Skocz do zawartości
IGNORED

Czy Hegel to dobry kierunek

Rekomendowane odpowiedzi

A wierzysz, że ktoś o zdrowych zmysłach usłyszy różnice w brzmieniu między H90 a H95? A nawet dorzucę do stawki H120. 

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Godzinę temu, Piopio napisał:

Znów same bzdury 😉 Owszem Tidal=Deezer=Qobuz ale nie Spotify !

Jak jest dobrze zestawiony tor cyfrowy to streaming=CD. 

Gramofon to inna bajka. Nie lepsza ale inna. 

Coś się tak człowieku czepił tych serwisów, na tą chwilę zostaje przy Spotify a temat tyczy się zmiany wzmacniacza… więc może bez zbędnych emocji wróćmy do tematu samych wzmacniaczy. Żadną tajemnicą nie jest, że posiadany AXR 100 to wzmacniasz od którego nie można wymagać cudów, tak samo wcześniej wymieniany Hegel, Rotel czy MF bo to chyba nawet nie półka średnia tylko absolutne minimum, ale biorąc pod uwagę trzy ostatnie to z pewnością pewien przedział ceny i klasy wyżej …  bez zbędnych wywodów w tej kwestii…. 

@Maniu Myślę, że powinieneś skupić się na tym Hegel. Widzę, że wciąż Ci chodzi po głowie, a w każdym hobby trzeba iść za głosem serca, żeby być zadowolonym 🙂

Jedno co chciałbym Ci doradzić, to jeśli kupujesz wzmacniacz sieciowy to nie łaś się na przeceny, używki itp. bonusy. Niestety z sieciowymi samograjami jest tak, że szybko wychodzą z mody. Jeśli producent wprowadza nową generację to stara nie ma już wsparcia, a usługi sieciowe ewoluują jak wszystko co związane z komputerami. Dlatego jedyne sensowne rozwiązanie to kupić bieżącą generację. 

Weźmy choćby Hegel H90 i Hegel H95. Jeśli chodzi o jakość dźwięku, to obydwa są bardzo podobne. Za to różnica jest w chipsecie wewnętrznego DAC i w obsłudze funkcji sieciowych. Nowszy H95 ma AirPlay, UPnP streaming oraz Spotify Connect a stary model tego nie ma i mieć nie będzie. Więc jeśli szczególnie zależy Ci na Spotify pozostają nowe modele.

Pomyślałem jeszcze o jednym modelu, który nie był do tej pory wymieniony w dyskusji - Roksan Attessa. Jest ładny, wystarczająco mocny, ma dedykowany CD i funkcje sieciowe. Na pewno jest lepiej wykonany od Hegel. Może to byłoby dobry kierunek? Roksan to marka z pewną tradycją, więc można zaufać. Są też NAD z kartami streamera. Opcji jest dużo. Najlepiej jeśli zobaczysz na żywo różne rozwiązania. Tutaj możemy tylko teoretyzować 🙂

Roksan-Attessa-1920x1080.jpg

ROKSAN-ATTESSA-3-scaled.jpg

Edytowane przez Gargan
3 godziny temu, Gargan napisał:

@Maniu Myślę, że powinieneś skupić się na tym Hegel. Widzę, że wciąż Ci chodzi po głowie, a w każdym hobby trzeba iść za głosem serca, żeby być zadowolonym 🙂

Jedno co chciałbym Ci doradzić, to jeśli kupujesz wzmacniacz sieciowy to nie łaś się na przeceny, używki itp. bonusy. Niestety z sieciowymi samograjami jest tak, że szybko wychodzą z mody. Jeśli producent wprowadza nową generację to stara nie ma już wsparcia, a usługi sieciowe ewoluują jak wszystko co związane z komputerami. Dlatego jedyne sensowne rozwiązanie to kupić bieżącą generację. 

Weźmy choćby Hegel H90 i Hegel H95. Jeśli chodzi o jakość dźwięku, to obydwa są bardzo podobne. Za to różnica jest w chipsecie wewnętrznego DAC i w obsłudze funkcji sieciowych. Nowszy H95 ma AirPlay, UPnP streaming oraz Spotify Connect a stary model tego nie ma i mieć nie będzie. Więc jeśli szczególnie zależy Ci na Spotify pozostają nowe modele.

Pomyślałem jeszcze o jednym modelu, który nie był do tej pory wymieniony w dyskusji - Roksan Attessa. Jest ładny, wystarczająco mocny, ma dedykowany CD i funkcje sieciowe. Na pewno jest lepiej wykonany od Hegel. Może to byłoby dobry kierunek? Roksan to marka z pewną tradycją, więc można zaufać. Są też NAD z kartami streamera. Opcji jest dużo. Najlepiej jeśli zobaczysz na żywo różne rozwiązania. Tutaj możemy tylko teoretyzować 🙂

Roksan-Attessa-1920x1080.jpg

ROKSAN-ATTESSA-3-scaled.jpg

Dzięki za poświęcony czas, dzięki waszym  podpowiedzią mam trzy typy, na nich teraz skupię uwagę, pewnie zajmie mi to trochę czasu z uwagi na odległości jakie dzielą mnie od najbliższych salonów. Może uda się też odsłuchać z tymi moimi monitorami aby wykluczyć albo potwierdzić ich stan - choć wydaje mi się że z lepszym napędem one mogą jeszcze pozytywnie zaskoczyć. 
Na koniec mam jeszcze pytanie….

W wypowiedziach wielokrotnie wybrzmiewała sugestia aby wypożyczyć sprzęt do odsłuchu.  Nie mam pojęcia jak to wygląda w praktyce, czy salony naprawdę wypożyczają takie drogie klocki pierwszemu lepszemu zainteresowanemu? Czy jest za to pobierana jakaś opłata, czy trzeba wypożyczyć osobiście czy można poprosić o wysyłkę na mój koszt?  Jak to wszystko wygląda w praktyce?

Edytowane przez Maniu

@Maniu Jeśli kupujesz przez sieć to nikt Ci nie robi łaski. Masz 14 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny. Właśnie tak zwykle wygadają te "domowe testy" 😄

Rynek HiFi nie jest jakoś specjalnie duży, więc salony zwykle mają liberalne podejście. Ale i tak musisz im wpłacić całą kwotę za wzmacniacz. 

Bezkosztowe testowanie jest za uprzednim umówieniu się z salonem u nich w obiekcie. Przyjeżdżasz ze swoimi kolumnami i podpinają Ci je do czego tam chciałeś.

Mam tylko jeden salon, który pożycza mi sprzęt z wystawy za free, ale zostawiłem tam już tyle kasy, że traktują jak swojego 😄

Musisz podzwonić. Czasami mają jakieś demówki, albo outlet, albo B-Stock do wypożyczenia. One są zwykle przecenione. Możesz odkupić po teście za okazyjnie pieniądze. Takie sprzęty miewają czasem drobne ubytki estetyczne ale są na gwarancji lub rękojmi. Czasem oszczędzasz nawet połowę pieniędzy.

Możesz też się zapytać czy możesz zostawić w rozliczeniu stary sprzęt? To też się czasem opłaca. Weźmiesz mniej, ale nie musisz się użerać z idiotami z OLX 😏

Godzinę temu, Gargan napisał:

@Maniu Jeśli kupujesz przez sieć to nikt Ci nie robi łaski. Masz 14 dni na zwrot towaru bez podania przyczyny. Właśnie tak zwykle wygadają te "domowe testy" 😄

Rynek HiFi nie jest jakoś specjalnie duży, więc salony zwykle mają liberalne podejście. Ale i tak musisz im wpłacić całą kwotę za wzmacniacz. 

Bezkosztowe testowanie jest za uprzednim umówieniu się z salonem u nich w obiekcie. Przyjeżdżasz ze swoimi kolumnami i podpinają Ci je do czego tam chciałeś.

Mam tylko jeden salon, który pożycza mi sprzęt z wystawy za free, ale zostawiłem tam już tyle kasy, że traktują jak swojego 😄

Musisz podzwonić. Czasami mają jakieś demówki, albo outlet, albo B-Stock do wypożyczenia. One są zwykle przecenione. Możesz odkupić po teście za okazyjnie pieniądze. Takie sprzęty miewają czasem drobne ubytki estetyczne ale są na gwarancji lub rękojmi. Czasem oszczędzasz nawet połowę pieniędzy.

Możesz też się zapytać czy możesz zostawić w rozliczeniu stary sprzęt? To też się czasem opłaca. Weźmiesz mniej, ale nie musisz się użerać z idiotami z OLX 😏

Teraz wszystko jasne👍🏻 wielkie dzięki… za jakiś czas odezwę się dam znać co z tego wszystkiego wyszło. Na pewno o kilka kwestii jestem mądrzejszy. Pozdrawiam i do usłyszenia.

• 1 miesiąc później...
2 minuty temu, tanebo001 napisał:

Pytanie do użytkowników Hegla: czy te wzmacniacze rzeczywiście brzmią zimno? 

Nowe nie. Hegel moim zdaniem idzie w kierunku muzykalności . Jest detalicznie ale nie sucho.

6 minut temu, tanebo001 napisał:

Ja mam H70 i moim zdaniem jest neutralny + lekko ocieplony. 

Najśmieszniejsze, że mam też Musical Fidelity A2 i uważam, że Hegel jest cieplejszy i bardziej przestrzenny 🙂

zależy od reszty toru,z kiepskimi kolumnami grają kiepsko,ogólnie to dobre neutralne wzmacniacze,ja miałem kilka modeli ,począwszy od h1 do h300

33 minuty temu, tanebo001 napisał:

Nie. Barwa Hegla się dość mocno zmieniła na przestrzeni ostatnich lat. Aktualnie na pewno grają bardziej ciepło niż zimno, aczkolwiek w granicach neutralności. Hegel to nie buła 😉

Dzisiejszy Hegel to dość neutralne granie lekko ocieplone z genialna przestrzenią i głębią. Tym się charakteryzuje właściwie każdy model Hegla.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

19 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Nie. Barwa Hegla się dość mocno zmieniła na przestrzeni ostatnich lat. Aktualnie na pewno grają bardziej ciepło niż zimno, aczkolwiek w granicach neutralności. Hegel to nie buła 😉

Dzisiejszy Hegel to dość neutralne granie lekko ocieplone z genialna przestrzenią i głębią. Tym się charakteryzuje właściwie każdy model Hegla.

A czy nadawałyby się do niego USHER Dancer Mini-One DMD???

41 minut temu, tanebo001 napisał:

A czy nadawałyby się do niego USHER Dancer Mini-One DMD???

Myślę że tak, jednak trzeba odsłuchać. H390? Ten powinien być ok 😉

Możemy wysłać na testy, zrobimy good price 😉

Zapraszam na priv 

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...
W dniu 31.08.2024 o 22:41, Maniu napisał:

Teraz wszystko jasne👍🏻 wielkie dzięki… za jakiś czas odezwę się dam znać co z tego wszystkiego wyszło. Na pewno o kilka kwestii jestem mądrzejszy. Pozdrawiam i do usłyszenia.

I co, i co?...  

Hegel H120 & KEF R3

22 godziny temu, Prawie Audiofil napisał:

I co, i co?...  

Szkoda, ze wątki tak często urywają się gdzieś w połowie. 

Maniu dal sobie spokój albo tłucze kolejne wzmacniacze nie mogąc podjąć decyzji, albo...przesiadł się na rower i jeździ na ryby, po drodze zapominając hasła do audiostereo ;).

9 minut temu, Prawie Audiofil napisał:

Może lepiej gdyby wątek został też przeniesiony do hi-fi?

@Administrator forum

Edytowane przez Prawie Audiofil

Hegel H120 & KEF R3

Godzinę temu, Prawie Audiofil napisał:

Szkoda, ze wątki tak często urywają się gdzieś w połowie. 

Maniu dal sobie spokój albo tłucze kolejne wzmacniacze nie mogąc podjąć decyzji, albo...przesiadł się na rower i jeździ na ryby, po drodze zapominając hasła do audiostereo ;).

@Espectro, moja sugestia aby watek przenieść  do hi-fi

Hegel H120 & KEF R3

• 2 miesiące później...

Długo to trwało, niestety problemy osobiste wzięły górę. No ale wczoraj się udało, byłem na odsłuchu. Na tapecie był Hegel H 95 i Rotel 1572 mkII. Na odsłuch zestawiono to na moją prośbę z monitorami, które na sklepie najbardziej zbliżone były do moich Tannoy 607 (były to ELAC…). Po godzinie słuchania wybór padł na Hegla i to zdecydowanie. Ten o połowę mniejszy Hegel ze stosunkiem mocy 60/120 W, porównując do Rotela, radził sobie po prostu znakomicie, a pozytywne opinie na jego temat nie są wyssane z palca. Sprzęt oczywiście kupiony i już stoi u mnie. Wczoraj pierwsze odsłuchy. Z moimi Tannoy-ani gra… i właśnie jak w 2 słowach najbardziej precyzyjnie to opisać? Jest wszystko czego można sobie życzyć poza jednym, delikatnie brakuje mi dołu, jednak żeby było jasne to nie wina Hegla a głośników, które w dolnym paśmie deklarują jedynie 50 hz. Moim zdaniem zagrało by to fajnie z monitorami o szerszym paśmie szczególnie w zakresie niższych częstotliwości. Góra i środek wg mnie to po prostu czarowanie i wirtuozeria. Sam wzmacniacz pięknie się prezentuje, i pod względem wykonania niczego nie mogę mu zarzucić. Ogólnie uważam że to był dobry wybór, wart swojej ceny. Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i za cierpliwość. Jeśli będą jakieś pytania odnośnie Hegla, chętnie odpowiem ale proszę o trochę czasu abym mógł się z nim bliżej poznać. Pozdrawiam wszystkich i życzę Szczecina w Nowym Roku.

25 minut temu, Maniu napisał:

Hegel ze stosunkiem mocy 60/120 W

bo moc to tylko cyferki i najlepiej wglądają one na papierze 😉

Gratulacje 😉

www.tophifi.pl

3 godziny temu, Maniu napisał:

Długo to trwało, niestety problemy osobiste wzięły górę. No ale wczoraj się udało, byłem na odsłuchu. Na tapecie był Hegel H 95 i Rotel 1572 mkII. Na odsłuch zestawiono to na moją prośbę z monitorami, które na sklepie najbardziej zbliżone były do moich Tannoy 607 (były to ELAC…). Po godzinie słuchania wybór padł na Hegla i to zdecydowanie. Ten o połowę mniejszy Hegel ze stosunkiem mocy 60/120 W, porównując do Rotela, radził sobie po prostu znakomicie, a pozytywne opinie na jego temat nie są wyssane z palca. Sprzęt oczywiście kupiony i już stoi u mnie. Wczoraj pierwsze odsłuchy. Z moimi Tannoy-ani gra… i właśnie jak w 2 słowach najbardziej precyzyjnie to opisać? Jest wszystko czego można sobie życzyć poza jednym, delikatnie brakuje mi dołu, jednak żeby było jasne to nie wina Hegla a głośników, które w dolnym paśmie deklarują jedynie 50 hz. Moim zdaniem zagrało by to fajnie z monitorami o szerszym paśmie szczególnie w zakresie niższych częstotliwości. Góra i środek wg mnie to po prostu czarowanie i wirtuozeria. Sam wzmacniacz pięknie się prezentuje, i pod względem wykonania niczego nie mogę mu zarzucić. Ogólnie uważam że to był dobry wybór, wart swojej ceny. Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji i za cierpliwość. Jeśli będą jakieś pytania odnośnie Hegla, chętnie odpowiem ale proszę o trochę czasu abym mógł się z nim bliżej poznać. Pozdrawiam wszystkich i życzę Szczecina w Nowym Roku.

Jak zaczniesz drążyć temat, może się okazać że jak większość masz problem z akustyką pomieszczenia w zakresie basu i zmiana kolumn może za wiele nie pomóc. 

Jak bas nie schodzi, to można spróbować pożyczyć jakiś porządny sub na testy, taki typowy do muzy w obudowie zamkniętej z regulacjami. 

www.tophifi.pl

No to też nie jest tak że tego dołu nie ma w ogóle, nawet pokusił bym się o stwierdzenie, że jest go tyle ile przy moim poprzednim CA AXR100 z podkręconym pokrętłem Basu na maxa, tyle że przy Heglu więcej się dzieje w zakresie wysokich co rozjaśnia nieco po całości stąd też wrażenie, że basu jest mniej. Równie dobrze mógłbym powiedzieć że basu nie brakuje tylko góry jest za dużo, ale nie chciałem tego robić tylko dlatego że ta góra naprawdę jest wciągająca i bardzo czysta i szczegółowa. Co do akustyki pomieszczenia to temat rzeka i nie wiele więcej niż już mogłem zrobić, mogę jeszcze poradzić w moim Blokowym Living roomie… acz kolwiek uważam ze tragedii nie ma… moje tannoye choć w super stanie, swoje lata świetności mają za sobą a to też może nie być bez znaczenia. Poza tym, co ja bym robił gdybym nie myślał nad nowymi głośnikami- za jakiś czas oczywiście. Na razie, posłucham i może się przyzwyczaję albo nie, zobaczy się….

Edytowane przez Maniu

Próbka

https://share.icloud.com/photos/02bRZ7bFpBfDuuwAnj-ZP5MFQ

https://share.icloud.com/photos/0a474Q9s9IYARB3d4sUWW31BQ

2 minuty temu, Ajothe napisał:

Bez zrobienia pomiarów nie ma o czym rozmawiać i sam też nie wiesz na czym stoisz. Polecam, to fajna sprawa 🙂

I kosztowna…

• Pokaż nowe odpowiedzi