Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Ultra - Omówienie + porównanie z konkurencją!

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, biniek napisał:

Ktos moze cos napisac o wyjsciu usb z tego wiima? Warto dla samego tego wyjscia go kupic czy znajde cos lepszego?

Jak dokupisz izolację galwaniczną USB to nie znajdziesz nic lepszego. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

W dniu 24.08.2024 o 12:11, ProjectPi napisał:

Ciekawe, że tak chętne do wypowiadania się o walorach brzmieniowych są osoby, które z Ultra nie miały kontaktu.

Ja mam stały kontakt z jednym i drugim, ale nie będę się wypowiadał bo podobno jestem głuchy 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Piopio napisał:

Jak dokupisz izolację galwaniczną USB

a nie lepiej najpierw się dowiedzieć czy urządzenie po drugiej stronie czyli DAC nie ma zaimplementowanej izolacji?

32 minuty temu, ro35 napisał:

a nie lepiej najpierw się dowiedzieć czy urządzenie po drugiej stronie czyli DAC nie ma zaimplementowanej izolacji?

Nie ten poziom cenowy 😉 

3 godziny temu, biniek napisał:

Adum 4160 izolator

Generlanie chce sie pozbyc laptopa bo mnie meczy jego uzytkowanie

Kup coś nowszego na USB 2.0 - nie będzie problemów z kompatybilnością (24/192)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Nie ten poziom cenowy 😉 

Kup coś nowszego na USB 2.0 - nie będzie problemów z kompatybilnością (24/192)

ciekawy jest jds synapse ale nie ma go w dystrybucji

toppinga mialem i sie zepsuł nie wiem co mozna teraz lepszego 

moze taki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez biniek

ach,

gdzieś buszując po sklepach takie coś się wyświetliło, lepsze? 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

44 minuty temu, ro35 napisał:

ach,

gdzieś buszując po sklepach takie coś się wyświetliło, lepsze? 😉

Ukryta Zawartość

Tak, to jest to ! 

Ukryta Zawartość

W dniu 24.08.2024 o 12:11, ProjectPi napisał:

Ciekawe, że tak chętne do wypowiadania się o walorach brzmieniowych są osoby, które z Ultra nie miały kontaktu.

Jak masz ze 2szt Ultra to mi jedną wypożycz do posłuchania. Będę jeszcze bardziej chętny do wypowiadania się o walorach brzmieniowych.

13 minut temu, ProjectPi napisał:

Mi nie szkoda bo nie ze nie mam dwoch.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem sens, bo trochę mało po polsku.

A miałeś niepowtarzalną okazję zamknąć mi dziób. Recenzja na pewno byłaby uczciwa, nie tendencyjna, bez personalnych uprzedzeń. No szkoda nr 2.

Edytowane przez Wito76

I tak predzej lub pozniej go zamkniesz. Poki co mozesz podniesc cztery litery i udac sie do sklepu, za potrzeba.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

podniesc cztery litery i udac sie do sklepu, po potrzebie

Cztery litery to za potrzebą chyba. I ja nie chodzę w tym celu do sklepu.

Zapomnialem, ze masz problem wielki gdy nie jest po polsku w pelni. Zbyt szybko garniesz sie do odpowiedzi.

Wiim Ultra ma dla mnie jedną słabość (no może poza beznadziejnymi złączami RCA), po USB dźwięk jest max 192/24. Jak chcesz puścić pliki DSD do zewnętrznego daca, to niestety Wiim je konwertuje do PCM 192/24. Czemu nie mam pojęcia, może poprawią w którejś wersji softu.

.............nie o to chodzi by złapać króliczka, ale by ciągle gonić go!

Przez kilka miesięcy używałem Wiima Ultra, generalnie bardzo lubię tę firmę i ten model należy uznać za udany. Rozczarowaniem była w nim dla mnie sekcja analogowa, podłączony tą drogą bezpośrednio do wzmacniacza pokazywał brzmienie przeciętne, trochę zabałaganione, z niedostatkami separacji. Jako źródło cyfrowe "napędzające" DAC wytrzymuje chyba porównanie z bardzo dobrymi. Bluesound Node N132 (przyznajmy że sporo droższy), w sekcji analogowej brzmi prosto z pudełka dużo lepiej. No i ma Dirac, który jednak jest bardzo profesjonalnym systemem korekcji akustyki. Ten w Wiim można uznać za przydatny (po kilku aktualizacjach firmware) tylko dla basu. Gdy zrobi się korektę całego pasma, przynajmniej w moim systemie dokonał tragicznej destrukcji. Sam fakt że ten system działa na całkowicie nieskalibrowanych  mikrofonach w dowolnym smartfonie czy tablecie odejmuje mu powagi. 

