Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki piasek zamówić do profili stolika oraz podstawek pod głośniki?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak w temacie, zamierzam zamówić piach do zasypania profili oraz w stoliku audio.

Jakiej średnicy "kamyczki/drobinki" najlepiej będą odpowiadać, mile widziane bezpośrednie namiary na zakup w korzystnej cenie worka itp.

kup gres taki, jak do wykoania lastryka. Pezemyj go wodą na sicie, wystaw na tacy na slońce do dokladnego wysuszenia. Zasypujac, potrząsaj, by się dobrze ułożyło.

Ja zasypałem piaskiem kwarcowym z Obi, 12zł za 25kg. Standy przestały dzwonić i w zasadzie tylko na tym mi zależało

Ja u siebie oryginalnie i nietypowo. 

"ŻWIREK ŻWIR CZARNY BAZALT DO AKWARIUM 2-5mm" akwarystyczny z allegro.

Dla czego tak? Bazalt to najcięższy dostępny minerał w rozsądnej cenie, gęstszy niż kwarc. Dodatkowo widziałem sprzedawany gdzieś tam w świecie żwirek za miliony monet, reklamowany jako lepszy od piachu i na 98% to był taki sam bazalt jak mój, tylko 5 razy droższy.

Rozmiar ziarna nie może być za mały. Jak piach jest za drobny potrafi się "zbrylać". Doczytałem gdzieś w necie, że dobrze jest, by był niejednorodny więc frakcja o ziarnach 2-5 mm średnicy, żeby nie było za drobne, ale żeby przez dziurkę dało się wsypać. 

Jest ok, jakiekolwiek "dzwonienie" i rezonanse zanikły w profilach. Oczywiście pamiętamy, że nie zasypujemy "pod korek", tylko coś p[pomiędzy 2/3, a 3/4. Tak głosi miejska legenda.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 27.08.2024 o 08:34, _Kuben_ napisał:

Witam,

Jak w temacie, zamierzam zamówić piach do zasypania profili oraz w stoliku audio.

Jakiej średnicy "kamyczki/drobinki" najlepiej będą odpowiadać, mile widziane bezpośrednie namiary na zakup w korzystnej cenie worka itp.

Piasek bazaltowy 2mm. Kosztuje jakieś 2-3 złote za kilogram w składach kruszywa. Wykorzystywany głównie w akwarystyce ze względu na efektywny czarny kolor i strukturę, która nie chłonie zanieczyszczeń . Ja używam go nawet jako główny składnik podłoża do kaktusów. Mała objętość a ciężki jak jasna cholera. 

W dniu 30.08.2024 o 06:39, piotrek7 napisał:

Piasek bazaltowy 2mm. Kosztuje jakieś 2-3 złote za kilogram w składach kruszywa. Wykorzystywany głównie w akwarystyce ze względu na efektywny czarny kolor i strukturę, która nie chłonie zanieczyszczeń . Ja używam go nawet jako główny składnik podłoża do kaktusów. Mała objętość a ciężki jak jasna cholera. 

Dzięki, ciekawy trop.

W dniu 27.08.2024 o 15:52, patefonik napisał:

Jest ok, jakiekolwiek "dzwonienie" i rezonanse zanikły w profilach. Oczywiście pamiętamy, że nie zasypujemy "pod korek", tylko coś p[pomiędzy 2/3, a 3/4. Tak głosi miejska legenda.

Tym mnie zaciekawiłeś, raczej słyszałem teorie, żeby jeszcze młoteczkiem gumowym go "ułożyć" by więcej weszło. Jest  więcej osób, które się z tym zgadzają i mam nie zasypywać na maxa?

11 minut temu, _Kuben_ napisał:

Jest  więcej osób, które się z tym zgadzają i mam nie zasypywać na maxa?

Jeśli w podstawce masz do zasypania bardzo gruby profil, zasypanie np do połowy może obniżyć środek ciężkości układu podstawa+kolumna bez uszczerbku dla wytłumienia dzwonienia. Osobiście uważam, że sypanie pod korek również w niczym nie zaszkodzi.

12 godzin temu, _Kuben_ napisał:

Jest  więcej osób, które się z tym zgadzają i mam nie zasypywać na maxa?

Tego nie wiem.

Wiem, że to była jedna z zasad odkąd pamiętam, czyli pewnie koło 40 lat. Odwróćmy kota ogonem. Czy znasz firmowe standy zasypane pod korek? Nikt tego nie robi. I chyba nie chodzi tu o zaoszczędzenie 2 kg piasku przy standach kosztują tych kilka tysięcy.

Swego czasu były dyskusje co zrobić z pozostającą objętością. Jedni zostawiają pustą, pewien Guru zalecał wypełnienie szmatami, a za oceanem polecali luźno wyspany pelet drzewny..... 

