Skocz do zawartości
IGNORED

chyba czas na zmiany, czas iść dalej - kolumny w okolicy 10 tys. para

Rekomendowane odpowiedzi

5 godzin temu, Pseudodrummer napisał:

No i odpada wydatek na wzmacniacz

A czasami nawet i dac 😀

Teraz, NRK napisał:

A czasami nawet i dac 😀

Tak,ale ja akurat monitory mam podpiete przez xlr do rme daca.
I jest bardzo ok.
Dlatego,skoro na monitorach za tak małą cene jest ok,zastanawiam się nad trochę lepszymi monitorami,
a w Focalach bardzo mi sie podoba funkcja "focus"
Poza tym możliwość dostrojenia do pomieszczenia,której nie oferują żadne pasywne...

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

6 minut temu, Pseudodrummer napisał:

przez xlr do rme daca

Mam tak samo. Pisze tylko, że można a nie że trzeba. 

Edytowane przez NRK

Wiem,duzym utrudnieniem może byc brak "wbudowanego" w charakterystykę brzmienia "loudness"
Zwłaszcza,jak ktoś przyzwyczaił się do "V"ki 

3 minuty temu, Chmarski napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Umówiłbym się i odsłuchał. 

Imponujace pasmo przenoszenia,ciakawe,w jakich "widełkach"?
28Hz-to tak jak moje podłogówki (piszą,że +_3dB-ale sądzę,że producent kłamie-ale bardzo niewiele)

14 godzin temu, yesther napisał:

Bardzo polecam te firmę, mi przywieźli do domu kilkaset km dwie pary kolumn do wyboru, jedne zostały i oczywiście zabrali stare, pełne zadowolenie 🙂

Mam ten sklep po drodze do mojego biura,całkiem fajny sklep i obsługa.
Co prawda,jeszcze nic nie kupiłem-ale fajnie sie rozmawiało.

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

48 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Imponujace pasmo przenoszenia,ciakawe,w jakich "widełkach"?
28Hz-to tak jak moje podłogówki (piszą,że +_3dB-ale sądzę,że producent kłamie-ale bardzo niewiele)

Quadral raczej umie w basy. Podejrzewam, że jeśli jest rozbieżność to nieduża.

Są jeszcze Platinum+ Nine do wzięcia za 10k, ale te będą raczej za duże do 20m2. 

Te ich komory basowe na prawdę świetnie się spisują. Słuchałem kilku konstrukcji ich tego typu i do dołu nie mam żadnych zastrzeżeń.

W dniu 3.09.2024 o 10:46, Miłosz1 napisał:

Ja w ogóle to mam duży żal do koleżeństwa z tego forum, że nikt mnie nie ostrzegł, że kupując nowy sprzęt zląduję w jakimś bagnie patologicznym. A to dopiero kilka dni kontaktu ze sklepami audio. Wymienię kilka rzeczy, które są dla mnie już teraz nie do przyjęcia i odrzucają od dalszych kontaktów. A że (jak to mówi K. Modzelewski) jestem po weekendowym kursie unikania pozwów, nie będę rzucał nazwami sklepów. I tak:

- odpowiadanie na pytanie mailowe po 24 - 36 godzinach lub wcale. Naprawdę? Tyle roboty macie? Taki ruch w interesie? Bo co widzę to w sklepach stacjonarnych sprzedawcy w pasjansa grają...

- rozdmuchane cenniki a jak pytam nic na stanie

- ten sam sklep, te same głośniki - cennik w sklepie internetowym, na allegro i na olx. Różnica w cenie tego samego ponad 20% (1200 zł) na portalach sprzedażowych. Każda oferta jako nówka, nieruszana - wtf?

- alert cenowy - daj znać jak znajdziesz niższą cenę, zaproponujemy swoją. W odpowiedzi - niestety nic nie możemy zaproponować a tak w ogóle to nie ma ich na stanie

- proszę o potwierdzenie, że sprzęt nowy, nieśmigany, nie ze zwrotu czy powystawowy - jeden ze sprzedawców tak kluczył, że już się nie odzywa. Albo padł albo foch.

