Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz analogowa regulacja głośności jest w większości urządzeń kasy średniej. 
To nie jest jakieś mało popularne rozwiązanie.

To nie uzasadnia twojej ponizszej wypowiedzi. To jest nielogiczne i sprzeczne z powyzsza

[mention=1239]xajas[/mention] nie zgodzę się z tym, że regulacja głośności czy barwy to DSP

Sa talie i takie
2 minuty temu, xajas napisał:

To nie uzasadnia twojej ponizszej wypowiedzi. To jest nielogiczne i sprzeczne z powyzsza

Sa talie i takie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kto by tego używał w domenie cyfrowej? 

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
12 godzin temu, Gargan napisał:

Bardzo mocne sprzęty poza zaletami mają też wady. Jedną z nich jest problem z opanowaniem mocy w małym pomieszczeniu z efektywnymi kolumnami.

W takim wypadku regulacja głośności analogowa może być przekleństwem.

Mi to porównanie kojarzy się z argumentacją typu: szerokie opony w Porsche mają swoje wady, np. wjeżdżając na najazdy lawety opona w połowie wystaje… 

Sama moc nie ma zbyt wiele do głośności, to gain(wzmocnienie) sygnału odpowiada za „zadaną” głośność, a moc musi być by ją „wyegzekwować”. Innymi słowy, mając ten przedwzmacniacz podpięty do końcówki mocy 20W i do innej końcówki 200W w większości przypadków głośność będzie taka sama w identycznych ustawieniach gałki… Już nawet nie wspomnę że wiele sprzętów które projektowane są do pracy z kolumnami o dużej efektywności mają regulację gain i w źródłach i końcówkach mocy… Więc to całkowicie fikcyjny problem, w praktyce nie występujący. 

Natomiast co próbowano Ci powiedzieć, a czego nie zrozumiałeś, to fakt że właśnie, wbrew pozorom to najczęściej bardzo mocne wzmacniacze dają dużo lepszą jakość muzyki przy cichym słuchaniu. A te słabe, często wymagają rozkręcenia gałki mocniej by zaczęły żwawiej grać. 

-----------------

To fajnie, że Xajas jest taki serdeczny, ale polecam samemu to ogarnąć, bo targetów jest nieskończona ilość i  warto sobie pomajstrować

To jest optymalne rozwiazanie, ale dla wielu zaporowym kontraargumentem (poza wymaganym doswiadczeniem) sa koszty inwestycji w taki system.

Moim zdaniem 100x bardziej sensowne niz sieciowki za podobna cene

Ciekaw jestem odpowiedzi @Gargan na te sprawdzone przez wielu melomanów i audiofilów argumenty

Będzie królik z kapelusza i kolejna volta?

Czy już dotarł do tego punktu gdzie dojeżdżają największe terenówki i są z bagna wyciągane przez traktory...

3 minuty temu, xajas napisał:

Ukryta Zawartość

Nie mieszajmy koniaku z winem to i to da radę osobno skonsumować

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

3 minuty temu, xajas napisał:

To jest optymalne rozwiazanie, ale dla wielu zaporowym kontraargumentem (poza wymaganym doswiadczeniem) sa koszty inwestycji w taki system.

Ukryta Zawartość

W moim przypadku koszty to UMIK-1 + malina, czyli około 650zł.  

Oczywiście nie każdy ma czas, żeby się pouczyć, bo samo się nie zrobi.....w sumie Dirac zrobi prawie sam, ale to nie to samo. 

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Gargan napisał:

Kto by tego używał w domenie cyfrowej? 

Ten, kto ma to dobrze zrealizowane cyfrowo w swoim sprzęcie na ten przykład.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W moim przypadku koszty to UMIK-1 + malina, czyli około 650zł.  

