Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz strumieniowy czy amplituner hi-fi

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Nil napisał:

Czy to są duże różnice biorac pod uwagę co potrafią dodatkowego w stosunku do wzmacniaczy owe amplitunery???

A czy za 800 albo 1200 można kupić streamer o zbliżonej funkcjonalności i jakości? Szczerze pytam, bo jako użytkownik Daphile za 200 po prostu nie wiem... tylko, że Daphile to taka trochę partyzantka przy markowych urządzeniach fabrycznych (swoje zalety ma, ale też wady, które dla niektórych są dyskwalifikujące).

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Godzinę temu, Nil napisał:

Wzmnacniacz Yamaha AS-701 - 2911 zł, amplituner R-N800A z dokladnie takim samym wzmacniaczem - 4149 zł

Tu jeszcze jedna uwaga, niezależna od powyższych. Jeśli punktem wyjścia przy danym budżecie jest pytanie o amp lub wzmacniacz, to każdy salon doradzi ten drugi, jeśli kupujący zaznaczy równolegle, iż zależy mu głównie na jak najlepszej jakości wzmocnienia, jakości dźwięku w odbiorze stereo. W powyższym przykładzie za cenę ca. 4,1 tys. na pewno uda się wybrać lepszy wzmacniacz. 

Trochę lipa takie porównanie, bo bez kasy na streamer, pozostanie kupić kabel minijack-rca za £0,99 i grać z komórki.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, szymon1977 napisał:

A czy za 800 albo 1200 można kupić streamer o zbliżonej funkcjonalności i jakości?

Nie ma najmniejszych szans, poza tym jest tu jeszcze tuner FM i DAB.

25 minut temu, Mark75X napisał:

Jeśli punktem wyjścia przy danym budżecie jest pytanie o amp lub wzmacniacz, to każdy salon doradzi ten drugi

Nie każdy salon , tylko  sklep nastawiony na wyciągnięcie od klienta jak największch pieniędzy, sklep na takim kliencie więcej zarobi. 🙂

12 minut temu, Nil napisał:

Nie ma najmniejszych szans, poza tym jest tu jeszcze tuner FM i DAB.

Nie każdy salon , tylko  sklep nastawiony na wyciągnięcie od klienta jak największch pieniędzy, sklep na takim kliencie więcej zarobi. 🙂

Chyba, że masz do czynienia z typowymi handlarzami, a nie z prawdziwymi pasjonatami sprzętu, ceniącymi własną markę, jak np. renoma którą przytoczyłeś w postaci Q21. Tak nawiasem, to rozumiem że argument poboczny z arytmetyką mający raczej niewiele wspólnego, a już na pewno po raz kolejny nic z logiką myślową. Sorry ale sam to potwierdzasz. Zakładając, że marża salonu jest podobna (nie wiemy dokładnie, ale z założenia nie grzebmy im w portfelu), to przy analogicznej lub zbliżonej cenie wzmacniacza i amp, o czym wcześniej pisaliśmy (trzymasz się trochę ciągu logicznego w wymianie argumentów?), zarobi on raczej tyle samo. Zgodzisz się? To już tak naprawdę BTW, bo nie wątpie i nigdy nie wątpiłem w szczere doradztwo i wyższą etykę zawodową specjalistów z cenionych salonów audio. Pomijając prawdziwą pasję przekładającą się na szczerość porad, która na pewno cechuje większość tych ludzi, wyjdźmy przy okazji z założenia, że zależy im jednak, aby klient wrócił jeszcze kiedyś do nich w przyszłości, a nie czuł się oszukany.

Gość

(Konto usunięte)
9 godzin temu, Mark75X napisał:

Chyba, że masz do czynienia z typowymi handlarzami, a nie z prawdziwymi pasjonatami sprzętu, ceniącymi własną markę, jak np. renoma którą przytoczyłeś w postaci Q21. Tak nawiasem, to rozumiem że argument poboczny z arytmetyką mający raczej niewiele wspólnego, a już na pewno po raz kolejny nic z logiką myślową. Sorry ale sam to potwierdzasz. Zakładając, że marża salonu jest podobna (nie wiemy dokładnie, ale z założenia nie grzebmy im w portfelu), to przy analogicznej lub zbliżonej cenie wzmacniacza i amp, o czym wcześniej pisaliśmy (trzymasz się trochę ciągu logicznego w wymianie argumentów?), zarobi on raczej tyle samo. Zgodzisz się? To już tak naprawdę BTW, bo nie wątpie i nigdy nie wątpiłem w szczere doradztwo i wyższą etykę zawodową specjalistów z cenionych salonów audio. Pomijając prawdziwą pasję przekładającą się na szczerość porad, która na pewno cechuje większość tych ludzi, wyjdźmy przy okazji z założenia, że zależy im jednak, aby klient wrócił jeszcze kiedyś do nich w przyszłości, a nie czuł się oszukany.

