Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor i ekran ramowy do pokoju 12m2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Panowie przychodzę do was z kolejną prośbą, doradziliście mi już zestaw kina domowego 5.1.2 który gra mega jak dla mnie, oczywiście początkowy budżet został przekroczony ale warto było 😄

Tym razem prosiłbym was o doradzenia projektora + ekranu ramowego tak by uzyskać chociaż 100 cali. Pokój ma wymiary 3,5 x 3,5m, ściany są dość jasne i biały sufit wiec przed lub po zakupie projektora pomalowałbym je np. na ciemny granat ? Chciałbym uzyskać fajny efekt w miarę rozsądnych pieniądzach, sprzęt nowy z gwarancją. Obecnie używam tv tcl 55 c745 i siedzę od niego około 1,5m, przy ekranie 100 cali chciałbym przesunąć kanapę do tyłu tak by być około 2,5 - 2,8m od ekranu.

Czy przy moim budżecie najlepszą opcją będzie Epson eh tw 7100 czy może coś innego ? 

Drugą prośbą jest polecenie salonu z projektorami który ma salkę by zobaczyć jak to wszystko wygląda, tak jak salony audio. Prosiłbym o miejsca w Łodzi/Warszawie/Gdańsku ponieważ w tych miastach jestem dość często.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.jpg

3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, max720 napisał:

Może zainteresuje Ciebie mój Sony HW 55 ?

Ultra cichy , czerń to czerń , a nie granat 

Zapraszam do kontaktu 

Jakbym miał większy pokój to może i bym nad ty pomyślał ale z kalkulatora wynika że ten model da mi max 81 cali więc słabo. Celuje chociaż w 100 cali

Z tak niewielkiej odległosci trudno uzyskac 100 cali za pomocą typowego projektora dedykowanego do kd. Musisz szukac w urządzeniach short throw, czyli krotkiego rzutu albo ultra short throw, ustawionego przy ekranie. Oczywiscie zawęzasz sobie pole manewru. Poszukaj na projectorcentral.com według zalozonych wytycznych.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

1 minutę temu, fetek napisał:

kup 98 calowego TCL, seria 800 ponoć daje radę.

Przy obecnych przekątnych telewizorów do 100" tez myslę ze telewizor będzie lepszym rozwiązaniem.

Telewizor zapewni lepszy obraz bez gimnastyki z zaciemnianiem pokoju itp. W małym pomieszczeniu swiatło odbite od scian będzie bardzo nagatywnie wplywac na obraz. 

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Kolega miał dwa OLED;y LG za oba dostał kasę bo się bardzo szybko wypaliły, kupił C803 i mówi że miniled robi robotę, nie jest jak OLED ale blisko.

98C803 kupisz za ~12k więc zabawa w projektor traci sens.

Nie zawsze większy obraz znaczy lepiej. Zbyt duży obraz ze zbyt małej odległości to bieganie oczami lewo-prawo góra-dół. Ja mam ekran 21:9 2m szerokości i jak dla mnie jest idealnie z odległości 2.6m. Zamiast ekranu ramowego wybrałbym rozwijany i zostawił też TV do oglądania w dzień.

1 minutę temu, przmor napisał:

Nie zawsze większy obraz znaczy lepiej.

Oczywiscie. Są pewne granice.

1 minutę temu, przmor napisał:

Zbyt duży obraz ze zbyt małej odległości to bieganie oczami lewo-prawo góra-dół.

Tez racja, chociaz to zalezy od konkretnej osoby i przyzwyczajenia. Dla niektórych ludzi przesiadka z 40" na 65" to juz kosmos i nie ogarniają (przez jakis czas). Ja mam u siebie 162" i oglądam z około 4m (pokój ma 5,4) i jest ok ale niektore osoby narzekały, ze obraz za duzy (przyzwyczajone do telewizora max 65")

8 minut temu, przmor napisał:

Zamiast ekranu ramowego wybrałbym rozwijany

Rozwijany to jednak dodatkowe problemy z fałdami itp, no chyba ze jakis drozszy model z napinaczami.

100 cali jak na projektor to nie jest jakos duzo, gdy teraz podobne przekątne mają telewizory. 

Jakies 17 lat temu miałem 70" z projektora, tylko ze wtedy przeciętne telewizory miały około 32-40" i to była roznica. Teraz uwazam ze do 100" zabawa w projekcję traci sens. 

Projektor do tak małego pokoju nie ma kompletnie sensu !!!

Każdy nawet ten najcichszy będzie Ci szumiał nad głową ! Bierzesz to pod uwagę ?

Kup sobie TV miniLED 98 cali i po sprawie. Obraz będziesz miał lepszy niż z projektora nie mówiąc już o kosztach i innych problemach. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Ja juz pomijam kwestię kosztów eksploatacji ale przy projektorze trzeba miec naprawdę ciemne pomieszczenie (albo mozliwosc zaciemnienia scian, nie chodzi o zgaszenie swiatla i zaciągnięcie rolet).

Hałasu bym tak nie demonizował. Porządne projektory są naprawdę ciche, a przeciez dochodzi sciezka dzwiękowa filmu, ktora w zasadzie zagłusza projektor. Do jednostajnego szumu wentylatora czlowiek się szybko przyzwyczaja i naprawdę tego po jakims czasie nie slychac nawet w cichych scenach.

Sam jestem fanem projekcji od dawna i uwazam, ze projektor daje niepowtarzalny kinowy klimat ale w malym pokoju moze byc z tym więcej zachodu niz korzysci.

4 minuty temu, brewka87 napisał:

Hałasu bym tak nie demonizował. Porządne projektory są naprawdę ciche, a przeciez dochodzi sciezka dzwiękowa filmu, ktora w zasadzie zagłusza projektor. Do jednostajnego szumu wentylatora czlowiek się szybko przyzwyczaja i naprawdę tego po jakims czasie nie slychac nawet w cichych scenach.

A mnie szum projektora zawsze wkurzał. Często są sceny bez dźwięku. Ja się nie przyzwyczaiłem. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

47 minut temu, Piopio napisał:

Ja się nie przyzwyczaiłem. 

Bo i się nie da przyzwyczaić ...Jak coś szumi, to szumi  i będzie szumieć .To takie zaklinanie rzeczywistości...że się przyzwyczaisz,że i tak jest głośna ścieżka dźwiękowa. Filmy  to nie tylko  nawalanie na poziomie 100db .Tak  jak piszesz są i sceny ciche , które wymagają skupienia,budują napięcie i wtedy taki wentylator niemiłosiernie wkur..

Jak budowałem swoją salkę to strasznie mnie demonizowano za budowę Hushboxa a po co a na co  pisali....

Ja wiem jedno :

Cichy  projektor albo taki Hushbox to skarb 😀

6 godzin temu, daro89 napisał:

Czy przy moim budżecie najlepszą opcją będzie Epson eh tw 7100 czy może coś innego ? 

Założyciel tematu to chyba żaden masochista czerni i marki JVC czy sony . Także jak chce poczuć klimat kina w tak małym pomieszczeniu  to zostaje jakieś hisense laser TV krutkiego rzutu z jakimś dedykowanym ekranem albo ten Epson .On sobie do tych 100cali da radę.Jedynie musisz obczaić czy z tej odległości pikseli nie będziesz widział.Telewizor odradzam, bo przy takiej wielkości ,z tych dwóch  trzech metrów to ci oczy wypali.😅

Edytowane przez Gmow1977
7 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Cichy  projektor albo taki Hushbox to skarb 😀

zwłaszcza jak ktoś ogląda filmy nie katując się 100db, niestety w HDR to nawet JVC jest głośny.

7 godzin temu, Gmow1977 napisał:

Telewizor odradzam, bo przy takiej wielkości ,z tych dwóch  trzech metrów to ci oczy wypali.

przyzwyczai się 😅 chociaż fakt to jest problem i sam się nad tym zastanawiam bo te nowe TCL potrafią mega jasno świecić.

Panowie to jednak przy takiej przekątnej 100cali odradzali byście projektor? Obecny TCL C745 nie jest najniższa półka tego producenta a przy szybkich akcjach w filmach jest zauważalne delikatne klatkowanie więc nie wiem czy kupno tv tej samej marki o większej przekątnej będzie dobrym rozwiązaniem. Trochę gorszą czerń jestem w stanie przeboleć ale filmy chciałbym płynnie oglądać. Przemalowanie pokoju pod potrzeby projektora to też nie jest taki duży problem dla mnie szczególnie że ten pokoik służy mi tylko do oglądania filmów i grania, czasami do pracy na laptopie.

7 minut temu, daro89 napisał:

Panowie to jednak przy takiej przekątnej 100cali odradzali byście projektor?

Miałem projektor i cały pokój zrobiony pod kino. Mam teraz TV 75 cali.

Zdecydowanie preferuję TV. Zero kłopotów (potrzeba zaciemnienia, szum projektora, przeprowadzenie instalacji, kalibracja) a obraz lepszy niż z projektora. Moim zdaniem.  

Klatkowanie jest efektem standardu filmowego 24fps i jest to jedna z pożądanych właściwości tzw. "film look" podobnie jak format 21:9. Płynny obraz to programy stricte telewizyjne.

Panowie to jednak przy takiej przekątnej 100cali odradzali byście projektor? Obecny TCL C745 nie jest najniższa półka tego producenta a przy szybkich akcjach w filmach jest zauważalne delikatne klatkowanie więc nie wiem czy kupno tv tej samej marki o większej przekątnej będzie dobrym rozwiązaniem. Trochę gorszą czerń jestem w stanie przeboleć ale filmy chciałbym płynnie oglądać. Przemalowanie pokoju pod potrzeby projektora to też nie jest taki duży problem dla mnie szczególnie że ten pokoik służy mi tylko do oglądania filmów i grania, czasami do pracy na laptopie.
Malowanie tak wiele nie poprawi, jak panele z czarnego aksamitu na ściany i sufit, albo zasłony na linkach z tegoż, na ściany a sufit pomalować na czarno farbą antyrefleksyjną.
Epson tw 9400 ma duży zoom, sprawdź w kalkulatorze.
Ale tak jak koledzy pisali, do 100 cali, to chyba lepiej iść w telewizor.

Daro89 , podpowiem Ci ,że możesz zakupić np. na Aliexpress "lustro z powierzchnią pierwszego odbicia" i w ten sposób przy niewielkiej odległości (u Ciebie chyba 3.5m między ścianami) wygenerować obraz nawet 120-130".Ja właśnie zakupiłem takie lustro i będę realizował mały projekt salki kinowej w sypialni (3m między ekranem 108" a tylną ścianą). Na dniach wrzucę zdjęcia z realizacji .

Zdjęcie poglądowe z sieci , tylko u mnie będzie jedno lustro powieszone na tylnej ścianie.

Ukryta Zawartość

Tu masz link , gdzie zamawiałem:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pedros300
5 minut temu, pedros300 napisał:

Ja właśnie zakupiłem takie lustro i będę realizował mały projekt salki kinowej w sypialni

Bardzo fajny patent z tym lustrem. Na zachodzie często spotykana.Już nieraz namawiałem tu niektórych  na jego zastosowanie Ale to dla ludzi w Polsce  "egzotyka "....Jakiej wielkości zakupiłeś lusterko?

2 minuty temu, Gmow1977 napisał:

Bardzo fajny patent z tym lustrem. Na zachodzie często spotykana.Już nieraz namawiałem tu niektórych  na jego zastosowanie Ale to dla ludzi w Polsce  "egzotyka "....Jakiej wielkości zakupiłeś lusterko?

Właśnie z tego linku powyżej 35x25cm i taka wielkość pozwoli mi  na wygenerowanie właśnie 108"( bo taki ekran zakupiłem już jakiś czas temu i miał być powieszony w salonie,niestety z braku zielonego światła na realizację, muszę się ewakuować do małej sypialni i tu powstał problem z wygenerowaniem takiej wielkości obrazu (2,5m odległość soczewka projektora-ekran ). Wertując   tematy na anglojęzycznych forach skorzystam właśnie z pomysłu z zastosowaniem takiego lustra. Robiąc na razie próby udało mi się uzyskać obraz na ścianie wielkości 120".

Ktoś nawet na AVSforum zrobił ruchome maskownice na takim lustrze w celu odcinania czarnych pasów na wyświetlanym obrazie 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, pedros300 napisał:

Ktoś nawet na AVSforum zrobił ruchome maskownice na takim lustrze w celu odcinania czarnych pasów na wyświetlanym obrazie 🙂

Też fajny patent jeśli działa to czemu nie.O wiele tan̈szy zabieg niż maskownice ekranu .Jaki projektor będziesz tu wykorzystywał?

Wstyd się przyznać, ale projekt salki, części kinowej "leży w szufladzie chyba już prawie od dwóch lat, a ekran(ramowy Adeo 108")zakupiony ponad rok temu leży w kartonie jeszcze nierozpakowany. Projektor też już dawno kupiony (JVC x7900), opisywałem problemy z oceną ostrości chyba na równoległym forum i nawet odwiedziłem dwóch forumowiczów w celu porównania bliźniaczych egzemplarzy. Wnioski takie, że "ten typ tak ma" :), tzn. obraz z JVC nie jest żyletkowo ostry. 

Postaram się wrzucić parę zdjęć z realizacji małej salki w temacie dedykowanym temu. 

8 minut temu, pedros300 napisał:

Postaram się wrzucić parę zdjęć z realizacji małej salki w temacie dedykowanym temu. 

Projektor masz zacny Aż źal że się marnuje...Do dzieła dasz radę .Chętnie będę śledził wątek .Mało tutaj tego,a jak niektórzy ruszają z kopyta ,to po chwili cisza i wątki umierają śmiercią naturalną.Szkoda.

Ja sam posiadam dedykowane pomieszczenie..Około pół roku zajęło mi jego wykonanie... Jest tu na forum ja dobrnąłem do końca.Każdy film tam oglądnięty to inny level w kinie...

Edytowane przez Gmow1977

Podoba mi się koncepcja lustra aby optycznie zwiększyc odległosc obiektywu od ekranu, tylko tak się zastanawiam, czy to ma sens w tak małym pomieszczeniu. Zwiększy się przekątna obrazu ale z drugiej strony nie ma co ukrywac, komplikuje to doosc mocno instalację. Te lustra trzeba idealnie ustawić, zeby nie zwichrować geometrii obrazu. Przy jednym zapewne jest juz trochę zabawy ale dwa lustra w torze optycznym zwiększa poziom trudnosci do kwadratu 😉

Czy osoba robiąca cos takiego po raz pierwszy w dodatku nie posiadająca wczesniej projektora ogarnie to wszystko sama?  Wydaje mi się, ze niekoniecznie. Sama idea jest ciekawa i wlasciwie sam kiedys o tym myslalem ale trzeba to pozniej jeszcze idealnie ustawić, zeby to miało ręce i nogi ☺ 

Lustra łapią kurz, więc zachodzi koniecznosc utrzymywania ich w nienagannej czystosci. Mała, tlusta smuga na lustrze zrobi wielką smugę na ekranie. Lustra mają odbicie mniejsze niz 100%. Kazde odbicie, to strata kilku % na jasnosci. Nie to zebym zniechęcał do eksperymentów ale trzeba uwzględnić pewne problemy przed realizacją. 

20 minut temu, brewka87 napisał:

Podoba mi się koncepcja lustra aby optycznie zwiększyc odległosc obiektywu od ekranu, tylko tak się zastanawiam, czy to ma sens w tak małym pomieszczeniu. Zwiększy się przekątna obrazu ale z drugiej strony nie ma co ukrywac, komplikuje to doosc mocno instalację. Te lustra trzeba idealnie ustawić, zeby nie zwichrować geometrii obrazu. Przy jednym zapewne jest juz trochę zabawy ale dwa lustra w torze optycznym zwiększa poziom trudnosci do kwadratu 😉

Czy osoba robiąca cos takiego po raz pierwszy w dodatku nie posiadająca wczesniej projektora ogarnie to wszystko sama?  Wydaje mi się, ze niekoniecznie. Sama idea jest ciekawa i wlasciwie sam kiedys o tym myslalem ale trzeba to pozniej jeszcze idealnie ustawić, zeby to miało ręce i nogi ☺ 

Lustra łapią kurz, więc zachodzi koniecznosc utrzymywania ich w nienagannej czystosci. Mała, tlusta smuga na lustrze zrobi wielką smugę na ekranie. Lustra mają odbicie mniejsze niz 100%. Kazde odbicie, to strata kilku % na jasnosci. Nie to zebym zniechęcał do eksperymentów ale trzeba uwzględnić pewne problemy przed realizacją. 

Nie dramatyzuj Brewka  ....kolega da sobie radę .To nie "Raket Sajens"😀.A my go będziemy dopingować  i wspierać aby projekt dopiął do końca jak należy😀

@pedros300

POWODZENIA 😅 💪

8 minut temu, Gmow1977 napisał:

Nie dramatyzuj Brewka  ....kolega da sobie radę .To nie "Raket Sajens"😀

Napisalem to w odniesieniu do propozycji, ze mialby to instalowac zalozyciel tematu ☺ 

Patent z lustrami brzmi ciekawie ale to faktycznie może mnie przerosnąć. Z waszych rad chętnie skorzystałbym z linek (karniszy linkowych) i aksamit lub welur na zasłony. Czy to będzie projektor czy tv to wydaje mi się że przy takich zasłonach oglądanie będzie sprawiało większą frajdę. Czy ktoś ma godne polecenia linki i zasłony czy szukać sobie po allegro?

Co do projektora to w sumie pierw musiałbym faktycznie zobaczyć jak na żywo wygląda oglądanie filmów na sprzętach typu Epson, poleci ktoś firmę która ma salkę do prezentacji w Warszawie/Łodzi/Gdańsku?

3 godziny temu, daro89 napisał:

Czy ktoś ma godne polecenia linki i zasłony czy szukać sobie po allegro?

Ja mam u siebie welurowe zasłony na bocznych scianach. kupowałem w sklepie Firantex. Co prawda nie były tanie ale bardzo ładnie uszyte. Jeśli chcesz podam Ci na PW numer do bardzo miłej pani, która tam pracuje. wszystko dokładnie wytłumaczy jak pomierzyć, ile materiału potrzeba aby wszystko fajnie umarszczyć.

Teraz mam zasłony na szynach sufitowych ale kiedyś w innym pomieszczeniu miałem rozciągnięte stalowe linki zakotwiczone w scianach i napręzone za pomocą srub rzymskich, a na to zwykłe zabki. Po takiej lince żabki przesuwały się z małym oporem ale wtedy miałem lzejsze zasłony. Dobry welur swoje wazy i nie wiem czy takie zasłonki z weluru stalowe linki utrzymają.

Jak będę w domu to mogę poszukać jaki to był konkretnie welur. Zamawiałem kilkanascie próbek z róznych sklepów internetowych i wybrałem najlepszy gatunkowo/ najmniej transparentny. 

Tak zachwalcie lustra, to zobaczymy jak szybko polegniecie. Pomijam już efekty uboczne jak spadek jasności i rozproszenie, problemy z ostrością i ustawieniem całości.

Dla wielu problemem jest ustawić idealnie projektor względem ekranu a tu mowa o dwóch dodatkowych płaszczyznach... powodzenia.

W 100% pomijam fakt że każde lustro i soczewka wprowadza zaburzenia geometrii.

Edytowane przez fetek
  • Pokaż nowe odpowiedzi