Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, 

W osobnym dziale pytałem o zestaw 5.1 natomiast pomyślałem że może wystarczy mi 2.0 z ewentualną możliwością rozbudowy.

Wzmacniacz będzie podłączony mini jackiem do karty dźwiękowej w której będę sterował equalizerem

Pokój ma wymiary 2.5m x 3.5m

Budżet 1000-1500zł za głośniki+wzmacniacz, mogą być używane

Głośniki będą stały na biurku lub na uchwytach ściennych więc preferuję bass reflex z przodu. Będę siedział blisko tych głośników, okolo 1m

Byłoby super jakby głośniki miały biały kolor.

Głównie będą wykorzystywane do gier + sporadycznie tidal.

Zależy mi aby były sceniczne z dobrym ale nie męczącym basem.

Moja propozycja to:

ELAC Debut B5.2 + wzmacniacz Fosi Audio BT20A

Bardzo podobają mi się Pioneer DM-50D-W aktywne i nie potrzebuje wzmacniacza i chyba brak możliwości rozbudowy. Nie wiem czy ich dźwięk będzie nadawał się do gier.

Edytowane przez pawelox01

Cześć. Proponuje aktywne monitory bliskiego pola, skoro będziesz siedział metr od nich. Np Magnat Monitor Reference 2A. Wbudowany bluetooth, jest gniazdo hdmi, optyczne. W tej konfiguracji na pewno się sprawdzą .

Godzinę temu, pawelox01 napisał:

Głośniki będą stały na biurku lub na uchwytach ściennych więc preferuję bass reflex z przodu. Będę siedział blisko tych głośników, okolo 1m

bass reflexem się nie sugeruj.

Jak masz możliwość to podjedź gdzieś i odsłuchaj kilku propozycji. Rozwiązanie z małym wzmacniaczem jest dobrą opcją bo możesz wybrać kolumny, które będą Ci odpowiadać. Z ciekawych kolumn w białym kolorze może Ci się spodobać Polk Audio ES10, Heco Aurora 200 lub Indiana Line Tesi 261. Wszystkie dostępne w białym kolorze.

Dziękuję za propozycje.

Ciekawie wyglądają polk audio i heco aurora

Czy we Wroclawiu nie bedzie problemu z odsłuchem wyżej wymienionych kolumn razem z magnatami?

I czy wszystkie te kolumny zagrają z Fosi Audio BT20A? Zależy mi na kompaktowych wymiarach wzmacniacza

Musisz podzwonić i popytać czy mają dostępne. Duże miasto więc i szanse większe 😉

Czy zagrają z Fosi? Tak. Możesz ewentualnie zerknąć na coś od SMSL lub Topping.

Poki co zadzwonilem w dwa miejsca i w jednym mogą zamówić heco aurora 200 i nic więcej.

Za to moga sprowadzić na testy Dali oberon 1 i Dali spektor 2. Co o nich sądzicie?

Zapomniałem dodać że dźwięk interesuje mnie ciepły z wyraźniejszą średnicą i niskimi tonami i które z tych które wymieniliśmy będą pasować?

Cześć 🙂 Takie ELACi jak najbardziej zagrają z Fosi. Ale też rozważyłbym kolumny bliskiego pola, jak wspomniane przez Ciebie Pioneery DM-50D, ale warto też rozważyć zestaw 2.1, taki jak Klipsch ProMedia Heritage 2.1. Prostszy w ustawieniu, dedykowany właśnie do użytku biurkowego 🙂 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 godziny temu, Q21 napisał:

Cześć 🙂 Takie ELACi jak najbardziej zagrają z Fosi. Ale też rozważyłbym kolumny bliskiego pola, jak wspomniane przez Ciebie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , ale warto też rozważyć zestaw 2.1, taki jak

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Prostszy w ustawieniu, dedykowany właśnie do użytku biurkowego 🙂 

Te klipsch są interesujące ale możliwe że kiedyś chciałbym rozbudować to co już kupie na 5.1 więc raczej ta propozycja odpada. Nie mówie że na 100% będę 5.1 składać ale wolę mieć otwartą furtkę na przyszłość 😄

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wiem, jak ten model, ale dotychczas słuchanie Klipscha z 1 m to było raczej

poważną wprawką dla masochistów 😉 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Niezła oferta na olx tych es10.

Chciałbym zawęzić do 3 propozycji.

1. Polk Audio es10 (czy nieco większe es15 będą również się nadawać na biurko? }
2. Heco Aurora 200
3. Argon Audio Alto 5 MK2 to propozycja jaką wyszukałem w innym temacie gdzie bardzo polecał @Q21

Któreś z tych kolumienek grają cieplej? Nie przepadam za krzykliwymi wysokimi tonami. Lubię średnicę i mocny dół (chociaż z tym dołem w przyszłości na pewno pomoże subwoofer)

Oczywiście jeżeli nie będę mógł się zdecydować to kupię wszystkie 3 i w spokoju w domowym zaciszu je przetestuję i zostawię te które najbardziej będą mi odpowiadać.
Wszystkie mieszczą się w budżecie do 1000zł i wyglądają zacnie 🙂

Nie wiem, na ile to dla Ciebie istotne, ale podobnie jak modele sprzed lat - ( RTi A1 lub 3 )

ES 15 czy 20 mają wieszak, który umożliwia powieszenie ich bez uchwytu na ścianie.

Mają BR typu "rozpraszacz" który nie zamyka kanału BR i jest niejako "wliczony"

w ogólną charakterystykę grania.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

7 godzin temu, audioburak napisał:

Nie wiem, na ile to dla Ciebie istotne, ale podobnie jak modele sprzed lat - ( RTi A1 lub 3 )

ES 15 czy 20 mają wieszak, który umożliwia powieszenie ich bez uchwytu na ścianie.

Mają BR typu "rozpraszacz" który nie zamyka kanału BR i jest niejako "wliczony"

w ogólną charakterystykę grania.

Jakbym je wieszał na ścianie (co jest opcją nie do wykluczenia) to musiałyby być skierowane pod kątem w moją stronę więc i tak bym musiał dokupić regulowane uchwyty

W dniu 6.09.2024 o 16:47, pawelox01 napisał:

Poki co zadzwonilem w dwa miejsca i w jednym mogą zamówić heco aurora 200 i nic więcej.

Za to moga sprowadzić na testy Dali oberon 1 i Dali spektor 2. Co o nich sądzicie?

Zapomniałem dodać że dźwięk interesuje mnie ciepły z wyraźniejszą średnicą i niskimi tonami i które z tych które wymieniliśmy będą pasować?

Miałem kiedyś DALI Spektor 2. 

Bardzo fajne kolumienki. Przestrzenie i lekkie granie. Basik niezły, jednak tylko blisko ściany za plecami. Odsunięte na środek pokoju tracą autorytet. Potrzebują dobrego wzmacniacza, żeby nie zmarnować ich potencjału. Są bardzo dynamiczne nie mają takiej kluchy jak np. Xavian. Piękne wokale. Mają też świetne rozpraszanie - nie trzeba ich kierować na słuchacza.

Pamiętaj, że to małe kolumny - raczej do słuchania z bliska, ale też nie do stawiania na biurku tuż przed słuchaczem. Tak co najmniej 2 metry od słuchacza bym im dał. 

W zestawie miały oczka do wieszania na ścianie. U mnie stały na parapecie i grały wtedy lepiej, oraz na stojakach i tu już było gorzej, bo zbyt daleko od ściany za nimi.

Generalnie polecam. Ale mocnego basu z przetwornika 5" to bym się nie spodziewał. Za to będzie szybko, przyjemnie, przestrzenie.

Duży bas z małych kolumn stereo wymaga mocnego, kosztownego wzmacniacza. Przemyśl jeszcze ten pomysł 🙂

Tak jak byś chciał to gra Dynaudio, ale one potrzebują naprawdę mocnych piecy. 

Na zdjęciu Dynaudio Emit 10. Miałem kiedyś rozmiar większe Emit 20. Podobno dobre. Wytrzymałem z nimi krótko, bo grały tak jak lubisz 😁

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Każde z trzech wskazanych przez Ciebie par mogą Ci się spodobać, ale wszystkie to absolutne maluszki. Najbliżej Twoim oczekiwaniom będą moim zdaniem Polki ES10, czy powyższe Dynaudio, choć tu cena sporo wyższa 😉

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie kupuj w tej cenie nic nowego. Absolutnie szkoda twojego budżetu.

A co do przyszłej rozbudowy to w głównej mierze będzie to kwestia wyboru amplitunera AV, czy będzie posiadał odpowiednie złącze

Kwestia ustawienia tych kolumn bedzie różna, jestem na etapie wymiany mebli.

Na pewno standy odpadają. Jak postawie na biurku to będą 1m ode mnie, jak powiesze na ścianie to myślę ze 1.5m zyskam.

Wydaje mi się że zamiast polk es10 wybiorę es15 bo cena praktycznie ta sama, a jednak ciut większe są.

Zamówie es15 i heco aurora 200 do sprawdzenia. 

Czy roznica miedzy fosi BT20A a BT20A pro bedzie odczuwalna? 100w na kanal vs 300w

Zapomniałem jeszcze zapytać czy do tych wzmacniaczy bt20a czy bt20a pro podłącze aktywny subwoofer gdybym chciał w przyszłości taki kupić?

Nie mogłem już edytować poprzedniego posta

Do Pro tak, model zwykły nie ma wyjścia pre out:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

38 minut temu, pawelox01 napisał:

Zapomniałem jeszcze zapytać czy do tych wzmacniaczy bt20a czy bt20a pro podłącze aktywny subwoofer gdybym chciał w przyszłości taki kupić?

Nie mogłem już edytować poprzedniego posta

Do wszystkiego podłączysz aktywny subwoofer.

P.s. głośniki lepiej powiesić niż stawiać na biurku.

Edytowane przez Gargan

Taki mam układ pokoju.
Kolorem czerwonym zaznaczyłem głośniki jeżeli miałyby wisieć na ścianie w odległości 1.5m od krzesła
Nie muszę mieć ich skierowanych w moja stronę?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto by były skierowane w miejsce odsłuchu. I na wysokości uszu wysokotonowce 🙂 

@Q21 

Ukryta Zawartość

Czy ten maly sub w pokoju 9m2 to przerost formy?

Prawdopodobnie będę robił zakupy w waszym sklepie tylko zanim dokonam zakupu potestuje w domu dwie konfiguracje i zobaczę która mi bardziej przypadnie do gustu.

Ukryta Zawartość

Do muzyki moim zdaniem lepszym kierunkiem są subwoofery zamknięte, ale w tym budżecie będzie z nimi problem. Najtańsza opcja to Argon Audio Malmo Sub 10 oraz mniejszy Malmo Sub 8. Ogółem w subwooferach najwięcej zależy od ich ustawienia. Trudno jest mi określić jak się spiszą na 9m2. W razie czego, to w outlecie mamy Sub 10 w kolorze białym 🙂 

Zamów heco 300 do sprawdzenia. Też różnica mała.

14 godzin temu, pawelox01 napisał:

@Q21 

Ukryta Zawartość

Czy ten maly sub w pokoju 9m2 to przerost formy?

Prawdopodobnie będę robił zakupy w waszym sklepie tylko zanim dokonam zakupu potestuje w domu dwie konfiguracje i zobaczę która mi bardziej przypadnie do gustu.

Nie ma przyrostu formy.

Z małych modeli fajnie hrjasych w stereo zobacz sobie jeszcze fyne f3.8 albo Cambridge minx

Ukryta Zawartość

Czytałem wcześniej o zamkniętych subach i ten typ mógłby mi pasować ale myślałem ze najtańsza opcja z zamkniętych jest svs sb1000 który jest poza moim założonym budżetem.

Ten argon to miłe zaskoczenie i na pewno będę go brał pod uwagę. Ogólnie suba mam w planach kupić w tym roku ale najpierw chcę zająć się wygłuszeniem pokoju (wykładzina, zasłony, zmiana mebli)

@Piotr Sonido heco 300 wydają mi się za dużymi kolumnami, ponad 30cm głębokości i prawie 40 wysokości.

Cambridge minx też mi pasuje, jest biała opcja 🙂

5 minut temu, pawelox01 napisał:

Czytałem wcześniej o zamkniętych subach i ten typ mógłby mi pasować ale myślałem ze najtańsza opcja z zamkniętych jest svs sb1000 który jest poza moim założonym budżetem.

Ten argon to miłe zaskoczenie i na pewno będę go brał pod uwagę. Ogólnie suba mam w planach kupić w tym roku ale najpierw chcę zająć się wygłuszeniem pokoju (wykładzina, zasłony, zmiana mebli)

@Piotr Sonido heco 300 wydają mi się za dużymi kolumnami, ponad 30cm głębokości i prawie 40 wysokości.

Możesz też pomyśleć o subach BW. 

Jak masz możliwość transportu z Anglii to tanie są suby zamknkete Bk electronics. 

4 godziny temu, pawelox01 napisał:

Tak jest też mały i biały. 

Co do wielkości natomiast 3 setek to jeżeli optycznie nie będzie ci to aż tak wadzić to uważam że warto. 

Mozecie mi jeszcze coś powiedzieć o tych 2 wzmacniaczach: Loxjie a30 i Argon Audio SA1?

Oba mogę mieć w cenie 700-800zl.

Który z nich jakosciowo lepszy i lepiej zgra się z polkami es15 i heco 200?

Loxije nie słuchałem, ale o SA1 napisaliśmy recenzję 🙂

https://www.q21.pl/blog/recenzja-test-argon-audio-sa1

12 minut temu, pawelox01 napisał:

Mozecie mi jeszcze coś powiedzieć o tych 2 wzmacniaczach: Loxjie a30 i Argon Audio SA1?

Oba mogę mieć w cenie 700-800zl.

Który z nich jakosciowo lepszy i lepiej zgra się z polkami es15 i heco 200?

Tu masz test tego Loxjie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi