Skocz do zawartości
IGNORED

RELigia - sub

Rekomendowane odpowiedzi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Brnij dalej, tylko po co?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W cytacie nie ma tego, co mi przypisujesz: "nie jest wiele więcej" nie oznacza "jest wiele mniej" - może być "niewiele mniej", może być "tyle samo", a może być "niewiele więcej".

Ps

Masz pucharek za udowodnienie mojej racji.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Jakiej racji skoro jest wiele więcej do wyboru w UK! 

...

Otwórz oczy i korzystaj z miejsca, w którym mieszkasz. Podobnie się zachowywałeś jak kiedyś wypisałem ile marek audio podchodzi z UK, bo narzekałeś na skromny rynek na wyspach......😃

34 minuty temu, Ajothe napisał:

Jakiej racji skoro jest wiele więcej do wyboru w UK! 

...

Po pierwsze wiele więcej nie ma, po drugie trzeba sobie ich szukać po internecie, a nie ot tak pójść do salonu, obejrzeć, podotykać, posłuchać...

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Po pierwsze wiele więcej nie ma, po drugie trzeba sobie ich szukać po internecie, a nie ot tak pójść do salonu, obejrzeć, podotykać, posłuchać...

Po pierwsze jest wiele więcej, mam wymienić wszystkie modele subów, które można kupić w UK, a w Polsce się nie da?

W dniu 8.07.2024 o 17:33, Ajothe napisał:

W audio obiektywizm nie istnieje. 

Na poziomie projektowania na pewno istnieje w duzym stopniu. Inaczej nie daloby sie tworzyc takich urzadzen jak dzis.

EDIT

Moderacjo, moze lepiej zamknac ten watek?

Edytowane przez rafa
Apel do moderacji
Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

7 minut temu, rafa napisał:

Na poziomie projektowania na pewno istnieje w duzym stopniu. Inaczej nie daloby sie tworzyc takich urzadzen jak dzis.

Na poziomie użytkowania także. Tylko niektórzy ze swojego subiektywnego widzimisię, usiłują robić dogmaty, i nie przeszkadzają im w tym ani fakty obiektywne, ani posiadanie odmiennego widzimisię przez innych użytkowników.

9 minut temu, rafa napisał:

Po 35latach od opracowania hi-level input, REL dorobił się silnej konkurencji. Nie jest już jedyny, raczej mie podstaw twierdzić, że jest najlepszy. Tak jak każdy produkt, tak i suby REL mają swoje cechy, i tylko od subiektywnych preferencji użytkownika zależy, co uzna za wadę a co za zaletę, co za rzecz przydatną a co całkowicie zbędną. Więc po co zakrzywiać rzeczywistość?

38 minut temu, rafa napisał:

A jaki masz problem z istnieniem tego tematu?

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Ten one są połączone

Nic nie jest polaczone.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Uparles się na tego RELa a co powiesz o pylon diamond sub?

Uparlem sie bo w tych pieniadzach powinno byc lepiej, duzo lepiej.

Pylon nie sluchalem wiec nie bede nic pisal na jego temat. Jest niedostepny w kraju w ktorym mieszkam.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

A jaki masz problem z istnieniem tego tematu?

Dopoki jest o subach i tylko subach (jak w temacie) zadnego. Jak przeistacza sie w kolejna wojenke miedzy uzytkownikami i ciagly OT - bardzo duzo..

6 minut temu, rafa napisał:

Dopoki jest o subach i tylko subach (jak w temacie) zadnego. Jak przeistacza sie w kolejna wojenke miedzy uzytkownikami i ciagly OT - bardzo duzo..

Wystarczy usunąć tych, co czepiają się innych userów, zamiast pisać w temacie.

9 minut temu, rafa napisał:

To moze lepiej zakonczyc OT a nie caly temat.

Teraz, BlueDot napisał:

To moze lepiej zakonczyc OT a nie caly temat.

Wtedy niektórzy liderzy forumowych statystyk aktywności przestaliby istnieć. 

Teraz, szymon1977 napisał:

Wystarczy usunąć tych, co czepiają się innych userów, zamiast pisać w temacie.

