Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz Mocy Dla Początkujących

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problemy z Rmaa postaram się to jakoś ogarnąć jak znajde trochę czasu, jedyne co udało mi się na chwilę obecną zmierzyć to w Arcie THD przy 1W dla 4R czyli taki klasyczny pomiar.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Na diyaudio.comjest wielki wątek o pomiarach za pomocą programu REW

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobra... to już jest ostateczny schemat z dołożoną diodą z napisem "dołożyć diodę" :d ja wziąłem co miałem pod ręką chyba bav100. W tym momencie wzmacniacz jest całkowicie stabilny. Jak dla mnie gra to jak najbardziej ok ale słuchałem tylko w mono. Elementy jakie tu zastosowałem rownież są przyzwoite, na wejsciu Miflex 4,7uf (tu jest podwójny footprint można wrzucić coś mniejszego) w USZ jest jedyny elektrolit który musi być.. W moim przypadku bipolarny Niczikon Muse 100uf. Pozostałe foliówki to Vishay i Wima. Dwa kolejne elektrolity to odsprzęganie zasilania a do nich od spodu wypada dorzucić jakis 0,1u najłatwiej w obudowie 1210. Ja sobie ustawiłem 25mV mierzone na 0,47r rezystorze emiterowym czyli lekko ponad 50ma na tranzystor, do tego pomiaru służą specjalnie zrobione pola dla wygody. Całość bardzo przyjemnie się przykręca i odkręca od radiatora bo dla wszystkich tranzystorów które lądują na radiatorze zrobiłem otwory w pcb na szerokość śrub. To by było chyba na tyle, może jeszcze jakieś pomiary wlecą jak się dogadam z kartą :d Ogólnie wszystko rusza od kopa jak się nie pomyli nic przy montażu ale raczej ciężko zrobić tu babola...

Ukryta Zawartość

Zostały 4 płytki jakby kto chciał to po 5 dyszek sztuka. Piona!

IMG_1879.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, AlmostFamous napisał:

Po dołożeniu diody

Jakiej diody?

Jak coś wrzucacie w przestrzeń publiczną to wypadałoby pokazać schemat i wskazać element, którego obecność czy wartość modyfikuje pokazane parametry czy charakterystyki.

Bo inaczej ch.. wie o co chodzi...

Umarła mi karta do pomiarów więc już raczej tu nic nie będzie… Ale jak by kto chciał to mogę zamieścić temat lampowego przedwzmacniacza np riaa lub liniowego np take coś to riaa akurat. Ogólnie mam to rozbite na mniejsze pcb osobno zasilacz osobno preampy. 

Ukryta Zawartość

IMG_1908.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co na to kot?

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

• 2 tygodnie później...

Szkoda że cisza w tym wątku ja po przeczytaniu chyba już umiem robić wzmacniacze 🙂 Ale nie umiem tak projektować pcb - piękne podoba mi się wykorzystanie maksymalnej powierzchni miedzi na zasilanie i symetria 🙂 

Rozbiłem pcb na mniejsze żeby się mieścić w 10x10 (bo tanio) i mam osobno stabilizowany zasilacz dla żarzenia, anodowego oraz opóźnienie dla mute ( oczywiści to jedna plytka a osobno jest preamp ). Sam preamp liniowy na lampie o który zapewne pytasz to układ różnicowy na lampie ze źródłem w katodach plus wtórnik na mosfecie dla niskiej impedancji wyjścia. ALE nic nie jest zamówione... jakby byli chętni to mogę wrzucić schematy i opis i zamówić płytki. Ale chętnych musiało by być tylu żeby był sens zamawiać - piszę to nie dlatego że chcę zarobić tylko nie chce już tracić bo ja chłopacy odchodzę od elektroniki raczej na dobre... Teraz to AutoCAD, Robot i liczenie konstrukcji stalowych mnie pochłania. Piona !

Ukryta Zawartość

LP.png

Zasilacz będzie pasował pod trafo Pana Ogonowskiego ale to opracowane dla MuzgAUDIO. Bo potrzeba 7,5VAC dla żarzenia o ile dobrze pamiętam.. a nie mam pewności czy trafo o takich parametrach jest w standardzie Pana Ogonowskiego.

I jeszcze mam gramofonowy...

RIAA.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez AlmostFamous
W dniu 31.10.2024 o 14:02, malyelektronik napisał:

Szkoda że cisza w tym wątku ja po przeczytaniu chyba już umiem robić wzmacniacze 🙂 Ale nie umiem tak projektować pcb - piękne podoba mi się wykorzystanie maksymalnej powierzchni miedzi na zasilanie i symetria 🙂 

Zalecane jest aby nie stosować kątów 90 stopni ale np 2x 45 lub też prowadzić ścieżkę po łuku.

To skraca  długość ścieżek ale ma też jakieś znaczenie dla propagacji sygnału choć to raczej  dotyczy układów RF i cyfrowych.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jaeger

Kacapia WON za Don !!!!

Kąty stosuje się takie jakie komu wygodnie.

W artykule, który przedstawiłeś jasno to opisano. 

Natomiast ważniejsze sa odpowiednie wylewki miedzi, zwłaszcza w układach impulsowych (minimalizacja EMI) i w.cz. 

Nie zawsze symetria jest dobra. Prowadzenie sygnałów i zasilania po ścieżkach obejmujących duże płaszczyzny to błąd kategoryczny. Zawsze rozczulają mnie PCB wzmacniaczy z zasilaniem prowadzonym po przeciwległych krawędziach plytki 🙂

Jak robi się druki wielowarstwowe to wskazane jest prowadzić sygnały wyjściowe do wejściowych pod kątem prostym a na pewno zasilanie pod kątem prostym w stosunku do ścieżek sygnałowych. To oczywiście tylko ogólna zasada. Bywają uzasadnione odstępstwa.

To tak w przybliżeniu glówne zasady. Nie sztuką jest zaprojektowac PCB. Sztuką jest zrobić to dobrze. Ale skoro działa... 😉

"Gra"... Chciałoby się powiedzieć...

I takie pytanie: dlaczego jak przyjrzeć się PCB komputera albo karty graficznej widać wiele ścieżek dziwnie meandrujących zamiast puszczonych prosto? Własciwe odpowiedzi zostaną oznaczone pucharem.

Dopasowanie impedancji ścieżki do źródła, stosunek dł ścieżki do długości fali, synchronizacja szybkich sygnałów, ścieżki proste blisko siebie mogą indukować między sobą napięcia co generuje zakłócenia. 

A najważniejsze że przy zbyt krótkich ścieżkach należałoby stosować jak najmniejsze obudowy kondensatorów przez co nie dało by się poprawić brzmienia komputera kondensatorami foil oil gold supreme opium project 😂

9 minut temu, malyelektronik napisał:

Dopasowanie impedancji ścieżki do źródła, stosunek dł ścieżki do długości fali, synchronizacja szybkich sygnałów, ścieżki proste blisko siebie mogą indukować między sobą napięcia co generuje zakłócenia. 

"Dopasowanie impedancji ścieżki do źródła, stosunek dł ścieżki do długości fali, synchronizacja szybkich sygnałów"

Meandry na PCB ukladów cyfrowych to wyrównanie czasów propagacji sygnałów. Tylko i wyłącznie!

W ukladach w.cz. tak można realizować niewielkie indukcyjności, większe poprzez spirale...

Edytowane przez Grzegorz7
  • 4 miesiące później...

Miałbym pytania o te źródła prądowe...jak sądzę drugi tranzystor spełnia też rolę kompensacji termicznej i pytanie, czy są jakieś inne zalety takiego układu w porównaniu do źródła z diodą np. LED?

Dioda LED niby też kompensuje, ale czasem są dwie zwykłe albo zenera.

I kwestia braku kondensatora do bazy, jaki jest zwykle w źródle z diodą?

No i jakie są losy wzmacniacza?

W dniu 2.04.2025 o 18:37, Scott L.F. napisał:

I losy Autora?

Żyje żyje to mój ziomo ale na forum już go nie zobaczycie. Co do wzmacniacza to chyba ma płytki do tego na olx pod hasłem wzmacniacz mocy diy. 

• Pokaż nowe odpowiedzi