Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz PM 8004 z USA jako następca Marantz PM-75

Rekomendowane odpowiedzi

20 minut temu, bodziocool napisał:

Zastanawiam się nad nim od dłuższego czasu. Mam wątpliwości tylko czy on jest na tyle wydajny aby poradzić sobie z tymi dużymi kolumnami. 

Szybciej poradzi sobie z dużymi niż z małymi kolumnami 😉

Małe kolumny to wredne zd**** 😁

Za 2500 PLN masz używane Primare i22 - powinno dać radę tym Canton.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
Godzinę temu, bodziocool napisał:

Zastanawiam się nad nim od dłuższego czasu. Mam wątpliwości tylko czy on jest na tyle wydajny aby poradzić sobie z tymi dużymi kolumnami. 

Sądzę, że w tej kwocie warto spróbować jeśli miało by być to coś nowego, co nie zmienia faktu, że mocniejszy wzmacniacz teoretycznie ma większy potencjał do grania z cięższymi do wysterowania kolumami, w praktyce dużo zależy od jakości podzespołów i technologii. W gruncie rzeczy Marantz lekko ociepli te Cantony pytanie, czy tego oczekujesz? Większość właśnie tego szuka.

Edytowane przez Planeta Dźwięku

Tak ci się spodobało brzmienie Marantz a że dalej chcesz w niej iść? 900 zł?

Wydaje się że to bardzo dobra cena jeżeli faktycznie jest finalna za ten model. 

On już jest sprowadzony? 

Do canton ergo warto podłączyć wzmacniacz nie przekoloryzowany.

Dziwnie to zabrzmi ale mi najlepiej kolum tego producenta słuchało się z wzmacniaczami nawet zaryzykuje stwierdzenie nudniejszymi.

Canton jest bardzo podatny na zmiany wzmacniaczy zarówno jeżeli chodzi o górę jakiego dół pasma. Marantz jest dobrym tropem. 

W cenie 3k masz też model pm7000n 

Tyle że będzie nowy. 

Ewentualnie Cyrus one.

Ogólnie podoba mi się granie PM-75. Jest w Szwajcari czlowiek ktory twierdzi, że ma Pm-75 ktory był używany tylko przez miesiąc czasu. Pytanie jak to udowodni. Kiedyś do niego podjadę:) PM8004 jest na miejscu. Mam do niego 70Km. Jest pilot i przetrwornica w zestawie. Moze sie uda wyrwać kable w komplecie - Dynavox Perfect Sound. PM7000N będę rozważał gdyż idealnie zastąpił by M-CR612. Szkoda, że nie ma wyjścia Pre Out. Jest tylko Recorder Audio Out. Nie wiecie czy to jest wyjscie za korekcja barwy czy przed? 

Ukryta Zawartość

Wygląda, że pre out w nim jest ( na górze para drugich gniazd )

chyba, że nie zrozumiałem tego zapytania 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

PM7000N nie ma pre. PM8004 takowe posiada. 

PM8004 dla sportu chyba kupie. Uzyje go też jako Pre do Rotela:) 

Chcialbym dać szansę końcówce RB-980BX. Moj przedwzmacniacz RC-980BX nie ma regulacji barwy tonu. Jeśli coś mnie zainteresuje w 'Rotelu' to moze poszukam przrwzmacniacza typu RC-972. Kiedyś mialem Rotel RA-960BX i coś tam mi się podobało. Ale wtedy mialem inne kolumny.

2 godziny temu, bodziocool napisał:

Jest w Szwajcari czlowiek ktory twierdzi, że ma Pm-75 ktory był używany tylko przez miesiąc czasu.

Gdyby nawet to nie wiadomo w jakim stanie sa potencjometry, przekaźniki itd. Możliwe że wszystko jest zastane i wymaga gruntownego czyszczenia. 

?👈

Jako meloman w większym stopniu, powiem tak: nie jamacha, nie wiem czy maranc ale ROTEL A14 mk2 to tak. Wybierzesz z dwóch sam (nawet z odsłuchami).

q .

Rotel A14 Mk2 to jakies 6k. Poczekam na Black Friday:) Zagłębie się w tym temacie w międzyczasie. 

Na tą chwilę widzę używany Rotel A12 za 900 zł. 

32 minuty temu, rafal735r napisał:

Gdyby nawet to nie wiadomo w jakim stanie sa potencjometry, przekaźniki itd. Możliwe że wszystko jest zastane i wymaga gruntownego czyszczenia. 

