Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-3000NE

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, costa brava napisał:

A czym one sie różnią poza kolorem?

Wbrew pozorom trochę się różnią bebechami, ich ilością, wielkością obudowy.

Tak na szybko 2500NE ma 1 kość PCM1795, a A110 ma ich 4 w układzie mono, więc to raczej nie tylko kolor.

I tu 3000 może być bliżej właśnie A110, jeśli będzie miał również 4 kości tylko Sabre, a nie Burr Brown. Przy okazji niespodzianka, w którą stronę dźwięk się zmieni.

Edytowane przez MagneticFields
1 godzinę temu, costa brava napisał:

Aha, no i który Sabre siedzi w tym dcd-3000 ?

Na razie brak danych, ale przez analogie do serii jubileuszowej, gdzie we wzmacniaczu i odtwarzaczu były te same kości w liczbie i rodzaju, to w DCD-3000 mogą być: ES9018K2M × 4.

W dniu 27.09.2024 o 20:57, costa brava napisał:

Aha, no i który Sabre siedzi w tym dcd-3000 ?

W DCD 3000 siedzą 4xPCM1702. 

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

No tak to wiem , chodziło o wersję współczesną z literkami NE czy jakoś tak 🙂

Edytowane przez costa brava
5 godzin temu, soberowy napisał:

W DCD 3000 siedzą 4xPCM1702. 

To nie ten CD 🙂 mówimy o tym, który ma się pojawić w styczniu 2025.

A swoją drogą mam dcd-s10 ( odpowiednik dcd-3000 w wersji złotej ) na tych pcm1702 ze zlampizowanym stopniem analogowym,  gra to bajka 

Oczywiście służy głównie jako DAC do streamera 

W dniu 27.09.2024 o 19:24, MagneticFields napisał:

Wbrew pozorom trochę się różnią bebechami, ich ilością, wielkością obudowy.

Tak na szybko 2500NE ma 1 kość PCM1795, a A110 ma ich 4 w układzie mono, więc to raczej nie tylko kolor.

I tu 3000 może być bliżej właśnie A110, jeśli będzie miał również 4 kości tylko Sabre, a nie Burr Brown. Przy okazji niespodzianka, w którą stronę dźwięk się zmieni.

Z pierwszego filmu q21 wynika że za wiele się nie zmienił. 

A przynajmniej nie jest to kluczowa zmiana. 

Pamiętajmy także że implementacja samych kości ma znaczenie tutaj powyżej analizowane są same kości bez elektroniki która im współtowarzyszy. Być może ona powoduje że gra to po prostu podobnie. 

• 2 tygodnie później...
3 godziny temu, quatross napisał:

dokładnie :

?

Tak ci się przypomniało po dwóch tygodniach?

Coś mamy kontynuować rozmowę tutaj? 

• 3 tygodnie później...
W dniu 23.09.2024 o 20:42, Mordor napisał:

Pojawiła się używka 2500NE w b. dobrym pieniądzu (nie robię reklamy, nie wiem kto to co to); 6500 zł za b. dobry stan to świetna wg mnie oferta. Czyżby Sprzedający sadził się na 3000NE ? 😉

Co do ceny nowego 3000NE: na start te 15 500 zł to sporo; 2500NE chodził regularnie po ~12 000 zł. Z drugiej strony A110 chodził po 16 000 zł najmniej, a trzytysiączka ma go zastąpić. W ciemno brać trochę słabo; poczekam na prasę 3000-ki i zobaczymy czy warto sobie go sprawić 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

No duża cena ja kupiłem dla syna 2500ne  w UK za 1200£ i plus 3 lata gwarancji .  😀 stan nowy  koleś nie grał  bo nie miał czasu .. więc idealna oferta .. 

Ukryta Zawartość

Czasem warto kupić coś z tzw. drugiej ręki, ale lepiej kupić nowy niekoniecznie najwyższy model - najcięższy. Sam tak zrobiłem i kupiłem PMA 1700ne, który moim zdaniem jest naprawdę trudny do pobicia jeśli chodzi o stosunek ceny do możliwości. Oczywiście najbardziej liczy się dźwięk i powiem, że przypadł mi do gustu, ma oczywiście charakterystyczną dla denona sygnaturę- świetnie sprawdza się w mocnych brzmieniach, ale i bardziej subtelne granie jak muzyka akustyczna, jazz i muzyka klasyczna wypada smakowicie. 

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

8 godzin temu, adams19 napisał:

Czasem warto kupić coś z tzw. drugiej ręki, ale lepiej kupić nowy niekoniecznie najwyższy model - najcięższy. Sam tak zrobiłem i kupiłem PMA 1700ne, który moim zdaniem jest naprawdę trudny do pobicia jeśli chodzi o stosunek ceny do możliwości. Oczywiście najbardziej liczy się dźwięk i powiem, że przypadł mi do gustu, ma oczywiście charakterystyczną dla denona sygnaturę- świetnie sprawdza się w mocnych brzmieniach, ale i bardziej subtelne granie jak muzyka akustyczna, jazz i muzyka klasyczna wypada smakowicie. 

Również od roku mam 1700NE i jestem tego samego zdania, rewelacyjny wzmacniacz 🙂 Osobiście jestem zachwycony. 

Ostatnio, w sierpniu kupiłem DNP 2000ne i trochę go testowałem z dość leciwym, bo ok. 15 letnim PMA 1500ae i było jedynie dobrze, a chciałem aby było lepiej i nawet o tym pisałem w klubie denon. Tam też przypuszczałem, że ten odtwarzacz sieciowy jest tak zestrojony, że sprawdzi się z bardziej aktualnymi wzmacniaczami denona, no i okazało się że tak właśnie jest. Po połączeniu obu razem dźwięk się otworzył, bas, średnica i wysokie tony zrównoważone i kompletne. Można by się rozdrabniać w szczegółach, jednak krótko napiszę,to był tzw. strzał w dziesiątkę. Mogę teraz słuchać i słuchać jest naprawdę dobrze 😉 

Audiofilizm mnie nie interesuje, jedynie dobry sprzęt i jeszcze lepsza muzyka ;)

3 godziny temu, adams19 napisał:

Ostatnio, w sierpniu kupiłem DNP 2000ne i trochę go testowałem z dość leciwym, bo ok. 15 letnim PMA 1500ae i było jedynie dobrze, a chciałem aby było lepiej i nawet o tym pisałem w klubie denon. Tam też przypuszczałem, że ten odtwarzacz sieciowy jest tak zestrojony, że sprawdzi się z bardziej aktualnymi wzmacniaczami denona, no i okazało się że tak właśnie jest. Po połączeniu obu razem dźwięk się otworzył, bas, średnica i wysokie tony zrównoważone i kompletne. Można by się rozdrabniać w szczegółach, jednak krótko napiszę,to był tzw. strzał w dziesiątkę. Mogę teraz słuchać i słuchać jest naprawdę dobrze 😉 

Ja z kolei w tym odtwarzaczu nie widzę jego ceny. Nie wiem. 

Dobrze się tobie spodobał.

2 godziny temu, quatross napisał:

Nic mi się nie przypomina @Piotr Sonido 

Nie wiem o niczym nawet po 2 godzinach 🙂

Czyli masz tylko pamięć krótkotrwała. 

To dobrze że na forum piszemy a nie gadamy w realu bo mogło by być dziwnie 🙂

Piotr Sonido

...Ja z kolei w tym odtwarzaczu nie widzę jego ceny. Nie wiem. ...

Cena w aktualnych warunkach rynkowych -jak dla mnie jest adekwatna:

- solidna budowa,

- duża funkcjonalność,

- niezły dźwięk, zwłaszcza jako dac.

Bardzo dobrze wypada z wzmacniaczem, który gra odważnie, trochę do przodu( sam jest trochę za grzeczny).

Dlatego mówię bardzo dobrze że znalazł swojego odbiorcę I fajnie że wybrałeś pod kątem brzmienia aczkolwiek mam taki delikatne przeczucie że jednak u ciebie przy wyborze dodatkowe punkty były za sam design. Żeby to jednak było spójne. 

Przyznasz?

O lepszej budowie to mówisz pod kątem tego że wyższy model względem 800 ma te transformatory rdzeniowe? 

Zgadzam się akurat jestem zwolennikiem dobrego zasilania źródeł. 

Ale mówię mnie nie urzekł ja jakoś specjalnie nie widzę przeskoku to dużo tańszego modelu. 

Ja to odbieram bardziej w kontekście że firma musiała wypuścić wyższy model odtwarzacza sieciowego gdyż miała pod to wzmacniacze i ludzie tego oczekiwali.

Ale wracając do tematu bo o pma 3000 tutaj rozmowa był na audio show ja posłuchałem czy ktoś miał już możliwość sprawdzenia go w domowych warunkach?

• 3 miesiące później...

Owszem; melduję pierwszy wieczór z PMA-3000NE za mną; jeszcze wczoraj wieczorem, ba, dziś po południu grał u mnie PMA-1520AE a jedyną rzeczą jaką zmieniłem jest wzmak. Co się poprawiło ? Więcej napiszę za jakiś czas gdy się z 3000-ką zapoznamy i osłuchamy. Na teraz mogę powiedzieć, że bas schodzi jeszcze niżej, zarówno w streamie (choć teraz Wiim jest już tylko transportem, bo złączony jest z Denkiem po optyku) jak i w CD. Co ciekawe, TV brzmi wyraźniej, głębiej, szerzej. To od razu zwróciło mą uwagę (pewnie dlatego, że dzieciaki oglądały baje a tata im zrobił przerwę i przepiął wzmaki). W muzyce poprawiła się góra, jest wyraźniejsza.

Z pozadźwiękowych wrażeń (vs 1520-ka):

- wreszcie gała od głośności jest mniej czuła; w poprzedniku na godzinie 10-tej było już za głośno; teraz spokojnie wjeżdżam na 11-12

- potencjometry barwy wpływają mniej znacząco na bass i treble; subtelniej dodają/odejmują basu i sopranów; poprzednik podkręcał basy i soprany zbyt nachalnie, za mocno; jakby w 1520-ce podkręcany był nie ten najbardziej z lewej słupek equalizera; w 3000-ce mam wrażenie, że reguluję słupkiem najbardziej z lewej

- wreszcie można każde źródło załączyć z pilota, także ext.pre

- z pilota także można załączać/wyłączać truvy source direct oraz analog mode (1520-ka miał source direct jako włącznik niezmotoryzowany).

- super sprawa to wyświetlacz, komunikujący m.in. co jest bieżącym źródłem

- wtyki bananowe od kolumn wchodzą w gniazda w całości; w 1520 tak do 2/3

No i TV łączę z Denkiem bezpośrednio jednym przewodem. Bardzo wygodne, tym bardziej że załączenie TV załącza wzmaka.

Sam wzmak nie jest ogromnie większy od 1520-ki; jest 5cm wyższy i 3cm dłuższy; wszedł spokojnie w miejsce po poprzedniku. Waży więcej, to było czuć 😉

c.d.n.

Ukryta Zawartość

IMG_2052.jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Mordor napisał:

(choć teraz Wiim jest już tylko transportem, bo złączony jest z Denkiem po optyku)

To jest najsłabsze ogniwo. Zainwestuj w WiiM Ultra i połącz po USB. Będzie dużo lepiej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Wiim Ultra dawno bym kupił, lecz brak w nim Airplay co go u mnie dyskwalifikuje. Mam Wiim Pro Plus, czyli nie ten najgorszy z Wiimów; gdy przyjdzie pora na streamer, to raczej DNP-2000 lub -jeśli się pojawi - DNP-3000.

Edytowane przez Mordor
31 minut temu, Mordor napisał:

Mam Wiim Pro Plus, czyli nie ten najgorszy z Wiimów

Niestety jako stremaer jest słaby. Słaby zegar i zasilanie. I ten optyk ! Najgorsze możliwe połączenie. 

Zawsze można się ratować lepszym zasilaniem i połączeniem COAX.

Szkoda tak słabego źródła do tak zacnego wzmacniacza. 

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Serio tak słaby jest Wiim Pro Plus jako transport ? Jak lepszym zasilaniem, skoro to jest napędzane po USB-C; mogę włożyć topową ładowarkę z GaN, lecz raczej nie o to Tobie chodzi. Połączenie kablem COAX jest tu możliwe i faktycznie, spróbuje go, bo w teorii daje lepszą jakość dźwięku.

Poza Denkiem DNP-2000NE co jest lepsze w tej roli ? Bluesound Node 2024 ?

Edytowane przez Mordor
12 minut temu, Mordor napisał:

Jak lepszym zasilaniem, skoro to jest napędzane po USB-C; mogę włożyć topową ładowarkę z GaN, lecz raczej nie o to Tobie chodzi.

Są kable z końcówkami USB-C do dobrych zasilaczy liniowych. Ale chyba szkoda kasy na dodatkowy zasilacz.

Idealnym rozwiązaniem będzie Bluesound Nano podłączony po USB. Nie trzeba nic kombinować. 

Dziękuję Ci za chyba dobra poradę. Bluesound Nano nie jest drogi (1499PLN), ma świetne bebechy i może pracować jako transport; chyba tego szukam. Potrzebny tutaj będzie kabel USB-B do USB-A jak do drukarki tak ?

Ukryta Zawartość

image.thumb.png.3ce8da87bab162261e97bda9c892a576.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mordor
26 minut temu, Mordor napisał:

Potrzebny tutaj będzie kabel USB-B do USB-A jak do drukarki tak ?

tak. 

Warto też dokupić izolację galwaniczną USB na ADUM3165 za 100 zł. 

Edytowane przez Piopio

40 minut temu, Mordor napisał:

Dziękuję Ci za chyba dobra poradę. Bluesound Nano nie jest drogi (1499PLN), ma świetne bebechy i może pracować jako transport; chyba tego szukam. Potrzebny tutaj będzie kabel USB-B do USB-A jak do drukarki tak ?

Ukryta Zawartość

Tylko z kablami Melodiki bym uważał. Podobny do tego ze zdjęcia, tylko, że USB-B <> USB-C  był ładny, ale to było wszystko, co można było o nim powiedzieć. Poza wyglądem nie działał. Jak nie działał? Ano wcale. W sytuacji 0/1 było to po prostu 0, czyli zero czyli ni ch... 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Mordor napisał:

Ukryta Zawartość

Z mojej strony rada jeśli chodzi o kabel USB A-B jest taka byś szukał kabla w którym obudowa wtyczki A nie jest "grubaśna" gdyż wejście w BS jest tuż pod wejściem ethernet i jak kupisz za grubą to zwyczajnie będą że sobą kolidować i wtedy jedna albo druga wtyczka będzie trochę wyginać swoje gniazdo w urządzeniu. Mam BS 2024 i musiałem zmienić posiadany kabel na inny z "szczupłą" wtyczką ....poszukaj coś z Audioquest-a 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ma_cieQ

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

6 godzin temu, Mordor napisał:

Serio tak słaby jest Wiim Pro Plus jako transport ? Jak lepszym zasilaniem, skoro to jest napędzane po USB-C; mogę włożyć topową ładowarkę z GaN, lecz raczej nie o to Tobie chodzi. Połączenie kablem COAX jest tu możliwe i faktycznie, spróbuje go, bo w teorii daje lepszą jakość dźwięku.

Poza Denkiem DNP-2000NE co jest lepsze w tej roli ? Bluesound Node 2024 ?

U mnie PMA2500 gra z Eversolo DMP A6 Master Edition i jest super.

• Pokaż nowe odpowiedzi