Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw kina domowego +/- 10tyś.

Rekomendowane odpowiedzi

Dobry znajomy poprosił mnie abym doradził mu jaki amplituner i zestaw kolumn 5.1 ma kupić. W związku z czym prośba do bardziej zaznajomionych z tematem kina domowego bo ogólnie aż tak się nie orientuję w tym temacie na jakie kolumny i amplituner powinien zwrócić uwagę mój przyjaciel. Sprzęt ma być nowy, a budżet określił na około 10kpln jednak gdyby dla ogólnej jakości uzasadnione było dołożyć +/- 2-3tyś to jest gotów to zrobić. Dźwięk jakiego oczekuje ma być przede wszystkim przestrzenny, znajomemu bardzo zależy na efektach przestrzennych, aby oglądając filmy czuło się naprawdę w środku wydarzeń. Bardziej też stawia na brzmienie szczegółowe i dynamiczne aniżeli ciepłe i przyjemne. Powierzchnia pomieszczenia w którym stanie zestaw wynosi 30m² i będzie podpięty pod projektor. 

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

https://www.audiostereo.pl/topic/167977-zestaw-kina-domowego-10ty%C5%9B/

Czytając takie tematy w ktorych to "kolega szuka amplitunera" zazwyczaj odnoszę wrazenie, ze to nie kolega szuka, tylko ktos "bada teren" 😜 Oczywiscie nie wiem jak jest w tym przypadku ale tak tylko pozwoliłem sobie o tym wspomnieć, bo kilka juz tego typu tematów było i to zazwyczaj zakładanych, przez ortodoksyjnych Stereofilów ktorym głupio było zapytać o KD 🙃

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Rozumiem wątpliwości i zapewniam, że gdybym to ja chciał kupić amplituner to z pewnością otwarcie bym o tym napisał ponieważ prawda jest dla mnie nadrzędną wartością. Sugerując, że mój temat jest mistyfikacją napiszę dla jasności, że tym dobrym przyjacielem jest brat wierze z którym razem uczęszczam do zboru i spotykamy się na co niedzielnych nabożeństwach.

Pozdrawiam. 

Mam nadzieję, ze nie urazilem tym wpisem. Po prostu tak mi się skojarzyły pewne tematy innych uzytkowników. 

Namów brata, zeby zajrzał osobiscie na forum. Jest tu duzo wątkow na temat konkretnych zestawów w podobnych pieniądzach. Na forum trudno doradzic "zdalnie", a doradzanie komus, kto ma doradzic komus...wyzsza szkola jazdy 🙂

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Nic się nie stało 🙂 pomimo mojej pomocy jestem świadomy, że najlepiej byłoby gdyby mój przyjaciel osobiście się zarejestrował na forum i tutaj założył temat w celu skonkretyzowania wyboru zestawu. Nalegam jednak, aby pomóc mi w jego imieniu ponieważ brat jest dość zaabsorbowany przez rodzinę, pracę i służbę w zborze przez co raczej nie będzie miał na to czasu, dlatego też brat jako nowicjusz i laik poruszając ten temat dziś ze mną chciałby poznać moje propozycje i sugestie dotyczące zestawu przyznając, że jestem odpowiednią osobą, aby pomóc mu wybrać dobrze i satysfakcjonująco.

Cześć 🙂 Na 30m2 sporą część budżetu zje subwoofer, ale da się tu wymyślić rozsądny zestaw 🙂 

Zacząłbym od ampli, gdzie warto sprawdzić Onkyo TX-NR6100, który gra właśnie bardziej detalicznym i otwartym dźwiękiem, podobnie Yamaha RX-V6A. Z kolumn na pewno do sprawdzenia są Pylon Audio Pearl, Heco Victa Elite. Z nieco wyższego budżetu Monitor Audio Bronze oraz Q Acoustics 🙂 Pearle są bardziej naturalne, Heco lekko rozjaśnione, podobnie Bronze. Q Acoustics to z kolei delikatna V-ka. 

Z subwooferów optymalną opcją byłby Klipsch RP-1200SW, ale bardziej budżetowo sprawdzi się np. Heco Aurora Sub 30 A. W razie czego zapraszam do kontaktu i na wyceny, podziałamy 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czytając takie tematy w ktorych to "kolega szuka amplitunera" zazwyczaj odnoszę wrazenie, ze to nie kolega szuka, tylko ktos "bada teren" Oczywiscie nie wiem jak jest w tym przypadku ale tak tylko pozwoliłem sobie o tym wspomnieć, bo kilka juz tego typu tematów było i to zazwyczaj zakładanych, przez ortodoksyjnych Stereofilów ktorym głupio było zapytać o KD

Jaka to roznica kto pyta? Czy odpowiedz wypadnie inaczej?
Godzinę temu, xajas napisał:

Jaka to roznica kto pyta? Czy odpowiedz wypadnie inaczej?

Chodzi o to, ze kazdy ma jakies swoje wyobrazenie dzwięku i doradzanie komus zdalnie i tak z reguły nie przynosi wymiernych (oczekiwanych) rezultatow, a jak jeszcze "po drodze" jest osoba trzecia, to wątpię aby kilkoma propozycjami (zapewne bardzo odmiennymi) wstrzelic się w preferencje brzmieniowe osoby zainteresowanej.

Godzinę temu, J4Z napisał:

Każdy napisze swoje, a i tak najważniejsza jest akustyka. Na kolumnach się znasz. Ampli za dużego wyboru nie ma. 

Ja krzyknę: Denon + MA

Własnie o to mi chodzi.

Owszem ja rozumiem, że sensu większego nie ma w wirtualnym doradzaniu, ale to właśnie ten sposób pomaga odsiać ziarno od plew. Nie liczę na 100% trafione propozycje, ale raczej takie, które przyjaciel powinien wziąć pod uwagę.

Dzięki @Q21 za ofertę z której najbardziej zwrócił moją uwagę subwoofer Klipsch RP-1200SW w związku z czym czy zestaw 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  byłby odpowiednim uzupełnieniem?

@J4Z dzięki za propozycje i z pewnością nadmienię przyjacielowi o wpływie akustyki.

Ponieważ znajomy bierze pod uwagę klasycznie zestaw 5.1 to, czy 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  będzie odpowiednia dla powyższego zestawu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Klipsch plus Yamaha, pewnie będzie zbyt jasno. Jesli to ma byc typowe kino, to moze lepiej dobrac do tego jakies Onkyo. Będzie dynamicznie. 

1 minutę temu, J4Z napisał:

Yamaha do klipscha? Tal... 😄

Co kto lubi. 😛

No wiem 😬 że to może być zbyt ryzykowne, ale sugerowałem się tym nowym ucywilizowanym brzmieniem w klockach Yamahy, ale chyba masz racje, że lepiej nie ryzykować.

1 minutę temu, brewka87 napisał:

Klipsch plus Yamaha, pewnie będzie zbyt jasno. Jesli to ma byc typowe kino, to moze lepiej dobrac do tego jakies Onkyo. Będzie dynamicznie. 

Zgadzam się, Onkyo byłoby chyba bardziej odpowiednie.

2 godziny temu, Tal napisał:

Dzięki @Q21 za ofertę z której najbardziej zwrócił moją uwagę subwoofer Klipsch RP-1200SW w związku z czym czy zestaw Klipsch R-800F, R-50M i R-50C byłby odpowiednim uzupełnieniem?

Też nie jestem fanem Klipscha z Yamahą. Same kolumny można rozważyć, ale nie każdemu to granie przypadnie. U nas jednak są dość często wybierane pod KD 🙂 

Edytowane przez Q21

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Żeby było tak jak chce brat to musi być dźwięk z wyższej półki. Za wspomniany budżet nie kupi się nowego samego amplitunera nawet. 

Ja bym go namówił do używanego sprzętu. Jakiś arcam, anthem lub coś podobnego. Tak jak było wspomniane, nowy subwoofer pochłonie większą część budżetu. Używane całe gotowe zestawy można już kupić z lepszej półki w tym budżecie bez problemu (amplituner z kolumnami itp). Może jakieś Jamo z lepszych lat, d6, d7.

W tym budżecie to jak już koniecznie coś nowego i z subwooferem to może Marantz, denon, małe kolumny, jakieś bipolarne kolumny na surround, żeby dawały super efekt i potężny subwoofer (jak nie zależy na słuchaniu muzyki, tylko do filmów) może jakiś zestaw Bose?

Yamahe odradzam. Znajomy kupił kino  Yamaha, zmieścił się w tej kwocie z subwooferem najwyższy model tej marki i dla mnie to była kaszana na maksa oddał i wolał zostać z sounbarem 😂 (tak dla porównania efektu). Polecam coś z Jamo może? Klipsch? 

