Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Pro (plus, ultra) - Room Correction

Rekomendowane odpowiedzi

41 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Fajnie się temat zrobił taki w temacie 🙂

Tylko tego nie zepsuj 🙂

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Zapewne to kwestia samego routera oraz dysku

Raczej protokołu transmisji smb vs nfs.

Ten drugi jest lepszy. 

6 minut temu, NRK napisał:

Ten drugi jest lepszy. 

Prędzej standard DLNA, NFS to rzadkość w tym segmencie.

8 minut temu, ProjectPi napisał:

standard DLNA

A on nie ma ograniczeń? Coś mi się wydaje, że DSD przez ten protokół ma problem. 

15 minut temu, NRK napisał:

A on nie ma ograniczeń? Coś mi się wydaje, że DSD przez ten protokół ma problem. 

Nie kojarze, nawet wbudowany Synology Media Server to ogarnia, ale też na co dzien z dsf nie korzystam.

7 minut temu, ProjectPi napisał:

Synology Media Server

Pamiętam, że któreś moje Oppo nie widziało plików dsd na Synology. Czy to jest regułą, to tego nie wiem. Łączę się po smb w Oppo i nie szukam sobie problemów. Działa, to działa.

Tak samo z Eversolo, używam Roona a to o czym pisze, to sprawdziłem sobie z ciekawości. 
Zamontowałem udział sieciowy Synology po smb i nfs. Po krótkim teście twierdzę, że nfs działa płynniej i szybciej.

22 minuty temu, NRK napisał:

Pamiętam, że któreś moje Oppo nie widziało plików dsd na Synology. Czy to jest regułą, to tego nie wiem. Łączę się po smb w Oppo i nie szukam sobie problemów. Działa, to działa.

Tak samo z Eversolo, używam Roona a to o czym pisze, to sprawdziłem sobie z ciekawości. 
Zamontowałem udział sieciowy Synology po smb i nfs. Po krótkim teście twierdzę, że nfs działa płynniej i szybciej.

To wszystko zależy.

Z reguły najłatwiej o DLNA, i ma ono mały narzut na procesor. SMB w prostych urządzeniach to często wsparcie jedynie dla SMB1, które jest passe. Wyższe protokoły to większy narzut na CPU. A NFS jest rzadko wspierane, szczególnie po stronie klienta.

Który protokół sprawdzi się lepiej w danym przypadku to już kwestia jak one zostały zaimplementowane, po obu stronach.

Ja w nfs montuję udziały serwera na lapku (odpowiedni wpis w fstab)
I to najlepsza i najprostsza opcja.

Nie potrzebuję dlna,jakichś plexów i innych wynalazków

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

11 minut temu, ProjectPi napisał:

Pewnie tak. Ale nie jesteś jedynym użytkownikiem audio na świecie 😉

Tak,ja jestem audio-ascetą🙂

Żyję jak pustelnik-bez Tidala,Spotify,Qbuza,z garstką własnych CD i plików.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

4 godziny temu, NRK napisał:

Ten drugi jest lepszy. 

Ok

15 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Tak,ja jestem audio-ascetą🙂

Żyję jak pustelnik-bez Tidala,Spotify,Qbuza,z garstką własnych CD i plików.

Uzupełniwszy ta kolekcje? Czy co jest to już jest bez zmian?

ok, mam wiim proplus i poświęciłem naprawdę niewiele czasu na korekcję.

trzy pomiary, dwa urządzenia na androidzie: tablet ulefone, smartfon xperia (plus xperia i umik). korekcja na dwóch urządzeniach totalnie różna, xperia z umikiem podobna do xperii solo.

kusi mnie aby jeszcze spróbować na tablecie lenovo. konkluzja: z korekcją brzmi to sztucznie (xperia bez basu, tablet mocno podbija), chyba trzeba by mieć jabłuszko. wykresy w załączniku.

(kolumny to elac vela 407, końcówka mocy rotel rb-1582mk2, pre pasywne)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

WPP Xperia.png

WPP Xperia UMIK.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Można wybrać target curve? Czy to równa do płaskiej linii? 

Trochę ciężko zrozumieć co się wydarzyło, bp wszystkie trzy wykresy przedstawiają ogromne różnice 🤯

Jak podbiją o 10db to globalny gain musi lecieć mocno w dół, żeby nie było dużego clippingu, czy po zastosowaniu tego DSP system gra znacznie ciszej?

12 minut temu, Ajothe napisał:

wszystkie trzy wykresy przedstawiają ogromne różnice

widzę podobieństwo na xperii. na tablecie robiłem kilka dni temu, na smartfonie przed chwilą. nie wiem też jaki był poziom głośności. ogólnie wybiera się też przedział częstostliwości, domyslnie to 20-4000Hz, oraz poziom maksymalnej korekcji - gain i q (no przyznaję, trzeci pomiar z umikiem, obniżyłem te wartości z 10 na 8 )

6 minut temu, Ajothe napisał:

zastosowaniu tego DSP system gra znacznie ciszej?

nie

Edytowane przez ro35

Jeśli masz na myśli ostatnią korekcję i przed ostatnią korekcję, że są podobne to z mojego doświadczenia wynika, że różnice w brzmieniu powinny być spore. 

Zrobiłbym korektę całego pasma 20-20khz. 

Cholera wie jak to wygląda powyżej 4khz i może to dawać w efekcie końcowym dziwne rezultaty, bo wyższe częstotliwości np 10khz mają duży wpływ na cały odbiór i mogą spłaszczać brzmienie jeśli są za wysoko względem reszty. 

Edytowane przez Ajothe

do obrazu całości, wykres z REW, dwa kanały, dawno temu to robiłem, nie wiem czy dobrze... ale na pewno jest wpływ akustyki na niskie tony

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, ro35 napisał:

do obrazu całości, wykres z REW, dwa kanały, dawno temu to robiłem, nie wiem czy dobrze... ale na pewno jest wpływ akustyki na niskie tony

Ukryta Zawartość

No to masz świetną sytuację.

Ja bym zrobił EQ do wybranej krzywej w REW w zakresie częstotliwości 30-100hz i ta Górka w okolicy 450hz. I wpisał te kilka wartości do tego PEQ w Wiim. 

Żeby mieć pełniejszy obraz fajnie jakbyś wrzucił świeży pomiar Umikiem kanał  L, kanał R i suma L+R. 

Ukryta Zawartość

Trzecie urządzenie - tablet Lenovo z umikiem

domyślne ustawienia. później skorygowałem te 10 pozycji "gain" dokładnie o połowę -  i chyba tego da się już słuchać 😉

teraz nie mam czasu, później pooglądam sobie charakterystyki z rew, może coś skoryguję z palca, ale nie wiem czy i jak ruszać pozycję "q".

(pomyliłem się wcześniej, domyślnie to leci korekta od 30Hz)

(i chyba Lenovo najlepiej sobie poradziło)

Ukryta Zawartość

WPP Lenovo UMIK 2.jpeg

WPP Lenovo UMIK 3.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ro35

Najlepiej do RC pożyczyć Iphone. Androidy zbyt różnią się od siebie. Na japku po kilku pomiarach ccwidać powtarzalność i efekt jest dobry. Jak użyłem Motoroli to cuda wyszły i nie dało się tego słuchać. 

5 minut temu, Arth_A napisał:

Najlepiej do RC pożyczyć Iphone. Androidy zbyt różnią się od siebie. Na japku po kilku pomiarach ccwidać powtarzalność i efekt jest dobry. Jak użyłem Motoroli to cuda wyszły i nie dało się tego słuchać. 

Ale kolega używa Umik-1 😉

• 3 miesiące później...

Cześć. Wczoraj kupiłem wiim pro plus. Wcześniej używałem ifi zen blue v2 i przez streamowalem tidala na Sansui 101. Z dzwieku byłem zadowolony, zależało mi bardziej na łatwości używania tego przez 2 osoby stąd też ta zmiana. 

Co mogę powiedziec: muzycznie nawet ładniej to gra. Wygoda dla użytkowników. Z samego tylko pilota można wybrać 4 ustawione ulubione stacje radiowe. Super.

Zrobiłem korekcję pomieszczenia z androida samsung a54 i jest lepiej. Dzisiaj zrobię jeszcze korekcje z iphona i sprawdzę.

Nie jestem jakimś tam filem ale lubię dobre czyste brzmienie muzyki. W przyszłości jak apetyt wzrośnie to będę chciał kupić dac r2r skoro takie to super a wiem będzie transportem.

Polecam wszystkim niezdecydowanym.

17 minut temu, dedal75 napisał:

A dlaczego r2r?

Bo lepiej brzmi niż Delta-Sigma😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, BoBasek napisał:

Co mogę powiedziec: muzycznie nawet ładniej to gra. Wygoda dla użytkowników. Z samego tylko pilota można wybrać 4 ustawione ulubione stacje radiowe. Super

Dla mnie to tam brakuje dedykowanego guziora "ulubione" żeby można było przeglądać wszystkie ulubione stacje, a nie 4.

?👈

24 minuty temu, Piopio napisał:

Bo lepiej brzmi niż Delta-Sigma😉 

Ale ja się Ciebie nie pytalem?

Rozumiem ze posiadasz,  i z r2r jesteś obcykany?

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

• Pokaż nowe odpowiedzi