Tak więc bardzo poleciłbym ten odtwarzacz każdemu, kto chce mieć wygodny w obsłudze transport do dobrego DAC (albo ma niewygórowane oczekiwania co do sekcji analogowej, na przykład w systemie sypialnianym), i nie liczy na to że system korekcji akustyki Wiim zdziała mu cuda.

Godna pochwały jest też obsługa zewnętrznych nośników usb. Podłączony do niego dysk SSD 1,5 TB został bardzo sprawnie zindeksowany i pojawił się jako udostępniony w sieci. Ta funkcja bardzo mnie rozczarowała w Eversolo, a w Bluesound sprawdza się tylko w wewnętrznej aplikacji, udostępnianie sieciowej jest dość marne.

Edytowane przez MacP
18 godzin temu, Wito76 napisał:

Recenzja na pewno byłaby uczciwa, nie tendencyjna, bez personalnych uprzedzeń.

Ale pewnie nie miałaby podstawy technicznej a to najważniejsze 🙂.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ale pewnie nie miałaby podstawy technicznej a to najważniejsze .
Chyba lepsza recenzja bez amirowych pierdół, niż recenzja od głuchego - przypomnę, sam siebie tak nazwałeś.
Zresztą nie wiem co masz na myśli z tą "podstawą techniczną". Jeśli ta Twoja każdorazowa mantra o ZG to nie wiem jak innym, ale mi trochę obrzydlo to już.
Godzinę temu, Wito76 napisał:

Chyba lepsza recenzja bez amirowych pierdół, niż recenzja od głuchego - przypomnę, sam siebie tak nazwałeś.

Na pewno dużo "lepsza", można powiedzieć to co nam podpowiada marketing 😉. "Głuchym" to przypomnę że wy żeście mnie nazwali, ale to normalne przy audio słomie wystającej z butów 😉 

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Zresztą nie wiem co masz na myśli z tą "podstawą techniczną". Jeśli ta Twoja każdorazowa mantra o ZG to nie wiem jak innym, ale mi trochę obrzydlo to już.

W waszej piaskownicy to może i obrzydło, ale dla ogólnej wiedzy technicznej to jedyna możliwość żeby coś się przebiło przez audio beton 😉.

Czy podłączał ktoś pod Ultra osobny dac, a konkretnie Fiio K11 R2R? Czy można spodziewać się poprawy dźwięku, ewentualnie innej sygnatury?

I jeszcze jedno pytanie osoby zielonej w temacie osobnego daca. Mam spięte ze sobą trzy sprzęty - amplituner, dac i odtwarzacz sieciowy. Czy dobrze rozumiem, że chcąc słuchać muzyki muszę z osobna właczyć wszystkie te urządzenia? Zaznaczam, że nie mam wejścia trigger w amplitunerze. I jeszcze jedno, którym urządzeniem reguluję głośnością? W tej chwili w Ultra mam volume na 100 %, a głośnością steruję w amplitunerze. Tak mi wygodnie i czuję się w jakiś sposób zabezpieczony przed niekontrolowanym skokiem głośności.

Z K11 na pewno będzie inaczej. To dac na przetworniku z innej rodziny. Pytanie czy spodoba Ci się to granie. Choć jest duża szansa że i owszem, bo wiimowe DACi, niezależnie od modelu nie są chwalone. Opinie na ich temat są od "poprawnie" po "tragicznie", tak więc poszukiwania zalecane.

26 minut temu, sautor napisał:

Czy podłączał ktoś pod Ultra osobny dac, a konkretnie Fiio K11 R2R? Czy można spodziewać się poprawy dźwięku, ewentualnie innej sygnatury?

Zależy. Również od tego, jakie się reprezentuje stanowisko w kwestii brzmienia dacow i różnic między nimi.

27 minut temu, sautor napisał:

Mam spięte ze sobą trzy sprzęty - amplituner, dac i odtwarzacz sieciowy. Czy dobrze rozumiem, że chcąc słuchać muzyki muszę z osobna właczyć wszystkie te urządzenia?

No raczej, choć czasem DACe potrafią się same wybudzać gdy dostają sygnał na wejściu.

28 minut temu, sautor napisał:

I jeszcze jedno, którym urządzeniem reguluję głośnością? W tej chwili w Ultra mam volume na 100 %, a głośnością steruję w amplitunerze. Tak mi wygodnie i czuję się w jakiś sposób zabezpieczony przed niekontrolowanym skokiem głośności.

No i ok.

1 godzinę temu, ProjectPi napisał:

No i ok.

Ale jak sterować głośnością gdy podpięty jest jeszcze osobny dac z własną regulacją głośności? W dacu również na maxa tak jak mam ustawione w Wiimie? Przepraszam za lamerskie pytania.

• Pokaż nowe odpowiedzi