Skocz do zawartości
IGNORED

czy pliki to jest hi-end

Rekomendowane odpowiedzi

32 minuty temu, pmcomp napisał:

I dlatego tez plyta SACD byla/jest dwa albo i trzy razy drozsza od plytay CD.

Nie wiem jak często się to zdarza, ale SACD może zawierać też wersję multi-channel albumu.

1 godzinę temu, przmor napisał:

Dostępną jedynie na analogowych wyjściach odtwarzacza SACD z tego co pamiętam.

Zalezy od odtwarzacza, ale po wyjsciach analogowych to najpewniejszy sposob. Niektore tego wymagaja, inne wysylaja DSD multichannel przez HDMI (ale czesto zamieniajac na PCM 88.2kHz przez zabezpieczenia przeciw kopiowaniu, SCMS/HDCP). Niektore wysylaja DSD bitperfect ale tylko do kompatybilnych ampli/procesorow AV z pelnym wsparciem HDMI-DSD (na pewno pioneer elite, sony ES, stare oppo, chyba tez niektore Marantz). 

Edytowane przez miksti
5 godzin temu, iro III napisał:

Pełna zgoda.

Jednak jedną, jedyną przewagę sacd nad CD muszę przyznać - opakowanie, lepszej jakości plastik i zamykanie, pudełko sacd "zjada na śniadanie" pudełko CD.

A masz sprzęt, który odtwarza płyty SACD ? bo jeśli nie to nie usłyszysz różnicy a ona jest

2 godziny temu, Lidia napisał:

A masz sprzęt, który odtwarza płyty SACD ? bo jeśli nie to nie usłyszysz różnicy a ona jest

Nie mam, gdyż wtedy, kiedy jeszcze myślałem o tym formacie oferta tytułów, ktore mnie interesowały była zbyt uboga.

Niewiem czy teraz jest lepiej, raczej nie ale nawet, za cenę jakiegoś wyszukanego z trudem tytułu na sacd wolę za podobny koszt kupić winyl.

Różnice w brzmieniu warstwy sacd powodował inny master, specjalny dla tego formatu.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Ukryta Zawartość

z komentarzami...

Ukryta Zawartość

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

2 godziny temu, audiograde napisał:

Ukryta Zawartość

z komentarzami...

myślę że dyskusja w tym dziale jest określana kryteriami, nie tylko odnośnie treści ale też jakości , poziomem zaawansowania . a czy to jest snobizm ? , nie jest , to jest hobby z określonymi aspiracjami , wyższymi niż przeciętny odbiorca muzyki , który albo jest niezaawansowany albo niewymagający i wszystko inne wyżej dla niego może być nawet dziwactwem .łatwo jest krytykować opcje które dla wielu są albo nieistotne albo nieosiągalne , i wystarczy tylko wsiąść do tego przysłowiowego ferrari i przejechać się z wiatrem we włosach a całą dotychczasową  narracje, że można jechać byle czym aby tylko dojechać diabli biorą 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzystekov

no i?

to tylko temat do przemyślenia, uspokojenia wewnętrznych emocji

nirvany i tak nikt nie osiągnie za życia - więc spoko... 🙂

24 minuty temu, audiograde napisał:

nirvany i tak nikt nie osiągnie za życia

dla mnie Nirvaną ostatnio była znakomicie zrealizowana płyta koncertowa Grace Mahya, oczywiście SACD 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez krzystekov

wiesz ile ja już takich nirvan przeżyłem ze sprzętem zarywając pół nocy?

wszystko mija 🙂

8 minut temu, audiograde napisał:

wiesz ile ja już takich nirvan przeżyłem ze sprzętem zarywając pół nocy

ale tych doznań nam nikt nie zabierze , to jak zwiedzanie obcych krajów a nie bujanie w obłokach

9 godzin temu, Lidia napisał:

W sieci leza wszystkie obrazy plyt SACD. A jak nie wszystkie to większość. Kazdy srednio rozgarniety maniak internetu znajdzie.

Wystarczy posluchac i samemu wyrobic sobie zdanie.

Mozna wypalić na DVD-R, sluchac bezposrednio z SACD ISO albo wyjać sobie dwukanalowe czy wielokanalowe pliki DSF.

😚

Ciagle tej muzyki jest tak mało, ze … az strach.

Muszę przewietrzyć mój system…

W dniu 8.04.2025 o 19:20, tencin napisał:

Temat dryfuje, miało być o plikach. 😉

Nigdy nie wszedłem w SACD z prostego powodu. Jakieś 20 lat temu ludzie z Boston Audio Society zrobili test porównawczy. To był dobrze zaprojektowany, podwójnie zaślepiony test (ABX) na próbce około 60 osób. Trwał rok, łącznie wykonano ponad 550 prób. Wynik był jednoznaczny - odpowiedzi wypadły niemal równo pół na pół. To znaczy, że były czysto przypadkowe, nikt nie potrafił odróżnić źródeł. Badacze szukali również korelacji, grupując próbki po płci, wieku, doświadczeniu, a nawet zakresu częstotliwości, jakie badana osoba była w stanie słyszeć. Korelacji nie wykryto.

Dla mnie to znaczyło jedno - nie ma sensu wydawać kasy na SACD, bo i tak nie usłyszę różnicy. No i tak sobie żyję bez SACD, nie odczuwając, że coś mnie ominęło. 😉

DAC 20 lat temu a DAC A.D. 2025 to są zupełnie inne DAC.

Ja słyszę różnicę pomiędzy natywnym DSD a natywnym PCM - może nie na każdym nagraniu jest ogromna różnica, ale DSD jest lepsze. Może to kwestia procesora AKM, może coś innego gra rolę ale nie powiem nigdy, że to jest 1:1. 

Akurat ten format nie zawojował świata przez pazernych idiotów na kierowniczych stanowiskach w Sony a nie przez braki techniczne.

36 minut temu, Gargan napisał:

Ja słyszę różnicę pomiędzy natywnym DSD a natywnym PCM - może nie na każdym nagraniu jest ogromna różnica, ale DSD jest lepsze. Może to kwestia procesora AKM, może coś innego gra rolę ale nie powiem nigdy, że to jest 1:1. 

A moze kwestia, ze nie sluchasz tego samego mastera?

44 minuty temu, Gargan napisał:

DAC 20 lat temu a DAC A.D. 2025 to są zupełnie inne DAC.

Słusznie, ale akurat w tym teście nie miało to znaczenia. 😉 Opisałem gdzieś wyżej, jak realizowali test z pętlą A-D-A symulującą "degradację" jakości sygnału do standardu Audio CD.

2 godziny temu, Gargan napisał:

Akurat ten format nie zawojował świata przez pazernych idiotów na kierowniczych stanowiskach w Sony a nie przez braki techniczne.

można zadać pytanie czy format miał zawojować świat ? , wydaje mi się że  w powszechnym użytku są rzeczy tanie albo najtańsze i proste . tak zawojowało świat mp3 .płyta cd z kolei musiała zawojować świat , ponieważ to był przełom w stosunku do winyla , tak jak winyl w stosunku do taśmy . sacd natomiast jest niejako kontynuacją , rozwinięciem cd o znacznie lepszej jakości i w tym przypadku skierowanej raczej juz do wymagających fanów audio. wiąże się to nie tylko z wyższymi wydatkami na płyty ale też na kompatybilny do formatu sprzęt aby rozkoszować się muzyką na duże M. płyty sacd są cały czas edytowane i sprzedawane a szczególnie z naciskiem na muzykę poważną , jazz , rock czyli muzykę wyższych lotów a umiarkowanie np pop czy tkzw muzyka popularna, a to już świadczy o tym do jakiego odbiorcy wydania sa kierowane. wbrew pozorom format ma się całkiem dobrze a szczególnie w Japonii,Stanach czy Niemczech .

Edytowane przez krzystekov
15 minut temu, krzystekov napisał:

można zadać pytanie czy format miał zawojować świat ?

Można, no i odpowiedź będzie raczej jednoznaczna. Miał zawojować świat, po to się takie technologie opracowuje. 😉 Ktoś włożył duże pieniądze w wymyślenie i rozreklamowanie nowego nośnika. Owszem, ten format był od początku adresowany do "audiofili", ale nikt nie mówił o niszowości i ekskluzywności, to by się zwyczajnie nie opłacało. Bo jedna sprawa to bardzo drogi, "audiofilski" odtwarzacz, którego produkcja się opłaci nawet w małym nakładzie. Zupełnie czymś innym jest stworzenie linii technologicznej do produkcji płyt SACD - ta inwestycja zwróci się tylko przy odpowiednio dużych wolumenach wydań, ekskluzywność będzie nieopłacalna. Liczy się skala. Nie udało się i tyle. Podobnie jak z MiniDisc, DCC, DAT i całą masą technologii, które zwyczajnie miały mniej szczęścia a jednocześnie nie przynosiły aż takiego przełomu, żeby zyskać konieczną do osiągnięcia sukcesu siłę przebicia.

teraz już żadna technologia bazująca na nowej "fizyczności" się nie przyjmie. Niedługo wszystko będzie tylko z neta - bo ludzie tak chcą, a że będą płacić za miesięczny abonament winzgrozy i każdego innego wytworu przenoszonego przez sieć - to już im nie szkodzi. Tak wybrali kupując subskrypcje nawet na głupi jutub - to będą mieli na wszystko...

27 minut temu, tencin napisał:

Można, no i odpowiedź będzie raczej jednoznaczna. Miał zawojować świat, po to się takie technologie opracowuje. 😉 Ktoś włożył duże pieniądze w wymyślenie i rozreklamowanie nowego nośnika. Owszem, ten format był od początku adresowany do "audiofili", ale nikt nie mówił o niszowości i ekskluzywności, to by się zwyczajnie nie opłacało. Bo jedna sprawa to bardzo drogi, "audiofilski" odtwarzacz, którego produkcja się opłaci nawet w małym nakładzie. Zupełnie czymś innym jest stworzenie linii technologicznej do produkcji płyt SACD - ta inwestycja zwróci się tylko przy odpowiednio dużych wolumenach wydań, ekskluzywność będzie nieopłacalna. Liczy się skala. Nie udało się i tyle. Podobnie jak z MiniDisc, DCC, DAT i całą masą technologii, które zwyczajnie miały mniej szczęścia a jednocześnie nie przynosiły aż takiego przełomu, żeby zyskać konieczną do osiągnięcia sukcesu siłę przebicia.

z drugiej strony format istnieje już 26 lat , a tendencji do upadku raczej nie widać jak w przypadku dvd audio

Edytowane przez krzystekov

wszystko to co niszowe - ma swoją cenę. Kto by się spodziewał 20 lat temu że za parę 300B ktoś będzie płacił 10 tys PLN ...

Godzinę temu, krzystekov napisał:

z drugiej strony format istnieje już 26 lat , a tendencji do upadku raczej nie widać

To chyba nie takie proste. Mało danych można wyciągnąć z rynku, ale jakieś tam można. Jeśli chodzi o nośniki fizyczne, to ogólnie tendencja zjazdowa. Po długich latach spadków sprzedaż lekko odbiła w 2023, ale już w 2024 zaczęła znów spadać. W 2023 w USA sprzedaż płyt CD to około 530 mln USD. Wszystkie inne nośniki podobne do CD (włączając w to SACD, DVD-Audio i inne takie) są wolumenem na tyle małym, że wpadają do wspólnego worka "inne nośniki fizyczne". Ten worek ma pojemność 47 mln USD. Nie ma danych, ile sprzedaje się SACD, ale można śmiało założyć, że tendencja jest spadkowa, tak jak w przypadku innych nośników fizycznych. Czasami coś się rusza, ale to raczej okresowe mody, takie jak ta na winyle, która już powoli zaczyna mam wrażenie przygasać.

p.s.

Dla tego samego rynku (USA) na rok 2023 sprzedaż muzyki jako pliki to 430 mln USD. Muzyka sprzedawana jako usługi streamingowe, to 14,4 mld USD. To jasno pokazuje, jaka jest tendencja i gdzie widać upadek. 😉

Edytowane przez tencin
1 godzinę temu, audiograde napisał:

wszystko to co niszowe - ma swoją cenę. Kto by się spodziewał 20 lat temu że za parę 300B ktoś będzie płacił 10 tys PLN ...

Kupie pare WE 300B NOS za 10.000 PLN. Masz moze?

gdybym miał to byłaby lokata 🙂

8 minut temu, audiograde napisał:

gdybym miał to byłaby lokata 🙂

To prawda. Mam duzo lamp, ktore traktuje jako lokata.

A dzis za Parkę WE 300B trzeba dać nawet 5000 dolarów.

Zawsze  mozesz sobie kupic takie: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

Godzinę temu, tencin napisał:

Muzyka sprzedawana jako usługi streamingowe, to 14,4 mld USD. To jasno pokazuje, jaka jest tendencja i gdzie widać upadek

tendencja jak mp3 , śmiem twierdzić że niewiele się różni , no ale jest masowa

4 godziny temu, audiograde napisał:

teraz już żadna technologia bazująca na nowej "fizyczności" się nie przyjmie. Niedługo wszystko będzie tylko z neta - bo ludzie tak chcą, a że będą płacić za miesięczny abonament winzgrozy i każdego innego wytworu przenoszonego przez sieć - to już im nie szkodzi. Tak wybrali kupując subskrypcje nawet na głupi jutub - to będą mieli na wszystko...

Tez mysle, ze nie ma na to szans - przynajmniej jako masowy nosnik konsumencki. Jako niszowy audiofilski juz jest taka szansa, a jako archiwizacyjny zdecydowanie - Sony i Panasonic wydaja teraz duzo pieniedzy na prace nad nowa generacja nosnikow optycznych/holograficznych, glownie do archiwizacji danych. Widzialem w jakiejs ich prezentacji, ze bylo o bibliotekach audio w ultra hi-res/atmos itp. Troche tych technologii w ostatnich latach probowalo sie wychylic, jak Pure audio Bluray, ktory nie dostal chyba zadnej promocji. No i fajny CristalDisc Memory-Tech'u czy pomysly na szafirowe nosniki 🙂 Ultra trwale, precyzyjne i ultra drogie (ztcp 10-20k/szt obecnie). Dla audiofila na wydanie kolekcjonerskie jak znalazl.

W dniu 8.04.2025 o 17:17, krzystekov napisał:

apropo the doors 🤙 niestety tylko na dvd audio , sacd nie ma w sprzedaży ale i tak jest odlot

Oczywiście że The Doors jest wydawany w SACD. M.in. przez amerykański Analoque Productions. I jest do kupienia w Polsce.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Berbeć
9 minut temu, Berbeć napisał:

Oczywiście że The Doors jest wydawany w SACD. M.in. przez amerykański Analoque Productions. I jest do kupienia w Polsce.

masz rację , nawet na allegro jest kilka pozycji , najbardziej interesuje mnie ,, the best of ,, ale problemu nie ma , jest na amazonie

• Pokaż nowe odpowiedzi