Skocz do zawartości
IGNORED

Anthem mrx 1140 i projektor

Rekomendowane odpowiedzi

witam wszystkich sprawa niby prosta podlaczenie projektora do anthema a wlasciwie to znalezienie tego w menu ampli.kabelki podlaczone prawidlowo instrukcja przewertowana i za boga nie wiem jak to znalesc w menu zeby proj wkoncu dzialal.jesli ktos wie jak to ogarnac to prosze o pomoc.ide grzebac dalej.

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

https://www.audiostereo.pl/topic/167484-anthem-mrx-1140-i-projektor/

to wiem tak zrobilem tylko jest teraz problem zeby to dzialalo pewnie trzeba cos gdzies przelaczyc w menu tylko kurde gdzie.w yamaszce ktora mialem poprzednio wszystko bylo jasne i klarowne a tu jest masakra.

Sony 85 XH 9505.JVC DLA-X5000.Anthem MRX-1140. Sony UBP-X800M2 .Klipsch RF-7.Klipsch RC-64II.Klipsch RP-250S.Klipsch R-14S.Klipsch SW-310

zrodlem jest blu ray. zaraz sprawdze w proju ale przy yamaszce nie mialo to znaczenia.a co mi da spiecie blu z projektorem?

zmiana wejsc w proju nic nie daje.wyglada to tak ze amplituner nie puszcza sygnalu z blu na proja.wiec jak na moje trzeba cos przestawic w ampli tylko nie wiem co i gdzie.w menu nie moge znalesc czegos takiego jak np hdmi out tak jak mialem w yamaszce tam bylo uot 1 i 2 i wtedy przelaczalem sie miedzy tv a projektorem

W Input setup masz wybrane żródło? wchodzisz w wybrane zrodlo (bluray) masz tam opcje video input - tam wybierz to hdmi pod ktore podpiąłeś bluray

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

w input setup mam pod hdmi 1 blu ray hdmi 2 tv itd.wlaczam  blu ray i mam z niego obraz na tv i jest super.nawet jak wejde w opcje video input tam jest wszystko git czyli bluray pod hdmi 1.jesli to zmienie np na hdmi2 obraz z tv znika.w menu amplitunera nigdzie nie widze zadnych opcju output bo tam powinien byc chyba projektor skoro jest podlaczony do gniazda hdmi uot

sprobuj odłączyć od ampli hdmi telewizora, slyszalem o konfliktach z rozdziałkami miedzy tv a projami 

albo wyłącz TV z zasilania 

Edytowane przez donsalieri

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

kurcze z tym moze byc problem:)ale zaraz cos podzialam i zobaczymy 

wylaczenie niczego nie zmienilo

jedyne co mi jeszcze przychodzi do glowy ze moze to sie da ogarnac z poziomu sterowania z aplikacji.sam juz nie wiem

moze branza pomoze??bardzo bym prosil:)

3 godziny temu, Repugnant napisał:

moze branza pomoze??bardzo bym prosil:)

@Q21 @S4Home Pomozecie? 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

W dniu 24.06.2024 o 16:20, brewka87 napisał:

@Q21 @S4Home Pomozecie? 😉

Coraz bardziej utwierdzam się w przekonaniu, ze "branza" jest bardzo aktywna jedynie w wątkach, w ktorych mogą komuś coś sprzedac. Inaczej milczą....

Ktoś zakłada temat o kolumnach, wzmaku itp, pisze o budżecie powiedzmy 15-20k, od razu uaktywniają się sprzedawcy i kazdy poleca akurat ten sprzęt, ktory ma w dystrybucji. Załozyciel tematu dopisuje, ze mogą byc uzywki i wtedy branza się "zawija".  Na pytania techniczne tez juz tak chętnie nie odpisują, bo gdzie tu zarobek 😂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

z proja nie mam ani dzwieku ani obrazu.amplituner nie ma w menu opcji output i to jest ze tak powiem przwidlowe tyle sie dowiedzialem.dowiedzialem sie tez ze moze byc coz z (EDID) wiec sprzety sie nie dogaduja szukam jak to sprawdzic.

4 minuty temu, Kamilus napisał:

Blu Ray nie powinien iść pod wejście in Video  w projektorze? A z projektora hdmi? 

Nie powinien. Przeciez kazde zródło powinno być podłączone do Anthema, a z niego jeden kabel hdmi do projektora. Kazda inna konfiguracja to kombinowanie jak quń pod górę 😉

8 minut temu, brewka87 napisał:

Nie powinien. Przeciez kazde zródło powinno być podłączone do Anthema, a z niego jeden kabel hdmi do projektora. Kazda inna konfiguracja to kombinowanie jak quń pod górę 😉

Stereo zdecydowanie łatwiej ogarnąć 😉

W czystej teorii powinno być to łatwe do ogarnięcia,a kolega pewnie przeżywa prawdziwe tortury, ma fajny sprzęt a nie może się nim cieszyć. 

Jak lizanie ciastka przez szybę 😉

@Repugnant podłącz pod Anthema np monitor albo tv, zeby chociaz się upewnić, czy cos z niego "wychodzi". Moze masz włączone jakies skalowanie na AVR i wychodzi jakas rozdzielczość nieobslugiwana przez projektor. Tak tylko gdybam. Mozesz tez sprobowac ustawic w amplitunerze aby wysylal jedynie 1080p na wyjsciu. Taki sygnał powinno ograrnąć kazde urządzenie. 

Tak czy inaczej warto sprawdzić czy na wyjsciu hdmi z avr pojawia się sygnał. Jesli proj ustawiony na własciwe wejscie (czyli to do ktorego fizycznie podpięty kabel) to musi działac, no chyba ze faktycznie to jakies problemy z edid.

tak, najpierw sprawdzić oba wyjscia HDMI podlaczajac TV pod jedno, potem pod drugie.

ale sądzę ze bedzie ok.

w takim razie odpiąć telewizyjne hdmi i podpiąć tylko hdmi proja 

jesli dalej nie ma to w ustawieniach Anthem preferences wyłączyć CEC

Inny pomysł- sprawdzić kabel HDMI od proja podłączyć inny na probę

Ja ostatnio ze swoim avm60, też miałem podobny problem. W moim przypadku odwrotnie podłączyłem kabel hdmi ( procesor + tuner sat.)

Mam takie hdmi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

47 minut temu, donsalieri napisał:

jesli dalej nie ma to w ustawieniach Anthem preferences wyłączyć CEC

o tym nie pomyslalem a mam to wlaczone.dzieki za wszystkie sugestie sprawdzam wszystko idzie to jak krew z nosa bo tylko wieczorem mam chwile czasu.telewizor dziala bo mam go podlaczonego od poczatku.dzisiaj postaram sie jeszcze zaktualizowac projektor jesli beda dostepne jakies aktualizacje.

12 godzin temu, Repugnant napisał:

o tym nie pomyslalem a mam to wlaczone.dzieki za wszystkie sugestie sprawdzam wszystko idzie to jak krew z nosa bo tylko wieczorem mam chwile czasu.telewizor dziala bo mam go podlaczonego od poczatku.dzisiaj postaram sie jeszcze zaktualizowac projektor jesli beda dostepne jakies aktualizacje.

No ale sprawdziles czy nie sprawdziles najwazniejsze? Czy jak podlaczysz TV pod drugie HDMI to jest obraz? Albo TV i np monitor od komputera..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

2 godziny temu, rafa napisał:

No ale sprawdziles czy nie sprawdziles najwazniejsze?

Problem w tym, ze takich pytan w tym wątku padło juz wiele, a załozyciel tematu wybiórczo odpowiada na pytania, niby cos tam sprawdza ale chyba jeszcze nikt się nie połapał co dokładnie i jak...

Padały konkretne sugestie, zeby podłączyć testowo inne źródło pod projektor, to zamiast sprawdzic -pyta w jakim celu, a rezultat nadal nieznany. Tak to przynajmniej byłoby wiadomo, czy wejscie w projektorze oraz kabel sprawny, czy wybrane prawidłowe wejscie w menu proja. A tak to nadal nie wiemy praktycznie nic, bo chyba wszystkim zalezy tu bardziej niz autorowi tematu. 

Były tez propozycje aby podpiąc inny odbiornik(wyswietlacz) pod hdmiw AVR, na ktorym nie działa projektor aby sprawdzić czy na wyjsciu z ampli jest sygnał wideo, to tez zbyt trudne... ręce opadają...

16 godzin temu, max720 napisał:

Wszystkie zmiany przy wyłączonym sprzęcie . Najlepiej z gniazdka . Nawet niski skok napięcia może uszkodzić porty HDMI 

Słuszna uwaga i tu nawet nie chodzi o skok napięcia, tylko o różnicę potencjałów na obudowach (ich metalowych elementach jak np ekrany gniazd), która podczas łączenia urządzen moze się wyrównać liniami sygnałowymi na złączu hdmi. W teorii pierwszym stykiem jest obudowa wtyczki ale nie mozna na tym zbytnio polegać. W zdecydowanej większości obecnie produkowanych urządzeń są stosowane zasilacze impulsowe i one często bywają przyczyną pojawiania się tych różnic potencjałów. Samo wyłączenie urządzenia do stanu "standby" nie wyłącza zasilacza i tak naprawdę nie chroni przed negatywnymi skutkami. Jesli urządzenia łączymy kablem swiatłowodowym, to ryzyko jest duzo mniejsze, bo swiatłowod izoluje galwanicznie ale i tak warto na czas przepinania kabli wyjąć wtyczkę z gniazda zasilającego. Szczegolnie ryzykowne jest łączenie urządzen zasilanych z roznych faz albo z oddalonych od siebie gniazd.

15 godzin temu, NRK napisał:

Ja ostatnio ze swoim avm60, też miałem podobny problem. W moim przypadku odwrotnie podłączyłem kabel hdmi ( procesor + tuner sat.)

Mam takie hdmi:

Ukryta Zawartość

Przy kablu optycznym oczywiście nalezy pamiętac o kierunkowości takiego kabelka, tak więc uwaga jak najbardziej na miejscu 👍

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez brewka87
Zdublowany post

5 godzin temu, brewka87 napisał:

Problem w tym, ze takich pytan w tym wątku padło juz wiele, a załozyciel tematu wybiórczo odpowiada na pytania, niby cos tam sprawdza ale chyba jeszcze nikt się nie połapał co dokładnie i jak...

Padały konkretne sugestie, zeby podłączyć testowo inne źródło pod projektor, to zamiast sprawdzic -pyta w jakim celu, a rezultat nadal nieznany. Tak to przynajmniej byłoby wiadomo, czy wejscie w projektorze oraz kabel sprawny, czy wybrane prawidłowe wejscie w menu proja. A tak to nadal nie wiemy praktycznie nic, bo chyba wszystkim zalezy tu bardziej niz autorowi tematu. 

Były tez propozycje aby podpiąc inny odbiornik(wyswietlacz) pod hdmiw AVR, na ktorym nie działa projektor aby sprawdzić czy na wyjsciu z ampli jest sygnał wideo, to tez zbyt trudne... ręce opadają...

jednak to mi najbardziej zalezy uwierz na slowo.jak pisalem nie mam za wiele czasu wiec albo grzebie albo pisze wiec dla tego nie wstawiam tu elaboratow. tak czy siak jeszcze raz dziekuje wszystkim za pomoc i wszelkie sugestie bo wkoncu uzyskalem obraz na proju:)uprzedzajac pytania co bylo odpowiem nie wiem:)zresetowalem amplituner odlaczylem wszystkie kable przy okazji zrobilem z nimi troche porzadku podlaczylem wszystko ponownie tak jak bylo poprzednio i magia dziala:)

6 minut temu, Repugnant napisał:

wkoncu uzyskalem obraz na proju:)

To dobrze, chociaz niewykluczone, ze gdybys od razu zastosował się do udzielonych rad, odłączył wszystko i podłączył ponownie to obraz miałbys juz kilka dni temu 😉

Przy połączeniu wielu sprzętow czasem coś się po prostu "zawiesi" i mimo poprawnego podłączenia nie chce działac. Odłączenie wszystkiego od zasilania, posprawdzanie poprawności połączeń to zazwyczaj pierwsza czynność jaką powinno się wykonac. Tak czy siak dobrze, ze jednak sprzęt okazał się sprawny i kompatybilny 😀

tez sie ciesze i jeszcze raz dziekuje wszystkim.mam jeszcze jedno pytanie bo rzeczy z dekodera tv i blu ray moge zobaczyc na proju a jesli podlacze do telewizora pendriva to juz niestety nie moge tego zobaczyc czy nalezalo by podlaczyc telewizor z projem dodatkowym kablem?czy grzebac w ustawieniach

Tak to nie zadziała, bo odtwarzacz plików w telewizorze moze wyswietlac obraz jedynie "lokalnie" na ekranie telewizora. Telewizory nie mają wyjscia hdmi, ktorym mogłyby przesłac obraz do projektora. Jesli chcesz odtwarzac pliki, to potrzebujesz jakiegoś zewnętrznego playera. Blu ray nie odtwarza po usb? Sprobuj podpiąc pendriva do bluraya. Większosc odtwarzaczy radzi sobie całkiem dobrze z wieloma typami plików, w tym takze z plikami mkv.

W sumie to nawet tanie tunery dvb-t/dvb-c/dvb-s odtwarzają pliki mkv, mp3, flac itp. Telewizor jako źródło obrazu dla projektora (nawet gdyby tak się dało podłączyc) to kiepski pomysł.

W sumie to nawet tanie tunery dvb-t/dvb-c/dvb-s odtwarzają pliki mkv, mp3, flac itp. Telewizor jako źródło obrazu dla projektora (nawet gdyby tak się dało podłączyc) to kiepski pomysł.

blu ray odtwarza bez problemow mam to przetestowane.myslalem ze tv bedzie mial podobnie.dziekuje za informacje.

• Pokaż nowe odpowiedzi