Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

8 minut temu, il Dottore napisał:

Kup porządny DAC na R2R i zacznij słuchać muzyki a nie popierdółek.

W punkt. Niektórzy wierzą jeszcze że Hypex na dodatek pędzony DS gra... a nawet że gra lepiej od twojego A klasowego Sugdena, pędzonego R2R 😁

15 minut temu, NRK napisał:

Oszukujesz sam siebie. 

Jak się nie da zmienić wzmacniacza to cóż Ci pozostało 😁

Edytowane przez marcinmarcin

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Teraz, marcinmarcin napisał:

gra lepiej od A klasowego Sugdena, pędzonego R2R

O to jest bardzo trudno. 

Słuchałem systemów i za 50-100 tys. € i nie znalazłem nic lepszego, niż Pure Class A pędzone R2R. 

No, chyba że Pure Class A pędzone rasowym winylem, wtedy tak. Ale na winyl za leniwy jestem.  🙂 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

2 minuty temu, il Dottore napisał:

nie znalazłem nic lepszego, niż Pure Class A pędzone R2R. 

Mam bardzo podobne odczucia. Do tego dobrze dobrany transport i można się zachwycać pięknem muzyki bez mówienia że mój sprzęt to jest wybitny bo na wybitnej realizacji gra pięknie ale 80 procent to pokazuje jak fatalnie to było nagrane 😆

Z A klasą i R2R te pozostałe 79 procent, głównie stary rock, elektronika z lat 80tych i podobnie źle nagrane "śmieci " grają tak ja z dzieciństwa zapamiętałem z kaset czy radia...a jak coś jest faktycznie źle nagrane to tez się tego dobrze słucha jako ciekawostki bo słychać co było faktycznie źle nagrane, a nie jest to tylko jeden płaski szum i jazgot. 

13 minut temu, marcinmarcin napisał:

Mam bardzo podobne odczucia. Do tego dobrze dobrany transport i można się zachwycać pięknem muzyki bez mówienia że mój sprzęt to jest wybitny bo na wybitnej realizacji gra pięknie ale 80 procent to pokazuje jak fatalnie to było nagrane 😆

Z A klasą i R2R te pozostałe 79 procent, głównie stary rock, elektronika z lat 80tych i podobnie źle nagrane "śmieci " grają tak ja z dzieciństwa zapamiętałem z kaset czy radia...a jak coś jest faktycznie źle nagrane to tez się tego dobrze słucha jako ciekawostki bo słychać co było faktycznie źle nagrane, a nie jest to tylko jeden płaski szum i jazgot. 

Masz starannie dobrany setup, z zachowaniem wartości i pryncypiów, więc kumasz czaczę dokładnie. Wiesz co jest grane i wiesz dlaczego jest grane tak a nie inaczej. Nic nie muszę dodawać. Jesteś wtajemniczony.

A profani? A profani pozostaną w nieświadomości. I Bóg z nimi. 🙂 

Edytowane przez il Dottore

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

7 minut temu, NRK napisał:

Jak ma się resztę na wyższym poziomie, to i Eversolo wystarczy.

Nie wystarczy, zaufaj mi. 

Świat muzyki wciąż czeka, aż go odkryjesz.

Pamiętaj o naczelnej zasadzie: shit in = shit out. 😄 

Edytowane przez il Dottore

32 minuty temu, marcinmarcin napisał:

można się zachwycać pięknem muzyki bez mówienia że mój sprzęt to jest wybitny bo na wybitnej realizacji gra pięknie ale 80 procent to pokazuje jak fatalnie to było nagrane

Przeczysz sam sobie.

33 minuty temu, marcinmarcin napisał:

grają tak ja z dzieciństwa zapamiętałem z kaset czy radia...

Nic tylko dobre zaiste granie.

35 minut temu, marcinmarcin napisał:

a jak coś jest faktycznie źle nagrane to tez się tego dobrze słucha

"Pamiętaj o naczelnej zasadzie: shit in = shit out"

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 minuty temu, NRK napisał:

To kupuje budżetowe monitory, wspieram to przypadkowym subem z tanim wzmacniaczem i łatam dziury R2R. 

20 lat a dalej światełka w tunelu nie widać.