Masz wyidealizowany obraz sklepów ze sprzetem audio, nie mający nic wspólnego z rzeczywistością. 

"Etyka zawodowa specjalistów z cenionych salonow audio",  "prawdziwa pasja przekładająca się na szczerość porad" - to naprawdę dobre dowcipy. 🤣

3 godziny temu, Nil napisał:

Masz wyidealizowany obraz sklepów ze sprzetem audio, nie mający nic wspólnego z rzeczywistością. 

"Etyka zawodowa specjalistów z cenionych salonow audio",  "prawdziwa pasja przekładająca się na szczerość porad" - to naprawdę dobre dowcipy. 🤣

Albo u Ciebie jest on mocno zaburzony poprzez kontakt właśnie ze sklepami - handlarzami, a nie z salonami audio.

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, Mark75X napisał:

Albo u Ciebie jest on mocno zaburzony poprzez kontakt właśnie ze sklepami - handlarzami, a nie z salonami audio.

Q21, Top HI-FI, Nautilus, Instal Audio, RMS, Audio-Mix, RTV-MAX - zdziwilbyś się.  🙂

19 minut temu, Nil napisał:

Q21, Top HI-FI, Nautilus, Instal Audio, RMS, Audio-Mix, RTV-MAX - zdziwilbyś się.  🙂

No ja z 2 z ww. nigdy takich doświadczeń nie miałem w kilkukrotnym kontakcie w przeszłości z każdym z nich. Ocena b. pozytywna, taka o jakiej pisałem wcześniej.

Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, Mark75X napisał:

No ja z 2 z ww. nigdy takich doświadczeń nie miałem w kilkukrotnym kontakcie w przeszłości z każdym z nich. Ocena b. pozytywna, taka o jakiej pisałem wcześniej.

Bo pewnie  łykałeś wszystko, co Ci próbowali wcisnąć, gdy klient pyta o konkrety, albo nie daj Boże zakwestionuje ich wywody, czar pryska. 🙂

21 minut temu, Nil napisał:

Bo pewnie  łykałeś wszystko, co Ci próbowali wcisnąć, gdy klient pyta o konkrety, albo nie daj Boże zakwestionuje ich wywody, czar pryska. 🙂

Prośba, nie oceniaj innych wg własnego ilorazu. Dzięki.

W dniu 5.07.2024 o 13:52, Tomala1303 napisał:

Ten magnat ciekawe wygląda, czy nie odbiega od typowych wzmacniaczy? Ale trzeba dorzucić dodatkowo streamer do odbioru tidal czy wystarczy Bluetooth?

Na przykład wiim. Model 780 jest lepszy.

W dniu 6.07.2024 o 12:54, szymon1977 napisał:

Przecież dokładnie to można wywnioskować po przebiegu charakterystyki! Dołek na 2000-4000 czyli nie będzie jazgotać, ale górka 10000-20000 czyli miło cykać nawet przy niewielkiej głośności

Jaki analityk się znalazł proszę proszę jak poprzednim razem pytałem które kolumny Na podstawie wykresu grają ciepło to nie potrafiłeś stwierdzić. Nie! Wykresy pokazują przebieg charakterystyki ale nie barwę.

W dniu 6.07.2024 o 12:54, szymon1977 napisał:

To tylko przykład, że jak ktoś nie wie co jest na wykresie, to lepiej jeśli nie patrzy na niego wcale. Oczywiście teorii znać nie trzeba - wystarczy na swoim hifi włączyć EQ i zrobić +/-1dB odpowiednio tam, gdzie na wykresie widzimy dołki i górki. Zmiana jaką usłyszymy pokaże, po jakiej stronie względem naturalności jest brzmienie kolumn. Tylko po co? Lepiej robić z audio czarną magię, a z siebie guru.

Często pytasz po co tu jestem? Żeby wyprowadzać innych z błędu, w który Ty ich wprowadzasz.

Miotasz , jesteś numerem jeden na forum w kręceniu. Innym doradzasz a o sprzęt dla siebie pytasz żeby stopy nie zrobić. 

I jeszcze zamiast podziękować że ci doradzałem w zakupie to kłamiesz nadal. 

Ludzie dodają cię do ingorowanych żeby twojego polityki nie czytać ja nie mogę bo ktoś musi z tym walczyć. 

W dniu 6.07.2024 o 17:32, Tomala1303 napisał:

Na dzień dzisiejszy myślę o

audiolab 6000a play,

nad C368

Cambridge axr100 + wiim 

arcam a5.

albo jakaś dobra używka + wiim🤔

Audiolab w wersji Play ma bardzo słaba ta sieć. Nie tędy droga.

Poza tym do dali coś żywiej grającego. Pozostałe konstrukcje ciekawsze.

W dniu 18.06.2024 o 08:28, Piotr Sonido napisał:

Moim zdaniem połączenie dali z Denonem jest średnio. I miałeś jescze kinowy model więc szczerze. To będzie lepiej co byś nie zrobił.

Cambridge axr 100 + wiim mini

Onkyo ale wyższy 8390

Tani Arcam solo uno

Nie wiem jaki masz budżet na to. Ale sporo produktów da ci spory przeskok względem tego co było 

A czy Arcam solo uno nie będzie za słaby🤔

myślałem o tym axr 100 ale szukam w kolorystyce czarne ciemne coś 

11 godzin temu, Tomala1303 napisał:

A czy Arcam solo uno nie będzie za słaby🤔

myślałem o tym axr 100 ale szukam w kolorystyce czarne ciemne coś 

On jest tylko srebrny. Z czarnych to były limitowane edycje cxa 61 i 81.

No jest mocniejszy od solo uno.to był jedynie przykład małego dostępnego kombi które gra całkiem przyzwoicie 

Axr100 jest akurat modelem który jest naprawdę mocny.

Z tym że nie zawsze tą moc wykorzystasz to też weź pod uwagę nie wiem czy robisz dyskoteki w domu ale może być tak że w większości czasu wykorzystasz około 10 do 15 w na kanał. 

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

On jest tylko srebrny. Z czarnych to były limitowane edycje cxa 61 i 81.

No jest mocniejszy od solo uno.to był jedynie przykład małego dostępnego kombi które gra całkiem przyzwoicie 

Axr100 jest akurat modelem który jest naprawdę mocny.

Z tym że nie zawsze tą moc wykorzystasz to też weź pod uwagę nie wiem czy robisz dyskoteki w domu ale może być tak że w większości czasu wykorzystasz około 10 do 15 w na kanał. 

Dyskoteki nie robię już😊 ale teraz żeby w miarę grało to muszè podkręcić prawie na full🤦🏻. Mocniejszy się przyda jak bym chciał w przyszłości zmienić kolumny. Chodzi mi po głowie Cambridge evo 75 ale ta cena i czy warto 🤔

EVO 75 to bardziej neutralne granie, ale też bardzo fajny sprzęt. CXA61 w kolorze czarnym mamy obecnie w bdb cenie, ale warto też sprawdzić Audiolaba 7000A 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

31 minut temu, Q21 napisał:

EVO 75 to bardziej neutralne granie, ale też bardzo fajny sprzęt.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) w kolorze czarnym mamy obecnie w bdb cenie, ale warto też sprawdzić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 🙂 

Oba ciekawe ale trzeba pewnie dokupić streamer , to że evo gra neutralnie to lepiej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
6 godzin temu, Tomala1303 napisał:

Dyskoteki nie robię już😊 ale teraz żeby w miarę grało to muszè podkręcić prawie na full🤦🏻. Mocniejszy się przyda jak bym chciał w przyszłości zmienić kolumny. Chodzi mi po głowie Cambridge evo 75 ale ta cena i czy warto 🤔

Liniowe granie, super sieć. Urządzenie można dostać w fajnej wycenie oo paru telefonach. Warto sprawdzić 

Oba ciekawe ale trzeba pewnie dokupić streamer , to że evo gra neutralnie to lepiej?

To zależy od ciebie. Niektórzy to preferują uważają za mus. Inni oczekują delikatnego ocieplenia/ochłodzenia przekazu. 

Do obu są dedykowane streamery (CXN V2, ale tylko szary i Audiolab 7000N Play), ale spokojnie możesz dobrać inny sprzęt. Co do tego czy to lepiej - ile osób, tyle opinii. Najważniejsze, by efekt końcowy podobał się Tobie 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

28 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Liniowe granie, super sieć. Urządzenie można dostać w fajnej wycenie oo paru telefonach. Warto sprawdzić 

To zależy od ciebie. Niektórzy to preferują uważają za mus. Inni oczekują delikatnego ocieplenia/ochłodzenia przekazu. 

Bez odsłuchu nie potwierdzę😩

A co powiecie na NAD C700 V2? Jak wygląda przy EVO 75?

13 godzin temu, Tomala1303 napisał:

Bez odsłuchu nie potwierdzę😩

A co powiecie na NAD C700 V2? Jak wygląda przy EVO 75?

Moim zdaniem Evo sprzęt ciekawszy. Z nada dopiero model m10.

Jak ma być duża moc (2x 150W@8 Ohm, 2x 250W@4 Ohm) + wbudowany odtwarzacz strumieniowy, w bardziej przystępnej cenie to rzuć okiem na NuPrime Omnia A200. Dodatkowo niezły wbudowany DAC i można sobie przetestować różne tryby odtwarzania dźwięku obsługiwane przez DSP (Flat, Loudness 1, Loudness 2, Loudness 3, Rock, Jazz, Pop, Classic)  i zobaczyć który najbardziej pasuje.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• Pokaż nowe odpowiedzi