Skocz do zawartości
IGNORED

Następca dla denona PMA-1600NE (nie było miłości) do 3000 co wybrać ?

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, quatross napisał:

Tak. Trzeba było zmienić kolumny. 1600NE jest b. Ok.

Wzmacniacz jasno grający to Magnat MA 1000.

Kolumny ZMIEŃ. Jeden raz .

Myślałem nad tym , tylko nie chciałem ruszać kolumn bo ciężko będzie je sprzedać . Dam szanse denonowi jeszcze , wezmę go do q21 na odsłuchy , skoro tam mówicie . Ze względu ze się przeprowadzam chętnie bym je zmienił na monitory albo małe podłogówki , nie będę miał tyle miejsca na audio w nowym mieszkaniu

1 godzinę temu, Gargan napisał:

PMA-1600 jest na pewno lepszy od PMA-1700, tak że chyba zostałbym przy starej wersji. 

Albo kupił starą Yamaha A-S2000. Ta to mi dała popalić wysokimi tonami 😄

Dlaczego 1700 jest gorszy ?

2 minuty temu, Michał Stecek napisał:

Myślałem nad tym , tylko nie chciałem ruszać kolumn bo ciężko będzie je sprzedać . Dam szanse denonowi jeszcze , wezmę go do q21 na odsłuchy , skoro tam mówicie . Ze względu ze się przeprowadzam chętnie bym je zmienił na monitory albo małe podłogówki , nie będę miał tyle miejsca na audio w nowym mieszkaniu

Dlaczego 1700 jest gorszy ?

MA Silver 100 7g + 1700NE .

i będzie ok .

Denon nie popisał się projektując PMA-1700. Podejrzewam, że "wysłuchali potrzeb klientów" - cena w górę, jakość w dół 😁

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Screenshot_20241107-100140.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, Gargan napisał:

cena w górę, jakość w dół 😁

A może po prostu w końcu napisali prawdę, jak jest naprawdę.🤣

7 minut temu, NRK napisał:

A może po prostu w końcu napisali prawdę, jak jest naprawdę.🤣

To są wartości zmierzone a nie deklarowane. Widać oszczędności materiałowe w kolejnych wersjach 🙂

1700 brzmi jaśniej niż 1600, który jest zedcydowanie pełniej brzmiącym wzmacniaczem. Spotkałem się z taką opinią już kilku osób.

Ciekawe, czy jest do wyłapania na ucho różnica między PMA-1510AE i 1700NE. Zastanawiałem się nad zakupem PMA-1700NE, a w końcu wziąłem używkę PMA-1510AE. Chodziło głównie o kasę, ale też pojawiały się opinie, że ta cała seria 15xx, 1600, 1700, to bardzo podobne brzmienie. 1600 u mnie od razu odpadał, ze względu na brak wejścia "main in". Brzmienia nie porównywałem.

Teraz jest tendencja do budowania sprzętu dla starych dziadów, którzy już nie słyszą wysokich częstotliwości. Nic dziwnego, że nowsze modele brzmią piskliwie w porównaniu do startych.

A popatrzcie na parametry 1510AE,  były jeszcze lepsze niż w 1600NE:

Wręcz imponujące.

Ukryta Zawartość

Mam wrażenie z każdą aktualizacją modelu, który rynek już dobrze zna, pod przykrywka jakichś funkcjonalności jak np.: dodanie przetwornika A/C obniża się jednak jakość urządzenia dlatego aby było taniej...

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, Mathia74 napisał:

A popatrzcie na parametry 1510AE,  były jeszcze lepsze niż w 1600NE:

Wręcz imponujące.

Ukryta Zawartość

Mam wrażenie z każdą aktualizacją modelu, który rynek już dobrze zna, pod przykrywka jakichś funkcjonalności jak np.: dodanie przetwornika A/C obniża się jednak jakość urządzenia dlatego aby było taniej...

Też zwróciłem uwagę na pomiary z tego testu. Pewnie za jakiś czas się przekonam. Chociaż, ten 1510 brzmi bardzo przyjemnie z MA Silver 200, więc pewnie zostanie na dłużej. Też miałem przez moment wahania, czy wysokie nie mogłyby być trochę bardziej eksponowane, ale już się przekonałem, że tu jednak sporo zależy od mojej dyspozycji dnia i od słuchanego materiału. Jeśli płyta jest dobrze zrealizowana, to na trybie direct niczego nie brakuje. A kręcenie wysokimi tonami staje się męczące przy dłuższych odsłuchach. 

Ukryta Zawartość

Krótkie podsumowanie pomiarów wg "Audio" modeli wzmacniacza Denon PMA. Zobaczcie jakie były parametry pierwszego z tej serii 1500, robią wrażenie moc i przede wszystkim "dumping factor". Wiem, że parametry nie grają ale....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Mathia74

Wiec jakie połączenia z Denonem są dobre ?. Już wiem ze warto posłuchać monitor audio , gdzieś znalazłem że audiovector tez jest ok . Co jeszcze posłuchać z jaśniejszych kolumn ?

Możesz spróbować francuskich kolumn Triangle albo Davis. Audiovector to chłam.

Spróbowałbym też klasyki forumowej Denon + DALI.

Edytowane przez Gargan
1 minutę temu, Gargan napisał:

Możesz spróbować francuskich kolumn Triangle albo Davis. Audiovector to chłam.

A jak się ma sprawa z focalami ? One nie grają jasno ?

Godzinę temu, Mathia74 napisał:

Krótkie podsumowanie pomiarów wg "Audio" modeli wzmacniacza Denon PMA. Zobaczcie jakie były parametry pierwszego z tej serii 1500, robią wrażenie moc i przede wszystkim "dumping factor". Wiem, że parametry nie grają ale....

Ukryta Zawartość

Nie wiem jak się ma sprawa ze słyszalnością parametru "damping factor". 220 vs 94, wydaje się bardzo dużo. Swoją drogą, widziałem swego czasu instrukcję któregoś NAD-a C368, gdzie producent podaje parametr >300, a wg testu (tego samego, z którego zaciągnięte są dane dla Denona), było to ok. 90. Rozrzut spory.

Ukryta Zawartość

@Rafaello_666 trochę przeceniasz parametr "dumping faktor". DF powyżej 20 jest wystarczający, żeby nie słyszeć znaczących podbarwień a powyżej 100 nie ma żadnej różnicy do np. 2000 podawanej przez Hegel dla jego wzmacniaczy. 

Pamiętaj też, że DF zmienia się w zależności od odtwarzanej częstotliwości. Stąd może być tak, że producent podaje wartość maksymalną bez wskazania częstotliwości, a test prasowy jest przeprowadzony na np. 1kHz. Mój wzmacniacz w papierach ma DF>220, a w teście prasowym wyszło 70. Taka sytuacja 😀

20 minut temu, quatross napisał:

Wrzeszczą górą!

Zależy od reszty zestawu.

Czemu dalej jest tu rozmowa o Denonie skoro kolega go nie chce?

Do wyżej wymienionych Cambridge exa, primare, dorzucił bym kolejnego brytola audiolab 8300 ale tylko ten inne modele już nie, Hegla czy Yamahę. 

1 godzinę temu, Piotr Sonido napisał:

Czemu dalej jest tu rozmowa o Denonie skoro kolega go nie chce?

Do wyżej wymienionych Cambridge exa, primare, dorzucił bym kolejnego brytola audiolab 8300 ale tylko ten inne modele już nie, Hegla czy Yamahę. 

Spokojnie , ciekawy temat, skłonił mnie do zostawienia denona jak i cxa . Jedno co jest faktem nigdy nie miałem wzmacniacza bez regulacji tonów i raczej mieć nie chce . Dlatego tez mam CXA80 nie CXA81 w domu .

W dniu 23.10.2024 o 17:59, Q21 napisał:

Zapraszamy 🙂 

Spakuje chyba dwa wzmacniacze i wybiorę się za parę dni do Q21 . Chyba że q21 ma te modele u siebie ?. Mam bliżej inne sklepy we Wrocławiu jednak z q21 nigdy nie było problemu i lubię ten sklep. Taka reklama 😀. Mam w biurze jeszcze kefy q350 z sabajem , podłączę je do denona i zobaczę.

Inna sprawa że muszę popracować nad miejscem odsłuchowym , to co mam (kwadrat 4x4 z dużymi oknami) w tej chwili ma straszne dudnienia , tam wszystko gra źle . Będę zmieniał miejsce odsłuchu to popracuję nad nim ale to kwestia 2 miesięcy .

3 godziny temu, Rafaello_666 napisał:

Nie wiem jak się ma sprawa ze słyszalnością parametru "damping factor". 220 vs 94, wydaje się bardzo dużo. Swoją drogą, widziałem swego czasu instrukcję któregoś NAD-a C368, gdzie producent podaje parametr >300, a wg testu (tego samego, z którego zaciągnięte są dane dla Denona), było to ok. 90. Rozrzut spory.

To z tej tabelki wynika że lepiej poszukać pma-1500, po co wydawać kasę oczywiście jak komuś nie zależy na Dacu itd.

Chciałbym zbudować system  którego nie będę ruszał 3,4 lata .

Zaraz będę miał 4 wzmacniacze w domu , otworzę komis .

Edytowane przez Michał Stecek
2 godziny temu, Gargan napisał:

@Rafaello_666 trochę przeceniasz parametr "dumping faktor". DF powyżej 20 jest wystarczający, żeby nie słyszeć znaczących podbarwień a powyżej 100 nie ma żadnej różnicy do np. 2000 podawanej przez Hegel dla jego wzmacniaczy. 

Pamiętaj też, że DF zmienia się w zależności od odtwarzanej częstotliwości. Stąd może być tak, że producent podaje wartość maksymalną bez wskazania częstotliwości, a test prasowy jest przeprowadzony na np. 1kHz. Mój wzmacniacz w papierach ma DF>220, a w teście prasowym wyszło 70. Taka sytuacja 😀

Zależy od reszty zestawu.

Ja go nie przeceniam. W założeniu, wiem o co w tym chodzi, ale nie umiem określić wpływu wartości tego parametru na brzmienie. Stąd, pozwoliłem sobie rozwinąć myśl. Dzięki za wyjaśnienie tematu 🙂

15 minut temu, Michał Stecek napisał:

Spokojnie , ciekawy temat, skłonił mnie do zostawienia denona jak i cxa . Jedno co jest faktem nigdy nie miałem wzmacniacza bez regulacji tonów i raczej mieć nie chce . Dlatego tez mam CXA80 nie CXA81 w domu .

To z tej tabelki wynika że lepiej poszukać pma-1500, po co wydawać kasę oczywiście jak komuś nie zależy na Dacu itd.

Ja mam podobne wątpliwości. Przeraża mnie wizja, że może czegoś brakować, albo być za dużo, a nie będzie czym kręcić. Chociaż, mam wrażenie, że im lepszy sprzęt, tym mniejsza jest potrzeba tego kręcenia.

Wyszedłem z podobnego założenia co do zakupu wzmacniacza. Zamiast od razu wydać ponad 6 tys., wydałem trochę ponad 2 tys. żeby zobaczyć, czy warto. Wyszło, że warto, co mnie trochę przeraża, bo z jednej strony, chcę spokojnie usiąść i posłuchać płyt i nacieszyć się zakupem, a z drugiej, wkrada się jakiś audio diabeł, który podpowiada, że ciągle może być lepiej...  😉

12 minut temu, Rafaello_666 napisał:

Ja go nie przeceniam. W założeniu, wiem o co w tym chodzi, ale nie umiem określić wpływu wartości tego parametru na brzmienie. Stąd, pozwoliłem sobie rozwinąć myśl. Dzięki za wyjaśnienie tematu 🙂

Ja mam podobne wątpliwości. Przeraża mnie wizja, że może czegoś brakować, albo być za dużo, a nie będzie czym kręcić. Chociaż, mam wrażenie, że im lepszy sprzęt, tym mniejsza jest potrzeba tego kręcenia.

Wyszedłem z podobnego założenia co do zakupu wzmacniacza. Zamiast od razu wydać ponad 6 tys., wydałem trochę ponad 2 tys. żeby zobaczyć, czy warto. Wyszło, że warto, co mnie trochę przeraża, bo z jednej strony, chcę spokojnie usiąść i posłuchać płyt i nacieszyć się zakupem, a z drugiej, wkrada się jakiś audio diabeł, który podpowiada, że ciągle może być lepiej...  😉

Tylko wydaję mi się, że przy tym gonieniu króliczka gdzieś z boku jest muzyka i człowiek się cieszy sprzętem a nie muzyką a ja po ciągłych zmianach komputerów , konsol , laptopów bo 20% wydajniejsze , czy sprzętu audio chciałbym z 3 lata nic nie ruszać , przyjść z pracy , złapać jakiś magiczny napój czy kawę , włączyć płytkę i słuchać a nie co chwile myśleć może nowy kabel, może przestawić kolumnę może kupić coś nowego bo wyszła wersja 99999 mojego wzmacniacza .

1 minutę temu, Michał Stecek napisał:

Tylko wydaję mi się, że przy tym gonieniu króliczka gdzieś z boku jest muzyka i człowiek się cieszy sprzętem a nie muzyką a ja po ciągłych zmianach komputerów , konsol , laptopów bo 20% wydajniejsze , czy sprzętu audio chciałbym z 3 lata nic nie ruszać , przyjść z pracy , złapać jakiś magiczny napój czy kawę , włączyć płytkę i słuchać a nie co chwile myśleć może nowy kabel, może przestawić kolumnę może kupić coś nowego bo wyszła wersja 99999 mojego wzmacniacza .

No tak. Niby wszyscy to wiemy, miewamy refleksje, a potem... po staremu gonimy króliczka. Ta ludzka natura... 😂

55 minut temu, Michał Stecek napisał:

Spakuje chyba dwa wzmacniacze i wybiorę się za parę dni do Q21 . Chyba że q21 ma te modele u siebie ?. Mam bliżej inne sklepy we Wrocławiu jednak z q21 nigdy nie było problemu i lubię ten sklep. Taka reklama 😀. Mam w biurze jeszcze kefy q350 z sabajem , podłączę je do denona i zobaczę.

CXA80 i PMA1600NE już od dawna nie mamy niestety, więc trzeba by było wziąć je pod pachę :( 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

1 godzinę temu, Michał Stecek napisał:

Rozumiem osobiście też bardzo długo się do tego przekonywałem ale finalnie wypożyczając a nie kupując takowy poszło potem jak splatka z kolejnymi. 

Ale rozumiem. Szanuję.

• Pokaż nowe odpowiedzi