Jaja sobie robisz? 😄 

Te budżetowe monitory stworzył jeden z najwybitniejszych konstruktorów głośników na świecie. U ludzi grają z 10x droższym sprzętem i nikt przy zdrowych zmysłach nie myśli o zamianie. Bo średnica jest absolutnie poza zasięgiem wszystkiego niezależnie od ceny. Już nie mówię o zapleczu badawczym i inżynierskim, który stał za pierwotnym projektem BBC.

Jak to porównać z samoróbkami, co je pan Henio gdzieś pokątnie wydłubał? No błagam!

Sub nie jest przypadkowy. Znajomy z forum mi go polecił, więc o żadnym przypadku mowy być nie może.

Wzmacniacz jest tani (za co Bogu dziękuję!).  Nawet tańszy, niż przypuszczasz.  W zamkniętym fabrycznym kartonie, ganz neu,  wyjąłem go 30% poniżej ceny sklepowej! 😄  Kiedy miałem wielokroć droższy IA-4 w domu (też Pure Class A oczywiście, u mnie w domu nic innego nie ma prawa grać), to oczywiście był lepszy w każdym izolowanym aspekcie... poza magią! 🙂 Grał na pewno lepiej, ale czy tak samo przyjemnie?  To jest topologia stosowana bez zmian od lat 60-tych. Jedyne wprowadzane zmiany wynikają z pojawiania się na rynku coraz lepszych (wytrzymalszych temperaturowo) komponentów. I nie dość, że są na to wciąż chętni, to firma nie nadąża z produkcją. Gdy sprawdzałem jesienią 2024 to czas oczekiwania od zamówienia wynosił pół roku. 🙂 

Nie porównuj Pure Class A Single Ended z klasą AB. Niezależnie od ceny Klasa AB nigdy nie zagra w tej samej lidze. Tylko Czysta Klasa A zapewnia rzecz bezcenną: dotykasz samej istoty muzyki.

9 godzin temu, il Dottore napisał:

Bo mój DAC ze starożytną kością nie nudzi

I znów sprzęt ponad muzyka. Wrzucić cokolwiek, wyjdzie nienudne disco polo. Ot, pryncypium.

9 godzin temu, il Dottore napisał:

Ktoś ma Holo i może powiedzieć, czy zanudza?

Zanudza. Wystarczy zbyt wiele nudnej muzyki.

3 minuty temu, il Dottore napisał:

rzecz bezcenną: dotykasz samej istoty muzyki

To zacznij w koncu jej słuchać takiej, jaką jest, a nie poznieksztalcanej żeby wrażenia z dzieciństwa się zgadzały. Dotykasz przerobionego opakowania, nie muzyki.

6 minut temu, il Dottore napisał:

Grał na pewno lepiej, ale czy tak samo przyjemnie?

Choć raz rozumiesz, że przyjemnie to nie to samo co lepiej.

@ProjectPi Witaj na mojej liście ignorowanych. Szkoda mi czasu na czytanie tego bełkotu.

1 minutę temu, il Dottore napisał:

@ProjectPi Witaj na mojej liście ignorowanych. Szkoda mi czasu na czytanie tego bełkotu.

Znaczy, w końcu dotarlo, jak się mylisz. Trochę długo to trwało, ale cóż począć.

23 minuty temu, ProjectPi napisał:

Nic tylko dobre zaiste granie.

Podobnie jak gramofon... to po prostu inny charakter grania. Jak ktoś nie słyszy, nie zrozumie

23 minuty temu, ProjectPi napisał:

"Pamiętaj o naczelnej zasadzie: shit in = shit out"

Pamiętam, ale złe nagrania słyszę ze są źle nagrane i odsłuch czegoś co nie jest doskonale też może sprawić przyjemność...

Teraz przynajmniej słyszę wyraźnie na czym to złe nagranie polegało. Na DS wiele nagrań jest po prostu podle odtworzone, ale te same nagrania czy to z kaset,  czy z gramofonu czy z R2R nagle stają się słuchalne... i nie wmówisz mi że ten syf który dodaje DS jest wiernym odtworzeniem, bo go nie słyszę właśnie z kaset czy gramofonu. 

Godzinę temu, il Dottore napisał:

No, chyba że Pure Class A pędzone rasowym winylem, wtedy tak. Ale na winyl za leniwy jestem.  🙂

No to tak...

"Time" ELO nie brzmi mi w ogóle na CD. Jakoś to co wyprawiali w Musicland u Morodera ciężko na cyfrę przekopiować.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

15 minut temu, ProjectPi napisał:

Dotykasz przerobionego opakowania, nie muzyki.

G... prawda. Przynajmniej znakomite większość DS nie pokazuje muzyki jak z analogu czy na żywo. I tyle w temacie. Schowaj sobie głęboko pomiary które Ci mówią że DS jest lepsza. Po prostu pomiary są niedoskonałe. 

Teraz, marcinmarcin napisał:

Schowaj sobie głęboko pomiary

Nie karmić trolla.

2 minuty temu, xetras napisał:

Time" ELO

ELO nigdy mi nie grał z cyfry... tani Ares 12th i znowu jest ta magia.. (czy raczej prawda)

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

G... prawda.

Po prostu prawda. Albo słuchasz muzyki, albo słuchasz jej zniekształconej wersji żeby się wspomnienia zgadzały. W końcu sam przyznałes, że to drugie preferujesz.

4 minuty temu, marcinmarcin napisał:

nie wmówisz mi że ten syf który dodaje DS jest wiernym odtworzeniem

Nie jest. DS (niezależnie od ceny) nie przekazuje dźwięku wiernie, tylko robi takiego ulepa.

Ale żeby dyskutować o tych sprawach to trzeba mieć jakieś pojęcie. Ja mam w domu DS - jest to miło brzmiący DAC, naprawdę gra przyjemnie, ale co z tego? Koło R2R nawet nie stał.

Przynajmniej znakomite większość DS nie pokazuje muzyki jak z analogu czy na żywo. I tyle w temacie. Schowaj sobie głęboko pomiary które Ci mówią że DS jest lepsza. Po prostu pomiary są niedoskonałe. 

Pisałem coś tu o DS i o pomiarach ich lepszosci? Schowaj w końcu ten swój odgrzewany kotlet.

14 minut temu, marcinmarcin napisał:

nie wmówisz mi że ten syf który dodaje DS jest wiernym odtworzeniem

A ten syf, który dodaje sprzęt mający problem z najprostsza sinusoida, żeby ją odtworzyć bez zniekształceń, to ma być wierne odtworzenie?

Godzinę temu, marcinmarcin napisał:

Z A klasą i R2R te pozostałe

Nie tak dawno  słuchałeś DS i się podobało, teraz DS to dodaje syf. Nie wiem, czy jest tu ktoś na forum, kto równie chętnie skacze z kwiatka na kwiatek, plując przy tym zawzięcie na kwiatek poprzedni.

37 minut temu, marcinmarcin napisał:

Podobnie jak gramofon... to po prostu inny charakter grania.

38 minut temu, marcinmarcin napisał:

ten syf który dodaje DS jest wiernym odtworzeniem, bo go nie słyszę właśnie z kaset czy gramofonu

Niby rozumiesz, a nie rozumiesz.

16 minut temu, ProjectPi napisał:

Nie tak dawno  słuchałeś DS i się podobało

Bo z głupoty jak posłuchałem parę lat temu Pontusa i D90 , to zamiast kupić od razu Pontusa czy np Aresa to kupiłem Rme Adi. Był ciut lepszy od D90, ale to dalej nie było to... po prostu brak bezpośredniego porównania.  Qutest który był pomiędzy jest ciut lepszy niż przeciętna DS, ale daleko mu do naturalności i prawdziwości R2R. Fajnie to wyszło jak niedawno robiliśmy ten test 3x R2R i highendowa DS... jedyny dać którego przykro sie słuchało to właśnie ten hajend DS sprzed paru lat

17 minut temu, ProjectPi napisał:

Niby rozumiesz, a nie rozumiesz.

A Ty cokolwiek rozumiesz? 🙂

11 minut temu, marcinmarcin napisał:

Bo z głupoty jak posłuchałem parę lat temu Pontusa i D90 , to zamiast kupić od razu Pontusa czy np Aresa to kupiłem Rme Adi. Był ciut lepszy od D90, ale to dalej nie było to... po prostu brak bezpośredniego porównania.  Qutest który był pomiędzy jest ciut lepszy niż przeciętna DS, ale daleko mu do naturalności i prawdziwości R2R. Fajnie to wyszło jak niedawno robiliśmy ten test 3x R2R i highendowa DS... jedyny dać którego przykro sie słuchało to właśnie ten hajend DS sprzed paru lat

Ktoś mógłby nazwać to ewolucja poglądów. I pewnie by tym z grubsza było, gdyby nie wspomniane zjadliwe plucie, które jedynie wskazuje, ile warte są aktualne wypowiedzi.

