Skocz do zawartości
IGNORED

B&W 707 S2 + Rotel A14 MKII

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, tomek11 napisał:

Kolumny są przykręcane do standów, podobnie, jak Elac do LS 80. To bardzo dobre rozwiązanie. Te drugie otwory widoczne na zdjęciu są przystosowane pod 706 S2 i 705 S2.

Mój kot nie byłby zadowolony, co to za podstawki, których nie można zrzucić 😉 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

46 minut temu, dedal75 napisał:

Sorry , ale ostatnimi czasy , sporą ilością gratów się zachwycałeś .

W co tu wierzyć? 🙃😁🤭

Sorry, ale twierdzisz, że jestem niewiarygodny...? Owszem zachwycałem się, bo wbrew pozorom nabyte przeze mnie KEF'y posiadają wiele zalet i plusów jak i pewnych minusów... zbiór wad i zalet posiada praktycznie każdy sprzęt o audiofilskim rodowodzie... w związku z czym zupełnie naturalnym jest i było, że zachwyciłem się konkretną prezentacją i charakterem kolumn, które cechuje inna stylistyka brzmienia niż dotychczas przeze mnie posiadanych zestawów głośnikowych.

Poza tym nie rozumiem Twojej uszczypliwości zwłaszcza, że wyraziłem swoją opinię opartą o praktyczne doświadczenie (piszę o subwooferze), ale też o 13cm głośniku z którego basu po prostu nie będzie, a już w ogóle w większym pomieszczeniu. Nie sądzisz chyba, że zaznając dobroci i korzyści z inwestycji w suba, zmienię zdanie o jego niewątpliwym wsparciu i udziale w czerpaniu przyjemności ze słuchania ulubionej muzyki? 🤔

Moje zachwyty tak naprawdę niczego nie zmieniają, bo sprzęt nad którym wzdychałem i ten nad którym jeszcze będę wzdychał, pierwotnie i oryginalnie zawsze będzie zaprojektowany z sumą wad i zalet. Zmierzam do tego, że nasz zachwyt jednego dnia nad konkretnym klockiem może zmienić się następnego dnia i nie ma w tym nic dziwnego, bo po pierwsze poznajemy i doceniamy co raz to nowe klocki, a po drugie już pisałem, że zbiór wad i zalet konkretnego klocka determinuje nasz wybór, więc i nasze fascynacje i ekscytacje konkretnej prezentacji.

Edytowane przez Tal

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Żadna uszczypliwość,  bardziej dociekliwość.😏 

No ale oczywiście masz prawo tak to odebrać. 

Rel raczej nie ma rodowodu audiofilskiego. 

Ps Więc dół pasma masz budżetowy a reszta audiofilskia , tak?

Pzdr

Edytowane przez dedal75

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

3 godziny temu, Tal napisał:

Poza tym nie rozumiem Twojej uszczypliwości zwłaszcza, że wyraziłem swoją opinię opartą o praktyczne doświadczenie (piszę o subwooferze), ale też o 13cm głośniku z którego basu po prostu nie będzie, a już w ogóle w większym pomieszczeniu.

Oczywiście 707 S2 trzęsienia ziemi nie zrobią. Ale z tym "basu po prostu nie będzie" to moim zdaniem niefortunny skrót myślowy. Co dla Ciebie znaczy bas? 25Hz z natężeniem i kontrolą? Bo jeśli tak, to patrząc z kolei na parametry Twoje REL'a (-6 dB przy 32 Hz), można wysnuć wniosek "Panie, z tego REL'a to niskiego basu za bardzo nie usłyszysz, nie dziwota skoro wooferek ma 20 cm;) 

Tak, pewnych faktów się nie odczaruje, ale nie przesadzajmy z ogólnikami.

Pozdrawiam, Tomek.

Bluesound Node / Synthesis Roma 96DC+ / B&W 706 S3

Godzinę temu, tomek11 napisał:

Bo jeśli tak, to patrząc z kolei na parametry Twoje REL'a (-6 dB przy 32 Hz), można wysnuć wniosek "Panie, z tego REL'a to niskiego basu za bardzo nie usłyszysz, nie dziwota skoro wooferek ma 20 cm;) 

Jak ktoś całe życie buja się w świecie monitorków i jak przyjdzie mu posłuchać coś na 20 cm, to myśli ,że złapał Pana Boga za nogi. 

42 minuty temu, NRK napisał:

Jak ktoś całe życie buja się w świecie monitorków i jak przyjdzie mu posłuchać coś na 20 cm, to myśli ,że złapał Pana Boga za nogi. 

To do mnie, czy ogólnie? Zrozumiałeś cały kontekst mojego wpisu? Przy okazji może powiesz nam, w jakim świecie Ty się bujasz? Wtedy może i ja i inni lepiej zrozumieją Twoje intencje. Bez obrazy.

2 godziny temu, NRK napisał:

Mój świat jest taki, że monitorki, to tylko jako efektowe do kina.😀

Przypomnisz swoją konfigurację proszę?

Wracając do standów FS-700 S2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Są super i mam porównanie do standów, które miałem wcześniej, czyli Elac LS80 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  i Rogoz SB100 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Po pierwsze, estetyka, dobór komponentów, kolorystyka, to jest tip top w podstawkach Bowersa. W standach Elac LS80 nie podoba mi się, że podkładki, kolce i pierścienie są srebrne, trochę się to kłóci z resztą projektu, który generalnie jest bardzo dobry. Sami spójrzcie:

image.thumb.png.e41ac62652754c2e5632bb8ed7ccb1a8.png

Po drugie, standy Bowersa nie są przesadzone, nie są za małe, jak LS80 - bo one mają moim zdaniem za małą podstawę, mogłyby być bardziej stabilne i jednocześnie mają za mało "obszerną" kolumnę, mało balastu da się tam wsypać. Bowers ma i większą bazę, dzięki czemu jest dużo stabilniejszy, ale da się też wsypać do niego 2 razy więcej balastu. A wciąż wygląda normalnie i da się go wstawić do nowoczesnych wnętrz bez skaleczenia całości. Poza tym Bowers ma większą płytę górną, dzięki czemu można go użyć do wielu innych monitorów z większą pewnością, niż Elac, który ma jednak mniejszą płytę górną. Poza tym w Bowersie podoba mi się, że dają w zestawie i kolce i wkręcane silikonowe półkule, których po ustawieniu standów praktycznie nie widać. Slot do przeprowadzenia kabli w kolumnie standów, jako oddzielna komora (poza tą do balastu) to kolejna zaleta.

Rogoz - miałem i niby solidny produkt, ale coś poszło nie tak w mojej parze, przy pewnych utworach, standy wpadały w rezonans, chyba coś nie tak przy którejś spoinie było. Poza tym wyglądają przyciężko, nie odmawiam tym standom wkładu materiałowego, ale dla mnie to trochę old school product dla desperatów i singli;)

Odnośnie Bowersa, sami zobaczcie:

20240807_202611.jpg

20240807_202641.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tomek11

W dniu 6.08.2024 o 23:29, tomek11 napisał:

Kolumny są przykręcane do standów, podobnie, jak Elac do LS 80. To bardzo dobre rozwiązanie. Te drugie otwory widoczne na zdjęciu są przystosowane pod 706 S2 i 705 S2.

Ukryta Zawartość

Przepraszam za kiepskie fotki. Przy dziennym świetle nadrobię.

20240806_231543.jpg

Wszystko super widać. Nie przejmuj się.

