Skocz do zawartości
IGNORED

klasa AB czy G

Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, Lukas82 napisał:

Jednak na audio forach jest masa osób które rzekomo potrafią wychwycić czy kable do głośników są z OFC czy bez, więc jak zrobisz test wzmacniaczy za 5000 to klasę D powinni potrafić wyłapać z zasłoniętymi uszami

I to jest coś, czego na forach należy się wystrzegać: porady takich osób.

17 godzin temu, Lukas82 napisał:

Obawiam się że nie wychwyce osobiście, bo na razie jestem na etapie odróżniania wzmacniaczy z różnymi kolumnami.

Wypadałoby, zanim zaczniesz przed tym przestrzegać i łączyć z przypadkowymi ciekawostkami technicznymi.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

21 godzin temu, Qaz12 napisał:

Gato Amp 150 to klasa D? Gra rewelacyjnie 

Zdecydowanie AB

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 22.07.2024 o 18:43, Lukas82 napisał:

W pełni się zgadzam z kolegą. Nie patrz na klasy i prądy. Bierz wzmacniacze do domu i słuchaj, bo to najlepsze co możesz zrobić. Jedynie co jak chcesz słuchać muzyki, a nie "muzyki" to wystrzegaj się klasy D.

no kilka wzmacniaczy już miałem nawet kiedys cyrusa HD porazka 

20 minut temu, Audiolubny napisał:

Cyrus jest okej ale tylko na koncowke mocy ale to tez zalezy , tak mdlego wzmacniacza nie widzialem nigdy a raczej slyszalem.

W jakim sensie mdłego ?

Ani detali , ani jakosci w brzmieniu , wszystko sklejone , dynamika bardzo bardzo przecietna i zero charakteru ( ale to nie byla napewno tez przejrzystosc/transparentnosc) . Sprawdzany na dacu wpudowanym , dac magic 100 oraz arcam cd27 chyba cos takiego

5 minut temu, Audiolubny napisał:

Ani detali , ani jakosci w brzmieniu , wszystko sklejone , dynamika bardzo bardzo przecietna i zero charakteru ( ale to nie byla napewno tez przejrzystosc/transparentnosc) . Sprawdzany na dacu wpudowanym , dac magic 100 oraz arcam cd27 chyba cos takiego

Coś jak zawartość słoiczka Gerbera dla dzieci ?😉

Zapewne chodziło o to że prędzej poznasz różnicę w brzmieniu pomiędzy klasą d a innymi niż na przykład między G a klasą AB.

Z tym że o ile stosunkowo klasa d jest tania jest sprawna to w niskich kosztach można powiedzieć że uzyskujemy brzmienie bardzo jaskrawe analityczne wręczy laboratoryjne co wielu osobom nie odpowiada. 

Faktycznie dopiero w wyższych budżetach implementacja układów w klasie d jest na tyle dobrze zrobiona iż pozbywamy się tych negatywnych naleciałości i tutaj faktycznie mowa na przykład o gato, Roksan oxygene, choć to nie był ich projekt a jedynie zmodyfikowany, nu prime, primare, chodź tutaj z kolei dążą do grania analitycznego czy Cyrus.

2 godziny temu, Elbing napisał:

Coś jak zawartość słoiczka Gerbera dla dzieci ?😉

Bardzo mocne porównanie! 😉

Niby same witaminy i zdrowie a jednak fuj

19 godzin temu, Elbing napisał:

W jakim sensie mdłego ?

wziąłem CXA81 poszedłem do kumpla który się podniecał cyrusem HD i cxa 81 go zmiażdzyła ,cyrus to jeden z najgorszych wzmacniaczy jakie słyszałem a wtedy gdy on kupował kosztował coś ponad 5000 zł tragedia to mało powiedziane moja stara YAMAHA grała lepiej ,kumpel od razu go sprzedał i kupił 81

1 godzinę temu, rufi80 napisał:

wziąłem CXA81 poszedłem do kumpla który się podniecał cyrusem HD i cxa 81 go zmiażdzyła ,cyrus to jeden z najgorszych wzmacniaczy jakie słyszałem a wtedy gdy on kupował kosztował coś ponad 5000 zł tragedia to mało powiedziane moja stara YAMAHA grała lepiej ,kumpel od razu go sprzedał i kupił 81

Może po prostu jasne brzmienie jest bardziej w Twoim guście i stąd takie odczucia, ale też uważam, że CXA81 to wyższa klasa pod kątem jakości brzmienia 🙂 

Edytowane przez Q21

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

24 minuty temu, Q21 napisał:

Może po prostu jasne brzmienie jest bardziej w Twoim guście i stąd takie odczucia, ale też uważam, że CXA81 to wyższa klasa pod kątem jakości brzmienia 🙂 

najbardziej co pamiętam różnice bo to było kilka lat temu to stereofonia która zmiażdżyła cyrusa

2 godziny temu, tomikin napisał:

Ten Cyrus ma pobór mocy 750W więc powinien wyrywać głośniki z kolumn 😉

U mnie mu się nie udało. Moja Roma ma pobór 400W i zdecydowanie lepiej napędza moje kolumny.

40 minut temu, Chmarski napisał:

U mnie mu się nie udało. Moja Roma ma pobór 400W i zdecydowanie lepiej napędza moje kolumny.

jak pisałem ten wzmacniacz jest totalną porażką jeden z najgorszych jakie słyszałem nie dziwie się że nikt tego badziewia nie kupował to potem mega staniał

Godzinę temu, rufi80 napisał:

jak pisałem ten wzmacniacz jest totalną porażką jeden z najgorszych jakie słyszałem nie dziwie się że nikt tego badziewia nie kupował to potem mega staniał

Do wybitnych raczej nie należy. Nie wykluczam jednak, ze może się dobrze zgrać z jakimiś kolumnami i podpasować komuś idealnie. To, że nam nie podszedł, nie oznacza, że dla kogoś innego nie będzie to strzał w 10'tkę.

Ja mam tak z Pylonami Jasper 25mk2. Niektórzy je uwielbiają i potrafią twierdzić, że spokojnie mogą stawać w szranki z kolumnami za 70k PLN (na FB niedawno taki wpis widziałem). Dla mnie to kolumny grające poprawnie, bez polotu, i za drogie w stosunku do tego co można mieć z konkurencji w tych pieniądzach. 

Gusta w audio są różne. Gdyby do tego Cyrusa były podpięte jakieś inne kolumny, to mogłoby się okazać, że z CXA81 czy Yamahą nie dałoby się tego długo słuchać, bo krew z uszu by szła. 

Czyli pasuje ci bardziej otwarte i energiczne brzmienie. Po prostu. I ok. Nie tylko tobie.

I zgadzam się z kolegą wyżej. Ja także odbieram podobnie te pylony ale nie będę nigdy wytykał ich jeśli ktoś po odsłuchu świadomie je wybierze.

• Pokaż nowe odpowiedzi