Skocz do zawartości
IGNORED

Anthem MRX 540 vs Denon X4800H

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć,

mam obecnie amplituner ONKYO TX NR818. Do tego głośniki w 5.1 czyli  focal Aria 906 jako fronty, Focal Evo X jako centralny i satelity Dali zensor 1 + SVS SB1000.

Wcześniej miałem tak, że do telewizora (jakiś LG 47 FULL HD) miałem podpiętego lapka z którego puszczałem muzykę z YouTube, Tidal, Spotify oraz filmy (Netflix, Disney, HBO, Amazon). Sygnał szedł z laptopa do Amplitunera i dalej na telewizor. Niedawno zmieniłem TV na 65 OLED 4K i ten amplituner już trochę niedomaga. Na razie ratuję się w ten sposób, że video idzie z tv a audio sygnałem zwrotnym przez ARC. Zauważyłem że wcześniej oglądałem na głośności 40 a teraz aby uzyskać ten sam efekt to muszę przekręcić na 50 w ampli więc coś jest nie tak. Myślę też trochę o konsoli i tu też by się przydało coś nowszego z wbudowanymi programami streamingowymi i tu pytanie. Po wielu godzinach spędzonych w sieci padło na taki wybór. Anthem MRX 540 czy Denon X4800H. Wcześniej myślałem o X3800H ale ponoć ten niższy jeszcze w filmach daje radę ale w Audio ponoć zamula. 4800 to ponoć o wiele jaśniejszy model z większą przestrzenią dzwiękową. o Anthemie słyszałem wiele dobrego ale nie ma 120Hz (jest nowszy model ale kosztuje 12 tys) Denon ma i 120 Hz. co do innych usług to jest podobnie bo zależy mi na bluetooth, spotify, tidal już wbudowanymi. rozłożenie korzystania z sprzętu myślę, że u nas jest taki 70% filmy, 30% muzyka. muzyka każda oprócz disco polo czy ciężkiego metalu.
Proszę o waszą opinię 🙂

https://www.audiostereo.pl/topic/167950-anthem-mrx-540-vs-denon-x4800h/

W Anthem nowy model ma tylko zaktualizowaną płytkę hdmi, poza tym to jest to samo. Jak na razie nie potrzebujesz 4k 120hz a wystarczy 4k 60hz to możesz zmodernizować w serwisie za jakiś czas samą płytkę HDMI do obsługi 8k / 4k 120hz, koszt około 2.5 tys. w oficjalnym serwisie, drogo ale i tak ten model tańszy dużo bardziej się opłaca (ok. 6 tys). Za tyle wolałbym tego Anthema od Denona, nawet linii X6 a nie X4 (o ile te 4k 120hz nie jest wymogiem), czuć że to sprzęt z lepszej półki

Cześć 🙂 Jeśli masz niewielki system, to Anthem jak najbardziej jest świetną opcją. W stereo brzmi bardzo dobrze, ogółem granie cieplejsze, ale dynamiczne, z dość dużym dźwiękiem. Denon z kolei ciemniejszy, przy kinie niektórzy wolą taki dźwięk, ale w stereo będzie mniej energii i detali. 

W razie czego zapraszam do kontaktu i na odsłuch 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

@don111 dzięki za odp. Czyli uważasz że Anthem wygrywa nad Denonami nawet wyższymi ścieżką stereo?
co do wymiany w póżniejszym czasie płyty głównej pod to wtedy przekraczamy lub równamy się z kwotą do denona 4800. Fakt denon ma więcej ścieżek audio (nie wiem czy bym je wykorzystał) i ponoć prostszą obsługę przez menu ekranowe. Fakt na tą chwilę Anthem można znaleźć poniżej 6k a Denon to już ok 8k chyba że ktoś by się skusił na zakup przez Amazona gdzie można wyłapać go za lekko 6,5k ale pewnie bez polskiej gwarancji 😕

A czy ktoś porównywał te 2 modele pod względem kanałów streamingowych? Jak z obsługą, niezwadnością i jakością dzwięku?
w porównaniu na poniższej stronie Denon ma przewagę dodatków ale Anthem na o wiele wyższe próbkowanie (Anthem 768 kHz/32 Bit vs Denon 384 kHz/32 Bit).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

@Q21 Dzięki za info. a macie porównanie jakości dzwięków przestrzennych w tych obu modelach dla systemu 5.1?
Czy warto dodać sobie jeszcze 2 głośniki aby był 7.1? byłaby to duża różnica?

