Skocz do zawartości
IGNORED

Projektor i ekran ramowy do pokoju 12m2

Rekomendowane odpowiedzi

Tyle zachodu, kosztów i problemów do rozwiązania by mieć obraz gorszy od TV ?

Policz sobie lepiej wszystkie koszty kina vs koszty TV 98 cali. Ciekawe co wyjdzie ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, fetek napisał:

Tak zachwalcie lustra, to zobaczymy jak szybko polegniecie.

Juz wyzej podałem potencjalne problemy z ustawieniem tego wszystkiego. Do tego kurz, który na płaskim lustrze będzie się szybko zbierał.

Nie mogę się jednak zgodzić, ze 

każde lustro

wprowadza zaburzenia geometrii.

Jeśli jest to lustro tzw optyczne z warstwą odbijającą światło na wierzchu (w przeciwienstwie do klasycznego lustra, ktore ma warstwę refleksyjną pod taflą szkła), to zniekształcen geometrii nie powinno być, ewentualnie pojawi się trapez jezeli nie będzie wszystko dokładnie ustawione w osi optycznej.

Dla wielu problemem jest ustawić idealnie projektor względem ekranu a tu mowa o dwóch dodatkowych płaszczyznach... powodzenia.

Tez uwazam, ze patent z 2 lustrami o ile teoretycznie ciekawy, to w praktyce moze być bardzo trudno ustawić wszystkie elementy układanki. Dodatkowo utrudni to konserwację, wymianę lampy itp. Poruszenie choćby jednego elementu spowoduje rozjechanie geometrii. Mozna ewentualnie kombinować z jednym lustrem i ustawić projektor pionowo ale to i tak będzie zabawa.

Gdy ustawiałem u siebie projektor korzystałem z lasera krzyzowego, a i tak było z tym trochę roboty. Po kazdej korekcji schodziłem z drabiny i mierzyłem metrówką z kazdej strony, bo z daleka nie widać róznic na poziomie pojedynczych centymetrów.

Godzinę temu, Piopio napisał:

Tyle zachodu, kosztów i problemów do rozwiązania by mieć obraz gorszy od TV ?

Policz sobie lepiej wszystkie koszty kina vs koszty TV 98 cali. Ciekawe co wyjdzie ...

Dlatego ja tez odradzam projektor przy tak małej przekątnej. Miałoby to sens jeszcze kilkanascie lat temu, kiedy telewizory w tych rozmiarach kosztowały krocie albo po prostu jeszcze takich nie produkowali.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

7 godzin temu, brewka87 napisał:

Jeśli jest to lustro tzw optyczne z warstwą odbijającą światło na wierzchu (w przeciwienstwie do klasycznego lustra, ktore ma warstwę refleksyjną pod taflą szkła), to zniekształcen geometrii nie powinno być, ewentualnie pojawi się trapez jezeli nie będzie wszystko dokładnie ustawione w osi optycznej.

Każda soczewka wprowadza, tutaj efekt będzie mniejszy ale również uzależniony od odległości czytaj szerokości wiązki.

7 godzin temu, brewka87 napisał:

Gdy ustawiałem u siebie projektor korzystałem z lasera krzyzowego, a i tak było z tym trochę roboty. Po kazdej korekcji schodziłem z drabiny i mierzyłem metrówką z kazdej strony, bo z daleka nie widać róznic na poziomie pojedynczych centymetrów.

no właśnie.. potem się blachy w uchwytach dogina 😛

36 minut temu, fetek napisał:

Każda soczewka wprowadza

Fetek, tutaj nie chodzi o soczewkę, tylko o lustro. Jak spojrzysz w lustro, to przedmioty w nim odbite są zniekształcone? Nie są... Oczywiscie mam na mysli płaskie zwierciadło, nie takie wklęsłe/wypukłe jak w marketach albo na skrzyzowaniach 😉

Tak samo obraz rzucany przez obiektyw projektora, po odbiciu od lustra nie zniekształci się. Bawiłem się juz dawno takim lustrem przy obiektywie i nawet jesli są jakies zniekształcenia wynikające z niedoskonałosci powierzchni lustra, to jest to praktycznie niezauwazalne gołym okiem. Zastosowanie lustra ma po prostu wydłuzyc optycznie drogę od obiektywu do ekranu przez co uzyskuje się większą przekątną obrazu tak jakby projektor wisiał dalej niz pozwalają na to wymiary pokoju. 

Jak ktos czuje się na siłach to niech eksperymentuje. Osobiscie chętnie poczytam o osiągniętych rezultatach ☺

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

13 godzin temu, brewka87 napisał:

Fetek, tutaj nie chodzi o soczewkę, tylko o lustro. Jak spojrzysz w lustro, to przedmioty w nim odbite są zniekształcone? Nie są... Oczywiscie mam na mysli płaskie zwierciadło, nie takie wklęsłe/wypukłe jak w marketach albo na skrzyzowaniach 😉

Oczywiście że występuje, im szersza wiązka tym większy problem.

Pamiętaj że ten patent jest stary jak świat i stosowany np w DSLR i nawet tutaj ma ograniczenia między innymi związane z geometrią.

Po za tym biorąc pod uwagę że same projektory zniekształcają obraz i jest strasznie trudno to dobrze ustawić zwłaszcza jeśli walczymy o światło czyli ustawiamy projektor najbliżej jak się da to zabawa z lustrem dla mnie jest zwykła stratą czasu.  Brak korzyści, bardzo skomplikowana aplikacja i eksploatacja sorki ale gdzie tu sens ? 

Oczywiście że występuje, im szersza wiązka tym większy problem.

A przystawiałeś kiedykolwiek lustro do obiektywu projektora?

Wybacz ale nie mam zamiaru się z Tobą sprzeczac tylko dla samego faktu, zeby cos komus udowodnic, bo nie mam w tym zadnego interesu. Porównujesz lustro w lustrzance do lustra powiedzmy 32 na 18 cm? Chcesz za wszelką cenę udowodnic, ze powstaną jakieś zniekształcenia, nawet jeśli to będzie zmiana jakiegoś wymiaru o powiedzmy 1 piksel? Porównaj sobie rozdzielczość matrycy w lustrzance, do matrycy w projektorze.

zabawa z lustrem dla mnie jest zwykła stratą czasu.

No własnie dla Ciebie ale moze ktos inny ma chęc poeksperymentowac.

Brak korzyści, bardzo skomplikowana aplikacja i eksploatacja sorki ale gdzie tu sens ? 

Przeciez ja jestem osobą, ktora pierwsza odradzała taką instalację (tym bardziej z dwoma lustrami). Uwazam, ze będzie z tym sporo problemów ale jednoczesnie uwazam takze, ze lustro samo w sobie nie będzie przyczyną zniekształceń, tylko ustawienie wszystkich luste, obiektywu oraz ekranu w osi optycznej będzie najtrudniejsze i tutaj jest zródło prawdopodobnych zniekształceń.

W dniu 3.10.2024 o 12:38, brewka87 napisał:

No własnie dla Ciebie ale moze ktos inny ma chęc poeksperymentowac.

eksperyment który niczego nie wsianie jest stratą czasu a ta zabawa to nie jest 10-15 minut i wymaga trochę DIY.

W dniu 3.10.2024 o 12:38, brewka87 napisał:

Porównujesz lustro w lustrzance do lustra powiedzmy 32 na 18 cm? Chcesz za wszelką cenę udowodnic, ze powstaną jakieś zniekształcenia, nawet jeśli to będzie zmiana jakiegoś wymiaru o powiedzmy 1 piksel? Porównaj sobie rozdzielczość matrycy w lustrzance, do matrycy w projektorze.

😅 serio ? lustro kieruje światło na matówkę, NIE MATRYCĘ !!

po za tym zasada działania i problematyka jest identyczna. Ważniejsza jest wielkość matrycy niż jej rozdzielczość i tu problem występuje ale w przypadku soczewki nie lustra.

Edytowane przez fetek

No i powiedzcie czemu te projektory mają tak słaby zoom, że użytkownicy muszą się uciekać do jakichś luster i innych kombinacji? A wystarczyłoby zainstalować lepszy obiektyw... albo wypuścić wersję z innym, lepszym obiektywem. Nie wiem czy to aż tak wielki problem? W czasach gdy telewizory zaczynają doganiać rozmiarowo obraz z projektora to niejako powinien być priorytet.

Też uważam, że z tymi lustrami to może nie być takie proste ustawić tego tak, żeby nie było zniekształconego obrazu. Poza tym spadek jasności i być może ostrości na 100% wystąpi.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

26 minut temu, qbakos napisał:

No i powiedzcie czemu te projektory mają tak słaby zoom, że użytkownicy muszą się uciekać do jakichś luster i innych kombinacji?

Racja ale nie zapominajmy o tym, ze te projektory nie są projektowane pod kątem naszych, polskich pomieszczeń...

To, ze my mieszkamy w klitkach, gdzie pomieszczenie z KD to około 15-25m2 nie znaczy, ze producenci projektorów do takich warunków projekcji muszą dostosowywac obiektywy. Nasz rynek to margines sprzedazy w porownaniu do tego co sprzedaje się na zachodzie Europy lub w Stanach i tego niestety nie przeskoczymy. 

Oczywiscie i u nas trafiają się zamozni klienci z duzymi salami kinowymi ale wtedy zoom projektora wystarcza aby dopasować wielkosc obrazu. Ile procent sprzedazy projektorów pokroju JVC (nowych) stanowią klienci z pomieszczeniami ponizej 15m2? Pewnie jakis promil albo mniej. 

Oczywiscie nie chcę nikomu dokuczyć ze względu na warunki lokalowe, tylko uwazam, ze producenci dostosowują towar do statystycznych potrzeb rynkowych. 

Tym bardziej podoba mi się, ze mimo tych ograniczen są osoby, które chcą kombinowac i stworzyc wymarzone kino.

Jest tu na forum wiele takich zapalencow kina, ktorzy zorganizowali fajne pomieszczenia nie zwazając na trudnosci, ktorych mieli wiele, o wiele więcej niz statystyczny Niemiec, czy Amerykanin.

49 minut temu, qbakos napisał:

A wystarczyłoby zainstalować lepszy obiektyw..

Podejrzewam, ze koszt obiektywu to spory kawałek ceny projektora, bo dobra optyka tania nie jest. I to nie są szkiełka po kilka centymetrów srednicy jak w aparatach, tylko duze, szklane soczewki po 10cm w ilosci 15-17 sztuk.

Zrobienie obiektywu uniwersalnego z wielkim zoomem tez nie jest łatwe jesli przy kazdym powiększeniu ma trzymać idealnie geometrię, ostrosc itp. Projektory JVC mają zoom na poziomie 2x i to jest dobry wynik. Budzetowe projektory mają często zoom w okolicy 1,1-1,3x.

Firma w Warszawie, która sprzedaje projektory u ma salkę kinową to HCX.

sklep.hcx.com.pl

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W dniu 10.10.2024 o 23:02, qbakos napisał:

No i powiedzcie czemu te projektory mają tak słaby zoom

a mają ? mając 3-4m spokojnie rzucamy 100''+

W dniu 10.10.2024 o 23:50, brewka87 napisał:

tylko duze, szklane soczewki po 10cm w ilosci 15-17 sztuk.

Cytat

JVC DLA-RS2000 wyposażony jest w 65-milimetrowy obiektyw złożony z siedemnastu całkowicie szklanych elementów w 15 grupach

W dniu 10.10.2024 o 23:50, brewka87 napisał:

Podejrzewam, ze koszt obiektywu to spory kawałek ceny projektora, bo dobra optyka tania nie jest.

Osobiście śmiem wątpić, co prawdą na szybko nie znalazłem żadnego schematu ale nawet w JVC znajdziemy plastik a żaden projektor nie wymaga tzw szkieł specjalnych, silników AF czy uszczelnień.  W wysokich i najnowszych JVC widziałem jedynie soczewki ED ale kto z nas ma projek za 100tyś pln ? bo widzę tutaj pewne skrajności...

Po za tym zoom a minimalna odległość rzutu to dwie różne kwestie.

Edytowane przez fetek

a mają ? mając 3-4m spokojnie rzucamy 100''+

No właśnie to mało. Ściany nie przebijesz, a chciałoby się więcej... nie pogardziłbym 150 calami na przykład, a niestety wyciągam tylko 112 😞 

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Oczywiscie to zaden problem z 4 metrów. Kwestia przyzwyczajenia.

Dla filmów z lektorem może tak ale czytanie napisów to ciągłe bieganie wzrokiem góra-dół lewo-prawo. Nie jest to męczące?

Ja się widocznie przyzwyczaiłem. Oglądam z odległosci około 4m, 162" przekątnej przy proporcjach 16:9, dla filmów 2,40:1 odpowiednio trochę mniej. W zasadzie większosc tego co oglądam jest z napisami.

Panowie a mam takie pytanie, czy jak zamontuje z prawej strony tam gdzie okno welurową zasłonę na całej długości ściany to czy nie będę miał problemu z głośnikiem który stoi po tamtej stronie? Czy głos nie będzie czasem przytłumiony czy coś i czy nie będę musiał jej bardziej odsuwać od zasłony i ściany?

12 minut temu, daro89 napisał:

Panowie a mam takie pytanie, czy jak zamontuje z prawej strony tam gdzie okno welurową zasłonę na całej długości ściany to czy nie będę miał problemu z głośnikiem który stoi po tamtej stronie? Czy głos nie będzie czasem przytłumiony czy coś i czy nie będę musiał jej bardziej odsuwać od zasłony i ściany?

Ja mam po obu stronach welurowe zasłony i nie słyszę negatywnego wpływu. Wręcz przeciwnie, welurowa zasłona tłumi trochę pierwsze odbicia na najwyzszych częstotliwosciach co poprawia czytelnosc dzwięku. Na nizsze pasmo taka zasłona własciwie nie ma wpływu. Przy czym u mnie jest zachowana symetria. Jej brak moze i będzie słyszalny, trudno powiedziec. Napewno w filmach trudniej takie rzeczy wyłapać niz w muzyce. 

Daro89, zdecydowałeś się na te zasłony, o ktorych pisalismy na pw? Czy jeszcze cos innego?

Narazie to chce zamówić jedna szt na, wymiar i zamontować przy oknie bo nawet jak zamiast projektora będzie tv to chyba lepiej się będzie oglądało w takim, zaciemnionym pomieszczeniu. Plus ścianę za tv chce pomalować na czarno. Za wczasu wolę zapytać o głośnik bo zasłony szytej na wymiar nie da się zwrócić, więc chciałem się dowiedziec jaki mniej więcej może być efekt

Ja bym to robił symetrycznie, tzn z obu stron, bo już nawet pomijając aspekty akustyczne (zapewne istotne), to by mnie wizualnie też drażniło

2 minuty temu, RAF77 napisał:

Ja bym to robił symetrycznie, tzn z obu stron, bo już nawet pomijając aspekty akustyczne (zapewne istotne), to by mnie wizualnie też drażniło

Ukryta Zawartość

Witaj w klubie 😉 mam tak samo jesli chodzi o symetrię. Tez mogłem zawiesic tylko na jednej scianie na której mam okna ale chyba nie mogłbym na to patrzeć 😂 

Daro, jesli zdecydujesz się na 2 zasłony na prawą i lewą stronę, to nie zapomnij poprosic, zeby tą drugą uszyli wlosem w drugą stronę. Dzięki temu powieszone po obu stronach będą wyglądać tak samo. Welur w zaleznosci od kąta padania swiatła jest bardziej matowy albo błyszczący. Jesli 2 zasłony będą uszyte identycznie, to powieszone na prawej i lewej scianie będą inaczej odbijały swiatło (a wiadomo, ze jakis procent odbijają). Robiłem testy i to widac, a ze lubię jak jest symetrycznie, to poprosiłem o to, aby dwie były uszyte włosem w jedną stronę i drugie 2 odwrotnie (w sumie mam 4 sztuki)

Ukryta Zawartość

9 godzin temu, daro89 napisał:

Nie odczujesz tego, zasłona i tak ma znikomy wpływ, problem powstanie gdy przestrzeń między kolumnami będzie nie symetryczna.

Godzinę temu, max720 napisał:

Mam dwa monitory za zasłoną ( jeden sourand ,  jeden Auro 3D )

Kalibracja zrobi swoje 🙂

Bez obaw i przeciwwskazań 

Tu nawet nie chodziło o to, ze głosnik ma stac za zasłoną, tylko w bliskim jej sąsiedztwie ☺ tym bardziej nie spodziewałbym się negatywnych zjawisk akustycznych. Jesli chodzi o estetykę, to symetria wskazana szczególnie jesli jednak padnie na projektor. Sciany blisko ekranu będą negatywnie wpływac na jakosc obrazu. Czarne zasłony pomogą zminimalizowac odbicia swiatła, ktore powroci na ekran. W przypadku telewizora nie będzie miało to juz większego znaczenia.

Zasłony mają znaczny wpływ na akustykę, jeśli zrobisz z jednej strony to da się usłyszeć różnicę w głośności pomiędzy kanałem prawym i lewym po kalibracji. Przerabiałem to u siebie w salonie i musiałem ręcznie podbijać kanał lewy, który stał przy oknie przy zasłonie.

Da się z tym żyć, ale jeśli ktoś ma wprawne ucho to może irytować i lepiej pójść w symetrię.

17 minut temu, DrWredman napisał:

Przerabiałem to u siebie w salonie i musiałem ręcznie podbijać kanał lewy, który stał przy oknie przy zasłonie.

To pewnie w duzej mierze zalezy takze od tego w jakiej odległosci od zasłony stoi kolumna. Im blizej, tym bardziej jej wplyw będzie słyszalny. Juz kilka osób wypowiedziało się, za symetrią, więc Daro chyba nie masz wyjscia 😉 szykuj się na drugą zasłonkę 😆

8 godzin temu, DrWredman napisał:

Zasłony mają znaczny wpływ na akustykę, jeśli zrobisz z jednej strony to da się usłyszeć różnicę w głośności pomiędzy kanałem prawym i lewym po kalibracji. Przerabiałem to u siebie w salonie i musiałem ręcznie podbijać kanał lewy, który stał przy oknie przy zasłonie.

Nawet grube ciężkie nie zdejmą SPL a jedynie trochę uspokoją jazgot na górze i to była różnica którą słyszałeś. Po za tym największy wpływ na akustykę ma sama wnęka a nie zasłona.

Jak wyżej napisał brewka87, odległość ma tutaj kluczowe znaczenie.

• Pokaż nowe odpowiedzi