Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe do Yamaha A-S700

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć 

Mam obecnie kolumny Indiana Line Tesi 261 i chciałbym coś lepszego.Kupiłem Audiosymptom i6m Cooper i wydaje mi się że dzwięk jest trochę za jasny.Doradzicie?

https://www.audiostereo.pl/topic/168171-kolumny-podstawkowe-do-yamaha-a-s700/
Teraz, indianin1991 napisał:

Cześć 

Mam obecnie kolumny Indiana Line Tesi 261 i chciałbym coś lepszego.Kupiłem Audiosymptom i6m Cooper i wydaje mi się że dzwięk jest trochę za jasny.Doradzicie?

Do tej Yamahy to trzeba coś cieplejszego w barwie. Z naszej oferty polecam posłuchać coś z Elaca, Audio Physic. 

Jakiej wielkości pomieszczenie odsłuchowe? 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Doradzę zwrot i6M i ew. trochę powalczyć z okablowaniem Tesi.

Może już będzie OK ? Albo szukać następnych ... ale to już zależy od tego,

co uważasz za "lepiej". Może coś ze stajni B&W ?

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Chodzi mi o większą separacje dźwięków i większą przestrzeń.Na basie mi nie zależy.Słucham muzyki instrumentalnej,klasycznej a tam liczy się szczegół.Probóbowałem przewody głośnikowe Melodika 2,5mm to zamulily brzmienie zmieniłem na posrebrzane z Oehlbach i jest znacznie lepiej.

Jeszcze coś - po odkręceniu terminala Tesi pokazuje się zwrotnica.

Dobrze byłoby poznać wartość tych dwóch rezystorów ( białe ) obok żółtego C

ustawionego pionowo - daje szansę na uproszczenie zwrotki, gdybyś sam coś dłubał.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

19 minut temu, indianin1991 napisał:

Tak do 1500zł używki też wchodzą w grę

Jeśli mają być to nowe kolumny do około 1500zł, to sprawdź Heco Aurora 300, ewentualnie w używkach możesz poszukać Dali Oberon 3 lub KEF Q350.

51 minut temu, indianin1991 napisał:

Słuchałem właśnie elac debut i ten dźwięk był bardzo przygaszony.Mam 20m2.Myślałem że te Elac Reference coś wniosą 

Debut Reference ma zdecydowanie lepszą górę. Coś bardziej detalicznego na górze to B&W, jednak tutaj tylko używki a i tak będzie ciężko. 

B&W 607 S3 albo starsze modele używane

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Niestety nie miałem okazji słuchać Bowers, ale uważałbym na nie, bo też uchodzą za jasne. Nie posłuchasz, się nie dowiesz.

.

33 minuty temu, Planeta Dźwięku napisał:

Jeśli mają być to nowe kolumny do około 1500zł, to sprawdź Heco Aurora 300, ewentualnie w używkach możesz poszukać Dali Oberon 3 lub KEF Q350.

Szukaj kolumn o cieplejszej charakterystyce. Powyższe opcje powinny się sprawdzić.

19 minut temu, J4Z napisał:

Niestety nie miałem okazji słuchać Bowers, ale uważałbym na nie, bo też uchodzą za jasne. Nie posłuchasz, się nie dowiesz.

Kontrowersyjny wybór, celujący raczej w mocniejszą górę.Kontrowersyjny wybór, celujący raczej w mocniejszą górę.

A ja zaproponuję klasyka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

B&W poleciłem z uwagi na komentarz o ciemnych Elac Debut 😉 Na B&W ciemno na pewno nie będzie w połączeniu z tą Yamahą. 

www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...

Może komuś pomogę tym postem 

Kupiłem kolumny Kef Q350.Z moją Yamahą A-S700 zgrywają się świetnie.Znaczna poprawa dźwięku w porównaniu z Indiana Line Tesi 261, które swoją drogą też są świetne w swojej cenie (w tym połączeniu są świetne do muzyki klasycznej) Wcześniej kupiłem jeszcze Audiosymptom i6m i niestety tak jak przewidywałem okazały się za jasne do tego wzmacniacza.Te Kefy szczerze polecam do tego wzmacniacza.Nie ma się co bać braku rozdzielenia głośnika wysokotonowego ze średnio-niskotonowym.Wysokie tony są piękne.

Miłego słuchania. Ale że Elac Debut ciemno z tą Yamaha to raczej niespotykana opinia. Co u Ciebie robi za źródło?

Dzień bez muzyki dniem straconym.

3 godziny temu, indianin1991 napisał:

Nie ma się co bać braku rozdzielenia głośnika wysokotonowego ze średnio-niskotonowym.

?????

Dla kolegi Uni-Q z koncentrycznie umieszczonym tweeterem jest egzotyką,

ale nie ma się co dziwić, bo pewnie więcej słucha muzyki, niż czyta forum ...

Ja go rozumiem i popieram w całej rozciągłości, bo to teraz rzadkość 😉 

9 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Miłego słuchania. Ale że Elac Debut ciemno z tą Yamaha to raczej niespotykana opinia. Co u Ciebie robi za źródło?

W salonie TopHifi podłączałem Indiana Line Tesi 261 i Elac Debut 2.0 B5.2 albo B6.2 do wzmacniacza (wtedy) A-S501 i odtwarzacza Yamaha CD-S303 i w tym porównaniu Elac zagrał dla mnie zbyt ciemno.

8 godzin temu, piotrek7 napisał:

?????

Tak jak kolega audioburak napisał

W dniu 13.10.2024 o 08:21, indianin1991 napisał:

W salonie TopHifi podłączałem Indiana Line Tesi 261 i Elac Debut 2.0 B5.2 albo B6.2 do wzmacniacza (wtedy) A-S501 i odtwarzacza Yamaha CD-S303 i w tym porównaniu Elac zagrał dla mnie zbyt ciemno.

Tak jak kolega audioburak napisał

A tesi ok?

Ale kefy super paczki będziesz zadowolony.

W dniu 12.10.2024 o 22:16, luczim2439 napisał:

Słyszałem opinię, że mniejsze Q150 grają nawet lepiej.

Nie. 350 dużo lepiej graja. 150 to surroundy do kina.