Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, pmcomp napisał:

Czy ja napisalem ze ma znaczenie? W transmisji danych nie ma zadnej.

U audiofilów w transmisji SPDIF chyba ma znaczenie ponieważ twierdzą ze elektryczny coaxial gra lepiej niz optyczny Toslink. Czyli podwojna konwersja „ma znaczenie”.

A ja czepiam sie nazewnictwa, ktore stosujecie. Maslo maslane i mylenie pojec. 

BTW w SPDIF nie ma transmisji dwukierunkowej i jak cos „ucieknie” nie ma jak tego skorygowac.

BTW - Coaxial to też jest SPDiF 😉

Mitologia audiofilemonów opiera się na tym, że producenci wkładają w DAC układy, które na gniazdach Coaxial pozwalają odtwarzać materiał o wyższej częstotliwość taktowania. Z jakością odtwarzania ta wartość ma raczej luźne powiązanie, bo w realu i tak wszyscy jadą na 16bit@44,1kHz. Więc jedyne co zyskasz to oversampling. To nie koniecznie jest lepiej. Bywa różnie. 

USB lub HDMI to te niby lepsze połączenia z komunikacją dwukierunkową. Czy faktycznie to brzmi lepiej? Mnie się ten nowy, lepszy dźwięk nie podoba. Uważam, że dźwięk z USB jest sztucznie pompowany i nienaturalny. Może jakieś inne filtry cyfrowe Xmos używa? Nie wiem. 

4 minuty temu, Gargan napisał:

Mitologia audiofilemonów opiera się na tym, że producenci wkładają w DAC układy, które na gniazdach Coaxial pozwalają odtwarzać materiał o wyższej częstotliwość taktowania

SPDIF, obojetnie czy elektryczny czy optyczny do max. 24 bit 192 kHz. Nie ma zadnej roznicy w tym aspekcie.

Ja slucham po coaxialu wlasnie takiego PCM czyli od 16/44 do 24/192. A po dwoch coaxialach slucham max PCM 24/384 lub DSD64 i DSD128.

USB dla mnie to port do drukarki i stickow pamieci 😂😎😜

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

1 godzinę temu, pmcomp napisał:

Oczywiscie ze jest … elektryczno-optyczna, w nadajniku. Potem przesyłasz sygnal optyczny przez Toslink, a potem w odbiorniku dokonujesz powrotnej konwersji sygnalu na postac elektryczna.

....

Spróbuj w domu przeslac Ethernet 1 Gbps po kablu miedzianym np. na dwiescie metrow. A do tego moze w jakims silnym polu elektromagnetycznym? Powodzenia.

Chwila. Caly czas mowa o muzyce i o plikach muzycznych.

Do przeslania plikow HiRez 24bit/192kHz wystarcza 9,216 Mbps. A ty tu wyjezdzasz z 1 Gbps. To jest 100 razy wiecej. I na pewno nie dwiescie metrow.

Czy takie porownania maja sens?  

Edytowane przez xajas
4 minuty temu, xajas napisał:

Chwila. Caly czas mowa o muzyce i o plikach muzycznych.

Do przeslania plikow HiRez 24bit/192kHz wystarcza 9,216 Mbps. A ty tu wyjezdzasz z 1 Gbps. To jest 100 razy wiecej. I na pewno nie dwiescie metrow.

Czy takie porownania maja sens?  

Maja bo Ethernet po miedzi to max. 100 metrow nawet dla transmisji 100 Mbps.

Edytowane przez pmcomp

2 minuty temu, pmcomp napisał:

SPDIF, obojetnie czy elektryczny czy optyczny do max. 24 bit 192 kHz. Nie ma zadnej roznicy w tym aspekcie.

Zobacz sobie ograniczenia wejść/wyjść optycznych w Heglu albo (o dziwo!) w nowym Roksan Caspian. Optyk tylko do 24bit@96kHz. Skąd to ograniczenie? Nie mam pojęcia. Może zauważyli, że nadmierny oversampling nie poprawia brzmienia? 🤷

To samo ograniczenie mam w karcie dźwiękowej w komputerze. Cyfrowo 24bit@96kHz. Analogowo obsługuje 32bit@384kHz.

3 godziny temu, przmor napisał:
4 godziny temu, krzystekov napisał:
ale żeby tą informację rzetelnie przekazać to droga musi być krótka , im krótsza tym lepiej , np powszechnym przekonaniem koneserów dźwięku jest że toslink nie jest najlepszym łączem ale koaksjal .Dlaczego ? ano dlatego ze przy toslinku zachodzi podwójna konwersja.Plik z komputera też ulega wielu przekształceniom gdzie największym problemem jest jego przekazanie w jak najprostszy sposób

Strach mieć internet na światłowodzie. Tyle tych konwersji tam zachodzi, że oryginalna treść zawierająca wiedzę techniczną dostarczana jest błędnie do końcowego użytkownika co potwierdza powyższy post.

Kiedyś pewien forumowicz SławekR próbował walczyć z przesądami,niestety nawet on zrezygnował i opuścił to miejsce.Szkoda że jego posty też przepadały i dalej kwitną tu zabobony.

50 minut temu, fan64 napisał:

Szkoda że jego posty też przepadały i dalej kwitną tu zabobony.

czyli całe to audio to zabobony , kablem zasilającym płynie prąd jak każdym innym , to samo interkonekt , ba nawet cyfrowy koaksjal potrafi kosztować majątek a podkładki pod kable , dyfuzory , stoliki toż to wszystko audiofilski zabobon , czy nie ? oczywiście to aluzja bo uważam że na efekt końcowy może wpływać dosłownie wszystko z wymienionych a nawet więcej

18 minut temu, krzystekov napisał:

czyli całe to audio to zabobony ,

Oczywiście, a największym to mit zer i jedynek logicznych . Normalnie spisek. 🙂

Maja bo Ethernet po miedzi to max. 100 metrow nawet dla transmisji 100 Mbps.

I to jest krytyczne przy przesylaniu plikow kilka metrow wymagajacych transmisji 10 Mbps?

Nie kapuje takich argumentow
Analogowo obsługuje 32bit@384kHz.

Czy to jakas nowa bitowa wersja „Analogu“ ?
2 godziny temu, xajas napisał:

I to jest krytyczne przy przesylaniu plikow kilka metrow wymagajacych transmisji 10 Mbps?

Nie kapuje takich argumentow

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jest krytyczne bo światłowodem przeslesz na dalsze odległości.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, pmcomp napisał:

Jest krytyczne bo światłowodem przeslesz na dalsze odległości.

w jakiej odleglosci stoi u ciebie zrodlo cyfrowe (plikow) od DAC, ktore laczysz tym swiatlowodem? 

12 godzin temu, xajas napisał:

w jakiej odleglosci stoi u ciebie zrodlo cyfrowe (plikow) od DAC, ktore laczysz tym swiatlowodem? 

Jak policzyć po długości kabla to będzie ze 40 metrów.

Tylko co to ma do rzeczy? Dyskutujemy nad różnicami przesyłu przez miedź i światłowód. A są ogromne właśnie w odległościach i podatności na zakłócenia oraz w przepustowości.

Edytowane przez pmcomp

20 minut temu, xajas napisał:

Czyli streamer masz w domu, a DAC w ogrodzie albo u sasiada

Ukryta Zawartość

Dyskutujemy o plikach audio i ich przesylaniu w systemie audio

Nie, caly moj LAN to gwiazda polozona w trakcie budowy domu. Jak policzysz wszystkie zalamania i drogi kabli to ci wyjda odleglosci. Na oko masz 5 metrow, a potrzebujesz 10.

Z tego co pamietam na LAN i alarm poszly trzy krazki czyli ok. jednego kilometra kabla cat. 5.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Wystarczy zrobić sobie test 

Ukryta Zawartość

by zobaczyć w jakim miejscu jaka jest szybkość internetu i czy zgadza się z deklaracjami od dostawcy.

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, NRK napisał:

Jak już, to raczej to:

Ukryta Zawartość

W certyifkowane można się bawić, jak chce się składać reklamacje u dostawcy.

Speedtest na początek może być.   Oczywiście komputer odbierający musi też dać sobie radę, nie złom jakiś.

Ukryta Zawartość

6 minut temu, jar1 napisał:

Speedtest na początek może być

To akurat operator może bardzo łatwo oszukać. Zapytaj kolegę tego co ma mikrotika. Pewnie ma to gdzieś ale wie, że na prostym sprzęcie można to łatwo zrobić.

30 minut temu, jar1 napisał:

Wystarczy zrobić sobie test 

Ukryta Zawartość

by zobaczyć w jakim miejscu jaka jest szybkość internetu i czy zgadza się z deklaracjami od dostawcy.

I ?Speedtestrekord.thumb.jpg.9b1f6d90d5567adca2e6acc2f670e1c5.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Teraz, turandy napisał:

Coś wspaniałego 😀

Oczywiście może Ci rwać odczyt jeśli masz problemy ze stabilnością łączą, ale jakość jest taka sama czy masz łącze 50MB/s czy 1000MB/s. 

Poniżej masz tabelę przepływności danych w zależności od formatu audio. Zwróć uwagę na wymagania wobec FLAC lub CD. To obecnie są najlepsze formaty plików audio w popularnej dystrybucji. 

Pamiętaj też, że streamery mają bufory danych, więc nawet jeśli szybkość internetu Ci skacze, to streamer będzie grać stabilnie.

Z resztą, najlepsza jakość jest sprzedawana nie jako stream, ale jako plik. To nie ma znaczenia czy go będziesz ściągać 1 minutę czy 5 minut. Tak czy inaczej dostaniesz najwyższą jakość, bo finalnie będziesz odtwarzać muzykę z dysku twardego. 

A wiadomo, że jak grane z talerza to prawie jak z gramofonu 🤣

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 minuty temu, Gargan napisał:

Poniżej masz tabelę przepływności

Dziękuję 

3 minuty temu, Gargan napisał:

szybkość internetu Ci skacze, to streamer będzie grać stabilnie.

Ok

3 minuty temu, Gargan napisał:

A wiadomo, że jak grane z talerza to prawie jak z gramofonu 🤣

Są pliki vinylowe 😁

7 minut temu, Gargan napisał:

Oczywiście może Ci rwać odczyt jeśli masz problemy ze stabilnością łączą

Oczywiście, ale do tego służy inne narzędzie do sprawdzania a nie jakiś Speedtest 🙈

13 minut temu, turandy napisał:

Dziękuję 

Ok

Są pliki vinylowe 😁

Się nie śmiej 🤪 Słuchałem niedawno plików DSD zrobionych z LP. Nie jestem pewien jak to gość zrobił. Czy to było nagrywanie po analogu z gramofonu? Czy gramofon z łączem cyfrowym? Te pliki faktycznie brzmią jak winyl. Nawet słychać, charakterystyczny szum i uszkodzenia nośnika. Bajka 😀

16 minut temu, NRK napisał:

Oczywiście, ale do tego służy inne narzędzie do sprawdzania a nie jakiś Speedtest 🙈

Czym sprawdzasz przepustowość łączą internetowego? U mnie w pracy informatycy bawią się jakimiś narzędziami uruchamianymi z poziomu administratora Power Shell. 

• Pokaż nowe odpowiedzi