- jak sklep nie ma tego, co chcę, stwierdza, że mój wybór jest do kitu, on tu ma znacznie lepsze i wciska to, co akurat mu zalega. Najlepiej znacznie droższego.

- prośba o odsłuch - w sklepie nie mają takiego wzmacniacza jak ja - stwierdzenie, że mój wzmacniacz się nie spasuje z tymi kolumnami i wciskanie droższego nowego, który akurat mają.

A to wszystko jeszcze przed zamówieniem i przywozem kolumn... Strach się bać co będzie dalej.

Wybaczcie, nie kupuję audio na codzień, korzystam z tych usług raz na kilka lat i po tych kilku dniach, żałuję, że sprzedałem swoje głośniki, bo jestem teraz zmuszony do kontaktu. Mam nadzieję, że uda mi się kupić - jeden sklep, który wydaje się ok i zaczął ze mną korespondować. Pochwalę go, jak zrealizuję.

No ta branża tak niestety raczej ma. Maile nie działają 🙂 
Lepszy telefon, a najlepszy to zadzwonić, umówić się na konkretny odsłuch. Potem wziąć kolumny do domu, jeśli oczywiście takie mają bo co sklep to inne paczki posiadają. 

Prywatnie mogę Ci pomóc w odsłuchu Vestii N2 ale musisz wziąć wzmacniacz pod pachę i przyjechać do mnie. 

Pzdr

Temat zakupu zakończony.

Wybrałem Polk Audio Reserve R600. Ależ to ma basu, albo ja przy Dali nie miałem go prawie wcale. Trzeba będzie się osłuchać z takim poziomem niskich dźwięków.

Sklep w którym kupiłem, który momentalnie odpowiadał na maile, dostosował ofertę do moich potrzeb to Audio Format z Warszawy. Mogę jedynie ich polecić.

Nie ma co dużo pisać - podpaliłem się na te Polki i nic nie posłuchałem. Ograniczyłem się do próby odsłuchania tego sprzętu i Opticonów 6. Po próbach umówienia się w kilku miejscach na odsłuch, dałem sobie spokój. Ten nie miał tych kolumn, tamten tamtych, wzmacniacz jak mój to też u niektórych rzecz nie do zdobycia. Stwierdziłem, że i tak sala odsłuchowa nie odda mi akustyki mieszkania i machnąłem ręką. Kupiłem w ciemno. Tak, wiem, jestem lamusem. Czy jestem zadowolony? Nie wiem, na razie walczę z basem, ale tu chyba wszelkie moje kombinacje odpadają - niestety muszę trochę bardziej je odsunąć od tylnej ściany (choć myślałem, że bas - reflex w dół mi tego oszczędzi).

A tak w ogóle jeszcze jedna historyjka - sprzedawca, który sprzedaje te Polki 2 tys. drożej - przecież mógł Pan z nami pogadać, opuścilibyśmy. Tja, tak jak te alerty cenowe mają opuszczać a do tego należę do ludzi, którzy nie potrafią i nie cierpią się targować. 

Edytowane przez Miłosz1

Umiejscowienie BR ma nieduży lub nie ma żadnego wpływu na odpowiedź pomieszczenia. 

Niestety targować w audio trzeba. Bo później jak będziesz chciał sprzedać, będziesz się obrażać, jak ludzie będą Ci proponować uczciwe kwoty. 

.

17 minut temu, Miłosz1 napisał:

Nie wiem, na razie walczę z basem, ale tu chyba wszelkie moje kombinacje odpadają - niestety muszę trochę bardziej je odsunąć od tylnej ściany (choć myślałem, że bas - reflex w dół mi tego oszczędzi).

Liczy sie pozycja (odleglosc) zrodla niskich tonow od scian a nie kierunek dmuchania 😉

Kolumny zawsze powinny byc odsuniete od scian.