11 minut temu, marcinmarcin napisał:

A Ty cokolwiek rozumiesz?

I cokolwiek, i cokolwiek więcej niż cokolwiek, też rozumiem.

Edytowane przez ProjectPi

10 minut temu, ProjectPi napisał:

I cokolwiek, i cokolwiek więcej niż cokolwiek, też rozumiem.

chyba jednak bardzo mało rozumiesz 🙂 a szczególnie to że wyrażenie opini to nie zjadliwe plucie jadem, w twoim lub NRK stylu który tu się pojawia i wyjeżdża z takim tekstem: 

2 godziny temu, NRK napisał:

Bo posiadasz taki niskiej jakości sprzęt towarzyszący, że dobry dac pokazuje wszystkie jego słabości a ty tuszujesz jego braki jakimś szrotem na r2r. 
Oszukujesz sam siebie. 

na dodatek mając coś co gra zwyczajnie tak sobie... i czego ograniczeń nie przeskoczy

chyba jednak bardzo mało rozumiesz 🙂 a szczególnie to że wyrażenie opinie to nie zjadliwe plucie jadem, w twoim lub NRK stylu który tu się pojawia i wyjeżdża z takim tekstem: 

Marna ta manipulacja. W szczególności i dla jasności, słucham zarówno DS jak i R2R, i nie mam z tym problemu, choć swoje preferencje i owszem.

7 minut temu, marcinmarcin napisał:

chyba jednak bardzo mało rozumiesz 🙂 a szczególnie to że wyrażenie opinie to nie zjadliwe plucie jadem

Ależ rozumiem. Stąd pisze, że plujesz jadem, a nie że wyrażasz opinie, w kontekście o którym wspominałem.

6 godzin temu, marcinmarcin napisał:

mając coś co gra zwyczajnie tak sobie

Jesteś bardzo grzeczny. Nazwijmy rzecz po imieniu: mając Eversolo i jakieś polskie ulepy. 😄 

18 minut temu, il Dottore napisał:

Jesteś bardzo grzeczny. Nazwijmy rzecz po imieniu: mając Eversolo i jakieś polskie ulepy. 😄 

To nie tak do końca. Nie jestem zbytnio fanem Hypex, ale YB Audio to na pewno nie ulepy 😉

A8 to poziom Volumio Primo (kumpel miał oba razem i ciężko mu było rozróżnić), więc też źle nie jest... w sumie Qutest i dobry transport grały trochę inaczej ale nie wiem czy lepiej... 

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

A8 to poziom Volumio Primo

jako transport - OK, ale tam jest wbudowana kość ESS która jest delta/sigma. Gdyby używać Eversolo bez wewnętrznego przetwornika tylko jako streamer do DAC - to jaki problem?

Chociaż... jeśli to gra, jak Volumio... Ja mam w domu Volumio (Musical Fidelity MX-Stream to w istocie rebrandowane Volumio). Producent obiecuje bit perfect ale to jest bitperfect my arse. W porównaniu do grania z peceta jest istotna degradacja dźwięku, niestety.

22 minuty temu, il Dottore napisał:

Chociaż... jeśli to gra, jak Volumio... Ja mam w domu Volumio (Musical Fidelity MX-Stream to w istocie rebrandowane Volumio). Producent obiecuje bit perfect ale to jest bitperfect my arse. W porównaniu do grania z peceta jest istotna degradacja dźwięku, niestety.

MX Stream nie ma nic wspólnego z Volumio Primo V2... środek zupełnie inny, nie mówiąc też o półce cenowej (Volumio jest ponad 2x droższe), więc jakby Musical to było rebrandowane Volumio Primo kosztowałby pewnie 7k przynajmniej...

W porównaniu do Primo V2 (jako czysty transport) granie z PCta to  degradacja dźwięku...

27 minut temu, il Dottore napisał:

jako transport - OK, ale tam jest wbudowana kość ESS która jest delta/sigma

też nie jestem fanem, ale A8 to na pewno nie jest złe granie

• Pokaż nowe odpowiedzi