Pomijając ezoterykę, obniżenie środka ciężkości, wydaje się być sensowne w układzie stand-kolumna. Jest stabilniej, a przy zasypianiu 3/4 objętości waga i tak wzrasta znacząco. Ten kilo czy dwa by było pod korek, jest raczej bez znaczenia. 

W dniu 31.08.2024 o 13:09, _Kuben_ napisał:

Dzięki, ciekawy trop.

Sprawdzony. 

W dniu 31.08.2024 o 13:09, _Kuben_ napisał:

Tym mnie zaciekawiłeś, raczej słyszałem teorie, żeby jeszcze młoteczkiem gumowym go "ułożyć" by więcej weszło. Jest  więcej osób, które się z tym zgadzają i mam nie zasypywać na maxa?

To też testowałem. Najpierw wypełnione na 3/4 a potem dosypałem pod korek. Różnic nie słyszałem (zgodnie z tym czego się spodziewałem). Kwestia obniżenia środka ciężkości ma sens ale tylko wtedy, gdy monitory są przykręcone do podstawek (tak jak w SF). Inaczej jeśli potrącisz głośnik lub się o niego oprzesz, spierdzieli się na podłogę niezależnie od tego, czy podstawka jest zasypana po korek, w 3/4 czy 11/13. 

W dniu 30.08.2024 o 06:39, piotrek7 napisał:

Piasek bazaltowy 2mm.

W takim rozmiarze też będzie ok?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Teoretycznie każdy jest ok.

Podstawa to dokładne osuszenie- przy takiej pogodzie, jak mamy obecnie, nie stanowi to problemu. Na tacę i wystawić do słońca. 

Ja bym jednak wybrał grubsze frakcje. Łatwiej się sprząta po przypadkowym rozsypaniu.

58 minut temu, Zbi_Rek napisał:

zalać samopoziomem

To chyba nie jest dobry pomysł.

Po zalaniu będziesz miał jedną bryłę , która będzie dzwonić przy jakiejś częstotliwości. Zasypanie piaskiem nie tylko ma zwiększyć masę, ale również powodować, że różnej wielkości ziarna będą miały różne rezonanse, a przesuwając się i trąc o siebie, będą zamieniały drgania w ciepło. Spotkałem się za to z nogami w stoliku zalanymi olejem.

W dniu 1.09.2024 o 21:21, piotrek7 napisał:

jeśli potrącisz głośnik lub się o niego oprzesz, spierdzieli się

Wszystko zależy. Spróbuj zwalić 50 kg monitor, przyklejony bluetack do  80 kg standu.

19 minut temu, patefonik napisał:

To chyba nie jest dobry pomysł.

Po zalaniu będziesz miał jedną bryłę , która będzie dzwonić przy jakiejś częstotliwości.

dzwonić powiadsz... 😏 

Edytowane przez Zbi_Rek
2 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

dzwonić powiadsz

Tak.

Jak już zalewać to może jakąś mocną żywicą, tak my przykleiło się to do profili i stworzyło monolit. Ale ja bym nie szedł w tą stronę. Samopoziom to będzie raczej "cementowa" bryła drgająca w ciasnej, metalowej rurce.

4 minuty temu, patefonik napisał:

Tak.

Jak już zalewać to może jakąś mocną żywicą, tak my przykleiło się to do profili i stworzyło monolit. Ale ja bym nie szedł w tą stronę. Samopoziom to będzie raczej "cementowa" bryła drgająca w ciasnej, metalowej rurce.

możesz sobie dywagować/teoretyzować do woli 🤭 ale zastanowiłbym się nad używaniem pojęcia "dzwonienie" w tym przypadku

22 minuty temu, Zbi_Rek napisał:

ale zastanowiłbym się nad używaniem pojęcia "dzwonienie"

Jak bardziej precyzyjnie określić dźwięk drgania profilu? Zaproponuj lepsze.

Wydaje mi się, ze to trafne określenie, pozwalające zorientować się czytającemu o co chodzi i jaki rodzaj dźwięku profil wydaje. W kulturze anglosaskiej również określa się go jako "ringing" więc to nie moje widzimisię, a raczej przyjęta od lat nomenklatura zjawiska.

7 minut temu, patefonik napisał:

Jak bardziej precyzyjnie określić dźwięk drgania profilu? Zaproponuj lepsze.

Wydaje mi się, ze to trafne określenie, pozwalające zorientować się czytającemu o co chodzi i jaki rodzaj dźwięku profil wydaje. W kulturze anglosaskiej również określa się go jako "ringing" więc to nie moje widzimisię, a raczej przyjęta od lat nomenklatura zjawiska.

rezonuje/wibruje - nie występuje kojarzenia z dzwonkami (wysokie częstotliwości) 😊

Edytowane przez Zbi_Rek
10 godzin temu, porlick napisał:

Ja bym jednak wybrał grubsze frakcje. Łatwiej się sprząta po przypadkowym rozsypaniu.