Umówmy się za te standy mało też nie zapłaciłeś. Więc oczekujemy nieco jakości.nie tylko loga do kompletu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 7.08.2024 o 15:07, tomek11 napisał:
W dniu 7.08.2024 o 11:19, Tal napisał:

Poza tym nie rozumiem Twojej uszczypliwości zwłaszcza, że wyraziłem swoją opinię opartą o praktyczne doświadczenie (piszę o subwooferze), ale też o 13cm głośniku z którego basu po prostu nie będzie, a już w ogóle w większym pomieszczeniu.

Oczywiście 707 S2 trzęsienia ziemi nie zrobią. Ale z tym "basu po prostu nie będzie" to moim zdaniem niefortunny skrót myślowy

Moim zdaniem to nie skrót myślowy, ale fakt. 
Tak swoją drogą to zastanawiałbym się, czy Rotel A14 jest wystarczająco wydajny do podstawek serii 600 od B&W, a co dopiero do 700...

6 godzin temu, MagneticFields napisał:

Tak swoją drogą to zastanawiałbym się, czy Rotel A14 jest wystarczająco wydajny do podstawek serii 600 od B&W, a co dopiero do 700...

Możesz rozwinąć? Masz jakieś doświadczenia z A14MK2? Jak 2x120W na 8 omach i 4 Sankeny na kanał plus solidny zasilacz to za mało nawet do 600 to co byś proponował w cenie do 5K za nowy wzmacniacz?

6 godzin temu, MagneticFields napisał:

Moim zdaniem to nie skrót myślowy, ale fakt. 

Od jakiej średnicy zaczyna się bas, może mi ktoś napisać?🙂

Tak, fizyki się nie oszuka, chciałem tylko powiedzieć, ze słyszałem kolumny na 13/14-kach, które miały lepszy dół, niż te na 15/16. 

P.S. A14MK2 ogarnia 707 bez najmniejszego problemu.

Edytowane przez tomek11

5 godzin temu, tomek11 napisał:

P.S. A14MK2 ogarnia 707 bez najmniejszego problemu.

Super. Jakbyś chciał spróbować innego rodzaju grania to do 5 tys obecnie kupisz okazyjnie Unisona Primo w Na Temat Audio.

19 godzin temu, micmus napisał:

Czekaj teraz sobie przypomniałem, że chyba kiedyś wspominałeś, że miałeś już Primo 😁

Dobra pamięć😁

Faktycznie Unison ma teraz mega ceny. Myślałem nawet o Nuovo, ale ten, podobnie jak Primo, niestety nie ma przetwornika.

A jakoś trzeciego klocka (DAC) nie chce mi się dokładać.

3 godziny temu, tomek11 napisał:

Ja bym się zastanowił jednak. Różnica w brzmieniu przy dedykowanych urządzeniach jest spora. Plus, większa elastyczność przy wyborze sprzętu.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

6 godzin temu, tomek11 napisał:

Dobra pamięć😁

Faktycznie Unison ma teraz mega ceny. Myślałem nawet o Nuovo, ale ten, podobnie jak Primo, niestety nie ma przetwornika.

Możesz go schować przecież gdzieś za wzmacniaczem. Za kolumnami. Gdzie kolwiek

One często nie potrzebują nawet wyjątkowego chłodzenia czy przewiewu.

Jakiś czas minął, więc wypadałoby coś napisać;)

Tak, jak wcześniej wspomniałem, chciałem trochę odczekać, żeby nie przekazywać za szybko wrażeń na zasadzie "ale zajebiste nowe paczki kupiłem";) 

To nie będzie podsumowanie najbardziej pragmatyczne, ani dokładne, ani być może bardzo logiczne, bo nie mam takiego pióra (ani fantazji;), jak inni. 

Po pierwsze, czy Bowersy 707 S2 są lepsze od posiadanych przeze mnie wcześniej Elac Vela BS403? Nie, nie są. Czyli są gorsze? Nie, nie są gorsze. Są po prostu inne. Moje odczucia są takie, że to podobna klasa monitorów. Obie kolumny pozwalają doznać pewnych smaczków niespotykanych choćby na poziomie Carin od Elaca czy 600 od Bowersa.

Wykonanie 707 S2 - jest tip top, wiem za co zapłaciłem, a kupiłem 707 S2 wraz z podstawkami FS-700 S2, komplet za 3900 zł. Bowersy na pierwszy rzut oka nie mają tak "bajeranckiej" obudowy, jak Elac Vela BS403, tu wszystko jest bardziej stonowane, ale na pewno nie jest nijakie czy nudne. To po prostu taki bardziej "skandynawski", surowy styl, choć i Vela jest daleka od barokowego przepychu, znanego choćby z niektórych włoskich produktów. Obie kolumny w białym kolorze świetnie odnajdą się w nowoczesnych wnętrzach. Z tymże wolę satynowy lakier Bowersów, choć high gloss Elaców też jest położony perfekcyjnie. Srebrne, dyskretnie eleganckie akcenty w Bowersach (pierścienie wokół głośników) dodają pewnej pikanterii i wskazują, że seria 700 to już pewien (wysoki) poziom.

Zaciski - tu jednak Elac jest górą, bo zaciski są położone prostopadle do tylnej ścianki i nie są wbudowane w żaden plastikowy port, jak w Bowersach, dla mnie takie rozwiązanie jest trochę słabe w tak drogim produkcie. Choć w 707 S3 Bowers już to poprawił, ale i tak uważam, że i jakość i wygląd zacisków Vela są lepsze.

Podstawki - zdecydowanie Bowers FS-700 S2 jest lepszy, niż Elac LS80. No ale i cena inna, uwaga standy Elaca są bardzo dobre, tylko standy Bowersa to wg mnie stylistycznie i materiałowo produkt skończony, bardzo estetyczny i dopracowany. Elac to takie 8/10, Bowers 10/10. 

To, co tygrysy lubią najbardziej - bas. Bowers z 13 cm wydaje się popierdziawką, ale kilka rozmów z właścicielami różnych Bowersów naprowadziło mnie na trop, że jeżeli szukam monitorów z serii 700 do salonu, to powinienem rozglądać się za 707 S2. Właśnie, za 707 S2, a nie za 706 S2. Wprawdzie ktoś też wspominał, że 705 S2 są w tym względzie lepsze i od 707 i 706, ale ogólne proporcje i ten "fiutek" na górze 705 średnio mi pasują. "Fiutek" w 705 S3 jest już dłuższy;) ale też mi to się nie podoba. Oczywiście, podłogówki, które miałem wcześniej, grały dół z większych płuc, co zazwyczaj ma swoje zalety, ale właśnie złapałem się na tym, że niekoniecznie ten dół z podłogówek był zawsze lepszy. Bo 707 S2 ogarniają dół na swój sposób, mimo, że jest lekko podkręcony (choć to pewnie i kwestia mojego pomieszczenia z wybijającym się dość mocno modem ok. 45Hz), to jest dość żylasty, dokładny, akuratny. W realu, czyli przy słuchaniu muzyki, ten wspomniany mod jest słyszalny tylko w pewnych momentach, da się z tym żyć. Oczywiście, zależy to też od tego, jakiej muzyki ktoś słucha. Bas jest wystarczająco soczysty. I jednocześnie trzyma rytm i schodzi wyraźnie niżej, niż deklarowane 50Hz. Mebli nie poprzestawia, ale jak podkręcę volume i siedzę w sweet spocie to dół przez sofę czuję fizycznie. Naprawdę nieźle, jak na monitory na 13-kach. Czy słyszałem w moim pokoju lepszy bas? No pewnie, ale to, co są w stanie zapodać Bowersy jest dla mnie naprawdę bardzo satysfakcjonujące. Zwłaszcza jeśli chodzi chodzi o ten balans między ilością a kontrolą. Czy Elaci były w tym względzie lepsze? Całościowo w zakresie basu chyba tak, ale naprawdę niewiele. Choć ta dokładność Bowersów...

Średnica - wielkie zdziwienie wyszło, bo przyjemniej mi się słucha wokali na "zimnych" z forumowych założeń;) Bowersach, niż na Elacach. To nie jest przepaść, ale jednak. Poza tym średnica wydaje mi się bardziej wyrównana w stosunku do reszty, w Elacach trochę mi jej brakowało, tzn. miałem wrażenie lekkiego (naprawdę lekkiego) wycofania.

Góra w 707 S2 niesie jeszcze więcej informacji, niż w Velach i nie są one wcale podane w fatygujący sposób. W pewnych utworach słyszę szczegóły, których nie było przy Velach. Ale uwaga, Vele były podłączone do Powernode, a Bowersy są napędzane Rotelem A14 MK2, to pewnie może mieć znaczenie nie tylko w kwestii góry. Nie wydaje mi się jednak, żeby Powernode'a i Rotela dzieliła jakaś ogromna różnica w ogólnej klasie brzmienia, choć to Rotel jest zazwyczaj wskazywany jako lepszy wzmacniacz. 

Scena, efekty stero - Bowers robi to ciut lepiej, niż Vela. Nie ma jeszcze czarów, ale lokalizacja źródeł jest nieco lepsza. Rozpraszanie, zawieszanie pewnych dźwięków, czasem bardzo subtelnych w przestrzeni między kolumnami, albo za nimi, albo przed nimi, jest też nieco lepsze, niż w Velach. Tak, jak pisałem po odsłuchu 707 S3 - tu też jest dużo powietrza, dźwięki mogą oddychać, mają wystarczająco dużo miejsca, nie tłoczą się, jak sardynki w puszcze;)

Impreza - Bowersy dają radę do ok. 77 w 96 stopniowej skali Rotela A14 MK2, później już wkradają się jakieś zniekształcenia. Czułość tego Rotela i kalibracja potencjometru są dość specyficzne, żeby słuchać w ciągu dnia z pewną werwą (ale nie jakoś bardzo głośno), trzeba gwizdek odkręcić na ok. 55. Przy 65 jest już naprawdę głośno. ale bez jakiejś ekstremy. 70 to już na warunki blokowe raczej trudno znieść, jest po prostu za głośno. Na 1-2 utwory ok, ale nie na dłużej. W ogóle powyżej 50 odczuwam, że wzrost dB z każdym przyrostem o 5 na skali Rotela, jest dużo szybszy, niż w zakresie 0-50. Oczywiście ma to swoje zalety, bo w małych zakresach głośności można bardzo precyzyjnie ustawić głośność. Ale przez to dla niektórych może się wydawać, że Rotel jest słaby, a tak wcale nie jest. Taka jest po prostu jego cecha, ze względu za wspomnianą czułość i kalibrację potka. 

Edytowane przez tomek11

W dniu 12.08.2024 o 15:29, Piotr Sonido napisał:

One często nie potrzebują nawet wyjątkowego chłodzenia czy przewiewu.

Trochę im się przyda, mimo wszystko wiele z nich potrafi się bardziej zagrzać, zwłaszcza jeśli mają wbudowany zasilacz. 

Edytowane przez Q21

55 minut temu, dedal75 napisał:

Co to za kawałek?

"Tohoku" z tej płyty 

Ukryta Zawartość

Nie ma jej jednak chyba ani w Spotify ani w Tidalu... Nie wiem, jak w innych serwisach.

Ukryta Zawartość

22 godziny temu, Q21 napisał:

Trochę im się przyda, mimo wszystko wiele z nich potrafi się bardziej zagrzać, zwłaszcza jeśli mają wbudowany zasilacz. 

Zgadzam się. 

Elektronice audio nigdy to nie zaszkodzi.

Jednak te streamery kompletnie się nie grzeją 

W dniu 18.08.2024 o 21:53, tomek11 napisał:

Takie soft drumsy na audiofilskim forum?

Nie boisz się?

Ja oczywiście piszę to z przekorą gdyż słucham muzyki elektronicznej dość dużo i osobiście lubię takie brzmienie. 

Jednak wiele osób uważa że tylko prawdziwa trąbka grająca przez 14 minut dwie oktawy potrafi wydobyć z audiofilskich kolumn szczyt ich możliwości. 

🫠

Godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Takie soft drumsy na audiofilskim forum?

Nie boisz się?

Ja oczywiście piszę to z przekorą gdyż słucham muzyki elektronicznej dość dużo i osobiście lubię takie brzmienie. 

Jednak wiele osób uważa że tylko prawdziwa trąbka grająca przez 14 minut dwie oktawy potrafi wydobyć z audiofilskich kolumn szczyt ich możliwości. 

Mało tego, nawet Modern Talking żona czasem odpali, co by młode lata powspominać;)

Ale spokojnie, dla równowagi, Charlie Haden, Branford Marsalis i Michael Brecker też u mnie goszczą:)

Edytowane przez tomek11

22 godziny temu, tomek11 napisał:

Mało tego, nawet Modern Talking żona czasem odpali, co by młode lata powspominać;)

Ale spokojnie, dla równowagi, Charlie Haden, Branford Marsalis i Michael Brecker też u mnie goszczą:)

Nie no wiem. Spokojnie. Żartobliwie to powiedziałem. 

Kiedyś w jakimś poście na Facebooku wróciłem kawałki o takiej troszkę mocniejszym dawkowaniu techno i od razu były komentarze jak można tego słuchać co to za muzyka szkoda sprzętu i takie tam. 

Ja jestem otwarty na wszystkie brzmienia i słucham hart techno hardstyle a potem przełączam na muzykę filmową klasyczną czy właśnie jazz i blues.

Ale takie komentarze i później linkowanie wspomnianej trąbki która przez 6 minut gra dosłownie parę nutek no to jest dla mnie cynizm. 

Niestety tak to także wygląda na audio video show. 

Mało który wystawca odważa się na nieco ambitniejsze rytmy 

7 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Ja jestem otwarty na wszystkie brzmienia i słucham hart techno hardstyle a potem przełączam na muzykę filmową klasyczną czy właśnie jazz i blues.

Ale takie komentarze i później linkowanie wspomnianej trąbki która przez 6 minut gra dosłownie parę nutek no to jest dla mnie cynizm. 

Niestety tak to także wygląda na audio video show. 

Mało który wystawca odważa się na nieco ambitniejsze rytmy 

No tak, pitu pitu jest bezpieczniejsze dla prezentacji.

U nas w zeszłym roku grała bardzo zróżnicowana muzyka, a to osoby przychodzące posłuchać częściej prosiły o tego typu nagrania 😉 

Niemniej, postaram się, by w tym roku też nie było aż takiej nudy z repertuarem 🙂 

20 godzin temu, tomek11 napisał:

No tak, pitu pitu jest bezpieczniejsze dla prezentacji.

Spróbuj zmienić ? 

Kiedyś w pylonie mi gość pozwolił. No reakcja słuchaczy była skrajnie inna niż jak słuchali pitu pitu.

Byłem w sobotę. Pewnie w niedzielę już nikomu nie pozwolił.

4 godziny temu, Q21 napisał:

U nas w zeszłym roku grała bardzo zróżnicowana muzyka, a to osoby przychodzące posłuchać częściej prosiły o tego typu nagrania 😉 

Niemniej, postaram się, by w tym roku też nie było aż takiej nudy z repertuarem 🙂 

Tak u was było ok. Serio puszczanie rocka, elektorniki , czegoś żywego nawet lepiej robi dla was bo zwracacie i wyróżniacie się na tle innych boksów.

• Pokaż nowe odpowiedzi