Skocz do zawartości
IGNORED

Dirac vs sygnatura brzmienia sprzetu

Rekomendowane odpowiedzi

19 godzin temu, BlueDot napisał:

Zastanawiam sie tez czy jestes w stanie rozpoznac Bowersy po korekcji gdyby ktos Ci nie powiedzial ze to one wlasnie graja.

Jezeli tak, to napisz jak, bo na ten moment odpowiadasz wymijajaco.

Jak robisz korekcje charakterystyki czestotliwosciowej to oczywiscie zmieniasz czesc charakteru grania.

Ale nie zmieniasz tak specyficznych cech jakie pochodza od np materialu kopolki drivera. Metalowy tweeter dalej bedzie brzmial metalowo a nie jak jedwab. 

Czy rozpoznasz ze to dalej B&W? Moze byc tak ze nie, ale dalej rozpoznasz ze te kolumny maja metalowa kopolke. Nie da sie skorygowac rozkladu charmonicznych glosnika. To jego wewnetrzne EQ mozna powiedziec.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

18 minut temu, rafa napisał:

Ale nie zmieniasz tak specyficznych cech jakie pochodza od np materialu kopolki drivera. Metalowy tweeter dalej bedzie brzmial metalowo a nie jak jedwab. 

Nie wiem jak Harbeth to zrobił, ale posiadając Compact 7es-3 ich produkcji, w życiu nie przyszłoby mi do głowy, że mają metalowy tweeter. Dopiero na forum, audioburak mnie uświadomił. 😀 

A tak wygląda:

harbeth-c7es3-speakers-review-07-compact

:P

Byłem święcie przekonany, że to szmata.

Dla mnie one brzmiały hiper naturalnie, z delikatnym brakiem w szczegółowości. Tak gra metal na górze? No nie... 😀

Edytowane przez J4Z

.

49 minut temu, rafa napisał:

Jak robisz korekcje charakterystyki czestotliwosciowej to oczywiscie zmieniasz czesc charakteru grania.

Czy rozpoznasz ze to dalej B&W? Moze byc tak ze nie, ale dalej rozpoznasz ze te kolumny maja metalowa kopolke. Nie da sie skorygowac rozkladu charmonicznych glosnika. To jego wewnetrzne EQ mozna powiedziec.

Masz racje. Ja jednak nadal sie zastanawiam jak bardzo wartosciowy bedzie odsluch przed zakupem dla kogos kto i tak na 100% podda nowy sprzet korekcji.

28 minut temu, J4Z napisał:

Dla mnie one brzmiały hiper naturalnie, z delikatnym brakiem w szczegółowości. Tak gra metal na górze? No nie...

No dla mnie metal wlasnie gra naturalnie a szmata nie. Ale wszystko zalezy jaki metal. Kazdy ma swoja charakterystyke.

Ale tu mowimy czy po korekcji DSP mozesz zmienic ten charakter.

45 minut temu, J4Z napisał:

Nie wiem jak Harbeth to zrobił, ale posiadając Compact 7es-3 ich produkcji, w życiu nie przyszłoby mi do głowy, że mają metalowy tweeter. Dopiero na forum, audioburak mnie uświadomił. 😀 

A tak wygląda:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

😛

Byłem święcie przekonany, że to szmata.

Dla mnie one brzmiały hiper naturalnie, z delikatnym brakiem w szczegółowości. Tak gra metal na górze? No nie... 😀

Mysle ze jest duzo wiecej takich konstrukcji, jednak wielu z nas ulega obiegowym opiniom.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
1 minutę temu, BlueDot napisał:

Masz racje. Ja jednak nadal sie zastanawiam jak bardzo wartosciowy bedzie odsluch przed zakupem dla kogos kto i tak na 100% podda nowy sprzet korekcji.

Mysle ze taki sam jak dla kogos kto kupujac zaklada ze i tak przestroi zwrotnice. Moze oceni potencjal?

Tutaj nagralem tak na szybko dzwiek przed i po korekcji. Ciekawe czy ktos z branzy, znajacy te kolumny wyczai kiedy jest po a kiedy przed korekcja.

Jak podnosisz pilota i naciskasz guzik to wyłączasz dirac. 

A jak obstawiasz? Nagranie zaczyna sie z wlaczonym MiniDsp czy wylaczonym?

Z włączonym 

21 godzin temu, BlueDot napisał:

Tutaj nagralem tak na szybko dzwiek przed i po korekcji. Ciekawe czy ktos z branzy, znajacy te kolumny wyczai kiedy jest po a kiedy przed korekcja.

Pierwszy z Dirac, potem pilotem moim zdaniem wyłączasz Dirac, bo zaczyna się huczenie i buczenie na basie.

Jak się mylę to przykro mi 😄

14 minut temu, Ajothe napisał:

Pierwszy z Dirac, potem pilotem moim zdaniem wyłączasz Dirac, bo zaczyna się huczenie i buczenie na basie.

Jak się mylę to przykro mi 😄

Yamaha z Dirac? Żartuję 😉

Co tam jest podłączone?

Edytowane przez Top Hi-Fi & Video Design

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Doceniam pomysl i inicjatywe z tym nagranie w Youtube. Ale..
Moim zdaniem jest to troche bez sensu, bo nie jest w stanie oddac w pelni zmian w reprodukcji, ktore przekraczaja poprawe charekterytyki (patrz zgranie czasowe, precyzje sceny stereo itd)

16 minut temu, xajas napisał:

Moim zdaniem jest to troche bez sensu, bo nie jest w stanie oddac w pelni zmian w reprodukcji, ktore przekraczaja poprawe charekterytyki (patrz zgranie czasowe, precyzje sceny stereo itd)

Dokladnie.

21 minut temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Yamaha z Dirac? Żartuję 😉

Co tam jest podłączone?

MiniDsp 2x24hd z Dirac Live.

21 minut temu, xajas napisał:

4 minuty temu, BlueDot napisał:

Dokladnie.

MiniDsp 2x24hd z Dirac Live.

Przecież wiadomo, że to tylko zabawa. 

Wogle nagrywanie systemu i wrzucanie na youtube to śliski temat. 

Sam jak nagrywam swój, to po słuchaniu na słuchawkach to gra zwyczajnie inaczej. 

20 minut temu, xajas napisał:

Moim zdaniem jest to troche bez sensu

Nie do konca bez sensu. Rozumiem ze nagranie jest mono, jednak w jaki sposob zostalo wyrownane pasmo slychac dokladnie. 

Na zywo efekt jest wysmienity. Jak widac na filmiku u mnie po lewej stronie widac czesc naroznika ktorej z prawej strony nie ma i to steasznie wplywa na rownowage tonalna calego pasma. Dlatego zdecydowalem sie na kolumny ktore przetworniki maja umieszczone nad podlokietnikiem i to juz duzo poprawilo w porownaniu do podlogowek ktorych glosniki basowe byly prawie przy podlodze.

Ale dopiero teraz z MiniDsp zrobilo sie bardzo dobrze.

3 godziny temu, rafa napisał:

Nie da sie skorygowac rozkladu charmonicznych glosnika.

Charmonicznych napewno. Harmonicznych też nie, bo nie ma czegoś takiego jak harmoniczne głośnika. 😄

5 minut temu, Ajothe napisał:

Przecież wiadomo, że to tylko zabawa. 

Wogle nagrywanie systemu i wrzucanie na youtube to śliski temat. 

Sam jak nagrywam swój, to po słuchaniu na słuchawkach to gra zwyczajnie inaczej. 

Chodzi o pokazanie roznicy i ta roznice slychac, ale jak brzmi na zywo to raczej sie nie da bo odsluch jest juz u kogos innego na innym sprzecie.

Na filmiku bardzo wyraźnie słychać kiedy działa DIRAC. U mnie jest dokładnie ten sam efekt:

" Efektem jest znacznie lepsza inscenizacja muzyczna, przejrzystość, zrozumiałość głosu, a także głębszy i mocniejszy bas."

Ale wiecie co ? Słuchałem zestawu NAIM z kolumnami Focal Sopra 1 - na moje ucho ten zestaw nie potrzebuje DIRAC 😉Przejrzystość, scena była wzorcowa bez korekcji 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

6 minut temu, Piopio napisał:

Ale wiecie co ? Słuchałem zestawu NAIM z kolumnami Focal Sopra 1 - na moje ucho ten zestaw nie potrzebuje DIRAC 😉Przejrzystość, scena była wzorcowa bez korekcji 😉 

Bo przewaznie  to nie sprzet potrzebuje korekcji tylko pomieszczenie 😉

W sumie to korygujemy brzmienie sprzetu zeby dobrze brzmial w danym pomieszczeniu, zalezy jak na to spojzec.

Chyba pomine zwrotnice i zobacze jak bedzie brzmialo bez zwrotnicy, korygowane tylko Dirac i MiniDsp. Wyglada na to ze jest tam ona teraz niepotrzebna.

13 minut temu, BlueDot napisał:

W sumie to korygujemy brzmienie sprzetu zeby dobrze brzmial w danym pomieszczeniu, zalezy jak na to spojzec.

Chyba pomine zwrotnice i zobacze jak bedzie brzmialo bez zwrotnicy, korygowane tylko Dirac i MiniDsp. Wyglada na to ze jest tam ona teraz niepotrzebna.

nie rozumiem, jak chcesz pominac zwrotnice

26 minut temu, Piopio napisał:

1. To nie jest kwestja tylko zestawu. Postaw identycznie inny zestaw i porownaj

2. Sluchales NAIM z kolumnami Focal Sopra 1 z DIRAC i bez?

3 minuty temu, BlueDot napisał:

Mam 4 wyjscia z Mini

OK, czyli chcesz przerobic glosniki na aktywne

masz 4 koncowki?

Edytowane przez xajas
20 minut temu, BlueDot napisał:

To gdzie jest Dirac, a gdzie bez?

2 minuty temu, xajas napisał:

Nie 😉 Chodzi o to, że zestaw zagrał tak dobrze, że nie potrzebował DIRAC 😉 Klasa kolumn robi jednak swoje ...

Oczywiście w tamtym pomieszczeniu. W innym mogłoby być inaczej. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Teraz, Piopio napisał:

Nie 😉 Chodzi o to, że zestaw zagrał tak dobrze, że nie potrzebował DIRAC 😉 Klasa kolumn robi jednak swoje ...

No przecież koryguje się cyfrowo mody pomieszczenia, jaki to system gra to inna sprawa zupełnie 🙂

4 minuty temu, xajas napisał:

1. To nie jest kwestja tylko zestawu. Postaw identycznie inny zestaw i porownaj

OK, czyli chcesz przerobic glosniki na aktywne

masz 4 koncowki?

Mam starego Nad C320BEE, do testow sie Nada 😉

Plumka z Usherami w sypialni.

3 minuty temu, Ajothe napisał:

To gdzie jest Dirac, a gdzie bez?

Zaczyna sie z Dirac, pozniej kazde przelaczenie na Tuner=bez, CD=z Dirac.

5 minut temu, Piopio napisał:

Klasa kolumn robi jednak swoje ...

To nie ich klasa tylko przypadkowe spasowanie z pimieszczeniem.

4 minuty temu, BlueDot napisał:

To nie ich klasa tylko przypadkowe spasowanie z pimieszczeniem.

A nieprawda 😉 Kolumny Sonus Faber już tak pięknie nie zagrały. 

1 minutę temu, Piopio napisał:

A nieprawda 😉 Kolumny Sonus Faber już tak pięknie nie zagrały. 

A byly tej samej klasy? 🙂

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Czyli miałem rację 😄

Tak 🙂

Nie  Chodzi o to, że zestaw zagrał tak dobrze, że nie potrzebował DIRAC  Klasa kolumn robi jednak swoje ...

Nie. Klasa kolumn nie koryguje akustyki.
8 minut temu, xajas napisał:

Nie. Klasa kolumn nie koryguje akustyki.

Ale DIRAC koryguje charakterystykę kolumn ... moim zdaniem Sopry nie potrzebują żadnej korekcji. Same z siebie są extra przejrzyste, dokładne i angażujące. 

• Pokaż nowe odpowiedzi