Skocz do zawartości
IGNORED

Dirac vs sygnatura brzmienia sprzetu

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Piopio napisał:

Ale DIRAC koryguje charakterystykę kolumn ... moim zdaniem Sopry nie potrzebują żadnej korekcji. Same z siebie są extra przejrzyste, dokładne i angażujące. 

To zależy od potrzeb i pomysłowości użytkownika co się koryguje. Ostatnio zrobiłem sobie średnią z obu kanałów i jedynie je wyrównałem + znaczna korekcja jedynie zakresu basu gdzie mody szaleją. Efekt bardzo dobry 🙂

Ale DIRAC koryguje charakterystykę kolumn ... moim zdaniem Sopry nie potrzebują żadnej korekcji. Same z siebie są extra przejrzyste, dokładne i angażujące. 

Ale to, co do ciebie dociera , to nie jest to ta Sopra odtwarza

No chyba ze sluchasz ich w komorze bezpoglosowej

Jak zmienia brzmienie Dirac - sytuacja z dzisiaj, miałem okazję posłuchać dłuzej w salonie B&W 805 D4, świetne głośniki, zwłaszcza prezentacja przestrzeni, ale... jak wróciłem do domu i odpaliłem mój zestaw, to u siebie w pomieszczeniu na moich Elac Vela 407 po korekcie Dirac usłyszałem bardzo zbliżone granie a nawet nieco bardziej soczyste. W salonie akustyka pozostawia trochę do życzenia, więc co by się działo gdyby takie 805 D4 "przelecieć" Diraciem u siebie na podłodze😉

Popatrz na ten zalacznik, sprobuj go zrozumiec

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To co graja sopry jest po srodku, a to co slyszysz jest po prawej

zapamietaj to na wieki wiekow amen, bo przerabialismy to juz tysiac razy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
2 godziny temu, xajas napisał:

To co graja sopry jest po srodku, a to co slyszysz jest po prawej

I to tylko w tym pomieszczeniu w ktorym dokonujesz odsluchu!!!

/zostal on dokonany

W dniu 27.09.2024 o 19:46, AiM-TV napisał:

Jak zmienia brzmienie Dirac - sytuacja z dzisiaj, miałem okazję posłuchać dłuzej w salonie B&W 805 D4, świetne głośniki, zwłaszcza prezentacja przestrzeni, ale... jak wróciłem do domu i odpaliłem mój zestaw, to u siebie w pomieszczeniu na moich Elac Vela 407 po korekcie Dirac usłyszałem bardzo zbliżone granie a nawet nieco bardziej soczyste. W salonie akustyka pozostawia trochę do życzenia, więc co by się działo gdyby takie 805 D4 "przelecieć" Diraciem u siebie na podłodze😉

Zbliżone?

Jednak sama sygnatura bowersa jest inna niż elaca. W takim razie albo diraciem bardzo mocno wyciągnąłeś górę ale była ona tłumiona w salce odsłuchowej.

47 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Zbliżone?

Wlasnie dlatego powstal ten temat. 

Moim zdaniem w pszyszlosci przy zakupie sprzetu bedziemy skupiac sie glownie na wygladzie i rozmiarach, kwestia brzmienia pozostanie na dalszym planie.

Czasami, czytajac forum odnosze wrazenie ze juz tak jest w niektorych przypadkach 😉

Edytowane przez BlueDot
2 minuty temu, BlueDot napisał:

Wlasnie dlatego powstal ten temat. 

Moim zdaniem w pszyszlosci przy zakupie sprzetu bedziemy skupiac sie glownie na wygladzie i rozmiarach, kwestia brzmienia pozostanie na dalszym planie.

Czasami, czytajac forum odnosze wrazenie ze juz tak jest w niektorych przypadkach 😉

Jeśli tak będzie to finalnie doprowadzi to do istnienia dwóch lub trzech Marek to wszystko a w ramach tych poszczególnych firm będą po prostu modele te same w różnych obudowach 

Jak w samochodach

2 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

Jeśli tak będzie to finalnie doprowadzi to do istnienia dwóch lub trzech Marek to wszystko a w ramach tych poszczególnych firm będą po prostu modele te same w różnych obudowach 

Jak w samochodach

Dokladnie. Zwroc uwage ze juz do tego dochodzi, nawet w swiecie audio.

Z pewnoscia pozostana klocki dla maniakow klasycznego stereo, ale nawet nie chce sobie wyobrazac ile beda kosztowaly przez to ze beda produktem unikatowym.

Bedziemy wybierac sprzet pokroju Kef Ls60 wyposazony w Dirac.

W dniu 27.09.2024 o 19:46, AiM-TV napisał:

Ciekawe wrażenia. Muszę przetestować tego Dirac na własnej skórze w moim salonie. 

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Zbliżone?

Jednak sama sygnatura bowersa jest inna niż elaca. W takim razie albo diraciem bardzo mocno wyciągnąłeś górę ale była ona tłumiona w salce odsłuchowej.

Dirac tak wyciągnął górę w Elacach, z tym żę nie jest absolutnie sterylna, bardzo przyjemna i czysta, taka mieniąca się detalem. Bez Diraca, w moim pomieszczeniu była przygaszona.

Na Bowersach wokal brzmiał nawet trochę ostrzej, ale to już bardziej kwestia wzmacniacza, podłączona Yamaha 2000E pewnie nie pokazała na co stać w pełni 805 D4

Nawiasem, podpytywałem tu i ówdzie w sprawie kalibracji mikrofonu do Dirac, niby nie ma znaczenia, byleby mikrofon był skalibrowany - mikrofon Arcam na wykresie kalibracji (po załadowaniu pliku kalibracyjnego) pokazuje spore wzbicie przy górnym paśmie, być może to się przyczynia że wyciąga górę po pełnych pomiarach. A taki Umik-1 na filmach widziałem, ze ma bardziej płaską charakterystykę, może jednak ma to znaczenie.

Edytowane przez AiM-TV
13 godzin temu, BlueDot napisał:

Dokladnie. Zwroc uwage ze juz do tego dochodzi, nawet w swiecie audio.

Z pewnoscia pozostana klocki dla maniakow klasycznego stereo, ale nawet nie chce sobie wyobrazac ile beda kosztowaly przez to ze beda produktem unikatowym.

Bedziemy wybierac sprzet pokroju Kef Ls60 wyposazony w Dirac.

Już teraz jest to wszystko osadzone w koncernach. Pod patronem jakiegoś dużego funduszu czy firmy. 

Ale mam nadzieję że to nie wejdzie na szerszą skalę do póki przy najmniej będę się tym interesował. 

Onkyo , Pioneer, Integra to już to samo 

Denon i Marantz praktycznie też chodź tu pozostawiają jeszcze te kilka procent 

Audiolab i quad jak wyżej. A tego jest więcej przecież.

9 godzin temu, micmus napisał:

Ciekawe wrażenia. Muszę przetestować tego Dirac na własnej skórze w moim salonie. 

To akurat polecam.

9 godzin temu, AiM-TV napisał:

Dirac tak wyciągnął górę w Elacach, z tym żę nie jest absolutnie sterylna, bardzo przyjemna i czysta, taka mieniąca się detalem. Bez Diraca, w moim pomieszczeniu była przygaszona.

Na Bowersach wokal brzmiał nawet trochę ostrzej, ale to już bardziej kwestia wzmacniacza, podłączona Yamaha 2000E pewnie nie pokazała na co stać w pełni 805 D4

Nawiasem, podpytywałem tu i ówdzie w sprawie kalibracji mikrofonu do Dirac, niby nie ma znaczenia, byleby mikrofon był skalibrowany - mikrofon Arcam na wykresie kalibracji (po załadowaniu pliku kalibracyjnego) pokazuje spore wzbicie przy górnym paśmie, być może to się przyczynia że wyciąga górę po pełnych pomiarach. A taki Umik-1 na filmach widziałem, ze ma bardziej płaską charakterystykę, może jednak ma to znaczenie.

No właśnie bo mimo Diraca to jednak dwie różne konstrukcje. 

11 godzin temu, AiM-TV napisał:

Używałem ECM8000, a teraz Umik-1 z kalibracją. Różnica odczuwalna. 

13 godzin temu, AiM-TV napisał:

2000E pewnie nie pokazała na co stać w pełni 805 D4

dla mnie to już trochę zbyt jasne granie i wyprane z emocji. Miałeś też takie wrażenia?

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

7 godzin temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

dla mnie to już trochę zbyt jasne granie i wyprane z emocji. Miałeś też takie wrażenia?

Słychać było wysoką klasę i potencjał, ale faktycznie z tym wzmakiem było za jasno i sterylnie.

Słychać było wysoką klasę i potencjał, ale faktycznie z tym wzmakiem było za jasno i sterylnie.

A czy probowales dopasowac target curve, by nie bylo „za jasno“ i jak ten target wygladal?
9 minut temu, xajas napisał:

A czy probowales dopasowac target curve, by nie bylo „za jasno“ i jak ten target wygladal?

Bowersy słuchałem w salonie audio i tam nie było Dirac🙂 Porównywałem do moich Vela 407, które po korekcie Dirac zbliżają się klasą grania do 805 D4 (z tej salonowej akustyki) tylko, że jest więcej soczystości i wypełnienia w Elacach.

Nie kwestionuję natomiast, że Bowersy mogłyby zagrać z lepszym wypełnieniem łącząc je z cieplejszym wzmakiem. Zachowując ich niesamowitą swobodę grania i rozdzielczość.

Edytowane przez AiM-TV

Kurcze denon pma2000 jest jasny?

W sensie że za jasny do bowersa? 

Ja jakoś inaczej zapamiętałem ten wzmacniacz. 

11 godzin temu, AiM-TV napisał:

Bowersy słuchałem w salonie audio i tam nie było Dirac🙂 Porównywałem do moich Vela 407, które po korekcie Dirac zbliżają się klasą grania do 805 D4 (z tej salonowej akustyki) tylko, że jest więcej soczystości i wypełnienia w Elacach.

Tylko się w takim razie cieszyć fantastycznie wyglądające kolumny dobrze grające i jeszcze mające możliwość naprawdę szerokiej edycji dźwięku. 

Są kolumny z których bowiem Nie wyciągnie się więcej choćby się bardzo chciało

3 godziny temu, Piotr Sonido napisał:

W sensie że za jasny do bowersa? 

Ja jakoś inaczej zapamiętałem ten wzmacniacz. 

Moze z innymi kolumnami sluchales.

5 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Chodzi o Yamahę A-S2000 😉

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Porada dla nowych użytkowników zakupcie sobie set za 10k z Driac i macie sprzęt o dźwięku hi-end za 100tys. Co za kpina... Na tym forum się takie bajki piszę że aż glowa boli :)

6 minut temu, GRZESIO1255 napisał:

Porada dla nowych użytkowników zakupcie sobie set za 10k z Driac i macie sprzęt o dźwięku hi-end za 100tys. Co za kpina... Na tym forum się takie bajki piszę że aż glowa boli 🙂

A testowałeś ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 minuty temu, Piopio napisał:

A testowałeś ? 

Tak, nie zliczę ile razy i w jakich konfiguracjach, dodam nawet więcej, miałem przyjemność gościć na ich szkoleniu oraz wykładach.

6 godzin temu, BlueDot napisał:

Moze z innymi kolumnami sluchales.

To na pewno. Nie z diamondami 800.

Hmm no to co się później stało że ta seria nie jest jasna?

5 godzin temu, AiM-TV napisał:

Ale ja pisałem o Yamaha 2000e

Aaaaa no to tak. To jest jasne.

4 godziny temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Chodzi o Yamahę A-S2000 😉

Ok! Mamy to!

@BlueDot ok myślałem że mówimy o innym wzmacniaczu.

Godzinę temu, GRZESIO1255 napisał:

Porada dla nowych użytkowników zakupcie sobie set za 10k z Driac i macie sprzęt o dźwięku hi-end za 100tys. Co za kpina... Na tym forum się takie bajki piszę że aż glowa boli 🙂

Nie o to chodzi w tym temacie. Nie przeczytales uwaznie pierwszego postu i stad takie Twoje wywody.

Pisane bylo o sprzecie z tego samego przedzialu cenowego.

Nie sadze ze ktos uzywa Dirac do zrobienia z kolumn za 10k takich jak za 100k, Dirac jakosci przetwornikow i elementow zwrotnicy nie poprawi. Chodzi o zmiane sygnatury porownywanych zestawow z tego samego przedzialu cenowego i podobnej wielkosci a takze  na ile mozna zblizyc do siebie ich brzmienie za pomoca korekcji.

Godzinę temu, GRZESIO1255 napisał:

Tak, nie zliczę ile razy i w jakich konfiguracjach, dodam nawet więcej, miałem przyjemność gościć na ich szkoleniu oraz wykładach.

Powiedzmy ze bierzemy MA Gold 300 i Dali Rubicon 6. Ten sam wzmacniacz i zrodlo a takze to samo pomieszczenie.

Wiadomo ze bez korekcji bez problemu bedziemy w stanie wylapac ktory zestaw gra.

A jak bedzie po korekcji jednego i drugiego? Wiadomo ze Dirac bedzie dazyl do sprowadzenia brzmienia do wyznaczonej krzywej, wiec w jednych cos utnie a w innych w tym samym miejscu doda i w ten oto sposob roznice w brzmieniu porownywanych zestawow zaczynaja sie zacierac 

Chyba masz tego swiadomosc i temu nie zaprzeczysz jezeli tyle juz wiesz na temat Diraca?

• Pokaż nowe odpowiedzi