Jeżeli jedynym argumentem za większą frakcją jest wyłącznie ewentualne sprzątanie i nie ma to znaczenie pod względem akustyki to chyba wziąłbym drobną frakcje. Muszę wsypać piach przez 8mm otwory więc byłoby łatwiej. Lejek i jazda. 

Edytowane przez _Kuben_
Godzinę temu, Zbi_Rek napisał:

nie występuje kojarzenia z dzwonkami (wysokie częstotliwości)

Ależ oczywiście, że metalowy niezasypany stand wydaje właśnie wysokie dźwięki, dźwięczące jak kamerton, czy dzwoneczki!

Ale kończmy ten offtop.

48 minut temu, patefonik napisał:

Ależ oczywiście, że metalowy niezasypany stand wydaje właśnie wysokie dźwięki, dźwięczące jak kamerton, czy dzwoneczki!

Ale kończmy ten offtop.

napisałem nie kojarzy się z profilem wypełnionym eot

16 godzin temu, _Kuben_ napisał:

W takim rozmiarze też będzie ok?

Ukryta Zawartość

Tak 

Będzie OK

Ukryta Zawartość

Kupowałem u tego gościa swój.

Weź nieco więcej bo nie jest do końca suchy (na workach foliowych ewidentnie widać rosę).

Nie jest tak ładny jak na zdjęciu. Nieco bardziej szary. Nie jest idealnie czysty.

9 godzin temu, patefonik napisał:

nie jest do końca suchy

I dlatego trzeba go wystawić na tacy do słońca. A kolor, to akurat w tym przypadku nie jest problemem.

10 godzin temu, porlick napisał:

I dlatego trzeba go wystawić na tacy do słońca

Ja swój dopiekałem w piekarniku ..... 😄

11 godzin temu, patefonik napisał:

Ja swój dopiekałem w piekarniku ..... 😄

I chyba bardzo dobrze postąpiłeś. Usłyszałem kiedyś od człowieka, któremu nie mam podstaw nie wierzyć, że te wszystkie piaski, żwirki, etc. powinny być w bardzo wysokiej temperaturze (nie pamiętam, czy wspomniał w jakiej) wyprażone, co miałoby zapobiec chłonięciu przez nie wilgoci. Nie kończyłem materiałoznawstwa, nie jestem geologiem, nie znam się, zarobiony jestem, ale kupiłem taki wyprażony 🙂

Aha i rzeczywiście zasypywanie można podobno zacząć od 1/3 i dochodzić aż do 3/4 metodą prób i błędów, ale nigdy pod korek. Stand ma za zadanie wygaszanie wibracji od góry do dołu. Tak więc najlepszym sposobem powinno być stosowanie różnych materiałów (gęstość i ciężar) na różnych wysokościach 😉 Może z tym pelletem drzewnym jest coś na rzeczy 🙂 Życzę powodzenia.

23 godziny temu, juro napisał:

co miałoby zapobiec chłonięciu przez nie wilgoci.

Temperatura musiałaby być tak wysoka aby nadtopić materiał. Czyli z kwarcu robimy szkło. Tylko, że wtedy wszystko posklejałoby się i zamiast piaseczku, miałbyś taflę szkła.  Tak więc nie tędy droga. Prażenie może mieć sens wtedy (i tylko wtedy) gdy celem jest dezynfekcja, sterylizacja, upieczenie wszelkich roztoczy, jajeczek owadów czy nasion. To jedyny powód prażenia piasku

7 minut temu, piotrek7 napisał:

Temperatura musiałaby być tak wysoka aby nadtopić materiał. Czyli z kwarcu robimy szkło. Tylko, że wtedy wszystko posklejałoby się i zamiast piaseczku, miałbyś taflę szkła.  Tak więc nie tędy droga. Prażenie może mieć sens wtedy (i tylko wtedy) gdy celem jest dezynfekcja, sterylizacja, upieczenie wszelkich roztoczy, jajeczek owadów czy nasion. To jedyny powód prażenia piasku

Tak jak pisałem, nie znam się, alexwiiipedia mówi, że:

Prażenie – ogrzewanie substancji stałych w wysokiej temperaturze, niższej od ich temperatury topnienia, w celu spowodowania przemian fizycznych lub chemicznych.

Być może zachodzą więc jakieś przemiany, które skutkują tym o czy pisałem.

Przede wszystkim jest zdecydowanie bardziej suchy. To było moim celem. Różnicę czuć wyraźnie, a wcześniej niby wygrzewał się na balkonie na słońcu ze dwa tygodnie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi