Skocz do zawartości
IGNORED

Rose RA280 - wątpliwa jakość wykonania?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio w sieci trafiłem na recenzję Rose RA280 - koreański wynalazek w stylu Steam Punk. Całkiem ładny. Podobno wykorzystuje nową technologię. Brak jakiegokolwiek DAC! Czyli wszystko pięknie.

Ale....

Na rzeczonym filmie widać, że regulatory w tym wzmacniaczu pływają pod ręką. Czy ktoś ma doświadczenie z tym urządzeniem i jest mi w stanie odpowiedzieć czy tak jest w każdym egzemplarzu? Czy to taki design czy komuś coś nie wyszło? Drugim elementem niewyglądającym zbyt solidnie jest przycisk "Power". Trochę to dziwnie zobaczyć bujające się gałki i taki cpyczek w sprzęcie za 14k PLN 🤔🙄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan

Luz wzdłużny na osi potka jest normalną sprawą, ale tutaj jest zbyt duży.

„Im dalej społeczeństwo dryfuje od prawdy, tym bardziej nienawidzi tych, którzy ją głoszą. Prawda jest nową mową nienawiści. Mówienie prawdy w epoce zakłamania jest czynem rewolucyjnym.”                                   „Lewicowość to rodzaj fantazji masturbacyjnej, dla której świat faktów nie ma najmniejszego znaczenia”                 George Orwell

2 godziny temu, Gargan napisał:

Trochę to dziwnie zobaczyć bujające się gałki i taki cpyczek w sprzęcie za 14k PLN 🤔🙄

A w sprzętach za 20-30 tys? Tam też często występuje podobny efekt i jakoś nie stanowi to problemu. W Brystonie gały też nie  siedzą na sztywno a mimo to marka udziela 20 lat na swoje produkty. A poza tym w Rose obsługa większości funkcji odbywa się za pomocą pilota a fizyczne regulatory są tylko dodatkiem. Większym problemem są użytkownicy, którzy sprawdzają wytrzymałość pokręteł niż zgodny ze specyfikacją luz na nich 

Mam doswiadczenie z tym modelem w ktorym widac jakies tryby przy potku i one tez sie kreca kiedy kreci sie potkiem od glosnosci. Jest to na tyle tandetnie zrobione, ze bawiac sie tym mialem wrazenie ze dotykam sprzetu za 1000zl. To jest jakas paranoja ze producent tak ceni swoje urzadzenia a wypuszcza na rynek tak tandetnie wykonane badziewie. Tlumaczenie tego tym ze inni producenci maja podobne problemy w drozszym sprzecie jest nie na miejscu, bo takie cos nie powinno miec miejsca ani w sprzecie za 1000zl a tym bardziej w tym za 20000. To pokazuje jak producent ma wy....ne na uzytkownika.

Roksan ma podobne problemy, pisalem kiedys o tym porownujac K3 do as1100.

@BlueDot Też uważam, że takie niedoróbki to kpina na poziomie cenowym klasy premium. Niestety, coraz częściej spotykana.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 31.08.2024 o 14:37, Gargan napisał:

@BlueDot Też uważam, że takie niedoróbki to kpina na poziomie cenowym klasy premium. Niestety, coraz częściej spotykana.

Ukryta Zawartość

Nie powinno tak być, ale współcześnie w impulsatorach sterujących elektroniką to bardzo częsty przypadek, nawet w bardzo drogich urządzeniach. Niedawno kupowałem potencjometr drabinkowy produkcji chińskiej, zaskoczeniem był brak jakiegokolwiek luzu na łożysku osi a drabinka była niezbyt droga, oczywiście miała więcej zaskakujących pozytywnie cech oprócz tego braku luzu.  

Ukryta Zawartość

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

@Lech36 Sprzęt na miniaturce to Roksan K3. Tam jest potencjometr gdzieś na środku płytki drukowanej a od niego idzie wałek do pokrętła na froncie. Trochę nie pomyśleli o lepszym mocowaniu gałki i sztywniejszych łącznikach.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 31.08.2024 o 14:37, Gargan napisał:

Ukryta Zawartość

Bo , co pisałem w innych wątkach, producenci traktują teraz użytkowników jak testerów. Obniżają jakość , funkcjonalność i sprawdzają co się stanie.

W tym modelu mi tak gałka nie latała, ale też nie specjalnie ja tak wykrzywialem. Pamiętam natomiast że w starym Sony opór przy regulacji głośności był tak niewielki że dałem sobie prawie na maksa przez przypadek drugim końcem szmatki czyszcząc go. 

Ukryta Zawartość

W dniu 1.09.2024 o 18:38, Gargan napisał:

@Lech36 Sprzęt na miniaturce to Roksan K3. Tam jest potencjometr gdzieś na środku płytki drukowanej a od niego idzie wałek do pokrętła na froncie. Trochę nie pomyśleli o lepszym mocowaniu gałki i sztywniejszych łącznikach.

Ukryta Zawartość

Coś o tym wiem testowałem u siebie tego K3 nie grało szałowo gałka latała, ale za to jak ładnie walił składową stałą przy starcie w głośnik,   sprzęt w miare nowy mało używany super jakość za jedyne 8kzł :-)  znajomy właściciel szybko pozbył się tego chińczyka 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Pamiętam natomiast że w starym Sony opór przy regulacji głośności był tak niewielki że dałem sobie prawie na maksa przez przypadek drugim końcem szmatki czyszcząc go. 

Bo miałeś wypłukany smar spowalniający na ośce od preparatów typu kontakt...

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Dune napisał:

miałeś wypłukany smar spowalniający na ośce od preparatów typu kontakt...

Ja go tam nigdy nie psikalem. Ale nie wiem co z nim robił poprzedni właściciel.

@Dune Ten stuk w kolumnach na starcie to według wielu audiofilów przejaw bezkompromisowości i gwarancja najwyższej klasy sprzętu.

Chyba im się kojarzy ze starymi filmami o Frankenstein'ie? 🤷

"It's alive!" 🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość