Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

3 kable, 3 różne konstrukcje i materiały, ale znajdą się tacy z góry wykluczający możliwość wpływu na sygnał. 

Kto tu jest technicznym ignorantem.

3 kolegów spotyka się posłuchać systemu i niejednokrotnie każdy ma inne subiektywne zdanie, ale skąd możesz to wiedzieć. 

I będziesz tutaj tak bajdurzył mimo, że pisałeś o braku zainteresowania dyskusją. 

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

to skoro "połowa" pasjonatów nie jest w stanie go dostrzec, to należy uznać za małe,

Podaj obiektywnie według jakiego wzoru wyliczyłeś tą połowę.

Dla mnie zmiana w systemie w przybliżeniu o 1% jest dużą zmianą. A Ty uznajesz według Swoich wzorów, że 50% pasjonatów to mało. Warto by Szymonie zejść z trybu rozkazującego "należy" na tryb przypuszczający. Zapewniam Ci że życie stanie się przyjemniejsze i mniej męczące dla Ciebie i Twoich najbliższych. Przypuszczam, że takie osoby są.

Można by jednak zaznaczać, że jedne wpisy powinny być skierowane do tych,

co zauważają, czyli jednak ta "połowa" a resztę wpisów do tych, co nie zauważają.

I tak bardzo mnie cieszy, że jednak zauważono grupę tych co zauważają 😉 ,

a nie tych, co im się tylko wydaji 😉 że zauważają.

Jednak do tych niesłyszących różnic wystarczą dwa słowa: DOWOLNY KABEL 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 godzin temu, szymon1977 napisał:

nie da się wpływ kabli wykluczyć, choć z technicznego punktu widzenia zawsze będzie to psucie sygnału a nigdy poprawa, więc wystąpienie zjawiska grania kabli należy uznać za problem techniczny systemu hifi

Ale zgodzisz się, że dobór konkretnego okablowania, a więc tego "filtru", może ten sygnał poprawiać, lub jak napisałeś psuć, w większym lub mniejszym stopniu? Jeśli tak i jeśli nawet tylko połowa słyszy te różnice, to dyskusja nad doborem kabli wydaje się raczej zasadna.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

3 kable, 3 różne konstrukcje i materiały, ale znajdą się tacy z góry wykluczający możliwość wpływu na sygnał. 

Wypada czytać co inni piszą w dyskusji, w której sam zamierzasz napisać:

8 godzin temu, szymon1977 napisał:

nie da się wpływ kabli wykluczyć

3 godziny temu, Ajothe napisał:

pisałeś o braku zainteresowania dyskusją. 

Wyraźnie pisałem dyskusją na jaki temat nie jestem zainteresowany, więc przestań manipulować, że pisałem o czym innym.

-----

2 godziny temu, lamario napisał:

Podaj obiektywnie według jakiego wzoru wyliczyłeś tą połowę.

Napisałem "połowa" a nie połowa, bo ilu pasjonatów nie słuchających kabli nie jest na Forum aktywna - nie wiem. Ale widzę jak wielu po dobraniu źródła, wzmacniacza i kolumn po prostu odchodzi.

Dla mnie zmiana w systemie w przybliżeniu o 1% jest dużą zmianą. A

Na źródło, wzmacniacz i kolumny pozostaje średnio po 33%, więc obiektywnie 1% to jest baaardzo mało. A ile to jest dla Ciebie nie jest przedmiotem dyskusji... dopóki innych w błąd nie wprowadzasz i nie trzeba tego prostować.

uznajesz według Swoich wzorów, że 50% pasjonatów to mało.

Nic takiego nie pisałem.

Warto by Szymonie zejść z trybu rozkazującego "należy" na tryb przypuszczający

Gdy będę coś przypuszczać to przejdę na tryb przypuszczający.

Zapewniam Ci że życie stanie się przyjemniejsze i mniej męczące dla Ciebie i Twoich najbliższych. Przypuszczam, że takie osoby są.

Najbliżsi cenią mnie za mój charakter, odrobinę pokory kolego by Ci się zdało, zamiast uderzania w sprawy prywatne gdy brak Ci argumentów.

-----

Godzinę temu, Mark75X napisał:

Ale zgodzisz się, że dobór konkretnego okablowania, a więc tego "filtru", może ten sygnał poprawiać, lub jak napisałeś psuć, w większym lub mniejszym stopniu?

Gdybym dwa kable inaczej u mnie zagrały, to co najmniej jeden z nich w sposób słyszalny zniekształciłby sygnał. Mam szczęście, że się to nie stało i nie jestem zmuszony szukać w swoim systemie problemu technicznego.

Godzinę temu, Mark75X napisał:

dyskusja nad doborem kabli wydaje się raczej zasadna.

Nie wiem, nie interesuje mnie to, w dyskusje nt doboru fajniejszych zniekształceń nie wchodzę, bo interesuje mnie to jak mieszanie patykiem w wiadrze z g... Natomiast złotousi z oporem maniaka wchodzą z kablami w dyskusje o poważnych sprawach, lubią wtedy obrażać prezentujących racjonalne poglądy, czy wręcz postulować o usunięcie ich z forum. W sumie to dobrze, ze z tego watku powstał wentyl bezpieczeństwa, bo nie robią syfu na całym forum.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

8 minut temu, szymon1977 napisał:

Gdybym dwa kable inaczej u mnie zagrały, to co najmniej jeden z nich w sposób słyszalny zniekształciłby sygnał. Mam szczęście, że się to nie stało i nie jestem zmuszony szukać w swoim systemie problemu technicznego.

Skąd możesz to wiedzieć 😃

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie wiem, nie interesuje mnie to, w dyskusje nt doboru fajniejszych zniekształceń nie wchodzę, bo interesuje mnie to jak mieszanie patykiem w wiadrze z g...

To idź trolować gdzie indziej. 

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Skąd możesz to wiedzieć 😃

Z "testów", które wykonałem.

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Jakich? 

Powtórzę: nie jestem zainteresowany dyskusją na TEN temat - zrozumiałeś tym razem o JAKI temat chodzi?

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Powtórzę: nie jestem zainteresowany dyskusją na TEN temat - zrozumiałeś tym razem o JAKI temat chodzi?

Jakie testy robiłeś, czyli na jakim sprzęcie, jakie kabelki i jakie miałeś wrażenia o poszczególnych kablach? 

14 minut temu, Ajothe napisał:

Jakie testy robiłeś, czyli na jakim sprzęcie, jakie kabelki i jakie miałeś wrażenia o poszczególnych kablach? 

Do trzech razy sztuka: 

17 minut temu, szymon1977 napisał:

nie jestem zainteresowany dyskusją na TEN temat

Nie obraź się, ale wiem jakie padną odpowiedzi, te same, które czytam od 10 lat.

To nie wiem o czym rozmawiamy. 

Ja swoje pierwsze zaskoczenie przeżyłem na zmianie kabla do słuchawek. Kupiłem kiedyś Cordiala i użyłem zamiast najtańszego kabla jack i oniemiałem jaka usłyszałem różnice. 

Była znacznie większą od różnic w stereo, ale to chyba zrozumiałe. 

9 minut temu, Ajothe napisał:

To nie wiem o czym rozmawiamy. 

Ja wiem.

Rozmawiacie o tym czego nie lubi Szymon i co go nie interesuje. 🤣

Edytowane przez spokojnie

11 minut temu, Ajothe napisał:

Ja swoje pierwsze zaskoczenie przeżyłem

Ja swoje ostatnie, gdy sam sobie przez przypadek zrobiłem ślepy test, i po wybraniu "lepszego" kabla okazało się, że podłączony jest ten drugi. Wcześniej było kilka innych równie zabawnych zdarzeń, ale od tego zainteresowanie hifi ograniczyłem do aspektów wymiernych i racjonalnych.

11 minut temu, Ajothe napisał:

To nie wiem o czym rozmawiamy

Mniej pisz - więcej czytaj.

7 minut temu, szymon1977 napisał:

Ja swoje ostatnie, gdy sam sobie przez przypadek zrobiłem ślepy test, i po wybraniu "lepszego" kabla okazało się, że podłączony jest ten drugi. Wcześniej było kilka innych równie zabawnych zdarzeń, ale od tego zainteresowanie hifi ograniczyłem do aspektów wymiernych i racjonalnych.

Mniej pisz - więcej czytaj.

Czyli dla Ciebie wszystko jedno jaki masz kabel podłączony, ok 🙂

5 minut temu, Ajothe napisał:

Czyli dla Ciebie wszystko jedno jaki masz kabel podłączony, ok 🙂

Znów piszesz zamiast czytać: dla mnie istotne, że kabel jaki mam podłączony, wprowadza mniejsze zniekształcenia niż jestem w stanie usłyszeć.

Dawno nie czytałem tak pokrętnych odpowiedzi, takiego bełkotu, takich słabych ucieczek przed argumentami innych. A ta prywatna teoria, że każdy kabel psuje sygnał a nigdy nie poprawia to mistrzostwo.

10 godzin temu, szymon1977 napisał:

Ps

A tekstami o usuwaniu userów z powodu przedstawienia odmiennych poglądów powinna zająć się moderacja.

Oczywiście, pokaż palcem gdzie takie teksty wyczytałeś?

Edytowane przez Wito76
11 minut temu, Wito76 napisał:

Dawno nie czytałem tak pokrętnych odpowiedzi

Że co!?

12 minut temu, Wito76 napisał:

takiego bełkotu,

Że co!?

takich słabych ucieczek przed argumentami innych.

Że co!?

A ta prywatna teoria, że każdy kabel psuje sygnał a nigdy nie poprawia to mistrzostwo.

Że co!?

Prościej i bardziej rzeczowo się nie da, temat Cię po prostu przerasta.

Że co? - Mam ci odpowiedzieć do rymu?

Nie masz pojęcia o temacie, zresztą nie tylko o tym a najwięcej masz jak zwykle do powiedzenia. Masz jakieś ubzdurane teorie o subiektywnych/obiektywnych aspektach, jakieś "połowy" słuchających, o psuciu/poprawianiu i generalnie brak słów. Tyle razy słyszałeś od ludzi, że trollujesz, że rozwalasz dyskusję - wyciągnij chłopie wnioski , daj żyć.

Teraz, Wito76 napisał:

Że co? - Mam ci odpowiedzieć do rymu?

Na nic więcej Cię nie stać.

1 godzinę temu, szymon1977 napisał:

Gdybym dwa kable inaczej u mnie zagrały, to co najmniej jeden z nich w sposób słyszalny zniekształciłby sygnał.

Ok. Czyli jesteś przekonany, jak rozumiem, że ten który wybrałeś nie zniekształca sygnału, albo zniekształca, ale w możliwie najmniejszym stopniu. Czymś się kierowałeś, czy to tzw. pierwszy lepszy i nie porównywałeś z żadnym innym, bo uznałeś na ucho, że jest w porządku?

5 minut temu, Mark75X napisał:

Ok. Czyli jesteś przekonany, jak rozumiem, że ten który wybrałeś nie zniekształca sygnału, albo zniekształca, ale w możliwie najmniejszym stopniu.

A dokładnie to zniekształca mniej niż jestem w stanie usłyszeć.

5 minut temu, Mark75X napisał:

Czymś się kierowałeś, czy to tzw. pierwszy lepszy i nie porównywałeś z żadnym innym

Tylko w tym wątki pisałem kilka razy: "testowałem", ale nie jestem zainteresowany dyskusją na TEN temat.

Jak na brak zainteresowania tym tematem, to jest tak dużo wpisów,

że odechciewa się liczyć, a i domyślać się o czym też one mogą być 😉 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

A dokładnie to zniekształca mniej niż jestem w stanie usłyszeć

Ok, wszystko jasne. Dochodzimy tym samym powoli do konsensusu, mam wrażenie, tj.:

3 minuty temu, szymon1977 napisał:

Tylko w tym wątki pisałem kilka razy: "testowałem"

Swoją opinię opierasz ostatecznie na testach porównawczych, a więc dostrzegłeś jednak jakieś różnice między danymi kablami. 

4 minuty temu, Mark75X napisał:

Swoją opinię opierasz ostatecznie na testach porównawczych

Nie, moja opinia nt grania kabli to wypadkowa doświadczeń innych userów i wiedzy teoretycznej. W oparciu o swoje "testy" skonfigurowałem swój system, nic więcej.

W oparciu o swoje "testy" skonfigurowałem swój system, nic więcej.

A co dokładnie testowałeś?

1 minutę temu, Mark75X napisał:

A co dokładnie testowałeś?

Po raz 5: nie jestem zainteresowany dyskusją na TEN temat.

nie jestem zainteresowany dyskusją na TEN temat

Przyjmuję do wiadomości, przy czym szkoda że wycofujesz się akurat w tym momencie, gdy wymiana uwag się już dość mocno zawęziła, dotykając sedna. Patrząc czysto po ilości wpisów, wrażenie powstało u mnie wprost odwrotne, a więc że jednak wysuniesz jakieś konkrety na bazie własnej autopsji. Myślałem tym samym, że przy "podejściu nr 2" uda się w końcu poznać jakieś Twoje precyzyjne wnioski. To z założenia forum, które ma być pomocne, opiniotwórcze. 

• Pokaż nowe odpowiedzi