Skocz do zawartości
IGNORED

chyba czas na zmiany, czas iść dalej - kolumny w okolicy 10 tys. para

Rekomendowane odpowiedzi

Można też w okolicy szukać choćby Phonarów. Nawet w niskich pułapach

cenowych było to świetne i wyrównane granie.

Ale tu chodzi pewnie znów o półkę 😉 a nie o żadne kolumny ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Ale ja się skłaniam do stwierdzenia, po co mi odsłuch w doskonale przygotowanej sali, skoro jeśli i tak wziąłbym je do siebie i nie byłbym w stanie poradzić sobie z dudnieniem.

Przecież w takiej sali te Polki grałyby idealnie, są naprawdę świetne a duży bas do mojej muzy - tylko robi robotę. Więc albo słucham w domu albo i tak kupuję z pewną dozą niewiadomej, co będzie w domu.

I nie chodzi o "półkę" (domyślam się cenową), chodzi o próbę znalezienie kolumn w tej półce cenowej, lepszych od poprzednich (a że nie potrafię powiedzieć na czym ta lepszość ma polegać to tylko moja niewiedza).

edit - a kwestię moich prób umówienia się na odsłuch w kilku sklepach opisałem powyżej.

Edytowane przez Miłosz1

Takim naturalnym ruchem byłby przeskok na wstęgę lub ring, ale były by to monitory,

które może ze względu na kłopoty z basem były by łatwiejsze w ustawieniu.

Bo choćby Elac Vela 407 nawet po obniżkach wykraczają poza budżet, a poza tym

mogło by się okazać, że basu znów jest za dużo. Jak to u Elaców 😉 

Ale jak chcesz "żywo" i "skocznie" ( jak mawia Wojtek Mann 😉 ) to chyba

kierunek na B&W może być właściwy, choć wielu na dłuższą metę męczy ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

2 godziny temu, MCHammer2022 napisał:

Sugerujesz, że odsłuchy w salonie audio nie mają sensu? To dość kontrowersyjna opinia. 

9 godzin temu, julius-6 napisał:

Mają sens jak masz jakieś pojęcie jak pewne rzeczy interpretować, jak nazywać i w jakim kierunku iść, jak masz jakis referencyjny klocek. Pojedziesz do salonu gdzie kolumny dostaną inne źródło, kable i ustawienie i bedąc nie osłuchanym kompletnie nie bedziesz swiadomy jak przeniesie się to na Twoje warunki. 

6 minut temu, julius-6 napisał:

Mają sens jak masz jakieś pojęcie jak pewne rzeczy interpretować, jak nazywać i w jakim kierunku iść, jak masz jakis referencyjny klocek.

Zgoda. Czyli potrzebne jest jakieś doświadczenie, osłuchanie. Ale jak sobie wyobrażasz zbieranie doświadczenia skoro wykluczasz odsłuchy poza pomieszczeniem docelowym autora wątku?

6 minut temu, julius-6 napisał:

Pojedziesz do salonu gdzie kolumny dostaną inne źródło, kable i ustawienie i bedąc nie osłuchanym kompletnie nie bedziesz swiadomy jak przeniesie się to na Twoje warunki. 

Dokładnie tak samo sprawa się ma z zaproszeniem do ciebie: inne źródło, kable i ustawienie.

Krótko mówiąc nie kupuję twoich wskazówek kierowanych do początkujących audiofili - dwa zdania i dwie sprzeczne tezy.

Edytowane przez MCHammer2022
45 minut temu, Miłosz1 napisał:

Ale ja się skłaniam do stwierdzenia, po co mi odsłuch w doskonale przygotowanej sali, skoro jeśli i tak wziąłbym je do siebie i nie byłbym w stanie poradzić sobie z dudnieniem.

Dudnienie może wynikać nie tylko stricte z akustyki, ale choby tego jak spasowuje sie Twoj wzmak z kolumnami w danym poziomie głosnosci. Miałem u siebie podobną walke jak zaczynałem się bawić - Pylon Diamond 28, Audio Academy Rhea z sławetnym Vincentem SV237. 

Pierwszym tipem ze sklepu było dokupienie kabli głośnikowch za 2k od Chorda, co miały niby bas złapać (kolumny kosztowały bodaj 4000 w promo). No do tej pory mam polewkę w ogole z tego, że każdy jeden sklep, do ktorego dzwoniłem do Vicka SV237 polecał mi Pylon Diamond 28. 

Oczywiscie wynika to z pieknej stolarki Pylon i dobrej marży.

Tak generalnie z nieznających się "frajerów" robi się audiofili, albo odgania od tego hobby - bo wydaje się że MUSI byc drogo, żeby nie było lipy, a kolejne wydane tysiaki niewiele wnoszą. A wcale nei musi, tylko nikomu nie chce się pochylać nad klientem, tylko szybko ożenić mu kolejny gadżet, który coś zmienia, a czy w dobrą stronę, czy coś kosztem czegos to juz inn bajka

3 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Dokładnie tak samo sprawa się ma z zaproszeniem do ciebie: inne źródło, kable i ustawienie.

Nie do końca bo ja mogę mu pokazać, jak kolumny zachowują się w niezaadoptowanym salonie i z jego klockami i jak mogą grac fajnie i jak lipnie. W salonie audio nikt tego nie zrobi. 

Niemniej to tylko luźna sugestia, które j autor nie podjął 

Nie, dudnienie nie zalezy od zgrania wzmacniacza z glosnikami przy okreslonej glosnosci.

Dudnienie nie zalezy od glosnosci

W dniu 31.08.2024 o 22:13, szymon1977 napisał:

W zasadzie masz rację... tylko, że w zasadzie wszystkie kolumny mają deficyt basu.

Zacznijmy od tego, - ile kolumn przesłuchałeś po za swoim kinem domowym?

29 minut temu, julius-6 napisał:

W salonie audio nikt tego nie zrobi. 

A kto ci broni jechać do salonu ze swoim wzmacniaczem czy kablami?

Może wcale nie być głupim pomysłem kupno monitorów i posłuchanie dłuższy czas.

Jeśli wtedy stwierdzimy, że jednak brak czegoś w podstawie dokładamy suba.

Ustawiając go optymalnie w pokoju i rozsądnie używając chyba uzyskamy efekt,

o który chodziło na początku. Może nawet powrót do Reserve 😉 ale R200.

To oczywiście przy założeniu, że poza basem reszta była OK.

14 minut temu, MCHammer2022 napisał:

A kto ci broni jechać do salonu ze swoim wzmacniaczem czy kablami?

Nieco niezgrabnie pominąłeś aspekt adaptacji, ale ok.
Problem w salonach audio polega na tym, że właściwie w żadnym nikt Ci nie wytłumaczy kompromisów i skutków pewnych wyborów i nie daje Ci mozliwosci podjęcia swiadomej decyzji. Większosc skupia sie na tym, żeby na miejscu zrobić zestawienie, którego klient nie zdąży swoim odsłuchem obnażyć tam na miejscu. 

32 minuty temu, xajas napisał:

Nie, dudnienie nie zalezy od zgrania wzmacniacza z glosnikami przy okreslonej glosnosci.

Często zależy (choć nie wyłącznie) jesli wzmak ma na potku sweetspot w nie do konca zgranym miejscu z kolumnami to w żywej/niezaadoptowanej akustyce musimy mocniej odkręcać sprzęt, żeby dostać pełne pasmo i dociązony srodek. Wowczas bas ma juz mocną pompę i problem akustyki wychodzi dużo bardziej. 

9 minut temu, audioburak napisał:

Może wcale nie być głupim pomysłem kupno monitorów i posłuchanie dłuższy czas.

No tylko żeby ustawic dobrze suba to i tak jakis pomiar aku by się przydał i nie koniecznie musi wyjsc, ze będzie mogl stac tam gdzie powinien. A same monitory zazwyczaj wymagaja wiecej prądu od podłogówki, bo jakos fizyke trzeba kompensować. Wiec zeby dostac z monitora pierdykniecie to trzeba dać mu waty i grać głośniej - czyli zależysz jeszcze bardziej od akustyki swojego pomieszczenia. 

Jako osoba nieosłuchana kompletnie nie bedzie potrafił ocenic co realnie wniesie potem sub. wiec IMO dodajesz mu kolejny - jeszcze bardziej skomplikowany kierunek, z ktorym sam sobie nie poradzi.

@julius-6

Tyle, że wymieniam akurat te monitory nieprzypadkowo, bo niedawno był też

wątek o wymianie podłogówek - chyba Monitor Audio. Polki R 200 je zastąpiły.

Co ciekawe kolega z forum stwierdził, że nie tylko sporo więcej słychać,

ale mają znacznie więcej basu, niż zastępowane podłogówki. Poszukałem więc

i znalazłem gdzieś też ich pomiary; schodzą znacznie poniżej 50 Hz.

W dniu 6.09.2024 o 16:14, Pseudodrummer napisał:

Polk Audio R600

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

polk-audio-reserve-r600-lautsprecher-multimedia-65901.jpg

Komuś chyba dudnią mody pomieszczenia a nie kolumny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

28 minut temu, julius-6 napisał:

Nieco niezgrabnie pominąłeś aspekt adaptacji

Twoje pomieszczenie odsłuchowe też zapewne ma inne parametry akustyczne niż autora wątku. Niezgrabnie po raz kolejny budujesz dwa zdania ze sprzeczną tezą: raz inna akustyka jest przeszkodą (salon) a raz nie jest (twój pokój).

28 minut temu, julius-6 napisał:

Problem w salonach audio polega na tym, że właściwie w żadnym nikt Ci nie wytłumaczy kompromisów i skutków pewnych wyborów i nie daje Ci mozliwosci podjęcia swiadomej decyzji. Większosc skupia sie na tym, żeby na miejscu zrobić zestawienie, którego klient nie zdąży swoim odsłuchem obnażyć tam na miejscu. 

To nie jest problem. Jedziesz na odsłuch  wybierasz nausznie pasujące ci kolumny a następnie zamawiasz je on line w tym salonie i odsłuchujesz je u siebie w domu z 14-dniowym prawem zwrotu. @julius-6 nie obraź się ale za dużo filozofujesz, krytykujesz salony zupełnie na wyrost - twoja teza, że z dziesiątek dostępnych w salonie kolumn nie można wybrać właściwych jest fałszywa.

43 minuty temu, lamario napisał:

Zacznijmy od tego, - ile kolumn przesłuchałeś po za swoim kinem domowym?

Na pewno znajdziesz jedne, których nie przesłuchałem, i jak braknie Ci argumentów będziesz mógł powiedzieć, że mi brakuje doświadczenia. A fakty pozostaną faktami. 

W dniu 6.09.2024 o 19:41, Miłosz1 napisał:

Wiedziałem o solidnym basie i bardzo mi to pasowało, sęk w ty, że u mnie w domu, w określonej charakterystyce (nie mam pokoju do odsłuchu, ja w nim żyję), bas jest za mocny, dudni, przysłania dla mnie w niektórych utworach resztę tonacji, co mi się nie podoba.

Nie zniechęcaj się, zacznij od zlokalizowania miejsc w których występuje owo dudnienie. Być może trzeba poraczkować. Wtedy możesz zaadoptować te miejsca. Istotne też jest z czego masz zrobioną podłogę. Może kolumny trzeba postawić na płycie granitowej taka 3cm grubość powinna wiele poprawić. Może wystarczy dać trochę grubszy filc lub wibrapody. No i kiedyś wzmaki do wymiany na taki co ma zdecydowanie lepszą kontrolę nad basem.

2 godziny temu, Miłosz1 napisał:

Ale ja się skłaniam do stwierdzenia, po co mi odsłuch w doskonale przygotowanej sali, skoro jeśli i tak wziąłbym je do siebie i nie byłbym w stanie poradzić sobie z dudnieniem

Nic dodać - nic ująć.

W dniu 31.08.2024 o 22:13, szymon1977 napisał:

W zasadzie masz rację... tylko, że w zasadzie wszystkie kolumny mają deficyt basu.

9 minut temu, szymon1977 napisał:

Na pewno znajdziesz jedne, których nie przesłuchałem, i jak braknie Ci argumentów będziesz mógł powiedzieć, że mi brakuje doświadczenia. A fakty pozostaną faktami. 

Wszystko w temacie

14 minut temu, lamario napisał:

Nie zniechęcaj się, zacznij od zlokalizowania miejsc w których występuje owo dudnienie. Być może trzeba poraczkować. Wtedy możesz zaadoptować te miejsca. Istotne też jest z czego masz zrobioną podłogę. Może kolumny trzeba postawić na płycie granitowej taka 3cm grubość powinna wiele poprawić. Może wystarczy dać trochę grubszy filc lub wibrapody.

lol

Edytowane przez J4Z

.

Nie chcę się wtrącać do tak fascynującej dyskusji ale ja tylko wspomnę, bo sporo tu narzekania na pokój, jego akustykę i ogólnie pojętą konieczność generalnego remontu bo jestem ciapa i poprzestawiać odpowiednio sobie kolumn nie potrafię. 

Mam satysfakcjonujący mnie wzmak, którego nie zmieniam, kable, których używam od wielu lat, meble i miejsce odsłuchu bez zmian. Zmieniam tylko kolumny - z podłogowych na podłogowe. I z satysfakcjonującego mnie wcześniej dźwięku, czystego, klarownego, ze sporą częścią niedudniącego basu (nic nie dudniło), po zmianie kolumn zrobiła się tragedia. Wybaczcie ale nie rozumiem tych rozkmin - zmień podłogi, wyrzuć meble, przesuń ściany i nie kupuj podłogówek. Jestem za nie wdzięczny ale nie o to bym was prosił.

Kuźwa, jak nie znajdę odpowiednich, będę szukał tych co miałem i wrócę do punktu zero, którego jak widzę nie powinienem ruszać.

Edytowane przez Miłosz1

Kupuj, pożyczaj, zwiedzaj. Na forum i tak ma każdy własne teorie, dlatego krew piach i łzy każdy musi przeżyć swoje. xD

Kwintesencją jest offtopic. Pytasz o kolumny dostajesz 15x inna rada + 3x spam.

A jeśli kiedyś byś stwierdził, że jednak chcesz coś działać z akustyką, wpisz w google: "pytania do ciekawego akustyka".

.

22 godziny temu, Miłosz1 napisał:

Mam dość, jestem zniesmaczony całą sytuacją i mam pretensje tylko do siebie, że zacząłem.

Popełniłeś dwa poważne błędy. I olałeś kilka dobrych sugestii. A najgorsze, ze wciąż nie jesteś ich świadomy.

Przede wszystkim słuchaj rad w sprawie konkretnych modeli sprzętu tylko od osób bardzo osłuchanych, z dobrą reputacją na forum, które przerzuciły tony sprzętu. Ewentualnie też tych, którzy mają takie same pozostałe komponenty i lubią te same gatunki muzyki. To pozwoli Ci ograniczyć listę sprzętu do odsłuchu.

Po drugie nigdy nie kupuj w ciemno niczego, czego wcześniej nie odsłuchałeś. Odsłuch pozwoli Ci zweryfikować zarówno ten polecony sprzęt, jak i wszystko inne co wpadnie Ci w ręce.

Dobre rady, które olałeś to:
- przesłuchaj jak najwiecej kolumn, najlepiej ze swoim sprzętem, daj sobie na to kilka miesięcy. Niekoniecznie natuchmiast kupuj pierwsze znalezisko które Ci sie trafi, mogą być jeszcze lepsze opcje
- bierz pod uwagę rynek używek
- nie sprzedawaj sprzetu który juz masz, bo musisz miec jakiś wzorzec do porównań a równocześnie zabezpieczenie na wypadek niepomyślnych poszukiwań. Sprzedasz go po zakupie "nowego" sprzętu
- bierz pod uwagę zmianę innych komponentów, gdy mozesz zyskać na jakości/synergii z nowym zakupem. Ta wczesniej nieplanowana zmiana niekoniecznie musi sie wiazac z dodatkowymi wydatkami.

Edytowane przez maxijazz
54 minuty temu, MCHammer2022 napisał:

Twoje pomieszczenie odsłuchowe też zapewne ma inne parametry akustyczne niż autora wątku. Niezgrabnie po raz kolejny budujesz dwa zdania ze sprzeczną tezą: raz inna akustyka jest przeszkodą (salon) a raz nie jest (twój pokój).

To nie jest problem. Jedziesz na odsłuch  wybierasz nausznie pasujące ci kolumny a następnie zamawiasz je on line w tym salonie i odsłuchujesz je u siebie w domu z 14-dniowym prawem zwrotu. @julius-6 nie obraź się ale za dużo filozofujesz, krytykujesz salony zupełnie na wyrost - twoja teza, że z dziesiątek dostępnych w salonie kolumn nie można wybrać właściwych jest fałszywa.

Moja teza jest taka, że to recepta na mierne granie, kiepskie spasowanie i kupe wydanej kasy i frustracji.

I jest to jeden z głównych powodów, dla których coraz mniej ludzi wchodzi w sprzęt wyżej. 

Wiec zeby dostac z monitora pierdykniecie to trzeba dać mu waty i grać głośniej - czyli zależysz jeszcze bardziej od akustyki swojego pomieszczenia

Nie calkiem. Jak im dasz waty, to dasz te waty nie tylko pierdyknieciu w basie ale takze srednicy i wysokim, tak ze te odczuwane pierdykniecie w basie znowu bedzie za ciche w relacji do reszty.
Jedyne gdzie akustyka ci pomoze, to tzw. room gain, ale ten jest niezalezny od glosnosci (watow)
24 minuty temu, maxijazz napisał:

Ja bym do tej słusznej listy rad dodał jeszcze częstsze używanie telefonu, szczególnie w kontaktach z tymi sprzedawcami, którzy nie preferują mailowej formy kontaktu.

38 minut temu, maxijazz napisał:

Popełniłeś dwa poważne błędy. I olałeś kilka dobrych sugestii. A najgorsze, ze wciąż nie jesteś ich świadomy.

Przede wszystkim słuchaj rad w sprawie konkretnych modeli sprzętu tylko od osób bardzo osłuchanych, z dobrą reputacją na forum, które przerzuciły tony sprzętu. Ewentualnie też tych, którzy mają takie same pozostałe komponenty i lubią te same gatunki muzyki. To pozwoli Ci ograniczyć listę sprzętu do odsłuchu.

Po drugie nigdy nie kupuj w ciemno niczego, czego wcześniej nie odsłuchałeś. Odsłuch pozwoli Ci zweryfikować zarówno ten polecony sprzęt, jak i wszystko inne co wpadnie Ci w ręce.

- przesłuchaj jak najwiecej kolumn, najlepiej ze swoim sprzętem, daj sobie na to kilka miesięcy. Niekoniecznie natuchmiast kupuj pierwsze znalezisko które Ci sie trafi, mogą być jeszcze lepsze opcje
- bierz pod uwagę rynek używek
- nie sprzedawaj sprzetu który juz masz, bo musisz miec jakiś wzorzec do porównań a równocześnie zabezpieczenie na wypadek niepomyślnych poszukiwań. Sprzedasz go po zakupie "nowego" sprzętu
- bierz pod uwagę zmianę innych komponentów, gdy mozesz zyskać na jakości/synergii z nowym zakupem. Ta wczesniej nieplanowana zmiana niekoniecznie musi sie wiazac z dodatkowymi wydatkami.

no tu już trochę pojechałeś po mnie. Zwłaszcza o mojej nieświadomości.

Co do pierwszej rady - czytałem testy, oglądałem recenzje, pytałem ludzi obytych i założyłem temat na tym forum. Tu też wypowiadali się ludzie obyci, którzy w życiu tony sprzętu przewalili. Po analizie wszystkich informacji stwierdziłem, że do odsłuchu wybiorę sobie dwie kolumny (Dali, które sam wybrałem) i Polk (po sugestii obytego forumowicza). Po dalszych analizach Polki mi się bardzo spodobały.

Co do drugiej rady - spróbowałem umówić się na odsłuch - nie będę powtarzał, czym to się skończyło, jest w poprzednich postach. Summa summarum, kupiłem bez odsłuchu.

Nie jestem pasjonatem, chcę kupić dobry dźwięk, sądziłem jak d*bil, że to jest proste. Robię podmiankę i cieszę się czymś nowym, z efektem wow. Dostałem z liścia... Niestety nie mam czasu ani chęci by próbować z kilkudziesięcioma kolumnami. Nie będę zmieniał poszczególnych komponentów bo to lekka kwadratura się robi.

Rada o sprzedaży starych, faktycznie jest celna, niestety, musztarda po obiedzie. Nigdy nie kupiłem nic używanego i teraz też tego nie zrobię - zwłaszcza, że się na tym nie znam i można mi wcisnąć siakiś szajs.

Także ten tego, nie znamy się, nie oceniajmy. Doceniajmy i ja doceniam każdą radę, którą tu przeczytałem (co nie znaczy, że każdą przyjmuję).

15 minut temu, MCHammer2022 napisał:

Ja bym do tej słusznej listy rad dodał jeszcze częstsze używanie telefonu, szczególnie w kontaktach z tymi sprzedawcami, którzy nie preferują mailowej formy kontaktu.

co to zmieni? Pisać mu się nie chce? To i rozmawiać z leszczem będzie jeszcze bardziej mu się chciało...

Edytowane przez Miłosz1

Na początku radziłem monitory z dobrym basem

Skoro juz koniecznie nie, a Zensory się podobały, to bezpiecznym wyborem będą Opticony luz używane Rubicony

A dlaczego nie np nowe kolumny Usher V-602 ?

A jeszcze lepiej coś z Vienna Acoustics o ile sie uda podłogowe do 10 tys

• Pokaż nowe odpowiedzi