Skocz do zawartości
IGNORED

Ca axr 100+ pylon saphire 23 co sądzicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Mój pokój to kwadrat około 16.5-17m2  aktualny zestaw to Cambridge audio axr 100+ taga harmony 506v2 kolumny frontowe 3 drożne . Przyszedl czas na zmianę kolumn ,proszę o opinie czy saphire 23 to dobry kierunek i czy czy jakość dźwięku poprawi się znacznie w stosunku do kolumn taga

Tak prosto nie da się odpowiedzieć, bo "poprawi" znaczy dla każdego coś innego,

ale jeśli już, to raczej w model oczko wyżej czyli Sapphire 25. Fakt, że droższy,

ale poważniejsze 17 cm woofery Visatona dają szanse na lepszy bas, niż z 13 cm.

A takie woofery są w modelu 23; podobnie do frontów Tagi. Oczywiście jeśli bas

nie leży w centrum Twojego zainteresowania, to można mniejsze, ale musisz też

pamiętać, że BR z tyłu może wymagać pewnego dystansu od ściany.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Cześć 🙂

Ogółem przejście na Pylony Sapphire 23 to jest krok do przodu w kwestii jakości grania, ale jest to też zmiana w sygnaturze. Te Pylony są dość ciepłe, basowe, lekko przyciemnione. Dobre połączenie z AXR100 🙂 W razie czego zapraszam na odsłuch 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Generalnie połączenie szafirów do tego Cambridge to dobry pomysł. One lubią grać mocno basowo. Jest on także rozluźniony więc połączenie z mocnym i sztywniej grającym CA to dobra myśl. 

Czy zmiana będzie dobra to już zależy od indywidualnych preferencji oraz od twojego pomieszczenia. Pomieszczenie nie jest duże. Jeśli warunki są nie sprzyjające to żeby nie było nadmiaru basu. Chociaż jak lubisz 

10 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Generalnie połączenie szafirów do tego Cambridge to dobry pomysł. One lubią grać mocno basowo. Jest on także rozluźniony więc połączenie z mocnym i sztywniej grającym CA to dobra myśl. 

Czy zmiana będzie dobra to już zależy od indywidualnych preferencji oraz od twojego pomieszczenia. Pomieszczenie nie jest duże. Jeśli warunki są nie sprzyjające to żeby nie było nadmiaru basu. Chociaż jak lubisz 

Szafir 23 od 12 do 25 m2...

18 godzin temu, Amator dźwięku napisał:

Szafir 23 od 12 do 25 m2...

Tam napisał producent. 

Równie dobrze mógłby napisać od  9i2/7 do 26.4 M2.

Rozumiesz?

To zależy od akustyki pomieszczenia. 

• 4 miesiące później...
9 godzin temu, WiktorS napisał:

Podłączę się do pytania... Czy każdy pylon będzie pasował do AXR100? Czy raczej trzeba rozpatrywać to konkretnymi modelami? 

Raczej każdy bo żaden plon nie gra wyeksponowaną górą. Chodź nowy zirkon ma jej więcej 

Choć nie dla każdego pylona będzie to wystarczający wzmacniacz. 

Mówię tu o klasie brzmienia i sposobie grania bo jeżeli chodzi o moc to akurat wystarczy dla wszystkich modeli. 

O których modelach myślisz i z czym je testowałeś?

Ja bym się też kierował metrażem, bo Kambodża uciągnie większość modeli.

Biorąc pod uwagę choćby serię Sapphire, to brzmienie będzie jednak podobne.

Bo cała seria używa tej samej kopułki, ale głośność czy możliwości w dole pasma różne.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 godzin temu, WiktorS napisał:

Podłączę się do pytania... Czy każdy pylon będzie pasował do AXR100? Czy raczej trzeba rozpatrywać to konkretnymi modelami? 

Moim zdaniem tak, poza Opalem 🙂 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

11 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

O których modelach myślisz i z czym je testowałeś?

Z pylonami nie miałem kontaktu. Wyaptrzyłem ostatnio Pylon Audio Ruby Monitor. I zastanawiam się czy to nie były by odpowiednie kolumienki dla mnie. Oczywiście przed zakupem i tak przestestuję ale chciałbym wiedzieć czy w ogóle przypasują do tego wzmacniacza. Na stronie producenta widzę że dają radę do 23m2. Czyli to byłby mój metraż pokoju. 
No i jeszcze jedna kwestia... Ktoś tam na Ceneo w opiniach piesze że zakupił te kolumny i grają u niego z jakimś budżetowym Denonem. Że potrzebują dobrej elektroniki żeby dobrze zagrać. Co o tym sądzisz? 