Edytowane przez raiwan

Jak pisze kolega wyzej, szukalbym w uzywkach, kiedys za 10 czy 11k sprzedalem caly set 5.0 klipscha rp280 160 i 450 plus onkyo rz900, w kinie gralo super i za te pieniadze ciezko kupic cos lepszego do tego sub w uzywce jakas 115 klipscha i bedzie pan zadowolony :D. A teraz jak to ma byc samo kino to na front nie musza isc podlogowki wiec takie 4x rp160 by wystarczylo, czy nawet rp150,  bo i tak najwazniejszy jest central i sub, a centrala klipsch ma zacnego jak na ta kase

• 3 tygodnie później...
3 godziny temu, raiwan napisał:

Ukryta Zawartość

Przyznam, ze zestaw wygląda zacnie jak za te pieniądze. Ciekawe jak to gra, bo wygląda porządnie.

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Podepnę się pod istniejący temat gdyż pytanie mam zbliżone.

Poszukiwany następca Marantz SR 6007, wyłącznie kino domowe czyli filmy.

Do muzyki mam drugi system.

Wymagania od nowego:

9 kanałów 

Dolby atmos + jakieś inne HDR czy Vision 

Dobrze gdyby choć skalował do 8K.

Czyli prawie wszystkie nowe 😉

Ze względu na moje wymagania (wyłącznie filmy) biorę pod uwagę Integre 5.4, Onkyo RZ 50 lub 840 ewentualnie (bardziej z przyzwyczajenia jakiś Marantz, nie wiem 7015 może?)

Pokój jakieś 22-24 m2.

Raczej nowe choć nie wykluczam używanych.

Dość dawno nie siedzę w temacie kina domowego stąd pytanie do Was.

Temat nie jest gardłowy więc mam sporo czasu na szukanie.

A! I jeszcze najważniejsze...

Im mniej wydam tym lepiej 😉

Pozdrawiam wszystkich 

Edytowane przez marekw 76

Swój obecny amplituner kupowałem w czasie gdy powszechnie stosowane były telewizory HD ready oraz ewentualnie full HD.

Teraz już troszkę trąci myszką ale ma swoje lata a jednak wciąż daje radę.

Chciałbym aby ten który kupię również nie zestarzał się zanadto w ciągu 5 najbliższych lat.

18 minut temu, marekw 76 napisał:

Dobrze gdyby choć skalował do 8K.

A po co Ci to?? Dla lepszego samopoczucia? 🙂

Przeciez nawet nie ma powszechnie dostępnych treści w 8k. Kupować ampli, "żeby chociaz skalował do 8k" jest bez sensu. Myslę, ze nawet w perspektywie kilku lat 8k się nie upowszechni, bo juz 4k wystarcza większosci gawiedzi ☺

Wyżej masz odpowiedź dlaczego i nie jest to warunek konieczny ale gdyby była możliwość to biorę.

Gdy kupiłem obecnego marantza treści 4K również były dostępne tylko w wizualizacjach...

25 minut temu, max720 napisał:

Już powoli jest nacisk na 1080 + HDR 

Dokładnie. Eko-świry szaleją. Wystarczy chociazby fakt ostatnich mistrzostw w piłce nożnej. Były realizowane jedynie w 1080 z HDR. Skoro takiej imprezy nie opłaca się realizować w 4k, to co tu myśleć o 8k. Inna sprawa, ze włodarze uni uwazają nas za baranów i tak też nas traktują. 

Hey. Sprzedaję mój zestaw kina

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomas20
W dniu 2.11.2024 o 14:33, marekw 76 napisał:

Ze względu na moje wymagania (wyłącznie filmy) biorę pod uwagę Integre 5.4, Onkyo RZ 50 lub 840 ewentualnie (bardziej z przyzwyczajenia jakiś Marantz, nie wiem 7015 może?)

Zarówno Onkyo jak i Integra to świetne opcje moim zdaniem 🙂 Fajne, żywe granie, niec inne niż to, które znasz z Marantza. Jeśli chciałbyś jednak iść w coś z ich oferty, to rozważałbym chociaż Cinema 50

Jakie masz kolumny? 

W dniu 1.09.2024 o 21:47, Tal napisał:

prawda jest dla mnie nadrzędną wartością

Mój człowiek! 😄Tylko prawda jest ciekawa. Tylko prawda nas wyzwoli.

21 godzin temu, Q21 napisał:

Fajne, żywe granie, niec inne niż to, które znasz z Marantza.

Onkyo będzie bardziej efektowne, Marantz za to lepiej wciąga w atmosferę nawet kameralnego kina.

Co kto lubi.

Żaden z tych producentów nie sprzedaje śmiecia. W każdym wypadku to będą dobrze zainwestowane pieniądze.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

• Pokaż nowe odpowiedzi