3 godziny temu, wojciech_998877 napisał:

dzięki za odp. Czyli uważasz że Anthem wygrywa nad Denonami nawet wyższymi ścieżką stereo?
co do wymiany w póżniejszym czasie płyty głównej pod to wtedy przekraczamy lub równamy się z kwotą do denona 4800. Fakt denon ma więcej ścieżek audio (nie wiem czy bym je wykorzystał) i ponoć prostszą obsługę przez menu ekranowe. Fakt na tą chwilę Anthem można znaleźć poniżej 6k a Denon to już ok 8k chyba że ktoś by się skusił na zakup przez Amazona gdzie można wyłapać go za lekko 6,5k ale pewnie bez polskiej gwarancji 😕

Nie słuchałem wszystkich Denonów, ostatni wysoki Denon to x4500. Denony też są ok, lubię ich dźwięk, chociaż mam wrażenie że one nie mają zapasu mocy. Anthem gra jeszcze lepiej (bas i ciut lepsza selektywność góry, zależy na jakich kolumnach). Osobiście nie przepłacałbym nigdy za żaden amplituner, bo to są sprzęty audio o EKSPRESOWEJ utracie wartości, co teraz kupisz za 8k za 5 lat sprzedasz 3x taniej (co najmniej) aby kupić i tak nowszy sprzęt. Podejrzewam że za pare lat będzie można zrobić upgrade hdmi w Anthem za normalne pieniądze rzędu 1 tys. max, albo kupić osobno za grosze jak będa chcieli pozbyć się leżących płytek hdmi i zlecić w innym serwisie 5x taniej, bo 2.5k to jakieś żarty za wymianę płytki hdmi i wgranie nowego oprogramowania, chętnych pewnie wielu nie ma. Ten Anthem 4k kosztował 8 tys. normalnie a 6 tys. to taka cena wyprzedażowa, wg mnie dopiero teraz w miarę się opłaca aby go poważniej rozważyć, bo płacić 10-12k za to samo dla nowszego hdmi i 120hz w 4k - po co to komu ? Kupisz konsolę 120hz to podłączysz bezpośrednio do TV najwyżej a nie przez ampli jak inne sprzęty. 

4 godziny temu, wojciech_998877 napisał:

Osobiście wolałbym pójście w 5.1.2 niż w 7.1 🙂 Ale ogółem wiele zalezy od pomieszczenia i możliwości rozstawienia kolumn, akustyki. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

• 2 tygodnie później...

Warto dodać że w zestawie Anthem ma bardzo dobry mikrofon i system korekcji akustyki. Jak się przyłożysz żeby go dobrze wykorzystać to napewno się odwdzięczy. Ja w Arcamie za DIRACa i mikrofon muszę np. dopłacić. 

Mało w naszym kraju popularny, ale dla mnie genialny ampli to Onkyo RZ50. Warto przetestować.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

Czy ja wiem, czy tak mało popularny 😉 Na forach dość często poruszany, u nas kupowany 😉 

Na tym forum mało popularny bo wszyscy tylko denon marantz..... 🙂 

@Q21 czy jest już jakiś następca na RZ50 - albo coś lepszego? Może nie w podobnej cenie, ale np dodając ok 2-4 tyś? RZ70 niestety już ceny trochę oszalały.

Kolumny: Monitor Audio PL500II oraz Franco Serblin Accordo Essence ::: Wzmacniacz: VTL MB 185 Series 2 Monoblock ::: PRE: Lamm LL2.1 :: DAC: DIY by Pan Waldemar + Audiobyte Black Dragon ::: IC: Audioquest SKY DBS 72V, Van Den Hul The D-102 III XLR Głośnikowe: Transparent Audio Reference 2x4m, Coaxial: Apogee Wyde Eye + WBT Nextgen 0110Cu::: Zasilające: Shunyata Sidewinder + 4x Wireworld Aurora 7.2, Ekran: Adeo Velvet 135" Projektor:JVC X7900/RS540 4K::: Amplituner:Onkyo TX-RZ50 + NAD M25 + NAD C352 Kolumny Dolby Atmos 7.4.2: Monitor Audio PL500II (front) ,Franco Serblin Accordo Essence (boki) Focal Chorus 806(tył, sufit), Monitor Audio PLC3500II (centralny), 4x SW800V (Subwoofer)

W dniu 15.09.2024 o 09:10, kivlov napisał:

Mało w naszym kraju popularny, ale dla mnie genialny ampli to Onkyo RZ50. Warto przetestować.

Jeden z popularniejszych amplitunerów kina domowego na rynku, być może na forum nie, ale w sprzedaży detalicznej ten model to jeden z najpopularniejszych, zresztą podobnie jak i wcześniejsze wersje.

W dniu 30.08.2024 o 11:25, wojciech_998877 napisał:

Pytanie, na co pozwala pomieszczenie, ale w aktualnych czasach na Twoim miejscu bardziej postawiłbym na system 5.1.2.

W dniu 30.08.2024 o 11:07, wojciech_998877 napisał:

Czyli uważasz że Anthem wygrywa nad Denonami nawet wyższymi ścieżką stereo?

Anthem na pewno da Ci więcej frajdy z odsłuchu stereo, traktowałbym to urządzenie jako premium podobnie jak i Arcama. W kinie nie sądzę, że poczujesz aż tak dużą różnicę pomiędzy tymi dwoma modelami.

A czy ktoś porównywał te 2 modele pod względem kanałów streamingowych? Jak z obsługą, niezwadnością i jakością dzwięku?

W Denonie streaming działa szybciej, ale tu sporo zależy do tego, czy urządzenie jest podpięte do sieci po kablu.

Fakt na tą chwilę Anthem można znaleźć poniżej 6k a Denon to już ok 8k chyba że ktoś by się skusił na zakup przez Amazona gdzie można wyłapać go za lekko 6,5k ale pewnie bez polskiej gwarancji 😕

Kup starszą wersję MRX-540, ma miejscu u dystrybutora można zorbić upgrade do płyty HDMI 8K i tak wyjdzie Cię to najtaniej. Aktualnie cena na model 540 jest bardzo niska.

Edytowane przez Planeta Dźwięku
5 godzin temu, kivlov napisał:

@Q21 czy jest już jakiś następca na RZ50 - albo coś lepszego? Może nie w podobnej cenie, ale np dodając ok 2-4 tyś? RZ70 niestety już ceny trochę oszalały.

Na ten moment nie, to względnie świeży model. 

Ale z innych firm mamy Arcama AVR11 w świetnej cenie 🙂 

22 godziny temu, kivlov napisał:

czy jest już jakiś następca na RZ50 - albo coś lepszego? Może nie w podobnej cenie, ale np dodając ok 2-4 tyś? RZ70 niestety już ceny trochę oszalały.

Jeśli chcesz iść poziom wyżej, to trzeba celować w model

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Spora różnica mocy na zasilaczu oraz na jakości oferowanego przedwzmacniacza.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Planeta Dźwięku
W dniu 17.09.2024 o 11:24, Planeta Dźwięku napisał:

trzeba celować w model

Ukryta Zawartość

Brzydki jak noc listopadowa. Trzymać w zamkniętej szafce 😉

Ukryta Zawartość

Oj lepiej wtedy zadbać o wentylację 😉 Arcam swój design ma dość specyficzny, ale jednocześnie bardzo neutralny 🙂 Osobiście wolę go od Integry, ale Marantze zdecydowanie wygrywają w tym aspekcie. 

• 3 tygodnie później...
W dniu 30.08.2024 o 13:25, wojciech_998877 napisał:

@Q21 Dzięki za info. a macie porównanie jakości dzwięków przestrzennych w tych obu modelach dla systemu 5.1?

Przy obecnej promocja na Anthema, ja bym się nie zastanawiał i nawet nie spojrzał na Denona czy Onkyo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
W dniu 5.10.2024 o 22:31, Al3x napisał:

Przy obecnej promocja na Anthema, ja bym się nie zastanawiał i nawet nie spojrzał na Denona czy Onkyo.

Ukryta Zawartość

Co to 8k w praktyce oznacza? Mam TV 65" 4k OLED - opcja 8k wydaje mi się mocno kosmiczna. Szukam czegoś do STEREO i FILMÓW z niewielką przewagą tych drugich. Żadnych ATMOSÓW mi nie potrzeba - proste 5.1.2 max. Więc taki ANTHEM wydaje się na papierze spoko.

Czy coś źle rozumiem?

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
19 minut temu, Maciej M napisał:

Żadnych ATMOSÓW mi nie potrzeba - proste 5.1.2 max

No to jak? Nie chcesz Atmos a później piszesz konfiguracji pod atmosa z dwoma głośnikami ...? Zastanów się najpierw co piszesz🤣

44 minuty temu, MarcinRejek napisał:

No to jak? Nie chcesz Atmos a później piszesz konfiguracji pod atmosa z dwoma głośnikami ...? Zastanów się najpierw co piszesz🤣

Ok - mea culpa - źle zapisałem ;)
Chodzi o proste 5.1
Teraz lepiej? ;)

Godzinę temu, Maciej M napisał:

Co to 8k w praktyce oznacza? Mam TV 65" 4k OLED - opcja 8k wydaje mi się mocno kosmiczna.

Głównie chodzi o 4K 120 Hz, bo do 8K daleka droga, o ile w ogóle szerzej wejdzie 🙂  4K 120 Hz może być z kolei przydatne do konsol, ale raczej przyszłej generacji 🙂 

10 minut temu, Maciej M napisał:

Ok - mea culpa - źle zapisałem ;)
Chodzi o proste 5.1
Teraz lepiej? ;)

Bierz onkyo a nie będziesz żałował 😉

2 minuty temu, Q21 napisał:

Głównie chodzi o 4K 120 Hz, bo do 8K daleka droga, o ile w ogóle szerzej wejdzie 🙂  4K 120 Hz może być z kolei przydatne do konsol, ale raczej przyszłej generacji 🙂 

No dobra - to mam kolejne pytanie - co znaczy, że amplituner ogarnia 4K 120Hz? Przecież konsole podpinam pod TV - a TV do AMPLI. Więc jaka jest rola ampli z tym obrazem?

2 minuty temu, fanatyk muzyki napisał:

Które? ;) 

Gość

(Konto usunięte)
3 minuty temu, fanatyk muzyki napisał:

Tylko w stereo już jest bardziej lipnie😉 ale kino to wysoki poziom

2 minuty temu, Maciej M napisał:

Które? 😉

7100

3 minuty temu, Maciej M napisał:

dobra - to mam kolejne pytanie - co znaczy, że amplituner ogarnia 4K 120Hz? Przecież konsole podpinam pod TV - a TV do AMPLI. Więc jaka jest rola ampli z tym obrazem?

4 minuty temu, fanatyk muzyki napisał:

Jeżeli Ci nie zależy na jak najlepszym dźwięku tylko na obrazie to tak możesz zrobić

8 minut temu, MarcinRejek napisał:

Jeżeli Ci nie zależy na jak najlepszym dźwięku tylko na obrazie to tak możesz zrobić

No ale moment - media trafiają na TV (po necie - albo z apki - albo z serwera PLEX) - więc pierwszy zawsze jest telewizor. Jak jest sens zmiany tej kolejności?
Co daje wpięcie w taki układ ampli? Rozumiem, że ampli działa wtedy jak procesor i dekoduje INPUT dając na TV już tylko OUTPUT?

Gość

(Konto usunięte)

Jak co daje? Dźwięk. Z TV wyciągniesz tylko 5.1 dd+ a tak masz Atmosa gdy bezpośrednio wepniesz w amplituner a on prześle obraz do TV... chyba że coś się zmieniło... to wybacz za całe zamieszanie  

No ale jak skoro aplikacja jest na TV i pobierane dane bezpośrednio z sieci/serwera?

Telewizory nie ogarniają wszystkich kodeków. Dlatego albo wykorzystujesz eARC albo wpinasz sprzęt w amplituner.
16 godzin temu, Chloru napisał:
16 godzin temu, Maciej M napisał:
No ale jak skoro aplikacja jest na TV i pobierane dane bezpośrednio z sieci/serwera?

Telewizory nie ogarniają wszystkich kodeków. Dlatego albo wykorzystujesz eARC albo wpinasz sprzęt w amplituner.

a co w przypadku kiedy na ekran rzucam obraz z MINI PC który ogarnia wszystkie kodeki dość szybko?
Albo korzystam z CHROMECASTa który też ogarnia szybciej niż TV?
w obu wypadkach chyba eARC zrobi robotę...

• Pokaż nowe odpowiedzi