Edytowane przez WiktorS
uaktualnienie
7 minut temu, WiktorS napisał:

Z pylonami nie miałem kontaktu. Wyaptrzyłem ostatnio Pylon Audio Ruby Monitor. I zastanawiam się czy to nie były by odpowiednie kolumienki dla mnie. Oczywiście przed zakupem i tak przestestuję ale chciałbym wiedzieć czy w ogóle przypasują do tego wzmacniacza. Na stronie producenta widzę że dają radę do 23m2. Czyli to byłby mój metraż pokoju. 
No i jeszcze jedna kwestia... Ktoś tam na Ceneo w opiniach piesze że zakupił te kolumny i grają u niego z jakimś budżetowym Denonem. Że potrzebują dobrej elektroniki żeby dobrze zagrać. Co o tym sądzisz? 

A no to trzeba było od tego zacząć od razu mówić że ich nie znasz. To w takim razie jeżeli nie jesteś na siłę nakrecony na tą markę to być może otwórz się też na inne. 

Mają lepsze jak i gorsze produkty. Nie każda kolejna seria jest rozwinięciem poprzedniej. I tak uważam że Pearl w stosunku to ceny jest bardzo dobry. A właśnie Ruby mocno przeciętny. Diamond też lubię. Jasper mnie nie urzekł pod kątem ceny mimo że grają fajnie. Są po prostu proporcjonalnie za drogie. Zirkon fajne. Chodź tu nie wiem jak z cena. 

Pylon to polska marka więc pewnie dlatego też jesteś na nią nakręcony robią naprawdę ładne te swoje produkty. No i na miejscu masz też serwis gdyby cokolwiek się działo. 

Ale jeżeli nie słyszałeś to moim zdaniem powinieneś posłuchać szerokiej gamy produktowej w swoim budżecie także innych Marek. 

No i teraz zasadniczo pytanie bo rozumiem że axr to już masz tak? 

Z czym do tej pory to grało?

Żaden budżetowy Denon nawet mocą nie zbliża się do AXR 100.

Powinny spokojnie zagrać, a tylko od Twojego zapotrzebowania 😉 na bas zależy,

czy będziesz szukał czegoś poważniejszego niż monitory.

Jednak mają to do siebie, że albo poważna komoda, albo jakieś podstawki.

Komoda da lepszą podstawę basową, a podstawki lepszą przestrzenność.

Pamiętaj też, że są już np. podłogówki Sapphire ... bez potrzeby podstawek 😉 

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

No i teraz zasadniczo pytanie bo rozumiem że axr to już masz tak? 

Z czym do tej pory to grało?

AXR100 mam. Jestem zadowolony. Gra to teraz z Indiana Nota 260. Jest ok ale szukam polepszenia. Jeżeli się da. 
Po prostu wypożyczę jedne czy drugie mkolumny, podłączę i sprawdzę. Jeżeli będzie przeskok jakościowy to biorę. Jak nie będzie znaczącej różnicy to zostaje przy swoich. Ale żeby to zrobić trzeba zawęzić poszukiwania do kilku pozycji.  Z ciekawych rzeczy znalazłem właśnie w/w pylona, Triangle Comete 902, Triangle Esprit Comete EZ, Sonus Faber Lumina II, Indiana Diva 3, Uni-Fi 2.0 UB52. 
Wszystkie one cechują się bass reflexem z przodu. Chcę je dosunąć jak najbliżej ściany. Oczywiście wątek o bass reflexie na forum przeczytałem ale nie do końca mnie przekonuje i uważam że bass reflex z przodu pozwala na ustawienie bliżej ściany (tak też podają producenci na swoich stronach) niż te z otworem z tyłu. 
Maksymalnie chciałbym wydać na te kolumny 4000zł za 2 sztuki. 

25 minut temu, audioburak napisał:

Jednak mają to do siebie, że albo poważna komoda, albo jakieś podstawki.

Komoda da lepszą podstawę basową, a podstawki lepszą przestrzenność.

Pamiętaj też, że są już np. podłogówki Sapphire ... bez potrzeby podstawek 😉 

Podstawki już mam. Jak trzeba to i na komodzie postawię. Na podłogówki jednak nie mam aż na tyle miejsca. Wiem że podstawki plus kolumny to to samo co podłogówki ale... Nie mam miejsca 😃

Edytowane przez WiktorS

Ale gdybyś się decydował na używane, to są jeszcze ciekawe:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

BR na froncie, 18 na basie, bi-wiring i 8 Ohm. Nowe są już ponad budżet.

Jest kilka par do wyboru.

Ukryta Zawartość

10 godzin temu, WiktorS napisał:

AXR100 mam. Jestem zadowolony. Gra to teraz z Indiana Nota 260. Jest ok ale szukam polepszenia. Jeżeli się da. 
Po prostu wypożyczę jedne czy drugie mkolumny, podłączę i sprawdzę. Jeżeli będzie przeskok jakościowy to biorę. Jak nie będzie znaczącej różnicy to zostaje przy swoich. Ale żeby to zrobić trzeba zawęzić poszukiwania do kilku pozycji.  Z ciekawych rzeczy znalazłem właśnie w/w pylona, Triangle Comete 902, Triangle Esprit Comete EZ, Sonus Faber Lumina II, Indiana Diva 3, Uni-Fi 2.0 UB52. 
Wszystkie one cechują się bass reflexem z przodu. Chcę je dosunąć jak najbliżej ściany. Oczywiście wątek o bass reflexie na forum przeczytałem ale nie do końca mnie przekonuje i uważam że bass reflex z przodu pozwala na ustawienie bliżej ściany (tak też podają producenci na swoich stronach) niż te z otworem z tyłu. 
Maksymalnie chciałbym wydać na te kolumny 4000zł za 2 sztuki. 

Podstawki już mam. Jak trzeba to i na komodzie postawię. Na podłogówki jednak nie mam aż na tyle miejsca. Wiem że podstawki plus kolumny to to samo co podłogówki ale... Nie mam miejsca 😃

To gdzie leży bass reflexu nie świadczy czy możesz je docinać czy nie.

A wiesz co chcesz polepszyć?

Bo szczerze to jest szansa że Pearl będzie już lepiej. 

Z drugiej strony na liście masz bardzo skrajne propozycje. Modele grające ciemniej, ciepłej jak i takie bardzo jasne.

Uważam że odsłuch to zdecydowanie najlepsza droga. Albo wypożycz albo wstępny zrób w sklepie audio.

15 godzin temu, WiktorS napisał:

Ale żeby to zrobić trzeba zawęzić poszukiwania do kilku pozycji.  Z ciekawych rzeczy znalazłem właśnie w/w pylona, Triangle Comete 902, Triangle Esprit Comete EZ, Sonus Faber Lumina II, Indiana Diva 3, Uni-Fi 2.0 UB52. 

Bardzo różnorodna lista. Najlepsza opcją byłby odsłuch, chociaż kilku opcji. Będziesz wiedział, czy wolisz jaśniejsze, czy cieplejsze granie. W razie czego zapraszamy do kontaktu i umówienia się 🙂 

W dniu 8.11.2024 o 06:22, Piotr Sonido napisał:

To gdzie leży bass reflexu nie świadczy czy możesz je docinać czy nie.

A wiesz co chcesz polepszyć?

Bo szczerze to jest szansa że Pearl będzie już lepiej. 

Z drugiej strony na liście masz bardzo skrajne propozycje. Modele grające ciemniej, ciepłej jak i takie bardzo jasne.

Uważam że odsłuch to zdecydowanie najlepsza droga. Albo wypożycz albo wstępny zrób w sklepie audio.

Nie. Nie znam się na tych wszystkich średnicach , scenach , górach, dołach i tych innych. Oczekuję po prostu że jak mam  kolumny podstawkowe za 1300zł  i wstawię zamiast nich takie za 4000zł to odczuję wyraźna poprawę w jakości muzyki. Po prostu będzie wyraźnie lepiej. Bardziej będzie mi się podobało. Tego oczekuję. No bo jeżeli zapłacę 3x więcej to musi być jakiś progres.  Jeżeli tak nie będzie to odsyłam i zostaje przy swoich. No chyba ze mi odbije za jakiś czas i będę chciał spróbować z czymś jeszcze droższym. Pearl wydaje mi się (pomimo że BF z tyłu) jest trochę za mały do 23m2. 
Prosząc o poradę nie chcę żebyście wybrali mi kolumny ale wstępnie nakierowali na to co może sie sprawdzić. Czyli czy ten AXR100 gra cieplej, ciemniej i podobno do tego dobiera się kolumny które będa w miarę pasować np też cieplejsze i ciemniejsze. Taki przykład. Ja się nie znam na tym co to jest granie ciepłe, zimne, ciemne czy jasne. Propozycje są może i skrajne dlatego potrzebuję porady czy taka i taka mimo że ciemna zagra dobrze bo wzmacniacz jest ciemny itp. 

22 godziny temu, Q21 napisał:

Bardzo różnorodna lista. Najlepsza opcją byłby odsłuch, chociaż kilku opcji. Będziesz wiedział, czy wolisz jaśniejsze, czy cieplejsze granie. W razie czego zapraszamy do kontaktu i umówienia się 🙂 

Moze i tak ale te wszystkie Triangle raczej zagrają tak samo? Jedna firma więc będzie chyba zblizone!? 

Trochę wybór zależy od czasu, jaki możesz poświęcać na słuchanie bo są monitory,

z którymi możesz spędzać godziny, ale są i takie, co ciężko i pół 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu zdanie z recenzji PA Reserve R200 - co prawda z BR z tyłu, ale:

Co ciekawe, nawet gdy kolumny ustawimy dość blisko ścian, nie będziemy mieć powodów do narzekań na rytm, dynamikę oraz szybkość wybrzmień. 

Ukryta Zawartość

Też mieszczą się w budżecie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, audioburak napisał:

Trochę wybór zależy od czasu, jaki możesz poświęcać na słuchanie bo są monitory,

z którymi możesz spędzać godziny, ale są i takie, co ciężko i pół 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A tu zdanie z recenzji PA Reserve R200 - co prawda z BR z tyłu, ale:

Co ciekawe, nawet gdy kolumny ustawimy dość blisko ścian, nie będziemy mieć powodów do narzekań na rytm, dynamikę oraz szybkość wybrzmień. 

Ukryta Zawartość

Też mieszczą się w budżecie

Faaber Lumina II to jeden z moich typów. Podobają mi się wizualnie i technicznie (opis) również. 
Audivector też fajne i dobra cena tutaj. W opiniach na ceneo też dobre opinie. Grają u ludzi na 20m2. Jeden ma na 25 m2 i też jest bardzo zadowolony. 
To są marki dla mnie nie znane. Poruszam się tylko po tych najbardziej popularnych. Dlatego dobrze wiedzieć że jest cos takiego i spełnia moje kryteria. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oby się nie skończyło na najbardziej kiedyś popularnej - Tonsilu 😉 

Może masz coś ciekawego używanego w pobliżu; można by obejrzeć i posłuchać.

Wiele kolumn starzeje się tylko "mentalnie" i po paru latach nic nie tracą na jakości.

W dniu 9.11.2024 o 09:54, WiktorS napisał:

Nie. Nie znam się na tych wszystkich średnicach , scenach , górach, dołach i tych innych. Oczekuję po prostu że jak mam  kolumny podstawkowe za 1300zł  i wstawię zamiast nich takie za 4000zł to odczuję wyraźna poprawę w jakości muzyki. Po prostu będzie wyraźnie lepiej. Bardziej będzie mi się podobało. Tego oczekuję. No bo jeżeli zapłacę 3x więcej to musi być jakiś progres.  Jeżeli tak nie będzie to odsyłam i zostaje przy swoich. No chyba ze mi odbije za jakiś czas i będę chciał spróbować z czymś jeszcze droższym. Pearl wydaje mi się (pomimo że BF z tyłu) jest trochę za mały do 23m2. 
Prosząc o poradę nie chcę żebyście wybrali mi kolumny ale wstępnie nakierowali na to co może sie sprawdzić. Czyli czy ten AXR100 gra cieplej, ciemniej i podobno do tego dobiera się kolumny które będa w miarę pasować np też cieplejsze i ciemniejsze. Taki przykład. Ja się nie znam na tym co to jest granie ciepłe, zimne, ciemne czy jasne. Propozycje są może i skrajne dlatego potrzebuję porady czy taka i taka mimo że ciemna zagra dobrze bo wzmacniacz jest ciemny itp. 

Moze i tak ale te wszystkie Triangle raczej zagrają tak samo? Jedna firma więc będzie chyba zblizone!? 

No to już ci powiem że nie zawsze tak jest. O ile są producenci którzy trzymają się jakiegoś pomysłu dźwiękowego to dokładając idąc w wyższym model możesz na to liczyć o tyle jest cala masa w których to nie działa.

W dniu 9.11.2024 o 12:57, WiktorS napisał:

Faaber Lumina II to jeden z moich typów. Podobają mi się wizualnie i technicznie (opis) również. 
Audivector też fajne i dobra cena tutaj. W opiniach na ceneo też dobre opinie. Grają u ludzi na 20m2. Jeden ma na 25 m2 i też jest bardzo zadowolony. 
To są marki dla mnie nie znane. Poruszam się tylko po tych najbardziej popularnych. Dlatego dobrze wiedzieć że jest cos takiego i spełnia moje kryteria. 

Nigdy nie czytaj takich opinii. Tylko słuchaj. Możesz poczytać o aspektach technicznych po odsłuchu. Czy ten potwierdza to co słyszałeś. Wcześniej to może ci zaburzyć odbiór kolumn w realu.

Dokładnie tak samo to nie, ale będą względnie zbliżone. Góra pasma i wyższa średnica są zbliżone, ale jeśli dobrze pamiętam, to mocno różniło te dwie kolumny budowanie podstawy basowej. 

Żeby sensownie wybrac musiałbym mieć 2, 3, 5 rodzajów (model / producent) kolumn w jednym czasie i przepinac i słuchać. W ciagu jednego dnia. Żeby mieć w głowie jak model przed zagrał przed chwilą a jak to co odsłuchiwałem obecnie. Raczej nie będę w stanie spamiętać jak grały kolumny które miałem w domu tydzień temu. Tak że na pewno będe wypozyczał ale myślę że to będą 2 pary i jakies wybieorę. Zestawię ze swoimi i zobaczymy. Pytałem też o metraże na jakich efektywnie będa grały bo to też nie jest oczywiste a niektórzy producenci nie podają tej informacji. Dziękuję za wskazówki.

Czyli czy ten AXR100 gra cieplej, ciemniej i podobno do tego dobiera się kolumny które będa w miarę pasować np też cieplejsze i ciemniejsze. Taki przykład

Nie gra ciepło. Sprzęty dobiera się bardziej na odwrót, na zasadach przeciwieństw. Czyli jak są cieplejsze, ciemne kolumny, to do nich jaśniejszy wzmacniacz aby wyrównać z grubsza charakterystykę. Sprawdza się to dość dobrze, choć czasem bywają też niespodzianki

No ja się z tym do końca nie zgadzam. 

Oczywiście to kwestia doświadczenia ale jeżeli będziesz miał jedną parę kolumn przez na przykład powiedzmy 3 dni to jednak zdążysz się w jakiś sposób przyzwyczaić do tego brzmienia.

Oczywiście musisz go słuchać słuchać i jeszcze raz słuchać najlepiej na dosłownie trzech do pięciu płyt i powiedzmy tak w kółko. 

I potem w krótkim odstępie czasu kolejne kolumny I znowu to samo. 

Oczywiście łatwiej jest gdy ma się wszystkie kolumny jednocześnie no ale umówmy się to jest praktycznie niemożliwe bo albo kwestia spłacenia kaucji za pięć par jednocześnie. No i Nie sądzę aby na takie coś zgodził się którykolwiek z salonu audio. 

Nie w tym okresie.

Natomiast da się wychwycić i da się poznać różnicę w odsłuchu po kolei. 

Bo wiesz jeżeli wychodzisz z założenia że tej różnicy nie ma albo jej nie wychwycisz no to pojawia się poważne pytanie po co to testować po prostu weź którekolwiek 🙂

• 3 tygodnie później...

Nie... No tak to nie. Liczę na poprawę i wierzę że będzie lepiej. 
Z tego co wyczytałem AXR 100 jest wzmacniaczem jasnym. Czy jasny znaczy też zimny? 
I teraz powinienem do niego szukać kolumn będących przeciwieństwem? Czyli ciemnych /ciepłych? 
Czy dobrze rozumiem? 

15 minut temu, WiktorS napisał:

Z tego co wyczytałem AXR 100 jest wzmacniaczem jasnym. Czy jasny znaczy też zimny? 

Tak, wiele osób używa tego zamiennie. 

16 minut temu, WiktorS napisał:

I teraz powinienem do niego szukać kolumn będących przeciwieństwem? Czyli ciemnych /ciepłych? 

Powinieneś szukać takich, by Ci się podobały 😉 Jedni polubią bardzo jasne kolumny z nim, a inni bardzo ciemne 😉