Polki sa tak robione zeby miec silna podstawe basowa. To typowe amerykance.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

33 minuty temu, Miłosz1 napisał:

Nie ma co dużo pisać - podpaliłem się na te Polki i nic nie posłuchałem. Ograniczyłem się do próby odsłuchania tego sprzętu i Opticonów 6. Po próbach umówienia się w kilku miejscach na odsłuch, dałem sobie spokój. Ten nie miał tych kolumn, tamten tamtych, wzmacniacz jak mój to też u niektórych rzecz nie do zdobycia. Stwierdziłem, że i tak sala odsłuchowa nie odda mi akustyki mieszkania i machnąłem ręką. Kupiłem w ciemno. Tak, wiem, jestem lamusem. Czy jestem zadowolony? Nie wiem, na razie walczę z basem, ale tu chyba wszelkie moje kombinacje odpadają - niestety muszę trochę bardziej je odsunąć od tylnej ściany (choć myślałem, że bas - reflex w dół mi tego oszczędzi).

A tak w ogóle jeszcze jedna historyjka - sprzedawca, który sprzedaje te Polki 2 tys. drożej - przecież mógł Pan z nami pogadać, opuścilibyśmy. Tja, tak jak te alerty cenowe mają opuszczać a do tego należę do ludzi, którzy nie potrafią i nie cierpią się targować. 

Jak rozumiem wzmak zostaje ? Jak oceniasz różnicę w stosunku do Zensorów ? Pytam ponieważ generalnie stoję przed podobnym dylematem i też obdzwoniłem już trochę sklepów 😉 Póki co najmilej wspominam Planetę Dźwięku w Warszawie. Ja będę chyba jednak wypożyczał. Pomieszczenie mam generalnie podobne, ale Polki grają jak dla mnie zbyt mocnym dołem. Generalnie kompletuje cały set od zera, myślałem też nad CXA81.

Przy okazji chciałem się przywitać bo to mój pierwszy post :)

2 godziny temu, Miłosz1 napisał:

na razie walczę z basem,

Tak jak pisałem wcześniej, one mają olbrzymie pokłady basu. Zachowaj min. 25 cm od ściany. Przy wyraźniejszym nadmiarze możesz też poratować się zatyczkami. Powinny być w zestawie. U mnie przy MA są 4 piankowe zatyczki.

2 godziny temu, rafa napisał:

Liczy sie pozycja (odleglosc) zrodla niskich tonow od scian a nie kierunek dmuchania 😉

Dokładnie,
A ciągle pokutuje mit 
"bas reflex z przodu?
O,to można je dosunąć do ściany"....

Edytowane przez Pseudodrummer

13 minut temu, Mark75X napisał:

Tak jak pisałem wcześniej, one mają olbrzymie pokłady basu. Zachowaj min. 25 cm od ściany. Przy wyraźniejszym nadmiarze możesz też poratować się zatyczkami. Powinny być w zestawie. U mnie przy MA są 4 piankowe zatyczki.

no u mnie takich zatyczek brak.

1 minutę temu, Pseudodrummer napisał:

Dokładnie,
A ciągle pokouuje mit 
"bas reflex z przodu?
O,to można je dosunąc do sciany"....

no właśnie tak sądziłem, zwłaszcza, że mój wcześniejszy miał bas reflex z przodu i nie dudnił...

6 minut temu, Miłosz1 napisał:

no właśnie tak sądziłem, zwłaszcza, że mój wcześniejszy miał bas reflex z przodu i nie dudnił...

Ale to były inne kolumny.

A zatyczki można zrobić,kupić sa różne rozmiary,są tez takie z dziurą w środku,nie zamykające,ale zwężające.

Ukryta Zawartość

No,ale najlepiej dobrac kolumny do pomieszczenia jednak.

Ukryta Zawartość

Miłego słuchania w takim razie, R600 to fajne kolumny 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Targować się w audio trzeba ale też trzeba mieć swoją godność 

Opisywane to było na forum audio. Ale swego czasu wypożyczył od nas gość wzmacniacz. Nie siadł. Ok. Potem drugi, też mu się nie spodobał w domu. Finalnie wziął Yamahę as701 spasowała mu. Chciał ją kupić. Ale coś nie wyszło odesłał. 

Potem okazało się że inny salon, kompletnie obcy który go nijak nie obsługiwał dał mu 50 zł taniej. 

Autentycznie. 

No minimum godności.

Ale taka branża. 

Walka cenowa 

Co może się niedługo skończyć jeśli to będzie szło w taka stronę w jaka idzie ale pomału. 

Tak, fajne te kolumny i fajnie dudnią u kolegi, prędzej niż później będą na sprzedaż ;l

Edytowane przez stach_s
9 minut temu, stach_s napisał:

Tak, fajne i fajnie dudnią u kolegi, prędzej niż później będą ns sprzedaż 

Mam prawo do zwrotu, po zakupie na odległość...

2 minuty temu, Miłosz1 napisał:

Mam prawo do zwrotu, po zakupie na odległość...

Obyś tylko podjął dobra decyzję przed upływem 14 dni, tego szczerze życzę 

3 godziny temu, Miłosz1 napisał:

walczę z basem

1 godzinę temu, Miłosz1 napisał:

nie dudnił

Zatem pierwsze doświadczenia zebrane a kolumny zapewne do zwrotu. I dlatego audio należy kupować wyłącznie po odsłuchu 🔊🎼, bo to co podoba się jednemu i jest rekomendowane, niekoniecznie musi się podobać innemu. W ciemno można ewentualnie kupować sprzęt ale używany czyli poniższej cenie, gdzie w razie odsprzedaży nie będzie straty.

Edytowane przez MCHammer2022
50 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Ale swego czasu wypożyczył od nas gość wzmacniacz.

czemu nie masz oznaczenia "Branża"?

9 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Zatem pierwsze doświadczenia zebrane a kolumny zapewne do zwrotu. I dlatego audio należy kupować wyłącznie po odsłuchu 🔊🎼, bo to co podoba się jednemu i jest rekomendowane, niekoniecznie musi się podobać innemu. W ciemno można ewentualnie kupować sprzęt ale używany czyli poniższej cenie, gdzie w razie odsprzedaży nie będzie straty.

Wszystko racja.

Ale opisałem w kilku zdaniach, na czym spełzły próby umówienia się na odsłuch. Dodatkowo głupio mi było wykorzystywać sklep w którym i tak bym nie kupił, bo jest za drogo. Dodatkowo sądzę, że w pomieszczeniu z porządną akustyką, w sklepie, te kolumny i tak by mi się podobały (z takim grzmotem). W mieszkaniu, gdzie nie mam możliwości dużej aranżacji i tak by się posypało.

51 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Potem okazało się że inny salon, kompletnie obcy który go nijak nie obsługiwał dał mu 50 zł taniej. 

Autentycznie. 

No minimum godności.

Ale taka branża. 

Walka cenowa 

No,klient zachował się jak cep.
Bez godności.
A co powiesz o zmowie cenowej salonów?

13 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Prawda.
ja jednak kupiłem kolumny w ciemno-no może nie całkiem.
Zaznajomiłem się z parametrami,wykresami itp.

I jestem zadowolony.
Co nie znaczy,że nie szukam lepszych,ale jest bardzo ok.
I nie żałuję,że spojrzałem na dane-to mnie uchroniło przed paroma nietrafionymi zakupami.
Oczywiście ostateczne potwierdzenie w domu.

@Miłosz1 to może jedź do tego salonu Audio Format, bo widzę na ich stronie internetowej, że mają parę marek w ofercie i na miejscu odsłuchaj? Ten sklep jest chyba w Warszawie, więc pociągi z Poznania jeżdżą często. Przy okazji docenią Twoją lojalność.

Edytowane przez MCHammer2022
1 godzinę temu, Mark75X napisał:

no u mnie takich zatyczek brak.

Możesz spróbować zatkać BR czymkolwiek i sprawdzić, jaki da to efekt.

4 godziny temu, Miłosz1 napisał:

Polk Audio Reserve R600 to kolumny, które posiadają solidną podstawę basową, więc nie ma się co dziwić, najwidoczniej dla Ciebie jest go za dużo. Ciekawym rozwiązaniem dla Ciebie może być

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , które lepiej kontrolują dolne pasmo.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

u mnie takich zatyczek brak.

Dokup profesjonalne albo na upartego sam wytnij z gąbki 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi