Skocz do zawartości
IGNORED

Emit20 a musical fidelity

Rekomendowane odpowiedzi

Musical to specyficzne granie podparte wysoką mocą ale nieco schowanym dźwiękiem. Delikatnym. Nie wszystkim to odpowiada. 

Szkoda że nie spróbowałem do tych kolumn czegoś jaśniejszego. 

Tak dla porównania chociażby. 

7 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Musical to specyficzne granie podparte wysoką mocą ale nieco schowanym dźwiękiem. Delikatnym. Nie wszystkim to odpowiada. 

Szkoda że nie spróbowałem do tych kolumn czegoś jaśniejszego. 

Tak dla porównania chociażby. 

Bardzo specyficzne i mieliście wszyscy racje trzeba iść na odsłuch obojętnie co wybierając.

Najważniejsze że jestem zadowolony:)

7 minut temu, slonik86 napisał:

Bardzo specyficzne i mieliście wszyscy racje trzeba iść na odsłuch obojętnie co wybierając.

Najważniejsze że jestem zadowolony:)

Dokładnie tak! Przekaż to dalej jeśli ktoś z twojego kręgu będzie zainteresowany tematyka audio

20 godzin temu, slonik86 napisał:

Dzień dobry

Pisze już tylko informacyjnie bo nigdzie na forum nie będzie takiego pewnie połączenia.

Wybrałem do odsłuchu trzy wzmacniacze:

Unison Research Unico Primo

Musical Fidelity m2si

Atoll 100 signature

Odsłuch oczywiście z Emitami 20 + wziąłem swój CD Denon DCD 900ne

Utwory do odsłuchu:

Gregory Porter - Holding On

Rudimental - Remember Their Names (Feat. Josh Barry) 

Jarecki - Mamo

Bartek Królik - Sobą być feat. Udoo

O.S.T.R - Tango porcjarza

Secondcity - I Wanna Feel

Mark Ronson - Truth ( feat. Alicia Keys & The Last Artful & Dodgr )

mrozu mtv unplugged - utwór z Jareckim

Został podpięty Unison Research Unico Primo w pierwszej kolejności.

Jarecki  i Gregory Porter zagrało pięknie, ciepło i emocje przekazane to co lubię w tych utworach. 

Reszta przyzwoicie na plus:)

Na drugi strzał został podpięty M2si

Nie wytrzymałem trzeciego utworu i poprosiłem go odpiąć i schować. Zawód po całości , 2 lata się na niego czaiłem. Totalne dno, cała atmosfera i muzyka jak by grało wszystko z tyłu głośnika zamiast do słuchacza. Tyle recenzji i opisów na forum.

Największy zawód , miał być moim faworytem.

Ostatni Atoll 100:

Secondcity - I Wanna Feel : najlepiej zagrał 

Rudimental - Remember Their Names (Feat. Josh Barry) : nalepiej z całej trójki

reszta utworów bardzo poprawnie.

W atoll było słychać że jest moc zabawa ale nie miał tego co miał Unison ciepła przekazania piosenki że chce się tego słuchać.

Żeby zdecydować ostatecznie poprosiłem podpiąć jeszcze raz Unisona , posłuchać chciałem Secondcity - I Wanna Feel jak zagra jeszcze raz. różnica nie była aż tak kłująca.

Zdecydowanie wygrał w moim przypadku Unison Research Unico Primo, muzyka na pierwszym miejscu , nie męczący głos.

W dodatku pięknie wykonany  w środku i na zewnątrz, ładny mebel:)

+ zajebisty pilot ,drewno + aluminium 🙂

W skrócie:

m2si - zawód największy , pusty w środku i tak właśnie zagrał. Jak Pan ze sklepu skomentował gra ,,Audiofilska pustka" 🙂

Zaśmiał się że od razu zwróciłem uwagę że cofnięto gra z głośników. 

atoll 100 - gdybym słuchał  tylko muzyki house to bym brał w ciemno , rytm i moc. Brakowało tylko tego pierwiastka czegoś co daje muzyka, emocji przekazanej przez artystę /zespół.

Myślę że komuś się przyda post odnośnie muzyki soul /rnb/ rap / muzyki szeroko pojętej elektronicznej. 

🙂

Witam,

a skąd pomysł na porównywanie Unison Research Unico Primo z M2Si?

To inna klasa sprzętu, szkoda że nie odsłuchałeś wyższych modeli MF (np. M5Si).

Pozdrawiam

Edytowane przez sul76
5 minut temu, sul76 napisał:

Witam,

a skąd pomysł na porównywanie Unison Research Unico Primo z M2Si?

To inna klasa sprzętu, szkoda że nie odsłuchałeś wyższych modeli MF (np. M5Si).

Pozdrawiam

Cześć

M3si już słuchałem jak wybierałem głośniki. 

M2si opisałem

m5si czytałem że nie zachwyca żeby lepiej iść w m6si , ale jeden i drugi przekraczał moją granice finansową 6tyś.

Druga sprawa m5si jest  najcieplejszym wzmacniaczem z całej serii i z emitami by mi się wszystko zlało.

Unison kupiłem za 5tyś. + jeszcze miałem pieniądze na  zmianę okablowania do głośników. Unison jest hybrydą i ciekawość mnie zżerała.

Atoll + Unison są całkowicie robione w swoich krajach a Musical już nie (Azja)

Jestem sparzony po ostatnim zakupie Denona cdc 900ne zeszłego roku 3 razy na reklamacji , miesiąc po zakupie(Wymieniony na nowy) Azja.

Namawiano mnie na Cambrige Audio  CXA81 że bezpieczny uniwersalny wzmacniacz ale jest nasrane w środku. Nie podobał mi się.

Druga sprawa chciałem czysty analog bez żadnych dac itp.... funkcji. Oddzielny zakup w przyszłości.

Masz racje odnośnie klasy, sprzedawca dawał mi do zrozumienia że kupujesz sprzęt nie za 5 tyś. tylko prawie za 10tyś. bo tyle wcześniej był wyceniany. Wytłumaczył mi czemu teraz to tak wygląda już 2/3 dni po zakupie jak brałem przewody. Nie dostane za 5tyś. takiej jakości wykonania.

Człowiek też kupuje oczami 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Masz porównanie 4 opisanych w poście wzmacniaczy.

image.thumb.png.22109cac3734df26b9a37e51007d2442.png

image.thumb.png.e501080728179b9f7f37e39233b2a40a.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, quatross napisał:

Do takiej muzyki i paczek bierze sie ROTELa !

Mam dwa sklepy audio u siebie w mieście i żaden nie ma Rotela. 

,,W 2006 roku Rotel i Bowers & Wilkins zawarły umowę joint venture, obejmującą wspólne prowadzenie rozległych zakładów produkcyjnych i logistycznych w Zhuhai w Chinach ."

Tak jak pisałem wyżej człowiek też kupuje oczami , Rotel mi się nigdy nie podobał.

Odpadł z marszu.

2 minuty temu, slonik86 napisał:

Mam dwa sklepy audio u siebie w mieście i żaden nie ma Rotela. 

,,W 2006 roku Rotel i Bowers & Wilkins zawarły umowę joint venture, obejmującą wspólne prowadzenie rozległych zakładów produkcyjnych i logistycznych w Zhuhai w Chinach ."

Tak jak pisałem wyżej człowiek też kupuje oczami , Rotel mi się nigdy nie podobał.

Odpadł z marszu.

MF M6Si, chociaz ROTEL lepiej zagra

W dniu 13.08.2024 o 09:53, aster_ napisał:

Nie mam pojęcia jak Dynki zagrają z tym NADem, ale wydaje się, że to bardzo zły pomysł..

Kilka lat temu Emity M20 były bardzo często łączone z NAD'em C375 BEE. Według mnie C356 BEE to również opcją, którą warto brać pod uwagę, jeśli budżet nie przekracza 2000zł. Jest ich sporo na rynku wtórnym, aczkolwiek trzeba uważać, co się kupuje.

22 godziny temu, slonik86 napisał:

Zdecydowanie wygrał w moim przypadku Unison Research Unico Primo, muzyka na pierwszym miejscu , nie męczący głos.

Widać, że lubisz przyjemne, łagodne granie z lekkim ociepleniem w dolnych rejestrach, wiec na przyszłość Ci powiem, że oferta Unisona będzie dla Ciebie zawsze interesująca. Gratuluję wyboru! :)

1 godzinę temu, slonik86 napisał:

Masz racje odnośnie klasy, sprzedawca dawał mi do zrozumienia że kupujesz sprzęt nie za 5 tyś. tylko prawie za 10tyś. bo tyle wcześniej był wyceniany. Wytłumaczył mi czemu teraz to tak wygląda już 2/3 dni po zakupie jak brałem przewody. Nie dostane za 5tyś. takiej jakości wykonania.

Swego czasu ten model był znacznie droższy, aktualnie Unico Rrimo jest w bardzo przystępnej cenie, a w tym budżecie jest to mocny zawodnik.

Kolejny dowód na to, że nie ma co przywiązywać zbyt wielkiej wagi do "polecanek" forumowiczów, tylko skupić się na odsłuchach.

Mi by nawet do głowy nie przyszło, żeby Emity łączyć z Unision, czy nie daj boże z tym cudem francuskiej myśli elektronicznej Atollem, nawet biorąc pod uwagę twoje raczej dość oryginalne jak na to forum preferencje brzmieniowe.

18 godzin temu, aster_ napisał:

Mi by nawet do głowy nie przyszło, żeby Emity łączyć z Unision, czy nie daj boże z tym cudem francuskiej myśli elektronicznej Atollem, nawet biorąc pod uwagę twoje raczej dość oryginalne jak na to forum preferencje brzmieniowe.

Tu połowicznie mogę się zgodzić, bo sam nie pamiętam, kiedy ktoś łączył Emity z Unisonem, ale ze starszym modelem Atolla 100 SE wychodziły często. Nie zmienia to faktu, że każdy ma swoje indywidualne preferencje odsłuchowe.

W dniu 9.08.2024 o 17:27, slonik86 napisał:

Cześć

Mam prośbę czy warto iść w wzmacniacz Musical fidelity A3 dual mono , nawet jak by był do naprawy ?  2500zł

Zamiast M2si / M3si   2900zł / 3700zł.

Posiadam w tej chwili ponad 10 letniego Denona pma 510, jest za słaby mam problemy przy głośnym słuchaniu, wyłącza się (grzeje się)zabezpieczenie.

Denon dcd 900ne roczny 

Denon dp29f gramofon 8 letni z czasem z mienie jest kiepski. Szukam innej marki ale nie ten czas.

Głośniki jak w tytule emit 20.

Mam okazję kupić a3 dual mono za 2000 + pewnie jakiś serwis.

Czy lepiej iść w nowy produkt?

Jeśli do naprawy to nie warto 🙂

Swoją drogą - dual mono od stereo różni się tylko tym, że będą Ci buczeć dwa trafa a nie jedno 😁

W dniu 9.08.2024 o 17:41, audioburak napisał:

Przy cenie nowej Yamahy A S 701 ok. 2,9 kzł z DAC i również PHONO ?

Ukryta Zawartość

którą możesz oczywiście zwrócić, gdyby nie dawała rady z 5 Ohm Dynaudio ...

Ta Yama pociągnie nawet 2Ω, więc nie panikuj 😄

W dniu 9.08.2024 o 21:17, slonik86 napisał:

Słuchałem Y.. ale z pylonami u znajomego, sprzedał po 4 miesiącach.

Wysoka góra która ani mi nie odpowiada ani mu.

Czy w moim temacie zawarłem inny rodzaj marki?

Podałem modele których słuchałem m2si i m3si tak samo z emitami.

Nie znam fizyczne modelu A3 bo już nie produkują. Czy ktoś już miał może styczność z nimi w podobnej konfiguracji. Leciwy już wzmacniacz a cena nadal się utrzymuje. A wygląda ładnie.

Dynaudio mają zmuloną górę. Nie porównuj do Pylonów.

W dniu 13.08.2024 o 14:37, slonik86 napisał:

zaoferowano mi Cambridge Audio CXA81  za 3500zł netto , udźwignie mi głośniki?

Oczywiście, że tak - stawiaj je na nim bez obaw 😀

W dniu 9.09.2024 o 12:10, slonik86 napisał:

Dzień dobry

Pisze już tylko informacyjnie bo nigdzie na forum nie będzie takiego pewnie połączenia.

Wybrałem do odsłuchu trzy wzmacniacze:

Unison Research Unico Primo

Musical Fidelity m2si

Atoll 100 signature

Odsłuch oczywiście z Emitami 20 + wziąłem swój CD Denon DCD 900ne

Utwory do odsłuchu:

Gregory Porter - Holding On

Rudimental - Remember Their Names (Feat. Josh Barry) 

Jarecki - Mamo

Bartek Królik - Sobą być feat. Udoo

O.S.T.R - Tango porcjarza

Secondcity - I Wanna Feel

Mark Ronson - Truth ( feat. Alicia Keys & The Last Artful & Dodgr )

mrozu mtv unplugged - utwór z Jareckim

Został podpięty Unison Research Unico Primo w pierwszej kolejności.

Jarecki  i Gregory Porter zagrało pięknie, ciepło i emocje przekazane to co lubię w tych utworach. 

Reszta przyzwoicie na plus:)

Na drugi strzał został podpięty M2si

Nie wytrzymałem trzeciego utworu i poprosiłem go odpiąć i schować. Zawód po całości , 2 lata się na niego czaiłem. Totalne dno, cała atmosfera i muzyka jak by grało wszystko z tyłu głośnika zamiast do słuchacza. Tyle recenzji i opisów na forum.

Największy zawód , miał być moim faworytem.

Ostatni Atoll 100:

Secondcity - I Wanna Feel : najlepiej zagrał 

Rudimental - Remember Their Names (Feat. Josh Barry) : nalepiej z całej trójki

reszta utworów bardzo poprawnie.

W atoll było słychać że jest moc zabawa ale nie miał tego co miał Unison ciepła przekazania piosenki że chce się tego słuchać.

Żeby zdecydować ostatecznie poprosiłem podpiąć jeszcze raz Unisona , posłuchać chciałem Secondcity - I Wanna Feel jak zagra jeszcze raz. różnica nie była aż tak kłująca.

W dodatku pięknie wykonany  w środku i na zewnątrz, ładny mebel:)

+ zajebisty pilot ,drewno + aluminium 🙂

W skrócie:

m2si - zawód największy , pusty w środku i tak właśnie zagrał. Jak Pan ze sklepu skomentował gra ,,Audiofilska pustka" 🙂

Zaśmiał się że od razu zwróciłem uwagę że cofnięto gra z głośników. 

atoll 100 - gdybym słuchał  tylko muzyki house to bym brał w ciemno , rytm i moc. Brakowało tylko tego pierwiastka czegoś co daje muzyka, emocji przekazanej przez artystę /zespół.

Myślę że komuś się przyda post odnośnie muzyki soul /rnb/ rap / muzyki szeroko pojętej elektronicznej. 

🙂

Unison jest taki przyjemny tylko przy cichym słuchaniu. Potem przesterowujesz mu lampę i zaczyna drzeć japę 😀

W dniu 10.09.2024 o 09:16, slonik86 napisał:

Cześć

M3si już słuchałem jak wybierałem głośniki. 

M2si opisałem

m5si czytałem że nie zachwyca żeby lepiej iść w m6si , ale jeden i drugi przekraczał moją granice finansową 6tyś.

Druga sprawa m5si jest  najcieplejszym wzmacniaczem z całej serii i z emitami by mi się wszystko zlało.

Unison kupiłem za 5tyś. + jeszcze miałem pieniądze na  zmianę okablowania do głośników. Unison jest hybrydą i ciekawość mnie zżerała.

Atoll + Unison są całkowicie robione w swoich krajach a Musical już nie (Azja)

Jestem sparzony po ostatnim zakupie Denona cdc 900ne zeszłego roku 3 razy na reklamacji , miesiąc po zakupie(Wymieniony na nowy) Azja.

Namawiano mnie na Cambrige Audio  CXA81 że bezpieczny uniwersalny wzmacniacz ale jest nasrane w środku. Nie podobał mi się.

Druga sprawa chciałem czysty analog bez żadnych dac itp.... funkcji. Oddzielny zakup w przyszłości.

image.thumb.png.bd8873157674815d78a2626312ef0477.png

Masz porównanie 4 opisanych w poście wzmacniaczy.

image.thumb.png.22109cac3734df26b9a37e51007d2442.png

image.thumb.png.e501080728179b9f7f37e39233b2a40a.png

Nie stawiaj nic na tym Unison jeśli chcesz żeby trochę dłużej żył 😉

W dniu 10.09.2024 o 09:38, quatross napisał:

Do takiej muzyki i paczek bierze sie ROTELa !

Zdecydowanie! 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

37 minut temu, Gargan napisał:

Unison jest taki przyjemny tylko przy cichym słuchaniu. Potem przesterowujesz mu lampę i zaczyna drzeć japę 😀

Nie stawiaj nic na tym Unison jeśli chcesz żeby trochę dłużej żył 😉

Zdecydowanie! 😀

Na razie tego nie doświadczyłem ,,drzeć japę"  a słucham w miarę głośno.

Odnośnie tego Rotela pisałem wyżej. Wybór padł na coś innego i po ptakach. 

Wiem że się nie stawia , Denon wydaje bratu później i musi na chwilę zostać.

Na razie robię mały myk z podstawą pod wzmacniacz, cd i gramofon po swojemu. Wczoraj skończyłem robić pod wzmacniacz taki efekt, złamanie koloru szarości :

- deska sosna skandynawksa , lakierowana bezbarwnie 

- nóżki  aluminiowe , Numer oferty: 16178455579  allegro

- napis laserowy zamówiony na blaszce aluminiowej szczotkowanej (3 x 4zł) 

-śrubki na imbus z kwasówki takie same jakie są na pilocie Unisona 🙂 

Lepiej dla mnie to wygląda niż płyta MDF z wysokim połyskiem na nóżkach dedykowana + satysfakcja że sam to zrobiłem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mi nigdy nic nie buczało. 🙂

Ależ że mnie szczęściarz.

Rotel dostępny tylko w salonach top HiFi 

Taka decyzja.

Odsłuch pokazał co ci najlepiej leży a to jest najważniejsze 🙂

Nie wiem, czy współczesny Rotel z Dynaudio to dobre połączenie? Z rozkrzyczanymi Bowersami owszem, ale nie ze spokojnym Dynaudio. Tak uważam.

Jestem podobnego zdania. Ale to wszystko teorie bo użytkownicy łączą elementy jak byś nigdy nie pomyślał. 

Czy to źle? Nie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi