Skocz do zawartości
IGNORED

RELigia - sub

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, don111 napisał:

Takich postów dwuznacznych

Moje posty wydają Ci się dwuznaczne, bo bardzo chciałbyś przeczytać w nich co innego niż napisałem. Mógłbyś wtedy obwieścić "mam rację"... ale nie możesz, bo zasadniczo jesteśmy podobnego zdania. Pora tylko zauważyć, że kultowość marki REL to przeszłość gdy byli najlepsi (a może jedyni) - dziś są tylko konkurencyjni, w tym X jest lepszy od Y, a w tamtym Y lepszy od X. Wybór to kwestia kaprysu konsumenta, a nie lepszości marki.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Wspomniany tu ASW608 wybrałem, bo pasowały mi jego rozmiary, cena była baaardzo atrakcyjna, a w podobnej z legendarnego REL była tylko miniaturka

Czyli szukałeś Rela i musiał idealnie pasować też T5x, ale był za drogi a trafiłeś promocję na B&W. Trudne do wywnioskowania to nie było. 

13 minut temu, szymon1977 napisał:

Pora tylko zauważyć, że kultowość marki REL to przeszłość gdy byli najlepsi (a może jedyni) - dziś są tylko konkurencyjni

Dziś Rel ma rozwiniętą dystrybucję na cały świat i każdy w testach (chociażby na youtube) zauważa cechy wspólne subów tej marki, że mają rewelacyjną szybkość, jakość, fakturę basu, nawet modele typowo pod kino (linia HT). Więc legenda raczej trwa nadal w najlepsze. Przeskoczyć Rela jest łatwo, ale nie w jakości dźwięku. 

1 godzinę temu, don111 napisał:

Przeskoczyć Rela jest łatwo, ale nie w jakości dźwięku. 

Na,szczęście poza Twoją opinią znajdzie się kilka innych.

Czyli szukałeś Rela i musiał idealnie pasować też T5x, ale był za drogi a trafiłeś promocję na B&W. Trudne do wywnioskowania to nie było. 

Znów poniosła Cię fantazja.

Piszecie że są lepiej grające suby, tyllko jakoś ich nie wymieniacie. Które to suby wg was są takie super i grają lepiej od Reli (nie m{wimy o mocy tylko jakości basu). Dla ułatwienia nie będę wymagać od was aby to był sub dużo tańszy czy w ogóle tańszy od Rela. No to czekamy. 

23 minuty temu, szymon1977 napisał:
2 godziny temu, don111 napisał:

dźwięku. 

Na,szczęście poza Twoją opinią znajdzie się kilka innych.

Zapomniałem że nie miałeś żadnego Rela i nie słuchałeś. Ale to wystarczy aby głosić opinie że to tylko legenda? Skoro tak bardzo bazujesz na opiniach innych, to nie zauważyłeś jak bardzo dużo pozytywnych opinii ma ta marka i że coś w tym jednak może być? 

No to wymień te lepsze

24 minuty temu, szymon1977 napisał:

Znów poniosła Cię fantazja.

mnie nie nabierzesz, mam dobre wyczucie 🙂

Edytowane przez don111

Skoro tak bardzo bazujesz na opiniach innych, to nie zauważyłeś jak bardzo dużo pozytywnych opinii ma ta marka i że coś w tym jednak może być? 

Zauważyłam także, że T5 często miewa opinie negatywne, a ASW608 raczej nie.

mnie nie nabierzesz

Skoro od realnego Świata wolisz wizję, którą sam sobie stworzyłeś, to nie będę Ci jej burzyć.

20 minut temu, szymon1977 napisał:

Zauważyłam także, że T5 często miewa opinie negatywne, a ASW608 raczej nie

Kurde, to faktycznie zmienia postać rzeczy. Upadek legendy🙂

1 godzinę temu, Piniu2906 napisał:

Taka ciekawostka językowa wyrażenie "REL" w brytyskim slangu znaczy bezwartościowy. REL na pewno nie jest bezwartościowy ale miałem T5 i nie zachwycił mnie.

A jaki sub Cię zachwycił? 

3 godziny temu, don111 napisał:

Chociażby suby od Klipsch'a z serii SPL brzmią bardzo fajnie.. konstrukcje otwarte, ale mam Klipsch SPL 100 i wrażenia jak najbardziej pozytywne. 

8 godzin temu, don111 napisał:

Oczywistą sprawą jest że to 'zautomatyzowany' system doboru suba wg parametrów technicznych

I tutaj sie grubo mylisz. Dla nich parametry techniczne kolumn sa malo wazne, natomiast wazniejsza jest zasobnosc portwela, ktora mierzy sie na podstawie posiadanych przez klienta kolumn.

Pelen profesjonalizm, zreszta tak samo jak w salonach audio.

6 godzin temu, don111 napisał:

Piszecie że są lepiej grające suby, tyllko jakoś ich nie wymieniacie. Które to suby wg was są takie super i grają lepiej od Reli (nie m{wimy o mocy tylko jakości basu

Widzisz, to jest wlasnie problem. Ludzie nie pisza, bo wiekszosc z nich ulegla marketingowi, filmikom na YT i tematom z forum. Prawdopodobnie ich pierwszym subem do stereo byl REL, propaganda na forum i w sklepach zrobila swoje i teraz takie osoby klepia ze REL i tylko REL do stereo. Wierze w to, ze po przesiadce z jakiegos buczydla na cos od REL'a doznali szoku, ale to nadal nie oznacza ze tylko REL do stereo sie nadaje.

8 godzin temu, don111 napisał:

Kurde, to faktycznie zmienia postać rzeczy. Upadek legendy🙂

Mylisz dwie rzeczy: słowo legenda określa przeszłość, w której REL był najlepszy a może jedyny. Teraźniejszość to marki konkurencyjne, i nie da się jednoznacznie określić która jest lepsza. Bo w podobnej cenie otrzymamy podobnej jakości produkt, a który konsument wybierze, to kwestia subiektywnych preferencji a nie obiektywnej lepszości. 

6 godzin temu, BlueDot napisał:
15 godzin temu, don111 napisał:

Oczywistą sprawą jest że to 'zautomatyzowany' system doboru suba wg parametrów technicznych

I tutaj sie grubo mylisz. Dla nich parametry techniczne kolumn sa malo wazne, natomiast wazniejsza jest zasobnosc portwela, ktora mierzy sie na podstawie posiadanych przez klienta kolumn.

Nie zawsze tak jest, ale w niektórych przypadkach (pisałem o tym samym) - jeśli cena kolumn jest wysoka to do takich drogich kolumn podstawkowych nie zawsze proponują np T5x tylko jakiś droższy model, jak tańsze podstawkowe to już T5x. Jak dla mnie to jest w większości zautomatyzowany system, nikt nie sprawdzał takiej ilości modeli kolumn ręcznie aby dopasowac pod nie subwoofer, tylko wbijane w system na zasadzie - podstawkowe/podłogowe, cena X Y, może pasmo producenta im też się chciało. Przykład - Monitor Audio Gold 50 i Monitor Audio Silver 50, gdzie te drugie mają mocniejszy, lepszy bas od Goldów (znam oba modele). Do Gold 50 proponują T7x a do Silver 50 T5x :)  Być może to parametry producenta są mylące i stąd te ich błędy. Np na powyższym przykładzie - sprawdziłem i mimo że Silver 50 mają pasmo 47hz - .. a Gold 50 od 55hz - ... to producent podaje rozmiar woofera 133mm (Silver 50) i 140mm (Gold 50), może ten rozmiar woofera dał taką zmianę i oni biorą to pod uwagę. Trudno powiedzieć. I tak plus dla nich, że się podjęli zrobienia takiej stronki.

6 godzin temu, BlueDot napisał:

Widzisz, to jest wlasnie problem. Ludzie nie pisza, bo wiekszosc z nich ulegla marketingowi, filmikom na YT i tematom z forum. Prawdopodobnie ich pierwszym subem do stereo byl REL, propaganda na forum i w sklepach zrobila swoje i teraz takie osoby klepia ze REL i tylko REL do stereo. Wierze w to, ze po przesiadce z jakiegos buczydla na cos od REL'a doznali szoku, ale to nadal nie oznacza ze tylko REL do stereo sie nadaje.

Ja miałem dużo subwooferów i nic się w moim postrzeganiu nie zmieniło, Rel to najściślejsza czołówka jeśli idzie o jakość dźwięku, niezależnie od modelu trzyma wysoki poziom. Może tylko relacja cena/jakość jest trochę gorsza niż kiedyś. Ale inni producenci też nie mają tanich, dobrze grających modeli. Zdarzają się pojedyncze wyjątki (nawet w tańszych modelach), ale no własnie, to są wyjątki - nie jest to taka ciągłość trzymania jakości jaka jest w Rel. Trzeba mieć tylko świadomość, że Rel nie zapewni najlepszego zejścia i ciśnienia, to u nich schodzi na drugi plan. Więc wybór zależy od indywidualnych priorytetów.

2 godziny temu, szymon1977 napisał:

Mylisz dwie rzeczy: słowo legenda określa przeszłość, w której REL był najlepszy a może jedyny. Teraźniejszość to marki konkurencyjne, i nie da się jednoznacznie określić która jest lepsza. Bo w podobnej cenie otrzymamy podobnej jakości produkt, a który konsument wybierze, to kwestia subiektywnych preferencji a nie obiektywnej lepszości. 

Rel nigdy nie był jedyny, ale od zawsze stawiali na jakość i budowę subów pod kątem muzyki. Nikt nie mówi że Rel jest jedyny, ale nie da się ukryć że to ścisła czołówka. Chcesz coś równie dobrego albo lepszego to musisz zapłacić. Kef KC62 czy KF92 też swoje kosztują. Velodyne SPL (są świetne, chyba lepsze od T od  Rela) kosztują wyraźnie więcej. 

7 godzin temu, Piniu2906 napisał:
11 godzin temu, don111 napisał:

Chociażby suby od Klipsch'a z serii SPL brzmią bardzo fajnie.. konstrukcje otwarte, ale mam Klipsch SPL 100 i wrażenia jak najbardziej pozytywne. 

Porównujemy tutaj zamkniętego suba z 20cm głośnikiem do otwartego z 25cm głośnikiem i w obudowie o pojemności ze 4x większej. To trochę nie fair. Adekwatne byłoby porównanie T9x, albo przynajmniej T7x, gdzie są membrany bierne. Choć rozumiem że ceny się rozjeżdżają z Klipschem. Ale są jeszcze tańsze HT1205 i HT1003, które grają efektowniej od T5, albo starszy Q200. Tutaj ciekawe jakbyś zareagował na jego jakość połączoną z zejściem i mocą. Mam 2 znajomych co mają T5 i T5i obecnie, są zachwyceni, tylko u nich sub nie robi wrażenia a rozszerza pasmo, nie słychać przeskoku między kolumnami a subem. W przypadku Klipscha trudno o znikanie, to suby które zaznaczają swoją obecność wyraźnie, bas jest bardziej tłusty i obszerny co w przypadku subwooferów do muzyki nie jest cechą pożądaną dla większości. Dla nich priorytetem było aby sub zintegrował się z kolumnami i nie wychodził przed szereg, tego się obawiali. Taki Klipsch by im zdecydowanie nie podszedł. No ale każdy szuka w dźwięku czegoś innego. 

Nikt nie mówi że Rel jest jedyny, ale nie da się ukryć że to ścisła czołówka.

Trudno nie być ścisłą czołówką w niszy, w której jest pięć producentów na krzyż.

Rel nigdy nie był jedyny

Czy ja wiem? Rel chyba jako pierwszy zaoferował na dużą skale przystępne cenowo suby z wejściem hilevel i brzmeniem do muzyki.

W dniu 8.07.2024 o 16:14, BlueDot napisał:

Lepsze jest generalnie lepsze. Lepiej zaprojektowane, wykonane z lepszych materialow, posiadajace lepsze osiagi itp. To ze Ty wybierasz cos bo ktos Ci zryl glowe haslami reklamowymi/marketingowymi w ktore uwierzyles, natomiast ja wybieram lepszy produkt. REL tutaj nawet nie ma podjazdu do konkurencji, oni zostali w tyle i tego nie da sie ukryc. A te bzdety ktore Hunt glosi na YT sa zenujace. Ja myslalem ze czlowiekowi tego pokroju takie cos przez gardlo nie przejdzie, ale jak widac pieniadz potrafi doprowadzic do tego ze ktos wlasna twarza  swieci w imieniu firmy tracac przy tym reputacje. Ale jak sie ma wiernych...

Nie interesuja mnie takie przyklady. Teraz kazdy moze napisac wszystko, tylko nie kazdy pisze prawde.

Nie rozumiem dlaczego dalej błądzisz I ciągle trujesz o jakieś hasłach marketingowych. Sprzęt audio jest do słuchania jeżeli komuś bardziej odpowiada walor dźwiękowy danego sprzętu to jest to dla niego sprzęt lepszy a nie marketing. 

Właśnie patrząc na osiągi typu 16 Hz w stereo. To jest marketing. Rzecz której nie wykorzystasz w 99 procentach utworów.

W dniu 8.07.2024 o 18:09, szymon1977 napisał:

Nie.

Przeczytałem - powtórzyć?

A ja wybieram ten, który mi subiektywnie najbardziej pasuje, niekoniecznie musi być on obiektywnie lepszy. Wspomniany tu ASW608 wybrałem, bo pasowały mi jego rozmiary, cena była baaardzo atrakcyjna, a w podobnej z legendarnego REL była tylko miniaturka. Przekonało mnie, że znalazłem kilka pozytywnych opinii, a negatywnej ani jednej. W momencie zakupu nie wiedziałem o subach nic i choć grał fajnie, to przez kilka miesięcy miałem kompleks REL, aż dowiedziałem się, że to ta sama klasa brzmienia co T5.

Nie no musisz wrócić Szymon do ignorowanych 😕 kurde bo nie przejdzie inaczej 

To jest znowu walenie głową w mur. No nie przegada. I znowu jest taka sama sytuacja jak z kablami. 

Ważne żeby iść w zawarte że nie i już. Sprawdzenie, testy odsłuchowe własne to co w audio jest najwazniejsze to jest nie ważne. Nie i już.

2 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

testy odsłuchowe własne to co w audio jest najwazniejsze to jest nie ważne.

Powtorzę:

Przekonało mnie, że znalazłem kilka pozytywnych opinii, a negatywnej ani jednej.

aż dowiedziałem się, że to ta sama klasa brzmienia co T5.

To wszystko są opinie własne użytkowników, którzy ASW608 z REL porównywali. Miałbym nie skorzystać skoro się nimi dzielą? Po to jest Forum by nie tracić czasu na sprawdzanie czego, co przez wielu zostało już sprawdzone.

Nie no musisz wrócić Szymon do ignorowanych

Zrób to dla dobra Forum. Niewiele wnosisz poza dogadywaniem i negowaniem wszystkiego, co Cię przerasta.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Nie rozumiem dlaczego dalej błądzisz

To juz naprawde brzmi jak jedno z hasel tych ktorzy namawjaja na powrot na wlasciwa droge 🤣 

Jestes jakims pastorem tej calej RELigii?

Mnie nie nawrocisz, ja juz jestem na wlasciwej drodze. Udalo mi sie wyrwasc z uscisku REL'a.

4 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

Właśnie patrząc na osiągi typu 16 Hz w stereo. To jest marketing. Rzecz której nie wykorzystasz w 99 procentach utworów.

Jezeli dla Ciebie 16Hz to jedyny parametr na ktory warto zwrocic uwage przy zakupie suba to ja juz podziekuje. Czy to wykorzystam, czy nie, bedzie zalezec od repertuaru a Ty z gory zakladasz czego ja slucham i wyszlo Ci 99%. 

19 godzin temu, xajas napisał:

Te piec produktow, to moze specyfika Polskiego rynku i kregu zainteresowania typowego Kowalskiego. Gdzie indziej wyglada to inaczej.

W Niemczech jest wiele więcej dostępnych różnych subów? 🙂

48 minut temu, Ajothe napisał:

W Niemczech jest wiele więcej dostępnych różnych subów? 🙂

W UK nie.

14 minut temu, Ajothe napisał:

🤣

W UK masz BK electronics i Mj acoustics na przykład.

No nie ma zbyt wiele.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Sprzęt audio jest do słuchania jeżeli komuś bardziej odpowiada walor dźwiękowy danego sprzętu to jest to dla niego sprzęt lepszy

W USA czesciej wybierany SVS. Czy to robi z SVS lepsze suby? 

18 minut temu, Ajothe napisał:

Więcej jak w Polsce, akurat BK bym kupił. 

Polecam. Mialem xxls400 i Monolith Plus. Jeden i drugi swietne odsluchania. Kiedys stosowali swietne przetworniki, jak jest teraz nie wiem.

Teraz, BlueDot napisał:

Polecam. Mialem xxls400 i Monolith Plus. Jeden i drugi swietne odsluchania. Kiedys stosowali swietne przetworniki, jak jest teraz nie wiem.

Dzięki, dużo dobrego o nich się pisze, sam mam mj acoustic, ale padł wzmak i musiałem sztukować....

Dziwię się, że niektórzy kupują BW mając BK pod nosem, ale tak już jest...😁

3 minuty temu, Ajothe napisał:

Dzięki, dużo dobrego o nich się pisze, sam mam mj acoustic, ale padł wzmak i musiałem sztukować....

Jest xxls400 tutaj w irlandii gdzie mieszkam, ale cena dosc wysoka jak na uzywany.

6 godzin temu, szymon1977 napisał:

Powtorzę:

To wszystko są opinie własne użytkowników, którzy ASW608 z REL porównywali. Miałbym nie skorzystać skoro się nimi dzielą? Po to jest Forum by nie tracić czasu na sprawdzanie czego, co przez wielu zostało już sprawdzone.

Zrób to dla dobra Forum. Niewiele wnosisz poza dogadywaniem i negowaniem wszystkiego, co Cię przerasta.

Tylko to nie są moje cytaty. Proszę zgłoś o usunięcie tego. Ja tego nie napisałem.

4 godziny temu, BlueDot napisał:

To juz naprawde brzmi jak jedno z hasel tych ktorzy namawjaja na powrot na wlasciwa droge 🤣 

Jestes jakims pastorem tej calej RELigii?

Mnie nie nawrocisz, ja juz jestem na wlasciwej drodze. Udalo mi sie wyrwasc z uscisku REL'a.

Ale ja już teraz nie bronie Rela tylko sposobu wyboru sprzętu audio dla siebie.

Idąc twoim tropem wybór będzie zawsze jeden dla każdego. Bo po parametrach mocy, zejścia zawsze któryś model będzie naj. 

4 godziny temu, BlueDot napisał:

Jezeli dla Ciebie 16Hz to jedyny parametr na ktory warto zwrocic uwage przy zakupie suba to ja juz podziekuje. Czy to wykorzystam, czy nie, bedzie zalezec od repertuaru a Ty z gory zakladasz czego ja slucham i wyszlo Ci 99%.

No dlatego pytam. Który parametr to barwa basu. ?

3 godziny temu, BlueDot napisał:

USA czesciej wybierany SVS. Czy to robi z SVS lepsze suby? 

W USA tak. Dokładnie tak 

Oznacza to że dla lokalnych odbiorców to lepszy wybór.

2 godziny temu, Ajothe napisał:

Po brexicie nie ma sensu niestety...

Oni jakiś czas temu mieli osobna stronę i wysyłkę dla klientów z poza UE. Ale to nie dało z wiele. 

3 godziny temu, Ajothe napisał:

🤣

W UK masz BK electronics i Mj acoustics na przykład.

W PL też chyba są, a przynajmniej są znane i względnie popularne, a nie egzotyczne.

3 godziny temu, Ajothe napisał:

To był zbieg przypadkowych okoliczność nie związanych tematyką Forum. BTW gra fajnie, oponie na tle legendarnego REL ma raczej korzystne... nie żałuję

21 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Tylko to nie są moje cytaty. Proszę zgłoś o usunięcie tego. Ja tego nie napisałem.

Takie figle płata silnik Forum - sam zgłoś, ale nie o usunięcie cytatów a Twojego nick.

23 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

No dlatego pytam. Który parametr to barwa basu. ?

Skoro wpadłeś na pomysł, że barwa dźwięku to jeden parametr, to chyba sam sobie musisz odpowiedzieć.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Ale ja już teraz nie bronie Rela tylko sposobu wyboru sprzętu audio dla siebie.

Aaaa. Ale to nie ten temat.

4 godziny temu, Ajothe napisał:

Po brexicie nie ma sensu niestety...

Ja mam dostep w Irlandii bez cla.

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

USA tak. Dokładnie tak 

Oznacza to że dla lokalnych odbiorców to lepszy wybór

W USA to sie smieja z RELowskich pierdziawek.

• Pokaż nowe odpowiedzi