Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody do kolumn podłogowych

Rekomendowane odpowiedzi

Skoro już ktoś potrącił temat zwrotnic, to jednemu gra i wystarczy np:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )     ale są zwolennicy i kupujący:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Że droższych serii tej firmy już nie wspomnę. Jedni usłyszą te zmiany, inni nie.
Są takie aspekty dźwięku, o których się fizjologom, Panie Paździochu nie śniło  
Podobnie z barwą dźwięku czy choćby kolorami - o czym tu dyskutować ?
Zmiana wartości kondensatora a nie jego marki czy serii lub cewki przynosi większe różnice niż zmiana kabla. Skoro tego nie wiesz to współczuję bo to są podstawy. Gdybyś faktycznie miał coś wspólnego z budowaniem kolumn to byś o tym wiedział i nie zaprzeczył.

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@GhostR1

Gdybyś tylko przeczytał, o co Cię nie podejrzewam ... w obu przypadkach jest to 10 uF.

Nie ma więc mowy o zmianie wartości w uF, a tylko ceny, jak w podobnym przypadku:

Ukryta Zawartość

Gram na kolumnach DIY, a do tego z jedną ze zbudowanych przez siebie zwrotnic.

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

[mention=79444]GhostR1[/mention]
Gdybyś tylko przeczytał, o co Cię nie podejrzewam ... w obu przypadkach jest to 10 uF.
Nie ma więc mowy o zmianie wartości w uF, a tylko ceny, jak w podobnym przypadku:

Ukryta Zawartość

Gram na kolumnach DIY, a do tego z jedną ze zbudowanych przez siebie zwrotnic.
Napisałem, że inne wartości właśnie mają wpływ i różnice będą słyszalne. To, że ktoś słyszy "markę " to już jego problem. Często jest tak, że klient " słucha " poprzez cenę i nie ma to nic wspólnego z faktycznymi różnicami.

Ukryta Zawartość

8 godzin temu, GhostR1 napisał:

Często jest tak, że klient " słucha " poprzez cenę i nie ma to nic wspólnego z faktycznymi różnicami.

A Ty sprzedawco skąd wiesz, że przez cenę? Może kolor mu bardziej odpowiada, a że go stać na takie fanaberie, to jego sprawa. I może ma większą bekę z Ciebie, jak słucha Twojego nagabywania?

A Ty sprzedawco skąd wiesz, że przez cenę? Może kolor mu bardziej odpowiada, a że go stać na takie fanaberie, to jego sprawa. I może ma większą bekę z Ciebie, jak słucha Twojego nagabywania?
Nie nagabuje a prostuję a to różnica. Poza tym widzę czym się kieruje większość przy zakupie. Jeżeli nie masz doświadczenia w tym temacie to bardzo mi przykro. To, że kogoś na coś stać to ja tego nie kwestionuje. Taki ktoś i tak zrobi co będzie chciał.
Nie znam, a oceniam po okładce - ładnie to tak?

1 godzinę temu, GhostR1 napisał:

Nie znam, a oceniam po okładce - ładnie to tak?

No właśnie…

To jest właśnie typowe dla pospolitych sprzedawców, którym wydaje się, że jak posłuchali kilku zestawów, to już zjedli wszystkie rozumy. A co gorsze, są przekonani, że wiedzą i słyszą coś lepiej od klienta. Przydałoby się więcej pokory i skromności.

16 minut temu, Berbeć napisał:

To jest właśnie typowe dla pospolitych sprzedawców, którym wydaje się, że jak posłuchali kilku zestawów, to już zjedli wszystkie rozumy. A co gorsze, są przekonani, że wiedzą i słyszą coś lepiej od klienta. Przydałoby się więcej pokory i skromności.

to jest typowe zachowanie dla ludzi, którzy nie liczą się ze zdaniem innych i uważają, że "moje jest mojsze".

Ja pokory mam pod dostatkiem, przez kilkadziesiąt już lat w branży widziałem i słyszałem niejedno no ale przecież Ty wiesz lepiej...

20 minut temu, GhostR1 napisał:

to jest typowe zachowanie dla ludzi, którzy nie liczą się ze zdaniem innych i uważają, że "moje jest mojsze".

Ja pokory mam pod dostatkiem, przez kilkadziesiąt już lat w branży widziałem i słyszałem niejedno no ale przecież Ty wiesz lepiej...

Wzruszający przykład Twojej pokory...

To Ty od kilku stron w tym wątku utrzymujesz, że wiesz więcej i słyszysz lepiej od innych. A jak Ty nie słyszysz, to znaczy, że tego nie ma i koniec.  I jeszcze pozwalasz sobie na ignorancję wobec klientów. Brawo Ty. 

1 minutę temu, Berbeć napisał:

pozwalasz sobie na ignorancję wobec klientów.

Dzielenie się wiedzą i doświadczeniem to ignorancja? Hmmm...

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

14 minut temu, Berbeć napisał:

To Ty od kilku stron w tym wątku utrzymujesz, że wiesz więcej i słyszysz lepiej od innych.

Nie wmawiaj i nie przypisuj mi czegoś czego nie twierdzę.

14 minut temu, Berbeć napisał:

I jeszcze pozwalasz sobie na ignorancję wobec klientów.

to nie ignorancja a uświadamianie

23 godziny temu, GhostR1 napisał:

Zmiana wartości kondensatora a nie jego marki czy serii lub cewki przynosi większe różnice niż zmiana kabla.

19 godzin temu, GhostR1 napisał:

Napisałem, że inne wartości właśnie mają wpływ i różnice będą słyszalne. To, że ktoś słyszy "markę " to już jego problem.

Serio? Twierdzisz, że zmiana w torze audio kondensatora marki A na markę B nie ma znaczenia? Oczywiście przyjmijmy, że jest to zmiana łeb w łeb co do wartości? Skąd takie stwierdzenie, sprawdzałeś to, czy tak intuicyjnie ci się wydaje?

Serio? Twierdzisz, że zmiana w torze audio kondensatora marki A na markę B nie ma znaczenia? Oczywiście przyjmijmy, że jest to zmiana łeb w łeb co do wartości? Skąd takie stwierdzenie, sprawdzałeś to, czy tak intuicyjnie ci się wydaje?
Wszystko co piszę popieram doświadczeniem a nie opowieściami wyssanymi z palca.
PS. Jeżeli jest taka sama wartość ( sprawdzona ) to nie. Jesteś w stanie poznać różnicę wartości kondensatora bądź markę na słuch? A co z różnicą pomiędzy foliówkami a elektrolitami?

Wygląda na to, że jednak nie masz w tej kwestii żadnego doświadczenia. Bo różnice są bardzo wyraźne, zmieniają sygnaturę grania na tyle, że wręcz masz wrażenie słuchania innego urządzenia. Wysyłałem niedawno paczkę z kondensatorami jednemu forumowiczowi na odsłuchy i ma dokładnie takie same odczucia. Inaczej zagra tani no name a inaczej droższy Monacor, Polnik, Jantzen Superior z-cap czy Mundorf, o najdroższym w teście za blisko 2 stówy Audio Note Kaisei Nonpolar nie wspomnę. Jedne zagrają sucho i z sybilantami a inne przestrzennie, kinowo z obfitym basem a jeszcze inny neutralnie trochę sterylnie. A chodzi o wymianę tylko jednego kondensatora. I ciekawostka, u mnie większe efekty można odczuć zmieniając markę niż nawet wartość. Dla mnie 4,7uf gra identycznie jak 10uf. Natomiast zmieniając takie same wartości ale na inną markę tu już różnica jest spektakularna. Tak więc gorąca prośba, nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo fora są opiniotwórcze, ludzie to czytają i wyciągają fałszywe wnioski. Wejdź sobie w dział DIY do wątku Ranking kondensatorów i tam znajdziesz kilkadziesiąt stron z opisami brzmień kondensatorów (w tym moje). Tam wejdź i napisz to co napisałeś tutaj. Chętnie poczytam odpowiedzi chłopaków.

8 minut temu, Wito76 napisał:

ciekawostka, u mnie większe efekty można odczuć zmieniając markę niż nawet wartość. Dla mnie 4,7uf gra identycznie jak 10uf. Natomiast zmieniając takie same wartości ale na inną markę tu już różnica jest spektakularna.

🙂

16 minut temu, Wito76 napisał:

Wygląda na to, że jednak nie masz w tej kwestii żadnego doświadczenia. Bo różnice są bardzo wyraźne, zmieniają sygnaturę grania na tyle, że wręcz masz wrażenie słuchania innego urządzenia. Wysyłałem niedawno paczkę z kondensatorami jednemu forumowiczowi na odsłuchy i ma dokładnie takie same odczucia. Inaczej zagra tani no name a inaczej droższy Monacor, Polnik, Jantzen Superior z-cap czy Mundorf, o najdroższym w teście za blisko 2 stówy Audio Note Kaisei Nonpolar nie wspomnę. Jedne zagrają sucho i z sybilantami a inne przestrzennie, kinowo z obfitym basem a jeszcze inny neutralnie trochę sterylnie. A chodzi o wymianę tylko jednego kondensatora. I ciekawostka, u mnie większe efekty można odczuć zmieniając markę niż nawet wartość. Dla mnie 4,7uf gra identycznie jak 10uf. Natomiast zmieniając takie same wartości ale na inną markę tu już różnica jest spektakularna. Tak więc gorąca prośba, nie wprowadzaj ludzi w błąd, bo fora są opiniotwórcze, ludzie to czytają i wyciągają fałszywe wnioski. Wejdź sobie w dział DIY do wątku Ranking kondensatorów i tam znajdziesz kilkadziesiąt stron z opisami brzmień kondensatorów (w tym moje). Tam wejdź i napisz to co napisałeś tutaj. Chętnie poczytam odpowiedzi chłopaków.

Ja tylko tu potwierdzę co napisał @Wito76, bo taki zestaw mi kiedyś również wypożyczył i różnice były słyszalne. Moja kobieta zakochala sie wtedy w Kaiseiu 😁 wyróżniał się znaczniej od pozostałych kondensatorów. 

Tak czy inaczej kondensatory mają spory wpływ na kształtowanie brzmienia. 

Sam po wymianie Esy na Mundorfa supreme o tych samych parametrach byłem w szoku jaka różnica. 

12 godzin temu, szymon1977 napisał:

Dzielenie się wiedzą i doświadczeniem to ignorancja? Hmmm...

Kpiarstwo z klientów i przedstawianie ich na forum w pejoratywny sposób jest typowym przejawem ignorancji i bufonady. Poczytaj, co pisał o klientach i jakie ma spostrzeżenia na ich temat, a potem zapytaj, gdzie i kiedy powiedział coś takiego potencjalnemu klientowi bezpośrednio.

9 godzin temu, Berbeć napisał:

Poczytaj, co pisał o klientach i jakie ma spostrzeżenia na ich temat

Czytałem, nic w tym nadzwyczajnego. Pytacie to nie marudź, że szczerze odpowiada.

gdzie i kiedy powiedział coś takiego potencjalnemu klientowi bezpośrednio.

Skoro nie zrobił, to nie zachowuj się jakby zrobił. 

Kpiarstwo z klientów i przedstawianie ich na forum w pejoratywny sposób jest typowym przejawem ignorancji i bufonady.

Piszesz o tym kliencie, twierdzącym że zajmujący się tematem zawodowo sprzedawca ma gorszy słuch, mniejsze doświadczenie, błędną wiedzę i w ogóle się nie zna? Zanim komuś coś zarzucisz, pomyśl czy sam tego nie robisz do kwadratu.

Edytowane przez szymon1977

14 godzin temu, Wito76 napisał:

Wygląda na to, że jednak nie masz w tej kwestii żadnego doświadczenia. Bo różnice są bardzo wyraźne, zmieniają sygnaturę grania na tyle, że wręcz masz wrażenie słuchania innego urządzenia. Wysyłałem niedawno paczkę z kondensatorami jednemu forumowiczowi na odsłuchy i ma dokładnie takie same odczucia. Inaczej zagra tani no name a inaczej droższy Monaco

skąd pewność, że "trzymają" parametry? Sprawdzałeś? Ja uczestniczyłem w projekcie kolumn, które zresztą są na rynku. Tworzenie i "strojenie" zwrotnicy pod ucho wymaga sporo czasu. Jeżeli dla Ciebie różne marki kondensatorów grają inaczej (mam na myśli podobną półkę cenową a nie porównanie najtańszego z najdroższym) to nie będę tego komentował. Moje doświadczenie mówi zupełnie coś innego. Zresztą nie tylko moje, bo tak jak wspominałem już kiedyś w projekcie brało udział kilka osób a produkt w obiegu 🙂

14 godzin temu, Wito76 napisał:

Wejdź sobie w dział DIY do wątku Ranking kondensatorów i tam znajdziesz kilkadziesiąt stron z opisami brzmień kondensatorów (w tym moje)

dalej subiektywne...

14 godzin temu, Ajothe napisał:

Tak czy inaczej kondensatory mają spory wpływ na kształtowanie brzmienia. 

z tym się zgadzam

13 godzin temu, Berbeć napisał:

Kpiarstwo z klientów i przedstawianie ich na forum w pejoratywny sposób jest typowym przejawem ignorancji i bufonady. Poczytaj, co pisał o klientach i jakie ma spostrzeżenia na ich temat, a potem zapytaj, gdzie i kiedy powiedział coś takiego potencjalnemu klientowi bezpośrednio.

nigdzie nie kpię z klientów więc dorośnij i przestań pisać bzdury. Ignorantem jest ten co uważa swoje subiektywne odczucia za wyraz prawd.

4 godziny temu, GhostR1 napisał:

skąd pewność, że "trzymają" parametry? Sprawdzałeś?

Litości, nie próbuj wybrnąć czy wycofywać się w tak słaby sposób. 

4 godziny temu, GhostR1 napisał:

eżeli dla Ciebie różne marki kondensatorów grają inaczej (mam na myśli podobną półkę cenową a nie porównanie najtańszego z najdroższym) to nie będę tego komentował.

