Skocz do zawartości
IGNORED

Anthem MRX 540 vs Denon X4800H

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 4.12.2024 o 08:42, Maciej M napisał:

a co w przypadku kiedy na ekran rzucam obraz z MINI PC który ogarnia wszystkie kodeki dość szybko?
Albo korzystam z CHROMECASTa który też ogarnia szybciej niż TV?
w obu wypadkach chyba eARC zrobi robotę...

eARC zalatwia cala robote, do tego masz pelne sterowanie dzwiekiem czy wylaczaniem. Nie musisz podlaczac przez ampli jak nie chcesz bo wtedy nie zmieniasz zrodla a na ampli domyslne startowe zrodlo dzwieku ustawiasz eARC wlasnie.

To jak gra Anthem w stereo czy KD to nie ma wielu konkurentow na rynku.

A system kalibracji to klasa sama w sobie. Przy dzisiejszych bardzo niskich cenach to deklasuje konkurencje.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

W dniu 6.12.2024 o 10:13, rafa napisał:

A system kalibracji to klasa sama w sobie. Przy dzisiejszych bardzo niskich cenach to deklasuje konkurencje.

Dzięki za wyjaśnienia - właśnie tak mi się wydawało, że to procesowanie obrazu w moim przypadku nie jest kluczowe.

Czyli dobrze rozumiem, że ten ARTHEM nawet bez 8k wychodzi na jakiegoś czarnego konia?

Co jest jego bezpośrednim konkurentem w klasie? Marantz 50? Onkyo RZ50? Jak to ugryźć?
Cały czas na tapecie gdzieś przewija się Pionieer LX505... parametry spoko - i cena też atrakcyjna.

Istotna kwestia - na ile na jakość muzyki wpływa DAC? Widzę, że część startuje od 192 - by pozostałe modele odleciały do 768 np.

z góry dzięki za pomoc bo ja już mam powoli dosyć tematu i chciałbym coś wybrać ze świadomością, że nie wydałem kasy na marketingowy badziew.

2 minuty temu, Maciej M napisał:

Co jest jego bezpośrednim konkurentem w klasie? Marantz 50? Onkyo RZ50? Jak to ugryźć?
Cały czas na tapecie gdzieś przewija się Pionieer LX505... parametry spoko - i cena też atrakcyjna

Na cenę Anthema 4k nie patrz, bo to jest przeceniony mocno, wyprzedażowy model. Anthem 8k kosztuje 10-12 tys. i w tej klasie powinieneś szukać u konkurencji

2 godziny temu, don111 napisał:

Na cenę Anthema 4k nie patrz, bo to jest przeceniony mocno, wyprzedażowy model. Anthem 8k kosztuje 10-12 tys. i w tej klasie powinieneś szukać u konkurencji

wersja 4k nie robi jakiegoś wrażenia "na papierze". akurat na procesowaniu obrazu mi nie zależy bo źródłem u mnie jest albo streaming - albo pliki. Nie blue-ray czy coś w tym stylu.

Więc co jest konkurencją z popularnych marek dla Anthema MRX 540?

Chodzi mi o to że to wersja 4k jest takim samym sprzętem jak 8k, za wyjątkiem innej wersji czipu hdmi i obsługi najwyższych rozdziałek/fps. Gra tak samo i ma wszstko inne to samo. Więc Anthem 540 8k za te 10 tys. jest taki słaby że prezentuje poziom konkurencji z okolic 5 tys. ? czy Anthem 4k jest taki dobry jak inne ampli za 10k ? :) Cena za 4k jest dobra, jak chcesz porządnie grający, neutralny ampli, bez typowego efekciarstwa, czy taniej naleciałości typowych ampli kinowych, to w tej cenie warto, o ile chcesz nowy sprzęt. Powinien dobrze zagrać z większością kolumn. I polecam tylko dlatego że cena to 5k a nie 10k jak za wersję 8k, nie polecam drogich inwestycji w ampli kinowe, to najszybciej tracące na wartości klocki, pare lat i tracą kilkukrotnie na wartości ze swojej normalnej ceny, bo wchodzą coraz nowsze, z większą ilością bajerów.

4 godziny temu, Maciej M napisał:

Czyli dobrze rozumiem, że ten ARTHEM nawet bez 8k wychodzi na jakiegoś czarnego konia?

Brzmieniowo raczej tak, ma też świetną kalibrację z dołączonym profesjonalnym mikforonem i statywem.

Maciej, nowy Anthem MRX540 za 5tyś nie ma konkurencji. 

Tak jak wyżej Don111 napisał, różnice 4K i 8K to tylko chip do obsługi 8K (brak treści natywnych) oraz 120Hz/4K czyli dla graczy.

A dzwiękowo rozłoży i Onkyo RZ50 i Marantza Cinema i inne też, Anthem to półka wyżej - porównywac można z Arcamem na przykład.

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

Nie zgodzę się anthem jest produkowany u chinoli i różne rzeczy czyta się na necie. Pytanie czy autor wątecka w ogóle słuchał i porównywał na żywo któreś z tych ampli. Onkyo jest produkowany w japonii czy Malezji. Pioneer też wydaje się dobrym wyborem jeśli komuś zależy na dobrym dźwięku. Często ludzie psioczą na ampli że źle grają w stereo a to wina złej konfiguracji czy ustawień. Pamiętam jak ze znajomym byliśmy w salonie audio i gość nam prezentował ampli onkyo. Grało to bez tego niższego basu i okazało się że w menu był włączony subwoofer. Po jego wyłączeniu onkyo było jednym z lepiej grających ampli. Pozamiatał denona za 10400 🤣

Ja miałem wcześniej RZ830, RXA2070, AVR-X3500H - każdy około roku. Anthem to wyższa półka - bardziej trzeba go porównywać z Arcam lub NAD.

A produkcja MRX jest w Wietnamie a nie w Chinach, choć uważam że to ma niewielkie znaczenie, większe ma kontrola jakości i marka. Iphone dopiero teraz przenosi producję do Indii a i tak Foxconn mu dostarcza wszystko z Chin 😉

także ten tego...fanatyk 😉

Anthem MRX1140 Klipsch RP8000FII RP540CII RP500MII SVS PB3000 Canton865 Atmos7.4.4

37 minut temu, donsalieri napisał:

Ja miałem wcześniej RZ830, RXA2070, AVR-X3500H - każdy około roku. Anthem to wyższa półka - bardziej trzeba go porównywać z Arcam lub NAD.

A produkcja MRX jest w Wietnamie a nie w Chinach, choć uważam że to ma niewielkie znaczenie, większe ma kontrola jakości i marka. Iphone dopiero teraz przenosi producję do Indii a i tak Foxconn mu dostarcza wszystko z Chin 😉

także ten tego...fanatyk 😉

u "chinoli" produkowany jest też mój iPhone... i pewnie parę innych "jakościowych" rzeczy - osobiście nie mogę narzekać ;)

3 godziny temu, donsalieri napisał:

Maciej, nowy Anthem MRX540 za 5tyś nie ma konkurencji. 

Tak jak wyżej Don111 napisał, różnice 4K i 8K to tylko chip do obsługi 8K (brak treści natywnych) oraz 120Hz/4K czyli dla graczy.

A dzwiękowo rozłoży i Onkyo RZ50 i Marantza Cinema i inne też, Anthem to półka wyżej - porównywac można z Arcamem na przykład.

Dzięki za rzeczowe spojrzenie na temat. Dla mnie to będzie raczej inwestycja docelowa - nie chcę potem za rok czy dwa wymieniać klocków bo coś przegapiłem. A wybór DENON/ONKYO/MARANTZ wydaje się po prostu... ograniczony do najbardziej marżowych modeli.

10 godzin temu, don111 napisał:

Chodzi mi o to że to wersja 4k jest takim samym sprzętem jak 8k, za wyjątkiem innej wersji czipu hdmi i obsługi najwyższych rozdziałek/fps. Gra tak samo i ma wszstko inne to samo. Więc Anthem 540 8k za te 10 tys. jest taki słaby że prezentuje poziom konkurencji z okolic 5 tys. ? czy Anthem 4k jest taki dobry jak inne ampli za 10k ? :) Cena za 4k jest dobra, jak chcesz porządnie grający, neutralny ampli, bez typowego efekciarstwa, czy taniej naleciałości typowych ampli kinowych, to w tej cenie warto, o ile chcesz nowy sprzęt. Powinien dobrze zagrać z większością kolumn. I polecam tylko dlatego że cena to 5k a nie 10k jak za wersję 8k, nie polecam drogich inwestycji w ampli kinowe, to najszybciej tracące na wartości klocki, pare lat i tracą kilkukrotnie na wartości ze swojej normalnej ceny, bo wchodzą coraz nowsze, z większą ilością bajerów.

Brzmieniowo raczej tak, ma też świetną kalibrację z dołączonym profesjonalnym mikforonem i statywem.

Czyli można wybierać między MARATZ CINEMA 50 a tym ATHEMEM MRX 540 spokojnie?

Nowy brzmi fajnie (bo ma gwarancję). Ale jeśli w grę wchodzi jakaś używka to też nie będę marudził. Tylko o ile o nowym modelach dopiero się czegoś dowiaduję - to starsze serie to jakaś magia.

Przychodzi Ci może do głowy coś godnego uwagi?

Anthem ma też unikalne menu, tu po przesiadce z japończyków będzie chwila zakręcenia 😉 

ale po zapoznaniu sie i przyzwyczajeniu stwierdzam że jest bardzo proste i przemyślane.

A możliwości kalibracyjne ARC to dopiero zabawa 🙂

A ja będę trochę leniwy i nie sprawdzę instrukcji tylko zapytam, jak wygląda sprawa trybów audio dla muzyki, filmów i upmixy? jest tego trochę do wyboru?

Edytowane przez bl4ck

W Anthem można utworzyć 4 główne profile-i sam sobie ustalasz ile głosników ma grać, a które nie, zakresy odcięcia itp.

Np. ustawiłęm profil 1- Film - i wszystkie głośniki i w zakresie ustalonym przez kalibracje i moje poprawki.

profil 2 - Muza wielokanałowa - tez wszystko gra ale tu inne ustawienia zakresu głośniików, profil 3- Stereo- tylko fronty i suby (lub bez subow jak kto niechce) i tak dalej kazdy moze sobie ustawic co i jak chce. jest z tym na poczatku troche zabawy i trzeba sie przyzwyczaic - ale warto 🙂

oczywiście ma tez upmixy- Dolby sorround i Neural:x oraz Anthem music oraz film.

W dniu 8.12.2024 o 11:25, Maciej M napisał:

Czyli można wybierać między MARATZ CINEMA 50 a tym ATHEMEM MRX 540 spokojnie

Raczej Anthem a Arcam AVR 5

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• Pokaż nowe odpowiedzi