Ty tez moglbys zignorowac od czasu do czasu to co Ci nie pasuje. Jest taka opcja wiec ja wykorzystaj.

1 minutę temu, szymon1977 napisał:

Wtedy niektórzy liderzy forumowych statystyk aktywności przestaliby istnieć. 

To tez fakt.

Godzinę temu, BlueDot napisał:

Ty tez moglbys zignorowac od czasu do czasu to co Ci nie pasuje.

Nie mogę skoro ktoś publicznie przypisuje mi autorstwo bzdur, które sam wymyśla, sorry.

45 minut temu, Piotr Sonido napisał:
13 godzin temu, BlueDot napisał:

USA to sie smieja z RELowskich pierdziawek.

No i mają do tego prawo. 

Rzucone chyba ot tak, ale jednak zonk. Jest akurat przeciwnie. Oglądam sporo filmików różnych amerykańskich wyjadaczy subwooferowych na YT, głównie ciekawią mnie inne droższe marki ale Rel przewija się od czasu do czasu również u nich. I właśnie nikt się nie śmieje z Rela. Wręcz przeciwnie. Pieją z zachwytu jaka jakość tego basu. Zarówno linia T jak i HT.  I to w porównaniu z innymi świetnymi markami. Jedyne z czym Rel nie może konkurować, to jest to o czym było pisane wielokrotnie, tj ograniczone zejście, wysokie SPL kończy się zaraz pod 20hz. Jak ktoś szuka większego potwora kinowego to Rel nie zapewni tego. Trzeba by iść w wielokrotność subów, żeby to trochę zniwelować. Nie ma typowego jednego potwora, nawet Predator 15" aż taki mega mocny i nisko schodzący nie jest jak inne amerykańskie marki (chociażby SVS, które też mistrzem rozciągnięcia nie jest).

Nie każdy będzie się szmacił i kłamał aby zarobić parę groszy. Oni porównują np marki ze sobą, które testowali wcześniej więc to nie tak że mają interes aby promować akurat Rela kosztem innych, większych i droższych marek (w USA), którzy też im wysyłają sprzęt na testy. Oglądam ich od lat i wiem że nie ściemniają bo pokrywa się to często z moimi obserwacjami. 

22 minuty temu, BlueDot napisał:

Niestety, ale jutubowi wyjadacze maja placone za to co gadaja.

I to jest największy problem. Jak można zrobić obiektywna recenzje jak ktoś dostanie suba za free i jeszcze mu Za to zapłacą?

10 minut temu, kwasior21 napisał:

I to jest największy problem. Jak można zrobić obiektywna recenzje jak ktoś dostanie suba za free i jeszcze mu Za to zapłacą?

Nikt im nie płaci za testy. Oni zarabiają na linkach afiliacyjnych i na wyświetleniach na YT czy innych social mediach. Będziesz ściemniał, kłamał, to nikt nie będzie ciebie oglądał w dłuższej perspektywie. A suby zapewne przysyłają im gratis (w sensie wysyłka gratis na test) a nie że dostają suby gratis :)

Można by mieć wątpliwości gdyby ktoś testował tylko 1 markę, ale gdy ktoś testuje wiele marek, a potem stara się porównać cechy danych modeli różnych marek, to inna sprawa. Rel nie jest największą marką w USA i raczej nawet nie w czołówce, nikt nie miałby interesu aby promować ich bardziej od SVS czy innych dużych marek w USA. 

Edytowane przez don111
1 godzinę temu, don111 napisał:

Jedyne z czym Rel nie może konkurować, to jest to o czym było pisane wielokrotnie, tj ograniczone zejście, wysokie SPL kończy się zaraz pod 20hz. Jak ktoś szuka większego potwora kinowego to Rel nie zapewni tego.

20Hz jest przeciez wystarczajace nawet do kina.. Mozna tez spojrzec pod katem nie osiagania limitu/skraju mozliwosci. Czyli np lepiej jakby sub schodzil do 16 wtedy 20 odtwarza z wieksza jakoscia..tylko czy czlowiek jest wstanie rozroznic cos na takich zakresach czest. 🙂

Edytowane przez rafa

@don111 odpuść, szkoda nerwy sobie szarpać.

Napiszę jeszcze raz mam T9x i SB 3000 od kilku lat . Zaś od około roku , RP 1400 SW.  

W kinie grają wszystkie trzy . W stereo zaś tylko REL.  

Wszystko pomierzone, skalibrowane , pełne pasmo słyszalne bez górek i dolków. 

Lubię wszystkie te suby za co innego. 

Zaś gdybym mógł sobie pozwolić na jeden sub do kina , to wybrał bym klipscha zaś do stereo Rel-a . 

SVS-a bym zostawił wtedy gdybym potrzebował mieć jeden uniwersalny do kina i stereo. 

Co do dsp w SVS to dla mnie mogło by go nie być. Duże górki są nie do zniwelowania a doły nie do zasypania i poza tym źle ta korekcja brzmi . Ale to trzeba trochę z tym walczyć żeby zrozumieć.  

To , że ktoś daje więcej za mniej to taki marny argument , jak napisałem wyżej w stereo zostawił bym Rel-a który daje mniej za więcej ale jako uniwersalny svs . 

Inną sprawą jest , że w kinie przy jednym subie jest słabo w porównaniu gdy jest pełne pasmo bez górek i dolków. Ale to trzeba poświęcić trochę czasu , pomierzyć, ustawić ,posłuchać i nabiera się wtedy dopiero jakiegoś rozeznania.  Z pewnością lepiej pójść w dwa tańsze niż szarpać się na jeden drogi. 

Wy jesteście tak zawzięci jakby ten Rel Wam jakąś krzywdę wyrządził 🙂 a to bardzo fajny subik jest. 

34 minuty temu, don111 napisał:

Nikt im nie płaci za testy. Oni zarabiają na linkach afiliacyjnych i na wyświetleniach na YT czy innych social mediach. Będziesz ściemniał, kłamał, to nikt nie będzie ciebie oglądał w dłuższej perspektywie. A suby zapewne przysyłają im gratis (w sensie wysyłka gratis na test) a nie że dostają suby gratis 🙂

Można by mieć wątpliwości gdyby ktoś testował tylko 1 markę, ale gdy ktoś testuje wiele marek, a potem stara się porównać cechy danych modeli różnych marek, to inna sprawa. Rel nie jest największą marką w USA i raczej nawet nie w czołówce, nikt nie miałby interesu aby promować ich bardziej od SVS czy innych dużych marek w USA. 

Być może masz racje. Niemniej jednak ja uważam, ze umowy są rośnie sformułowane i nie zawsze to tak wyglada jak piszesz.

Na tym zakończmy ten watek.  🙂

3 minuty temu, 77Mariusz77 napisał:

Napiszę jeszcze raz mam T9x i SB 3000 od kilku lat . Zaś od około roku , RP 1400 SW.  

W kinie grają wszystkie trzy . W stereo zaś tylko REL.  

Wszystko pomierzone, skalibrowane , pełne pasmo słyszalne bez górek i dolków. 

Lubię wszystkie te suby za co innego. 

Zaś gdybym mógł sobie pozwolić na jeden sub do kina , to wybrał bym klipscha zaś do stereo Rel-a . 

SVS-a bym zostawił wtedy gdybym potrzebował mieć jeden uniwersalny do kina i stereo. 

Co do dsp w SVS to dla mnie mogło by go nie być. Duże górki są nie do zniwelowania a doły nie do zasypania i poza tym źle ta korekcja brzmi . Ale to trzeba trochę z tym walczyć żeby zrozumieć.  

To , że ktoś daje więcej za mniej to taki marny argument , jak napisałem wyżej w stereo zostawił bym Rel-a który daje mniej za więcej ale jako uniwersalny svs . 

Inną sprawą jest , że w kinie przy jednym subie jest słabo w porównaniu gdy jest pełne pasmo bez górek i dolków. Ale to trzeba poświęcić trochę czasu , pomierzyć, ustawić ,posłuchać i nabiera się wtedy dopiero jakiegoś rozeznania.  Z pewnością lepiej pójść w dwa tańsze niż szarpać się na jeden drogi. 

A jakie slabosci (w tym porownaniu) slyszysz u REL'a w kinie?

Zastanawiam sie nad zmiana mojego Klipscha od dluzszego czasu i SVS wydawal mi sie na papierze ciekawszy wlasnie chocby przez DSP. Ale jak DSP i tak slabo dziala ( a mam juz korekcje w Athemie) to to przestaje byc zaleta dla mnie.

Edytowane przez rafa

50 minut temu, don111 napisał:

Nie każdy będzie się szmacił i kłamał aby zarobić parę groszy.

I pewnie dlatego REL nie zawsze jest zwycięzcą porównań.

5 godzin temu, BlueDot napisał:

Uparlem sie bo w tych pieniadzach powinno byc lepiej, duzo lepiej.

Pylon nie sluchalem wiec nie bede nic pisal na jego temat. Jest niedostepny w kraju w ktorym mieszkam.

Moment. 

To do rela masz problemy ze może być parametryczne lepiej a o pylon mówisz że nie słuchałeś. Tam na parametry nie patrzysz? Co tu się dzieje?

Godzinę temu, 77Mariusz77 napisał:

@don111 odpuść, szkoda nerwy sobie szarpać.

W kinie grają wszystkie trzy . W stereo zaś tylko REL

No ale to by znaczyło że dajemy przyzwolenie na pisanie takich głupot. 

Ci od statystyk się ucieszą.

@rafa Rel nie schodzi nisko , jest szybki to co nie od dziś wiadomo . Ładnie " zszywa " się z kolumnami . Nie słyszysz, że on jest jak odpowiednio ustawisz a robotę w stereo fajną robi jak dla mnie.  Bardzo go lubię tylko u mnie w kinie to on jest dopełnieniem dwóch pozostałych. 

37 minut temu, Piotr Sonido napisał:

To do rela masz problemy ze może być parametryczne lepiej a o pylon mówisz że nie słuchałeś. Tam na parametry nie patrzysz? Co tu się dzieje?

Usiłujesz koledze @BlueDot przypisać teorię, jakoby parametry zastąpiły odsłuch ale Ci nie wyszło - poza tym nic.

17 minut temu, 77Mariusz77 napisał:

Rel nie schodzi nisko , jest szybki to co nie od dziś wiadomo . Ładnie " zszywa " się z kolumnami . Nie słyszysz, że on jest jak odpowiednio ustawisz a robotę w stereo fajną robi jak dla mnie.  Bardzo go lubię

To wszystko można napisać o wielu innych, oczywiście na miarę ich ceny. 

2 godziny temu, don111 napisał:

Oni zarabiają na linkach afiliacyjnych

A myslisz ze ktos kliknie w link i cos tam kupi jak wypowiedz o produkcie bedzie negatywna?

23 minuty temu, szymon1977 napisał:

Usiłujesz koledze @BlueDot przypisać teorię, jakoby parametry zastąpiły odsłuch ale Ci nie wyszło - poza tym nic.

To wszystko można napisać o wielu innych, oczywiście na miarę ich ceny. 

No można, tylko jest kilka kwestii. Ja piszę o czymś co mam kilka lat u siebie i nie widzę w nim nic złego a nabyłem go świadomie do systemu stereo. Wizualnie mi odpowiada i brzmieniowo tym bardziej. Jestem po prostu zadowolony z tego zakupu. 

No chyba mi wolno ??? 🙂

Jeżeli nie chcesz to nie kupujesz i po co trujesz tyle stron. 

Zgodzę się z Tobą, że jest drogi ale jak komuś cena odpowiada to w czym widzisz problem ? 

To tak jakbyś kupił Kia Sportage wypełnioną pod korek i miał pretensje do kogoś, że Tiguana w podstawie za te pieniądze tylko nabył a przecież mógł być szczęśliwy jak Ty 🙂

Wszystko ma swojego klienta . 

56 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Nic sie nie dzieje. Nie wypowiadam sie na temat urzadzen ktorych nie slyszalem.

2 godziny temu, 77Mariusz77 napisał:

Jaki to model tego SVS?

• Pokaż nowe odpowiedzi