Cena jaką oczekuje ten Pan za wzmacniacz jest zaporowa. To raczej z ciekawości chciałbym zobaczyć/posłuchać. PM-75 ma fajną modułową budowę, wiec drobny serwis nie straszny.

Rotel A12 za 900 zł

Więc nie potrzebny Black Friday 😋

PM-75

Jeśli tego Marantz cechuje obfity dół a tak mi mówił użytkownik to nie jest to najlepszy wzmak do tych kolumn (chyba że niskie basy to priorytet - wtedy DENON PMA-1600NE polecam) . . .

Edytowane przez quatross

@bodziocool Jakiś desperat chce sprzedać Rotel A14 Mk2 na OLX za 2500 PLN. Jest różnica w brzmieniu pomiędzy MK1 i MK2. 

12 godzin temu, bodziocool napisał:

Rotel A14 Mk2 to jakies 6k. Poczekam na Black Friday:) Zagłębie się w tym temacie w międzyczasie. 

Na tą chwilę widzę używany Rotel A12 za 900 zł. 

Cena jaką oczekuje ten Pan za wzmacniacz jest zaporowa. To raczej z ciekawości chciałbym zobaczyć/posłuchać. PM-75 ma fajną modułową budowę, wiec drobny serwis nie straszny.

Jak chcesz robić porządny serwis to do kogoś ktoś się zna. Trzeba rozbierać wszystkie potki, przeglądać zimne luty. Jak jeszcze mówisz że cena jest zaporowa to nie ma sensu dla mnie ten zakup. Nie jest to jakiś mega rarytas żeby płacić wysokie pieniądze za PM-75. Kiedyś miałem taki zestaw w szampańskim kolorze wraz z CD-60. Nie wiem ile za to wtedy zapłaciłem. Z 1200zl pewnie. I to wtedy były dobre zakupy, ale nie dziś. 

?👈

15 godzin temu, bodziocool napisał:

PM7000N nie ma pre. PM8004 takowe posiada. 

Warto by podkreślić że te wzmacniacze diametralnie różnią się od siebie w brzmieniu.

2 minuty temu, Planeta Dźwięku napisał:

Warto by podkreślić że te wzmacniacze diametralnie różnią się od siebie w brzmieniu.

A czy może wiesz ktoremu bliżej  dźwiękiem i jakością do PM-75? Myślę o PM7000N ze względu na multimedia i jednocześnie o PM8004 bo jest blisko i tanio:) 

Tak się zastanawiam i bliżej mi jednak do klasycznego wzmacniacza bez multimediów. Miałem już kilka sztuk combo od Marantz M-CR603, M-CR610, M-CR611, M-CR612. W kazdym coś się psuło. Jeden nie mogł połączyć się z serwerem. W jedny padła karta sieciowa, napęd CD. Jeden się wyłączył i nie właczył itd... 

14 minut temu, bodziocool napisał:

A czy może wiesz ktoremu bliżej  dźwiękiem i jakością do PM-75? Myślę o PM7000N ze względu na multimedia i jednocześnie o PM8004 bo jest blisko i tanio:) 

Niestety nie pamiętam zbytnio PM-75, ale patrząc, że jest to starszy Marantz, to on będzie miał dobrze zbudowaną podstawę basową, a PM8004 ma ją odchudzoną. Ogółem seria ósma, czyli 8004, 8005, 8006 to były wzmacniacze, które z dołu były szczupłe w graniu, a góra była analityczna szczegółowa. Ja osobiście nie łączyłbym serii ósmej z Cantonem i tak jak ktoś już wyżej pisałem, do tych kolumn zalecałbym wzmacniacz cieplejszy, "nudniejszy w graniu". Moim zdaniem ciekawą propozycją dla Ciebie z rynku używanego byłby Denon PMA-2000AE.

• Moderatorzy
2 godziny temu, Planeta Dźwięku napisał:

Ogółem seria ósma, czyli 8004, 8005, 8006 to były wzmacniacze, które z dołu były szczupłe w graniu, a góra była analityczna szczegółowa.

Trzeba dodać, że seria 8 wyrosła z pierwszych serii 7, bo 7004, to jest w sumie to samo co 8003 i 8004. Natomiast 7005, to już było co innego.

Trzeba dodać, że seria 8 wyrosła z pierwszych serii 7, bo 7004, to jest w sumie to samo co 8003 i 8004. Natomiast 7005, to już było co innego.
No to 8003 jest starszy od 7004.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

• Moderatorzy
5 godzin temu, partick napisał:

No to 8003 jest starszy od 7004.

Samo ustawienie przełączników by na to wskazywało.

Marantz PM8004 i Rotel A12 odpuszczam. Gdzieś przypadkiem podłączyłem tego małego Pianocrafta. Zaciekawił mnie bass i średnica z tego malucha. Co do wysokich to muszę zrobić kolejne podejście. Ile teraz realnie kształtuje się cena A-S2000? Czy warto? Gdzieś też widziałem Denona PMA-2000R. Teraz w PL jest chyba dobra cena za nowego Rotela A14 MKII. Ciekawi mnie ta Yamaha A-S701. Wydaje się być 'ponstaremu' zbudowana i chyba na niezłych komponentach. Czemu cena tylko taka niska:) 

Chyba łatwo się możesz przekonać czemu jest taka niska, bo i w salonach

pewnie łatwo znaleźć, a przy kupnie "zdalnym" zwrócić chyba można.

Może nie bez powodu recenzent w AVTest pisze o zaokrąglonym brzmieniu

góry pasma, co może byłoby zbliżone do ciepła PM'ki.

A jest w tym tekście również wzmianka o konkurentach.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

A ja Wam powiem czemu Yamaha A-S701 ma tak okazyjną cenę. Ona weszła na rynek w 2016 roku. Yamaha natrzepała ich jak głupi świderków, bo produkcję zakończyli chyba 3 lata temu. Zostało tego na magazynach całe kontenery i trzeba wypchnąć. Jeśli nie zależy komuś na egzotyce i high/tech to jest super sprawa kupić A-S701 w cenie jaką realnie jest warta, a nie płacić miliony cebulionów za wcale nie lepsze wzmacniacze różniące się datą produkcji.

Nie do końca rozumiem gdzie ta okazaj, Marantz PM6007 kosztuje 2kzł, a Denon PMA900HNE(ten ma dodatkowo odtwarzacz siecicowy) i AXR100 podobną kwotę, a są to modele konkurencyjne.

13 godzin temu, bodziocool napisał:

Marantz PM8004 i Rotel A12 odpuszczam. Gdzieś przypadkiem podłączyłem tego małego Pianocrafta. Zaciekawił mnie bass i średnica z tego malucha. Co do wysokich to muszę zrobić kolejne podejście. Ile teraz realnie kształtuje się cena A-S2000? Czy warto? Gdzieś też widziałem Denona PMA-2000R. Teraz w PL jest chyba dobra cena za nowego Rotela A14 MKII. Ciekawi mnie ta Yamaha A-S701. Wydaje się być 'ponstaremu' zbudowana i chyba na niezłych komponentach. Czemu cena tylko taka niska:) 

Moja rada dla Ciebie, nie kupuj nowej elektroniki bez odsłuchu, jeśli wcześniej miałeś starszą używkę, żebyś później nie był zaskoczony :)

Może na razie spróbuje na to zapolować. Będę patrzył na nowe sprzęty, może w międzyczasie cos się trafi w dobrej cenie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 godzin temu, bodziocool napisał:

Jak już wybierać między Denonem, a Yamaha to zdecydowanie Yamaha. Ceny w ogóle wystrzeliły, szczególnie Yamahy i obecnie życzą sobie tyle co za nowe. Albo i więcej. 

AS701 nie miałem ale miałem AS700, AS1000 i AS2000 to wolałbym te ostatnie. 

?👈

12 godzin temu, bodziocool napisał:

Może na razie spróbuje na to zapolować. Będę patrzył na nowe sprzęty, może w międzyczasie cos się trafi w dobrej cenie. 

Ukryta Zawartość

To ze zdjęcia zdecydowanie nie brzmi jak Marantz - żebyś się nie zaskoczył 😄

11 godzin temu, rafal735r napisał:

Jak już wybierać między Denonem, a Yamaha to zdecydowanie Yamaha. Ceny w ogóle wystrzeliły, szczególnie Yamahy i obecnie życzą sobie tyle co za nowe. Albo i więcej. 

AS701 nie miałem ale miałem AS700, AS1000 i AS2000 to wolałbym te ostatnie. 

Miałem A-S2000 i zdecydowanie nie chciałbym już nic od Yamaha 😁

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Gargan napisał:

To ze zdjęcia zdecydowanie nie brzmi jak Marantz - żebyś się nie zaskoczył 😄

Miałem A-S2000 i zdecydowanie nie chciałbym już nic od Yamaha 😁

Jestem umówiony na dziś 14:00 na odbiór. Pani dodaje jeszcze jakieś KEFy w zestawie. Mam na celowniku innego Marantz w międzyczasie:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi