Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kolejny wzmacniacz po Cambridge Audio A500?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam nadzieję, że forumowicze mnie wspomogą w kolejnym wyborze. Otóż, po ponad 20 latach grania w moim wzmacniaczu Cambridge Audio A500 przepaliły się końcówki mocy  

Teraz stoję przed dylematem wyboru następnego wzmacniacza stereo. CA A500 grał z CA D500SE (odtwarzacza CD) oraz kolumnami JM Lab Chorus 715. Jak dla mnie super zestaw budżetowy pod względem dźwięku, stereofonii, przestrzeni. Nawet grający cicho budował dobre barwy i była tam dokładność, naturalność i przestronność.

Powiem szczerze, że przez te wszystkie lata nie czytałem żadnych testów ani porównań, więc nie wiem na co teraz zwrócić uwagę. Rozglądam się za używanym wzmacniaczem tak do 2.000zł.

Zastanawiałem się czy wzmacniacze CA nadal warte są rozważenia, ale czytałem opinie o 640A, 740A i wychodzi, że grają precyzyjnie, ale brakuje właśnie tej "muzykalności". Trochę słuchałem 640A i niby wszystko ładnie rozłożone i precyzyjne, ale takie bez wyrazu, każdy instrument oddzielnie i tak bardziej sterylnie, bez "średnicy". Perkusja brzmiała na różnych nagraniach "kartonowo".

Widziałem recenzje nowszego CA CXA60, że niby taki żywy i z ładną sceną stereo.

A może jednak coś innego? Rotel? NAD?

Z góry dziękuję za Wasze podpowiedzi.

Pozdrawiam,

Lechu

Hegel H70, Roksan Caspian M1, Exposure 2010, Arcam A29, Audiolab 8200A, Rotel RA-12

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Dziękuję za podpowiedzi. Byłem na pierwszym odsłuchu w salonie i posłuchałem 4 wzmacniaczy:

CA CXA81 raczej po ciemnej stronie barwy, dużo się dzieje ale przyciemnione jest, schowana średnica i niemuzykalne brzmi

Arcam SA20 i SA30 - już lepiej, bo bardziej otwarte i średnica wyraźna, bas w porządku. 

Roksan K5 - to jest blisko tego czego szukałem, dynamicznie, otwarto, wszystko słychać, ale trzeba regulację głośności co najmniej na 10 godzinę odkręcić. Brzmi bardzo dobrze, ale cena duża 

Szukam dalej 🙂 Licząc na Wasze kolejne podpowiedzi 

Skoro bierzesz również pod uwagę nowe i podoba Ci się otwarta i dynamiczna prezentacja to spróbuj posłuchać Hegla, Rotela i Yamahe.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Tym bardziej, że i nowa A S501 z DAC jest teraz niemal w wyznaczonym budżecie.

Używane - olx są w granicach 1,3 do 1,6 kzł.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

SMSL AO300 - włączasz SDB i cieszysz się muzyką. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Cambridge przyciemnione brzmienie?

Roksan k5?

Gdzie ty byłeś na tym odsłuchu?

Cambridge jest jednym i analitycznym wzmacniaczem. Jeśli w tych samych warunkach były słuchane pozostałe wzmacniacze to musiało to zostać wyłapane w ten sposób. W przeciwnym razie uszkodzona sztuka.

Arcam ma fajne brzmienie, osobiście lubię 

A Roksan to albo starszy niższy K2 albo obecny wyższy k3