Ja też nie będę komentował, że piszesz coś czego nie doświadczyłeś ale próbujesz bawić sie w Szymona i kwestionowanie dla zasady.

A co na temat rezystorów? Marka A i marka B, sprawdzone i "trzymają" parametry, dwa identyczne powiedzmy 220ohm czyli odłoży się ten sam spadek napięcia. Też bez znaczenia? Też nie ma prawa zagrać inaczej?

Ja też nie będę komentował, że piszesz coś czego nie doświadczyłeś ale próbujesz bawić sie w Szymona i kwestionowanie dla zasady.
A co na temat rezystorów? Marka A i marka B, sprawdzone i "trzymają" parametry, dwa identyczne powiedzmy 220ohm czyli odłoży się ten sam spadek napięcia. Też bez znaczenia? Też nie ma prawa zagrać inaczej?
Dla mnie wystarczy, że słyszysz "granie" marki kondensatorów. Nie, na siłę nie będę nic nikomu tłumaczył nie zamierzam grać w waszą grę bo nawet reguły wymyślacie na bieżąco.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Pytacie to nie marudź, że szczerze odpowiada.

Ja nie pytam i nie marudzę, bo jak dla mnie, to on nic ciekawego nie ma do powiedzenia, poza tym, że nie słyszy różnicy. Podobnie jak Ty.

9 godzin temu, szymon1977 napisał:

Piszesz o tym kliencie, twierdzącym że zajmujący się tematem zawodowo sprzedawca ma gorszy słuch, mniejsze doświadczenie, błędną wiedzę i w ogóle się nie zna? Zanim komuś coś zarzucisz, pomyśl czy sam tego nie robisz do kwadratu.

Nie jestem sprzedawcą audio, ale do swoich kontrachentów zawsze podchodzę z szacunkiem, a to co piszę, odnosi się do konkretnej postawy konkretnej osoby. To nie dywagacje w Waszym stylu.

I skąd ta pewność, że klient, który ma wypchany portfel, i stać go na wiele, ma mniejsze doświadczenie i gorszy słuch od przypadkowego sprzedawcy?  Takie założenie ad hoc jest żałosne.

40 minut temu, Berbeć napisał:

Ja nie pytam i nie marudzę, bo jak dla mnie, to on nic ciekawego nie ma do powiedzenia, poza tym, że nie słyszy różnicy. Podobnie jak Ty.

Nie interesuje Cię to nie czytaj, nie odbieraj innym prawa do pisania.

41 minut temu, Berbeć napisał:

skąd ta pewność, że klient, który ma wypchany portfel, i stać go na wiele, ma mniejsze doświadczenie i gorszy słuch od przypadkowego sprzedawcy?  

Osoba zorientowana w temacie bez trudu zauważy, że ktoś inny zorientowany w temacie nie jest: po spektakularnych wpadkach w kwestiach elementarnych.

Osoba zorientowana w temacie bez trudu zauważy, że ktoś inny zorientowany w temacie nie jest: po spektakularnych wpadkach w kwestiach elementarnych.
I tu wyobraź sobie że zgodzę się z Tobą. Zawsze gdy czytam Twoje wpisy to również bez trudu zauważam Twoje "zorientowanie w temacie".
2 godziny temu, Wito76 napisał:

tu wyobraź sobie że zgodzę się z Tobą. Zawsze gdy czytam Twoje wpisy to również bez trudu zauważam Twoje "zorientowanie w temacie".

Nie przypominam sobie, żebyś na jakiejkolwiek wpadce mnie przyłapał - Ty wpadki zaliczasz non stop, za każdym razem gdy wpisy o sprawach elementarnych kwitujesz prywatą.

30 minut temu, szymon1977 napisał:

Nie przypominam sobie, żebyś na jakiejkolwiek wpadce mnie przyłapał - Ty wpadki zaliczasz non stop, za każdym razem gdy wpisy o sprawach elementarnych kwitujesz prywatą.

Ile kondensatorów, jakich i w jakiej aplikacji słyszałeś?

5 minut temu, Ajothe napisał:

Ile kondensatorów, jakich i w jakiej aplikacji słyszałeś?

A pisałem coś bo kondensatorach? BTW jeśli słucham to muzyki a nie sprzętu RTV-AGD.

12 minut temu, Ajothe napisał:

Aha, tutaj większość słucha muzyki i sprzętu audio, agd chyba niewielu 🙂

Śmiesznie to brzmi tuż po tym, jak chciałeś wypomnieć mi niesłuchanie kondensatorów. Dam Ci koleżeńską radę: następnym razem jak będziesz chciał być uszczypliwy, to przeczytaj to co komentujesz, bo tym razem uszczypnąłeś samego siebie.

Edytowane przez szymon1977

• Pokaż nowe odpowiedzi