Patrz co lezy obok na stole

Zainspirowany innym watkiem o Fosi ZA3, wygrzebalem stara maline (ktora wlasnie chce zaktualizowac) i postanowilem zmajstrowac najmniejszy system w pelni sterowany przez Acourate/Convover
1. Malina
2. dodatkowy Abacus Aroio DAC jako HAT

Ukryta Zawartość

IMG_6071.thumb.jpg.636a07a776fb6509284c4bda78883033.jpg

3. Aroio OS zawierajacy Convolver i integracje filtrow WAV z Acourate

IMG_6072.thumb.png.60a1b2c97e440c22e3dc0238dc06e664.png

IMG_6073.thumb.png.5b70aa28281be6982fdedb04a2184d88.png

Moge zaladowac i przelaczac 10 filtrow WAV

IMG_6074.thumb.jpg.d6368dbaadafa4068841d716b66034e7.jpg

4. Fosi ZA3 V3 czyli 2x155W

„high-end“ w mikroformacie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 godzin temu, pmcomp napisał:

Ale tylko odtwarzane z taśmy. Na wersjach cyfrowych zadziałały juz kompresory i dynamika została ucięta.

Polecam kiedys posłuchać.

też polecam kiedyś posłuchać

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, hoobi napisał:

Jak Wy tu musicie robić filtry, korekcję, equalizacje, DSP, to gdzie tu high-end? To chyba wątek na kawiarenkę. Włączam kawiarkę i idę słuchać muzyki z plików, na czysto 🙂

Zabobony i uprzedzenia...

15 minut temu, xajas napisał:

„high-end“ w mikroformacie

Ani to high-end ani nawet hi-fi:)

Po co takie pudrowanie trupa (te wszystkie dsp)? Chyba że to tylko dla zabicia czasu, to rozumiem 😀

18 minut temu, xajas napisał:

Patrz co lezy obok na stole

Ukryta Zawartość

Zainspirowany innym watkiem o Fosi ZA3, wygrzebalem stara maline (ktora wlasnie chce zaktualizowac) i postanowilem zmajstrowac najmniejszy system w pelni sterowany przez Acourate/Convover
1. Malina
2. dodatkowy Abacus Aroio DAC jako HAT

IMG_8033.thumb.jpg.370f13cf5cc99cda065a5fd5ad24f2cb.jpg

IMG_6071.thumb.jpg.636a07a776fb6509284c4bda78883033.jpg

3. Aroio OS zawierajacy Convolver i integracje filtrow WAV z Acourate

IMG_6072.thumb.png.60a1b2c97e440c22e3dc0238dc06e664.png

IMG_6073.thumb.png.5b70aa28281be6982fdedb04a2184d88.png

Moge zaladowac i przelaczac 10 filtrow WAV

IMG_6074.thumb.jpg.d6368dbaadafa4068841d716b66034e7.jpg

4. Fosi ZA3 V3 czyli 2x155W

„high-end“ w mikroformacie emoji16.png

Fajna sprawa, nie do końca rozumiem co daje ta nakładka, w Moode Audio jest CamillaDsp już wersja 3.0 i tam możesz sobie robi  bank filtrów i przełączać 1 kliknięciem ile Dusza zapragnie. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, hoobi napisał:

Ani to high-end ani nawet hi-fi:)

Po co takie pudrowanie trupa (te wszystkie dsp)? Chyba że to tylko dla zabicia czasu, to rozumiem 😀

Rzecz w tym, że nie rozumiesz po co.

3 minuty temu, ProjectPi napisał:

Żeby uzyskać high-endowy dźwięk.

🙂 pozostaje tylko się uśmiechać.

Do high-end wystarczy fortepian, nie potrzeba psuć dźwięku mnóstwem konwersji i korekcji, chyba żeby skorygować pod własne wyobrażenie high-endu 🙂

Teraz, hoobi napisał:

Do high-end wystarczy fortepian, nie potrzeba psuć dźwięku mnóstwem konwersji i korekcji, chyba żeby skorygować pod własne wyobrażenie high-endu 🙂

Uśmiech na koniec też się przydaje, naturalna reakcją na dobry dźwięk.

Nie było mowy o psuciu dźwięku, raczej o poprawianiu tego, co psuje akustyka.

12 minut temu, hoobi napisał:

Kiedys nawet Sylwek sie przekonał, choćbyś nie wiem ile czasu i kasy wydal na sprzęt, akustyka to podstawa, u niego stroili system do pomieszczenia, bo nawet topowe ZG nie dawały satysfakcjonujących efektów.

Ja mam teraz możliwość i oddziele pomieszczenie tylko Audio, stroje wszystko od nowa, jeszcze nie skończyłem, ale już mam efekt lepszy niz kiedyś, możesz mi uwierzyć, trochę systemów w życiu słyszałem.

8 minut temu, hoobi napisał:

Bez tych korekcji fortepian najczęściej brzmi jak by pianista miał lewostronny paraliż, albo wręcz najniższe oktawy mało przypominają realny fortepian.

8 minut temu, hoobi napisał:

Nie zgodzę sie, mój kolega nauczyciel gry na fortepianie i właściciel kilku szkol w Monachium, zaraził się u mnie i został Audiofilem. Kupił system Burmestera bo dla niego odzwierciedlał najbardziej instrumenty, ale on słucha w małym pomieszczeniu z bliska, i jemu rzeczywiście pogłosy mimo że je słyszy nie przeszkadzają, mi przeszkadzają bardzo.
Słuchałem jak gra w swojej szkole na fortepianie, salon w miarę duży i wysoki i pusty, fortepian na środku na starej drewnianej podłodze, oświetlenie punktowe, aby dodać atmosfery, na ścianie  tylko jeden obraz jakiegoś muzyka, i ..... po tym jak przestał grac, mowie mu, człowieku zrób akustykę, bo tu jest taki pogłos, że po czasie robi sie nieprzyjemnie, powiedział ze ci, co przychodzą sie uczyć to im nie przeszkadza,
Oczami, za szybą podświetlony fortepian ma przyciągnąć uczniów i nie będzie psuł tego minimalistycznego modnego designu.

9 minut temu, .:Gerard:. napisał:

Nie zgodzę sie, mój kolega nauczyciel gry na fortepianie i właściciel kilku szkol w Monachium, zaraził się u mnie i został Audiofilem. Kupił system Burmestera bo dla niego odzwierciedlał najbardziej instrumenty, ale on słucha w małym pomieszczeniu z bliska, i jemu rzeczywiście pogłosy mimo że je słyszy nie przeszkadzają, mi przeszkadzają bardzo.
Słuchałem jak gra w swojej szkole na fortepianie, salon w miarę duży i wysoki i pusty, fortepian na środku na starej drewnianej podłodze, oświetlenie punktowe, aby dodać atmosfery, na ścianie  tylko jeden obraz jakiegoś muzyka, i ..... po tym jak przestał grac, mowie mu, człowieku zrób akustykę, bo tu jest taki pogłos, że po czasie robi sie nieprzyjemnie, powiedział ze ci, co przychodzą sie uczyć to im nie przeszkadza,
Oczami, za szybą podświetlony fortepian ma przyciągnąć uczniów i nie będzie psuł tego minimalistycznego modnego designu.

Ale co w tym złego? Robi to w pełni świadomie. Biznes to biznes.

Teraz, Ajothe napisał:

Przecież można zrobić akustykę tak, że prawie nie będzie tego widać i może być minimalistycznie 🙂

Wiem ze ostatnie szkoły, które otwierał juz ściany przebudowywał, ale główny cel to odizolować sie, trochę paneli zaczął wieszać

Poniżej link a na dole widać jak w niektórych pomieszczeniach pojawiają sie juz panele akustyczne, a to po moich .....

jak zjedziesz na dol to pokazane po jednym pomieszczeniu z każdej szkoły

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, ProjectPi napisał:

Uśmiech na koniec też się przydaje, naturalna reakcją na dobry dźwięk.

Nie było mowy o psuciu dźwięku, raczej o poprawianiu tego, co psuje akustyka.

Kurcze, a na winylu ta akustyka nic nie psuje 😉

Do dobrego dźwięku nie potrzeba mini wieży z dsp i loudness:)

33 minuty temu, .:Gerard:. napisał:

Ja mam teraz możliwość i oddziele pomieszczenie tylko Audio, stroje wszystko od nowa, jeszcze nie skończyłem, ale już mam efekt lepszy niz kiedyś, możesz mi uwierzyć, trochę systemów w życiu słyszałem.

każdy ma swoją szkołę i ew doświadczenia , doszedłem do wniosku że głośniki kolumn ,skierowane do słuchającego maja mniejsze znaczenie odnośnie akustyki niż bass refleks umieszczony z tyłu , to tutaj buduje się scena a jeśli akustycznie będzie zaburzona efektu nie będzie , idealna odległość po bokach a jeśli nie ma takiej możliwości , korekcja przedmiotami lub ścianką itp, oczywiście nie odnosi się to do pokoju odsłuchowego , ponieważ jego adaptacja jest dużo łatwiejsza niż użytkowego

Edytowane przez krzystekov
1 minutę temu, hoobi napisał:

Ale co w tym złego? Robi to w pełni świadomie. Biznes to biznes.

Tak, ale sam sie przekonał ze pogłosy przeszkadzają, robiłem tez u niego pomiary, po czasie zamienił pomieszczenia i dołożył pianek, ale pik basu ma ze 30dB,gdzieś mam pomiary, ale nie chce mi sie szukać,w każdym razie podbity bas, który daje efekt jak z suba jemu ne przeszkadza, natomiast sam przyznał ze spójność dużo lepsza u mnie, mojej nowej konfiguracji jeszcze nie słyszał, dzwonił, że wpadnie, czuje ze bedzie burmestera wyrzucał .... 😉 

10 minut temu, hoobi napisał:

Śmichy, chichy. Miniwieża praktycznie nie daje możliwości korekcji w dole pasma  do tego potrzebne są jak to się mówi w tym wątku hajendowe przetworniki.

6 minut temu, Zwykły Drut napisał:

Śmichy, chichy. Miniwieża praktycznie nie daje możliwości korekcji w dole pasma  do tego potrzebne są jak to się mówi w tym wątku hajendowe przetworniki.

czyli korygowanie oryginału bo z plika żle brzmi [też trochę prześmiewczo , sorry]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzystekov
Fajna sprawa, nie do końca rozumiem co daje ta nakładka, w Moode Audio jest CamillaDsp już wersja 3.0 i tam możesz sobie robi  bank filtrów i przełączać 1 kliknięciem ile Dusza zapragnie. 

Ta nakladka to zastepstwo na zewnetrzny DAC
Na poczatku do testowania uzywalem zewnetrzny DAC podlaczony przez USB, ale teraz chce to zredukowac do dwoch „klockow“

Ukryta Zawartość

IMG_6076.thumb.jpg.e802dc60dcc5643a5fa179c098a057d1.jpg

IMG_6077.thumb.jpg.362dd3845e70d25e776aab6b702bce80.jpg

Ten Aroio OS to cos takiego jak ten MoodAudio itd. Ale wybralem Aroio bo znam goscia, ktory go stworzyl/programowal i jest dopasowany do wspolpracy z Acourate

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

17 minut temu, hoobi napisał:

Źródło nic nie zmienia w temacie, będzie tak samo psute akustyka.

19 minut temu, hoobi napisał:

Kto wie, może się highendowa znajdzie.

2 minuty temu, krzystekov napisał:

czyli korygowanie oryginału bo z plika żle brzmi [też trochę prześmiewczo , sorry]

Nie korygowanie oryginału, tylko korygowanie odpowiedzi pomieszczenia i ewentualne korygowanie charakterystyki zestawów głośnikowych.

• Pokaż nowe odpowiedzi