic Valve Analogue Stages for Digital Audio .

Cyt:,, The PCM 63 is unique in that it allows us to disconnect the output from the pull-down current source. No such thing exists in the TDA1541. In order to offer a 0mA output at digital silence (that is NOT all bit’s set to zero by the way) almost all Multibit DAC’s use a pull-down current source offering a - ½ full scale current offset, zeroing the output at digital silence. The PCM63 allows us to eliminate this current-source (a bunch of transistors, resistors and Jah knows what else), simply by disconnecting pin 5 (offset) form pin 6 (output). Having done that we are left with a DAC that will swing now from 2mA for digital silence to 0 and 4mA peaks for negative or positive full-scale signals, respectively. It is in this mode that the highest degree of sound quality from the PCM63 is realised, at the penalty of a ½ full-scale offset. In many circuits the measures required to eliminate this offset would be worse than the problem, so this is rarely done. In our own little circuits the offset matters little and hence we can safely employ this scheme. The highest value of I/V conversion resistor usable before significant distortion becomes notable is 100 Ohm in this case for the PCM63.

To masz zrobione we wszystkich Rotelach , 971, 990, 991 . 

Jednak nie uniosło ich to rangi legend audio .

A co z tym PMD 100 ;-))

Kurcze ja też uważam PMD100 za zły i agresywny filtr ( i to całkiem niezależnie od tego postu) SM5813/43/42 są o epokę lepiej brzmiące, ba nawet słabszy SM5840 z niższym pasmem zaporowym uważam za lepszy. Też sugeruję wymianę na odpowiednim stoliczku, dziś już nie wydają dysków cd HDCD. Ale cena zakupu rewelacja tak czy siak.

6 godzin temu, Nakamichi napisał:

A co z tym PMD 100 ;-))

Jeśli mi ten RCD 971 nie zagra po modyfikacjach to pewnie będę go sprzedawał w całości . I tak mi nie będzie potrzebny bo zbuduję dac-a na PCM63 z elementów wyciągniętych z Parasound'a P/DD 1500 ( w nim siedzą ciekawostki - procesor Zoran , 3 szt SM5843 , 3 szt PCM63-J , 3 szt. PCM1702 , solidne ...) .

5 godzin temu, OLES napisał:

jak brzmi z nosnikiem w hdcd. Mi się wydaje, że one wszystkie "strojone" pod hdcd były.  

Jeszcze nie testowałem HDCD.

Kurcze ja też uważam PMD100 za zły i agresywny filtr

Na razie tylko poprawie mu zasilanie ( niskoszumowe staby , nowe kondy , może diody prostownicze ) . Zobaczymy jak zagra odświeżony . 

Dopiero dzisiaj go otworzyłem . W środku wszystko fabryczne , napęd pracuje a do tego brak kurzu więc na początek jest OK. 

...there is no spoon...

To może trzeba jednak prosto , bo jak każdy widzi filtr to filtr ;-)) , ale gdyby go wymienić to w 90% przypadków okaże  się , ze jest jednak inny .

Otóż mając w sobie zaszyty dekoder HDCD musi tez reagować ( zarządzać ) zmianą poziomu niezbędna dla prawidłowego odczytu w HDCD . A ta kość może to robić na dwa sposoby , raz wewnętrznie zmniejszając sygnał  jakim wysterowuje przetwornik D/A , lub co moim zdaniem lepsze a rzadzej stosowane poprzez zmiana wzmocnienia w stopniu analogowym po procesie .  Niestety zazwyczaj wykorzystywana jest opcja wewnętrznej zmiany poziomu , gdzie PRZETWORNIK dla odczytu CD pracuje z OBNIŻONYM SYGNAŁEM , a właściwy poziom wyjściowy analogu jest uzyskiwany poprzez wymuszenie większego wzmocnienia w stopniach analogowych . Tymi trybami zawiaduje PMD 100 i rodzaj jego pracy ma bezpośredni wpływ nie tylko techniczny ale tez rodzaj brzmienia jaki sie z tym wiąże . Gdyby ktoś podjął praktyczną próbę jego wymiany to musiał się zetknąć z tym zagadnieniem .  W wątku Denona jest to realizowane zewnętrznie , a w tym modelu Rotela problem poziomu pojawi sie bezposrednio po probie wymiany filtra ( poziom wyjściowy wzrośnie dwukrotnie i będzie konieczna redukcja wygnału w analogu do poziomu 2 V . W tym modelu CD , przetwornik PCM 63 pracuje dla odczyty CD z obniżonym poziomem .

16 godzin temu, arturp napisał:

Na razie tylko poprawie mu zasilanie ( niskoszumowe staby , nowe kondy , może diody prostownicze ) . Zobaczymy jak zagra odświeżony . 

A na wschodzie bez zmian

7 godzin temu, Nakamichi napisał:

A na wschodzie bez zmian

Od tego zacznę. Ale coraz bardziej mam ochotę zrobić z niego dac-a . Odbiornik , filtr , przetworniki i różne analogi . 

...there is no spoon...

1 godzinę temu, arturp napisał:

Od tego zacznę. Ale coraz bardziej mam ochotę zrobić z niego dac-a . Odbiornik , filtr , przetworniki i różne analogi . 

8 godzin temu, Nakamichi napisał:

W tym modelu CD , przetwornik PCM 63 pracuje dla odczyty CD z obniżonym poziomem .

Moim zdaniem od tego powinieneś zacząć , w trybie zewnętrznej zmiany poziomu dla PMD 100 i korekcie analogu odsłuchać czy porównywać różne filtry . Powodzenia

W dniu 6.06.2024 o 16:07, Piotrek608 napisał:

Kurcze ja też uważam PMD100 za zły i agresywny filtr ( i to całkiem niezależnie od tego postu) SM5813/43/42 są o epokę lepiej brzmiące, ba nawet słabszy SM5840 z niższym pasmem zaporowym uważam za lepszy. Też sugeruję wymianę na odpowiednim stoliczku, dziś już nie wydają dysków cd HDCD. Ale cena zakupu rewelacja tak czy siak.

Zabłysnąłeś 🙂 szczególnie z tym SM5813 😄 

Godzinę temu, kolmen napisał:

Zabłysnąłeś 🙂 szczególnie z tym SM5813 😄 

🥱 Słabiutko . Nic co byłoby warto przeczytać . Bo po co ? Coś z tego wynika oprócz pobłażliwego uśmiechu dla autora takiego tekstu ? 

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

🥱 Słabiutko . Nic co byłoby warto przeczytać . Bo po co ? Coś z tego wynika oprócz pobłażliwego uśmiechu dla autora takiego tekstu ? 

gdyby pozostać jedynie przy jednej firmie , to przytaczany tu przez Ciebie Parasound stosował w podstawowych modelach SM 5813 , a wyższych w tym w topowym D/AC 2000 , na przetworniku Ultra Analoga filtr PMD-100 . Głupi byli i nie czytali opinii na forum .

Każdy ma prawo do swoich opinii czy wniosków , ale zawsze przed tym warto wiedzieć czego się słucha , bo można dojść do fałszywych wniosków

18 minut temu, Nakamichi napisał:

Parasound stosował w podstawowych modelach SM 5813

Mam kilka schematów Parasound'ów i tam są PMD100 , SM8513 i SM8543 . W moim siedzą 3 szt . SM5843  .

25 minut temu, Nakamichi napisał:

warto wiedzieć czego się słucha , bo można dojść do fałszywych wniosków

Racja , dlatego na początek chcę się pozbyć typowych źródeł problemów . Kondy, laser, opampy , staby itd . Ale z dnia na dzień bardziej kręci mnie wizja zrobienia dac-a z tego Rotela . Przynajmniej będę wiedział co robię a nie opierał się na cudzych rozwiązaniach , które mi czasem nie pasują . 

...there is no spoon...

2 minuty temu, arturp napisał:

Mam kilka schematów Parasound'ów i tam są PMD100 , SM8513 i SM8543 . W moim siedzą 3 szt . SM5843  .

No jasne , to juz wiesz jak grają ;-))

3 minuty temu, arturp napisał:

Racja , dlatego na początek chcę się pozbyć typowych źródeł problemów . Kondy, laser, opampy , staby itd . Ale z dnia na dzień bardziej kręci mnie wizja zrobienia dac-a z tego Rotela . Przynajmniej będę wiedział co robię a nie opierał się na cudzych rozwiązaniach , które mi czasem nie pasują . 

Przed zmianą czegoś , dobrze jest wiedzieć jak działa to co chcemy zmieniać ( ulepszyć ) . Tu nie ma drogi na skróty

1 minutę temu, Nakamichi napisał:

No jasne , to juz wiesz jak grają ;-))

Parasoundy mocno się różnią analogami od Rotela a to pewnie ma większy wpływ na brzmienie niż filtr . Parasound gra spokojniej i równo ( choć nadal gorzej od moich dac-ów ) a Rotel ma lepszą średnią i wyższą średnicę . Co gorsza ten Rotel mniej mnie przekonuje niż Denon DCD 685 po niewielkich modach ( miałem ich z 10 sztuk a wczoraj kupiłem kolejnego - uszkodzonego  ( napęd )  za 150 zł z wysyłką , bo był tani . To jednak nałóg  🤭) . 

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

To jednak nałóg  🤭

spacer.png

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

Dzisiaj dotarł Denon DCD 685 i mimo zdychającego napędu gra równiej od Rotela . Może trochę za dużo góry ale za to dół znośny . I to na dziadowskich opampach .

...there is no spoon...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Republika ziemniaczano buraczana pod przywództwem  podwykonawcy idei Haushoffera

Czyli nadal niebieskie za czerwone . I tak mija 20 lat

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

W dniu 9.06.2024 o 18:22, arturp napisał:

Parasoundy mocno się różnią analogami od Rotela a to pewnie ma większy wpływ na brzmienie niż filtr . Parasound gra spokojniej i równo ( choć nadal gorzej od moich dac-ów ) a Rotel ma lepszą średnią i wyższą średnicę . Co gorsza ten Rotel mniej mnie przekonuje niż Denon DCD 685 po niewielkich modach ( miałem ich z 10 sztuk a wczoraj kupiłem kolejnego - uszkodzonego  ( napęd )  za 150 zł z wysyłką , bo był tani . To jednak nałóg  🤭) . 

Przynajmniej zagrzałeś już lutownicę ? Masz jakiś plan na działania przy nim ?

• Pokaż nowe odpowiedzi