Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kolumn podstawkowych, a akustyka pomieszczenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze jedno- by choć odrobinę dopasować najbliższe otoczenie obu kolumn, na ścianie przy kolumnie w wolnym polu, w odległości analogicznej do tej w kącie, można postawić ciężką, wysoką, nierezonującą szafkę, czy regał, np z książkami. Wtedy choć częściowo wyrównamy pierwsze odbicie i upodobnimy ich otoczenie akustyczne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Namieszales. Przeciez tam nie ma pierwszych odbic

Czy znacie Bartkowy kalkulator Megaacoustics?
Najwyzszy czas sie z nim zapoznac

Tak to wygladaIMG_6693.jpg
teertet na wysokosci uszu

Myslalem o Hbrydzie

Ja tam w ten teeeter na wysosci uszu nie wierze, a nawt jedlsli to za nisko muzycy graja „na kleczkach“. wyzsze ustawienie brzmi 100 razy lepiej. Wielokrotnie wyprobowane. Tutaj wieksze podlogowki na lowbordzie (te za biurkiem)
A te wielkie po boksch tez sa „wyzsze“

Zamiast o hybrydzie pomysl raczej o Dirac albo RoomPerfect, bo hybryda tej mizernej skustyki/setupu nie skorygujeszIMG_7912.jpgIMG_8447.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

43 minuty temu, xajas napisał:

Namieszales. Przeciez tam nie ma pierwszych odbic

Ukryta Zawartość

W sumie, to bardziej mi chodziło o wykonanie jakiejś przeszkody akustycznej, by choć trochę upodobnić otoczenie obu kolumn. 

Ukryta Zawartość

@yoachim95

Powalić stare Altusy w basie to żadna sztuka, bo one nie były w ogóle strojone

do głośników, które tam były instalowane. Obudowy były zrobione do innych,

archaicznych wooferów, a po ich wymianie w ogóle tego nie skorygowano.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

4 godziny temu, xajas napisał:

Czy znacie Bartkowy kalkulator Megaacoustics?

Znamy, znamy. Próbowałem już robić symulację dla pomieszczenia. W kwestii hybrydy chodzi mi o to, że z opisów wydaje się być ciekawym sprzętem dającym trochę z brzmienia lampowego. Nie chodziło mi o to, żeby tym próbować coś naprawić w obecnej sytuacji. 🙂 Co do RoomPerfect i Diraca to czytałem coś na ten temat. Akustyki za wszelką cenę nie mogę poprawić ze względów użytkowych, ale na pewno jeszcze doczytam o tych rozwiązaniach.

Akustyki za wszelką cenę nie mogę poprawić ze względów użytkowych, ale na pewno jeszcze doczytam o tych rozwiązaniach.

Dokladnie to. Poniewaz przewaznie waruki domowe i preferencje „optyczne“ nie pozwalaja na takie akustyczne rozwiazania (co w pelni rozumiem i respektuje), pozostaja wlasnie takie rozwiazania jak Dirac albo RoomPerfect, ktore dokladnie w tym celu zostaly wymyslone.
Niestety, wiekszosc osob ciagle mysli, ze moze cos takiego skorygowac, kabelkami, kolcami, podstawkami albo hybrydami.
4 godziny temu, xajas napisał:

Niestety, wiekszosc osob ciagle mysli, ze moze cos takiego skorygowac, kabelkami, kolcami, podstawkami albo hybrydami.

Ba! Są tacy, którzy twierdzą, że im to wyszło! 😳

Faktycznie jest sporo fajnych rozwiązań, ale też muszę to odnieść całościowo do swojego systemu. Fajne standy izolujące kosztują tyle ile moje obecne kolumny (jak były nowe), a zakup MiniDSP do darmowego Room EQ Wizarda, żeby skorygować akustykę to wydatek porównywalny do wartości mojego wzmacniacza (jak był nowy). 😄

@yoachim95 jeśli kolumny mają stać na szafce to mogą wystarczyć podkładki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 15.10.2024 o 16:01, Gargan napisał:

@yoachim95 jeden rabin powie podłogowe, a drugi podstawkowe. U mnie w 16m² podłogowe a nawet większe monitory nie sprawdzają się, bo bas dudnić jak zły.

Teraz jestem szczęśliwym posiadaczem Opera Prima 2015 bez subwoofera i według mnie to jest optymalna wielkość do takiego pomieszczenia. Z tym, że nie używam sprzętu Onkyo (Pioneer to też Onkyo), tylko albo jakieś brytole albo Rotel. 

Chcesz mieć przesadny bas z kolumn podstawkowych to celuj w Dynaudio albo Buchardt. Tylko do jednych i drugich potrzebujesz naprawdę mocnego wzmacniacza, bo duży bas z małych paczek to walka.

A właśnie nie zapytałem cię jak ty masz elektronikę? 

W sensie które produkt jest taki nie beznadziejny jak wszystkie inne:)

@Piotr Sonido To jest zajefajny sprzęcior. Nic lepszego do tej pory nie miałem. Polecam. Jakość dźwięku bije streamery Cambridge Audio z Tidal. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Gargan napisał:

@Piotr Sonido To jest zajefajny sprzęcior. Nic lepszego do tej pory nie miałem. Polecam. Jakość dźwięku bije streamery Cambridge Audio z Tidal. 

Ukryta Zawartość

No to jest źródło u ciebie w takim razie. 

Nic mi do tego też sam jeszcze 10 lat temu korzystałem z tunera FM ale onkyointegra nie pamiętam w tym momencie dokładnie modelu. 

Ale pytam o sam stopień wzmocnienia czyli o wzmacniacz. 

Aha I wydaje mi się że chyba jednak nie potrzebujesz adwokata żeby cię bronił co nie? 

Ukryta Zawartość

@Piotr Sonido Nie mam pojęcia o co Ci chodzi? Jaki znowu adwokat? 

Mam wzmacniacz Rotel A14 Mk2 (firmware 3.07EU). Zdecydowanie zbyt wysoko jest oceniany w testach prasowych. U mnie ma 4/5 gwiazdek. Minus gwiazdka za wokale. To nie jest wzmacniacz do poezji śpiewanej 🤣 Super cichy też nie jest - szumi sobie delikatnie w kolumnach. Wyświetlacz ma do du*y - taki stylizowany na mini wieżę Sharp z lat 90'tych. Za to bardzo mi się podoba lakier obudowy. Jest tryśnięty takim jakby barankiem. Wygląda z bliska jak progi Poloneza po konserwacji 😀

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Gargan napisał:

@Piotr Sonido Nie mam pojęcia o co Ci chodzi? Jaki znowu adwokat

Quatross taki użytkownik Ale to w innym wątku no generalnie nieważne spoko moja wina tutaj więc się nie przejmuj. 

10 minut temu, Gargan napisał:

Mam wzmacniacz Rotel A14

Racja przecież wspominałeś o tym modelu już wcześniej przepraszam cię. 

Tak opisujesz go jakbyś jednak nie do końca był z niego zadowolony. 

Nie poleciłbyś go nikomu innemu?

W dniu 13.10.2024 o 23:59, yoachim95 napisał:

Dzień dobry / Dobry wieczór / Cześć,

zwracam się z prośbą o pomoc w doborze nowych kolumn podstawkowych z uwzględnieniem pomieszczenia odsłuchowego. Niestety ze względu na ograniczone miejsce na 99% odrzucam pomysł z kolumnami podłogowymi (konieczność wymiany szafki RTV). Obecnie posiadam zestaw Pioneer A-30 i kolumny Taga Harmony TAV-808B. Oczywiście odpytałem już kilka salonów z branży, ale chciałbym jeszcze skonfrontować to z kwestią akustyki pomieszczenia odsłuchowego.

Preferencje/wykorzystanie systemu:

1. Oglądanie filmów. Podczas oglądania filmów nie korzystam z funkcji Loudness (dudniący bas).

2. Słuchanie muzyki. Przy odsłuchu muzyki korzystam z funkcji Loudness - przy niskim poziomie głośności dźwięk bez filtra kontur wydaje się bardzo płaski. Dodatkowo filtrem barwy podbiłem Treble o jakieś 30%.

3. Preferencje: raczej ciepłe brzmienie, ale nie chciałbym, żeby było zbyt ciemne (jeżeli ma to sens). Przeważające gatunki to starsze kawałki rockowe oraz dance-pop. Generalnie słuchając muzyki na tym zestawie nie mam zastrzeżeń i wydaje się całkiem OK. Z drugiej jednak strony wiem, że kolumny są z budżetowej półki i chciałbym sprawić, żeby mój odsłuch stał się bardziej "jakościowy".

Przykładowo dla porównania wydaje mi się, że Traingle Borea BR03 bardziej by mi odpowiadały niż ELAC Debut Reference DBR6.2 (wydają się trochę jaśniejsze i bardziej wciągające).

Triangle:

ELAC:

Wstępne wybory:

Otrzymane propozycje: Dali Oberon 3, ELAC Debut Reference i Uni-Fi Reference, Monitor Audio Bronze 100, Q Acoustics 3030i.

Dodatkowo rozważam Indiana Line Tesi 3 oraz Triangle Borea BR03.

Pomieszczenie:

Salon z aneksem kuchennym, gdzie część "salonowa" ma ok. 16m2. Przez szafkę RTV nie mam możliwości wyboru kolumn podłogowych czy wykorzystania standów. Kolumny muszą pozostać na szafce RTV. Ewentualnie mogę dokupić podkładki izolujące typu Mozos IsoPad lub izolatory IsoAcoustics ISO-Puck Mini w celu uniknięcia rezonansów. Szafka ma szerokość 220 cm i głębokość 42 cm. Umieszczona jest w rogu pomieszczenia, więc też akustyka dla kolumn jest inna. Po lewej stronie znajduje się ściana z grzejnikiem (do grzejnika jest ok. 17 cm, do ściany ok. 25 cm). Od linii membran kolumn do punktu odsłuchowego jest ok. 280 cm.

Uwagi:

Oczywiście wiem, że ostatecznie najlepiej wypożyczyć kolumny na odsłuch u siebie, ale chciałbym lepiej się ukierunkować oraz doradzić w kwestii tego, jak kolumny odnajdą się w moim pomieszczeniu. Zakładany budżet to ok. 3000 zł.

Ukryta Zawartość

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Może dobre słuchawki?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

De gustibus non est disputandum

@Piotr Sonido wszystkim polecam tego Rotel'a. Gra lepiej od większości tego złomu do 10k PLN. 

Drugi raz bym go nie kupił i wciąż szukam czegoś na wymianę - właśnie ze względu na syczące wokale. Nie zawsze to słychać ale, że zwykle słucham nagrań kiepskiej jakości (YouTube, Tidal, radio internetowe) Rotel zamienia się w grzechotnika 😄

Godzinę temu, Yankes napisał:

Może dobre słuchawki?

Noszę okulary, pałąki oprawek przeszkadzają na dłuższą metę.  😄 Poza tym nie wiem czy to sensownie napędzać.  Może kiedyś.  

Edytowane przez yoachim95
Noszę okulary, pałąki przeszkadzają na dłuższą metę. 

Nie.
Ja tez nosze okulary. I to z solidnymi palakami.
Jak znajdziesz pozadne sluchawki z wielkimi grubymi padami, to mozesz sluchac godzinami i nic nie czujesz

I wiem czym to napedzac

RME ADI

A do tego prosta koncowke mocy

Wtedy masz znakomity
-preamp
-amp
-headphone amp
-DAC
-DSP
-DRC
-…

Nie no racja, racja 😉 Póki co nie planuję tego.

Chciałbym jeszcze dopytać Was o ELAC Uni-Fi Reference. Podobają mi się bardziej niż Debut Reference. Czy ktoś słyszał te kolumny? Jak wypada w nich trójdrożność? Czy jeżeli woofer przetwarza tylko niskie tony to czy robi to lepiej niż Debut Reference?

Jak chcesz koniecznie 3-drożne to minimum Cabasse Minorca MC40 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie słyszałem, ale w Uni Fi jest inny woofer - aluminiowy wobec włókna aramidowego

w serii Debut i mimo takiego samego rozmiaru podaje firma nieco lepsze pasmo.

A to były też niezłe na trzech drogach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dziekuje za rady. Najbardziej podoba mi się Wharfedale Evo 4.2 (czarne drewno, brak piano black, brak otworów na maskownice). Tylko nie wiem czy mój Pionek gra w tej samej lidze. 😄

Evo 4.2 mają przetwornik AMT. Jeśli jeszcze takiego nie słuchałeś to lepiej posłuchaj przed zakupem. To brzmi zupełnie inaczej od zwykłych szmacianych kopułek 🙂

Gdyby Wharfedale, to wieszak do TV będzie konieczny - prawie 0,5 m wysokie.

Ale na sąsiednim forum jest kilka ciekawych zdań o Waflach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, audioburak napisał:

Gdyby Wharfedale, to wieszak do TV będzie konieczny - prawie 0,5 m wysokie.

Ale na sąsiednim forum jest kilka ciekawych zdań o Waflach:

Ukryta Zawartość

Nie sprawdzę, bo się na mnie moderator obraził 😁

Screenshot_20241017-100856.thumb.png.3e325f007b31e026cd50616505e54f09.png

"Pozdrawiam Was ciule" - Benny Hill, skecz Hindus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan
W dniu 16.10.2024 o 19:09, Gargan napisał:

@Piotr Sonido wszystkim polecam tego Rotel'a. Gra lepiej od większości tego złomu do 10k PLN. 

Drugi raz bym go nie kupił i wciąż szukam czegoś na wymianę - właśnie ze względu na syczące wokale. Nie zawsze to słychać ale, że zwykle słucham nagrań kiepskiej jakości (YouTube, Tidal, radio internetowe) Rotel zamienia się w grzechotnika 😄

No z tym 10 000 to dobrze wiesz że się nie zgadzam ale oczywiście rozumiem że masz takie zdanie. Dzięki!

W dniu 16.10.2024 o 22:02, yoachim95 napisał:

Nie no racja, racja 😉 Póki co nie planuję tego.

Chciałbym jeszcze dopytać Was o ELAC Uni-Fi Reference. Podobają mi się bardziej niż Debut Reference. Czy ktoś słyszał te kolumny? Jak wypada w nich trójdrożność? Czy jeżeli woofer przetwarza tylko niskie tony to czy robi to lepiej niż Debut Reference?

To jest konstrukcja autorstwa Jones. Bardzo podobna do kefa. Moim zdaniem gra to lepiej od serii debut aczkolwiek ma nieco mniej basu. 

W dniu 17.10.2024 o 09:34, Gargan napisał:

Evo 4.2 mają przetwornik AMT. Jeśli jeszcze takiego nie słuchałeś to lepiej posłuchaj przed zakupem. To brzmi zupełnie inaczej od zwykłych szmacianych kopułek 🙂

Nie wrzucałbym wszędzie tego przetwornika do jednego worka. To kolumny które grają bardzo liniowo i powiedziałbym momentami nawet nudnie. 

• Pokaż nowe odpowiedzi