Skocz do zawartości
IGNORED

Ludzie zadowoleni ze swojego sprzętu audio*

Moje Audio-Moje Stereo  

174 użytkowników zagłosowało

1. 1. Moje Audio

• Jestem zadowolony
      118
    • Jestem niezadowolony
      1
    • Jeszcze szukam
      20
    • Wystarczy byle co-ważna jest muzyka
      7
    • Żona nie pozwala
      2
    • Nigdy nie będę zadowolony-audio to układanka o nieskończonej liczbie kombinacji
      19
    • I tak wymyślę pytanie-którego nie ma w ankiecie
      2
    • Pytania są trywialne i nie obejmują sedna zagadnienia.
      1
    • Z tą ankietą to wiesz co możesz zrobić....
      4

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, tsa napisał:

Nic mu nie ujmując, ale są  więksi eksperci

Ale na Forum nie udzielają się wcale.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

13 godzin temu, tsa napisał:

Nic mu nie ujmując, ale są  więksi eksperci

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ten na zdjęciu to ten większy ekspert?

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

ten na zdjęciu to ten większy ekspert?

jako korektor brzmienia to na pewno

Nie da się przekonać kogoś, kto nie chce być przekonany

9 minut temu, tsa napisał:

jako korektor brzmienia to na pewno

No pewnie duzo lepszy od rme,który mam.
Dzieki Bogu,nie jestem w studio,tylko w domu,więc mi rme wystarcza.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

No pewnie duzo lepszy od rme,który mam.
Dzieki Bogu,nie jestem w studio,tylko w domu,więc mi rme wystarcza.

Lepszy bo ma większy wyświetlacz 🙂 

9 minut temu, paww napisał:

Lepszy bo ma większy wyświetlacz 🙂 

Rme tez ma.
na ekranie
🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 22.03.2025 o 00:35, Pseudodrummer napisał:

Rme tez ma.
na ekranie
🙂

Ukryta Zawartość

Ostatnio coraz częściej korzystam z głębokiego loudness np. podczas słuchania radia, skoro taki profesjonalny RME ma to i jest dobrze to i zwykła Yamaha też fajnie gra. Więc jestem zadowolony. Np takie Radio Pogoda, które puszcza starsze utwory z loudnessem brzmi dużo lepiej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez paww
  • 2 tygodnie później...
Godzinę temu, paww napisał:

Patrząc na aktywność wątku to chyba większość jest niezadowolona, albo wstydzi się przyznać do zadowolenia.

Coś w tym jest.
NIkt sie nie chwali ani nie wyraża swojej pozytywnej emocji.
No,mnie nie wypada pisac co trzy posty-ze jestem BARDZO zadowolony ze

-swojego gramiaczka
-swoich małych monobloczków,które graja świetnie Fosi
-swojego rme adi dac,który jest wspaniały,ma wspaniały loudness i wspaniałe pe i wspaniała regulacje głosnoci
-mojego suba velodyne z pilotem,którego inne suby nie mają,bo maja jakąs apkę albo w ogóle nic
-moich kolumn biednej firmy,które graja bardzo dobrze
-mojego bieda transportu CD-daje tyle radości ile płyty w niego włozone i odtwarzane....

więc tego nie powiem

Ukryta Zawartość

IMG_20250320_203335.jpg-800x600.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe dlaczego nie piszą, zapewne żeby nie narażać się na hejt,jest tu sporo osób, które żyją z uprzykrzania innym ludziom życia, zamiast pomagać sobie nawzajem i rozmawiać w miłej atmosferze,to każdy każdego potencjalnym wrogiem jest

To niestety prawda. Jest tutaj bardzo toksycznie. Wieczne dyskusje kto ma dłuższego i próby umniejszania innym na każdym możliwym kroku. Napiszesz, że jesteś zadowolony to przyjdzie za moment ktoś kto leczy kompleksy i powie, że nie możesz być zadowolony bo za mało wydałeś itp. Ja sobie dość szybko odpuściłem udzielanie się w wielu tematach.

A ze swojego budżetowego sprzętu jestem bardzo zadowolony. Dopiero tutaj się dowiedziałem, że to nie ma prawa grać, syf straszny itp. 

Mi akurat do zadowolenia nie jest potrzebna opinia innych ludzi ale takie dogryzanie i próba wywyższenia się czyimś kosztem wprowadza strasznie toksyczną atmosferę.

U mnie akurat gra mocno zmodyfikowany z fabrycznego zestaw DIY .Dźwięk jest zupełnie inny niż  z oryginalnych klocków. Jeżeli napiszę co to jest , to i tak ta informacja dla nikogo nie będzie w żaden sposób przydatna .

Edytowane przez Vigo12

Od 6 lat posiadam ten sam sprzęt, z racji zawodu przez ten czas przerzuciłem tysiące sztuk innego sprzętu, a mimo to nadal swój prywatny zestaw mam bez zmian

Ja tam jestem zadowolony 🙂

Ukryta Zawartość

P.S. dywan już wymieniony 😂

Ukryta Zawartość

----------------

3 godziny temu, waldi1965 napisał:

że to nie ma prawa grać,

Jasne. Te kolumny nie grają dobrze z tym wzmacniaczem. Ten przetwornik z tym zasilaczem gra sucho. Ten przedwzmacniacz z tą końcówką to syf itd. 

Edytowane przez maczuga
3 godziny temu, rafał50 napisał:

hejt,jest tu sporo osób, które żyją z uprzykrzania innym ludziom życia,

2 godziny temu, waldi1965 napisał:

Mi akurat do zadowolenia nie jest potrzebna opinia innych ludzi ale takie dogryzanie i próba wywyższenia się czyimś kosztem wprowadza strasznie toksyczną atmosferę.

Dokładnie tak jak napisaliście. To są tzw. toksyczne jednostki próbujące leczyć w ten sposób, a więc poprzez agresję słowną lub uwłaczanie innym, zapewne jakieś swoje kompleksy, niepowodzenia życiowe, dane ograniczenia, czy frustracje wynikające po prostu ze zwykłej zazdrości. Takich ludzi się po prostu ignoruje, dokładnie tak jak we własnym bezpośrednim otoczeniu, np. w pracy. Walka to już ostateczność, gdy obrona przed atakiem lub bzdurnymi zarzutami staje się nieunikniona. Jestem tu nieco dłużej od Was, ale generalnie też krótko i niemal od początku mam dokładnie takie same odczucia. Na szczęście są też osoby w absolutnie pełnej normie zdrowia psychicznego, życzliwe, z którymi można wymieniać poglądy w rzeczowy, miły sposób, które tak jak ja służą swoją szczerą poradą i które już kilkukrotnie mnie wspierały w danej ocenie, czy wyborach i którym jestem oczywiście bardzo wdzięczny. Wśród nich m.in. ci piszący również na tej podstronie, tj. @Bumpalump, @paww, @Pseudodrummer. Posumowując, na pewno warto być na tym forum, zwłaszcza dla sprzętu i muzyki, a patologię, szczególnie w tematach bocznicowych, a więc niepowiązanych z przedmiotową tematyką forum, omijać szerokim łukiem.

To może ja napiszę. Odpaliłem ostatnio Fosi t20, tak chińska zabawka za 220zł z aliexpressu. TPA3116 zasilanie 24v, dwie lampki jako umowny bufor, bo układem na lampach to tego nazwać nie można, podłączyłem to pod cd i.. gra. Ale do czego zmierzam: zamiast na wstępie warczeć że to syf, przeanalizowałem do czego tego chce i co to jest, a więc wyszło mi z wielkości zasilania i kart katalogowych układu że uzyskam około 20 watów przy 8 omach. Fosi podaje naturalnie że 50, a  Aiyima 100 watów, a że nikt tego nie liczy i w zasadzie nie wie po co tyle mu tego, tego już nie podają :). Zacząłem się bawić konstruowaniem kolumn do małego pokoju, OB bliskiego pola które w dodatku nie zagracają w takim pokoju. Testując wysoko-średniotonowce 3-20 wat nie wstydziłem się pozyskać je z kilku walających się boomboxów, kolumienek od zapomnianych mikro wieżyczek itp. Wyniki mnie pozytywnie zdumiały bo część z nich gra znacznie przyjemniej od "markowych" obecnych szerokopasmowców przy tym nie sprawiają tyle probemów co vintage z lat 50. Teraz przerabiam obecne basowe, też tanie, amatorska estrada itp. bo wspomniane głośniczki same choćby były nie wiem jak drogie i markowe to i tak nie zagrają tak jak tanie basowce bo są zwyczajnie za małe, praw fizyki nie oszukasz więc po co je na siłę mam  zmuszać do basu w np. wymyślnych tubowych obudowach?. Mają za to inną fajną cechę - nadają się do odtwarzania prócz średnicy też części góry dzięki czemu można się pozbyć bzyczków i problem z ich jakością czy niejakośćią znika bo nic nie bzyczy z mikro bzyka tylko gra muzyka :P Podsumowując można być tłukiem co nakupi wszystkiego i nie wie po co, na co i dlaczego i mu absolutnie wszystko bzyczy, albo pobawić się w coś będąc świadomym do czego się to chce zastosować i do czego to powinno w zupełności wystarczyć zamiast ciągle chcieć więcej i więcej tylko dlaczego?. Pewnie o tym projekcie jeszcze usłyszycie, będzie kilka wersji do różnych zastosowań, na razie z zadowoleniem majstruje sobie :)

Edytowane przez Piotr__2
2 godziny temu, mirfak napisał:

Ja tam jestem zadowolony 🙂

Ukryta Zawartość

P.S. dywan już wymieniony 😂

😍😍😍 Co to ? Ale wielkie 😍 własnej roboty ? 

Ukryta Zawartość

Co do meritum, to tak jak pisałem na wcześniejszych podstronach, w ciągu niespełna roku wymieniłem głośniki i zakupiłem dwa nowe wzmacniacze - NADa C368 w kl. D i MF M5si w AB oczywiście, gdyż to niemal czysta topologia anologowa (pomijając DAC pod USB). Obywa grają oczywiście inaczej, każdy cenię za inne walory brzmieniowe, obydwa za bardzo przyzwoitą głębię oraz moc pozwalającą zachować odpowiednią kontrolę basu, detaliczność przy cichych odsłuchach i ogólnie lepszą rytmikę. Dodatkowo zmieniłem RCA, tj. podstawowy QED Performance na Chord ClearwayX, co bezdyskusyjnie uwypukliło przestrzeń, wyostrzyło pasmo na połączeniu średnicy z górą. Aktualnie w układzie nowszy MF, ale zamierzam używać je naprzemiennie, ze zmianą co kilka miesięcy. Jestem z tych wyborów naprawdę bardzo zadowolony. Służe poradą w razie potrzeby.

więc tego nie powiem

Ukryta Zawartość

Oj tam, oj tam. Widziałem "lepsze" ustawiania.

31b91ad9daf29dd61d7d56aba3312dbc.jpg

Ukryta Zawartość

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

4 godziny temu, maczuga napisał:

Jasne. Te kolumny nie grają dobrze z tym wzmacniaczem. Ten przetwornik z tym zasilaczem gra sucho. Ten przedwzmacniacz z tą końcówką to syf itd. 

Daphile vs Malinka,

Spotify vs Tidal,

Optyk vs Coaxial,

PCM2704 vs Converter hi-res,

DAC wbudowany we wzmacniacz vs DAC zewnętrzny,

AVR vs wzmacniacz stereo,

Monitory+sub vs podłogówki...

Moje lo-fi nie ma prawa grać co najmniej do siódmej potęgi, a ja jestem zadowolony. Grunt to z przymrużeniem oka czytać forumowych mądrali i świadomie dążyć do spełnienia własnych wymagań.

Ukryta Zawartość

A potęga ostateczna to, że po raz kolejny:

Kolumny wytypowałem na podstawie porównania wykresów vs parametry nie  grają.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

To nie są kolumny a kolumienki: Q Acoustic 3020i. Jak ktoś szuka czegoś z najniższej półki (biuro, sypialnia, pierwsze hifi dla dzieciaka), to polecam sprawdzić.

Edytowane przez szymon1977

No i jak one grają? Jak na takie budżetówki tak zwane , ładnie wyglądają,rozstaw też duży,masz dużo miejsca, super, bardzo ładnie to wygląda naprawdę 👍

Ja z kolei nam podłogowe i naprawdę jestem zadowolony z brzmienia obecnych, tj. bardzo popularnego modelu Monitor Audio Bronze 500. Uważam, że to jedna z nielicznych propozycji o wprost rewelacyjnym wskaźniku cena/jakość (szczególnie już obecnie, jako że w ostatnim czasie dodatkowo staniały o ca. 1 k na parze). Oferują bardzo solidną podstawę basową, dużą detaliczność, dość jasną górę, wysoce melodyjne, wciągające brzmienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No fajne paczki, wielkie, pamiętam swojego czasu też były popularne i chwalone przez użytkowników,monitor audio bronze 6 podłogowe i dobrze były wycenione dla Kowalskiego 👍

2 godziny temu, rafał50 napisał:

No i jak one grają?

Spoko. Bez wyraźnych wad, dźwięk wyważony, troszkę efektowny. Przy midwooferku 5,5' na brak zejścia narzekać nie wypada, a raczej dołożyć do 3030i lub 3050i... albo suba. A audiofilskich smaczków przy tej cenie nie szukałem. Polecam.

Ps

Nowe serie 30x0c i 50x0 podobno nie są już tak udane.

W dniu 5.04.2025 o 20:09, rafał50 napisał:

No fajne paczki, wielkie, pamiętam swojego czasu też były popularne i chwalone przez użytkowników,monitor audio bronze 6 podłogowe i dobrze były wycenione dla Kowalskiego 👍

Nie doczekały się następstwa. Albo inaczej w nowym modelu właśnie 500 forma wiele zmieniła. 

Qacoustic starszych linii czyli do modeli i serii 3000i bardzo warto. Te nowe z kolei wiele tracą. 

Panowie @rafa50 @waldi1965.

@Piotr Sonido to naturalnie kolejna osoba, którą jak najbardziej należy zaliczyć do zacnego grona, o jakim pisałem w poście #526 👍. Człowiek z dużym doświadczeniem w branży. Zawsze moźna liczyć na jego fachową i życzliwą poradę. 

A to to ja wiem, to sławny niegdysiejszy Piotrek z s4 home, kiedyś z nim pisałem itd jak kupowałem lub wymieniałem kolumny i sprzęt,nigdy nie nagabywał na siłę,tak jak jeden znany salon,nie wymienię nazwy,bo kiedyś miałem traumę, po rozmowie z nimi

• Pokaż nowe odpowiedzi