Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana kolumn podstawkowych, a akustyka pomieszczenia.

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry / Dobry wieczór / Cześć,

zwracam się z prośbą o pomoc w doborze nowych kolumn podstawkowych z uwzględnieniem pomieszczenia odsłuchowego. Niestety ze względu na ograniczone miejsce na 99% odrzucam pomysł z kolumnami podłogowymi (konieczność wymiany szafki RTV). Obecnie posiadam zestaw Pioneer A-30 i kolumny Taga Harmony TAV-808B. Oczywiście odpytałem już kilka salonów z branży, ale chciałbym jeszcze skonfrontować to z kwestią akustyki pomieszczenia odsłuchowego.

Preferencje/wykorzystanie systemu:

1. Oglądanie filmów. Podczas oglądania filmów nie korzystam z funkcji Loudness (dudniący bas).

2. Słuchanie muzyki. Przy odsłuchu muzyki korzystam z funkcji Loudness - przy niskim poziomie głośności dźwięk bez filtra kontur wydaje się bardzo płaski. Dodatkowo filtrem barwy podbiłem Treble o jakieś 30%.

3. Preferencje: raczej ciepłe brzmienie, ale nie chciałbym, żeby było zbyt ciemne (jeżeli ma to sens). Przeważające gatunki to starsze kawałki rockowe oraz dance-pop. Generalnie słuchając muzyki na tym zestawie nie mam zastrzeżeń i wydaje się całkiem OK. Z drugiej jednak strony wiem, że kolumny są z budżetowej półki i chciałbym sprawić, żeby mój odsłuch stał się bardziej "jakościowy".

Przykładowo dla porównania wydaje mi się, że Traingle Borea BR03 bardziej by mi odpowiadały niż ELAC Debut Reference DBR6.2 (wydają się trochę jaśniejsze i bardziej wciągające).

Triangle:

ELAC:

Wstępne wybory:

Otrzymane propozycje: Dali Oberon 3, ELAC Debut Reference i Uni-Fi Reference, Monitor Audio Bronze 100, Q Acoustics 3030i.

Dodatkowo rozważam Indiana Line Tesi 3 oraz Triangle Borea BR03.

Pomieszczenie:

Salon z aneksem kuchennym, gdzie część "salonowa" ma ok. 16m2. Przez szafkę RTV nie mam możliwości wyboru kolumn podłogowych czy wykorzystania standów. Kolumny muszą pozostać na szafce RTV. Ewentualnie mogę dokupić podkładki izolujące typu Mozos IsoPad lub izolatory IsoAcoustics ISO-Puck Mini w celu uniknięcia rezonansów. Szafka ma szerokość 220 cm i głębokość 42 cm. Umieszczona jest w rogu pomieszczenia, więc też akustyka dla kolumn jest inna. Po lewej stronie znajduje się ściana z grzejnikiem (do grzejnika jest ok. 17 cm, do ściany ok. 25 cm). Od linii membran kolumn do punktu odsłuchowego jest ok. 280 cm.

Uwagi:

Oczywiście wiem, że ostatecznie najlepiej wypożyczyć kolumny na odsłuch u siebie, ale chciałbym lepiej się ukierunkować oraz doradzić w kwestii tego, jak kolumny odnajdą się w moim pomieszczeniu. Zakładany budżet to ok. 3000 zł.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

2.jpg

3.jpg

4.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez yoachim95
Interpunkcja
15 godzin temu, yoachim95 napisał:

Oczywiście wiem, że ostatecznie najlepiej wypożyczyć kolumny na odsłuch u siebie, ale chciałbym lepiej się ukierunkować oraz doradzić w kwestii tego, jak kolumny odnajdą się w moim pomieszczeniu. Zakładany budżet to ok. 3000 zł.

Ciężkie ustawienie, bo pod samą ścianą kolumny. Polecam umówić się na odsłuchy do 2-3 salonów i weryfikować własnymi uszami 😉 Wspomniane Elac to świetne kolumny w tym budżecie, a do tego maja bass reflex z przodu i są dość łatwe do wysterowania. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

To teraz może coś z całkiem innej beczki 😉 

Propozycja to choćby Elac Debut B5.2 ( BR na froncie ) plus nieduży subwoofer ale wyposażony

w wejście wysokopoziomowe, bo Pioneer nie ma wyjścia LFE, ale drugą parę głośnikowych.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Pierwsza sprawa to nigdy nie wybieraj kolumn na podstawie jakichkolwiek recenzji a tym bardziej odsłuchów z YouTube. 

Nie masz kompletnie pojęcie jakim mikrofonem jest to nagrywane przez Jaki filtr przeszło czy były jakiekolwiek ustawienia dźwięku narzucone podczas odtwarzania

Może się okazać że kolumny które odrzuciłeś właśnie grają w sposób taki jaki chcesz albo odwrotnie. 

Udaj się do salonu i tam posłuchaj jeśli nadal będziesz uważać że triangle grają lepiej to oznacza że wolisz brzmienie jaśniejsze szybsze bardziej rozdzielcze wchodzące w analityczność. 

Triangle, bowers, monitor audio, magnat

W takim razie nie dali , elac, kef.

Te drugie no właśnie granie bardziej cieplejsze o łagodniejszej górze innym sposobie prezentacji środka pasma. 

Jeśli w grę wchodzą także używane kolumny to wybór jest naprawdę spory tylko byłoby dobrze gdybyś określił faktycznie brzmienie jakiego szukasz

W salonie na przypadkowym na daną chwilę sprzęcie też można wyciągnąć nietrafne wnioski ! Ja bym słuchał z różnych źródeł, mediów, salonów, mieszkań prywatnych , internetu, etc co by sobie chociaż wstępnie wyrobić opinie!

Parę razy słuchałem właśnie w salonie Dynaudio Special 25 Anniwersary no i nie urzekły mnie zupełnie, byłem nimi wręcz zniesmaczony do czasu posłuchania prywatnie w domowych pieleszach u właściciela systemu. Te kolumny nie były w stanie napędzić (w tym konkretnym przypadku-serwowane przez salon popierdółki typu Accuphase) dopiero solidna wydajna elektronika pokazała że to są bardzo dobre kolumny które szybko przeszły niezauważone z racji niewłaściwej prezentacji a szkoda

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Pomyślałem o Cambridge Audio, ale nie wiem czy się zmieszczą na tej szafce. Nie napisałeś jakie maksymalne wymiary mogą mieć kolumny, których szukasz. 

Oczywiście stojąc na szafce powinny mieć pod spodem podłożony materiał tłumiący lub przyklejone gumowe, miękkie stopki. Inaczej komoda będzie grała razem z kolumnami.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Gargan

Bardzo dziękuję za wszystkie porady. 🙂 

7 godzin temu, audioburak napisał:

To teraz może coś z całkiem innej beczki 😉 

Propozycja to choćby Elac Debut B5.2 ( BR na froncie ) plus nieduży subwoofer ale wyposażony

w wejście wysokopoziomowe, bo Pioneer nie ma wyjścia LFE, ale drugą parę głośnikowych.

Mieszkam w bloku i właśnie dlatego preferuję cichy odsłuch. Z jednej strony cały czas myślę o małych podłogówkach bo zazwyczaj one mają ten głośnik co podstawkowy (mid-woofer) i jeszcze woofer do niskich tonów. Z drugiej strony moje Tagi czasami przykręcam bo za bardzo dudnią... Nie wiem czy ma to sens, ale faktycznie chciałbym mieć szerokie pasmo odsłuchu, ale bez całkowitego zdominowania muzyki przez rozlany bas. W oko wpadły mi jakieś SLIM subwoofery od ELAC czy QA, ale jak znajdę jakiegoś SLIMa to nie ma wejść wysokopoziomowych...

6 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Pierwsza sprawa to nigdy nie wybieraj kolumn na podstawie jakichkolwiek recenzji a tym bardziej odsłuchów z YouTube. 

Nie masz kompletnie pojęcie jakim mikrofonem jest to nagrywane przez Jaki filtr przeszło czy były jakiekolwiek ustawienia dźwięku narzucone podczas odtwarzania

Może się okazać że kolumny które odrzuciłeś właśnie grają w sposób taki jaki chcesz albo odwrotnie. 

Udaj się do salonu i tam posłuchaj jeśli nadal będziesz uważać że triangle grają lepiej to oznacza że wolisz brzmienie jaśniejsze szybsze bardziej rozdzielcze wchodzące w analityczność. 

Triangle, bowers, monitor audio, magnat

W takim razie nie dali , elac, kef.

Te drugie no właśnie granie bardziej cieplejsze o łagodniejszej górze innym sposobie prezentacji środka pasma. 

Jeśli w grę wchodzą także używane kolumny to wybór jest naprawdę spory tylko byłoby dobrze gdybyś określił faktycznie brzmienie jakiego szukasz

Przepraszam, ale nie wiem jak cytować tylko fragment. Na tych filmikach kolumny też były napędzane innym sprzętem + przekłamanie przy nagraniu + jakość YT + mój sprzęt. Słuchałem na raczej ciemno grających słuchawkach więc i one to zniekształciły. Sporo czytałem o kolumnach, ale praktycznie niczego nie słuchałem. Jedynie mogę powiedzieć, że słuchawki typu ISK HD9999 dla mnie grały kompletnie bez basu. To samo z Onkyo TX-8220, które dopiero zaczęło fajnie grać przy cichym odsłuchu, jak pokrętło od basu było przekręcone na maksa. Z tego względu wymieniłem na Pionka z Loudness. Raczej mój gust będzie bliższy ciepłemu graniu lub graniu V-ką (podbite góra i dół).

6 godzin temu, Gargan napisał:

Pomyślałem o Cambridge Audio, ale nie wiem czy się zmieszczą na tej szafce. Nie napisałeś jakie maksymalne wymiary mogą mieć kolumny, których szukasz. 

Oczywiście stojąc na szafce powinny mieć pod spodem podłożony materiał tłumiący lub przyklejone gumowe, miękkie stopki. Inaczej komoda będzie grała razem z kolumnami.

Ukryta Zawartość

Wyglądają całkiem OK. 🙂 Max wymiary to takie, żeby zmieściły się na szafce i żeby zachować chociaż te kilka cm od tylnej ściany. Co do podkładek - czy same gumowe nóżki dostarczane przez producenta są wystarczające czy lepiej jednak szukać czegoś dodatkowo jak pianki lub izolatory/krążki izolacyjne?

Ukryta Zawartość

Malych podlogowek stojacych na lowboardzie tez bym nie wykluczal. Byly by na wysokosci telewizora i lepsze niz monitory, grające na wysokosci kolan

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 godzin temu, yoachim95 napisał:

Przepraszam, ale nie wiem jak cytować tylko fragment. Na tych filmikach kolumny też były napędzane innym sprzętem + przekłamanie przy nagraniu + jakość YT + mój sprzęt. Słuchałem na raczej ciemno grających słuchawkach więc i one to zniekształciły. Sporo czytałem o kolumnach, ale praktycznie niczego nie słuchałem. Jedynie mogę powiedzieć, że słuchawki typu ISK HD9999 dla mnie grały kompletnie bez basu. To samo z Onkyo TX-8220, które dopiero zaczęło fajnie grać przy cichym odsłuchu, jak pokrętło od basu było przekręcone na maksa. Z tego względu wymieniłem na Pionka z Loudness. Raczej mój gust będzie bliższy ciepłemu graniu lub graniu V-ką (podbite góra i dół).

Rozumiem nie przejmuj się nauczysz się. 

Zaznaczasz część tekstu i pod nim pojawia się guziczek

No to im szybciej przestaniesz czytać a udasz się na wstępne odsłuchu tym lepiej.

To jest taki sprzęt co będzie w większości salonów 

Pamiętaj jednak że nie wszystkie są niezależne. Więc masz w nich słuchać sprzętu a nie porad "te są najlepsze słyszy pan". 

@yoachim95 Wiesz, jeśli stawiasz kolumienki tak nisko to poszukałbym takich z pochyloną przednią ścianką. Wtedy przetworniki promieniują w górę i bardziej odbijają dźwięk od sufitu. Mniej masz wrażenia, że jest zbyt nisko. Gdybyś znalazł np. Sonus Faber Principia 3, byłoby fajnie. Małe kolumienki ale z fajnym basem.

Ukryta Zawartość

Za to co piszesz o braku basu przy niskich poziomach głośności to wina ludzkiego słuchu. Po to Yamaha w swoich amplitunerach montuje Loudness Control. Więc zadanie nr 2 to zmienić wzmacniacz na Yamaha 😉

1665560669132.thumb.png.30b60b7a62b34ffbf745f7c86e7dc808.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Btw. Do nardzo cichego sluchania, najlepszy jest subwooferek, albo loudness (patrz powyzej)

[mention=82263]yoachim95[/mention] Wiesz, jeśli stawiasz kolumienki tak nisko to poszukałbym takich z pochyloną przednią ścianką. Wtedy przetworniki promieniują w górę i bardziej odbijają dźwięk od sufitu. Mniej masz wrażenia, że jest zbyt nisko. Gdybyś znalazł np. Sonus Faber Principia 3, byłoby fajnie.ä

Mikroskopijnie
5 minut temu, xajas napisał:

Mozna tez powiesic telewizor troche wyzej na scianie, to zostanie pod nim mijsce na center, i calosc ma sensowna wysokosc

Pod kino?

2 minuty temu, xajas napisał:

Btw. Do nardzo cichego sluchania, najlepszy jest subwooferek

Ukryta Zawartość

Zgadzam sie

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, xajas napisał:

Kto wie, co to jest, albo co bedzie

Ukryta Zawartość

Zapewne plany. 

Natomiast teraz się okaże że no już gładzie położone no i fizycznie nie ma jak puścić kabli teraz. Ktoś przegapił.

Ukryta Zawartość

Tagi akurat w tej "lokalizacji" mają pełne prawo tak grać, bo nie dość, że stoją w rogach

a do tego blisko ściany, bo położenie ich portu BR jest tu wyjątkowo niekorzystne.

Jednak z subwooferem rzeczywiście tak łatwo nie jest ... ale są sposoby na obejście

tego tematu, jeśli znajdziesz pasujący Ci subwoofer BEZ wejść wysokiego poziomu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, xajas napisał:

Malych podlogowek stojacych na lowboardzie tez bym nie wykluczal. Byly by na wysokosci telewizora i lepsze niz monitory, grające na wysokosci kolan

Szafka ma wysokość 52 cm, więc tweetery wypadają +/- na wysokosci uszu.

1 godzinę temu, Gargan napisał:

Za to co piszesz o braku basu przy niskich poziomach głośności to wina ludzkiego słuchu. Po to Yamaha w swoich amplitunerach montuje Loudness Control. Więc zadanie nr 2 to zmienić wzmacniacz na Yamaha 😉

Ciekawa opcja, ale póki co nie chcę ruszać wzmacniacza. Myślałem ostatnio nad jakąś hybrydą, ale to bardziej odległe plany.

1 godzinę temu, xajas napisał:

Kto wie, co to jest, albo co bedzie

Na tylnej ścianie (za plecami) wiszą dwa obrazki pomiędzy kinkietami. Nad nimi jest miejsce na kimatyzator. Tam nie będzie głośników. Nie brałem pod uwagę kina domowego.

Na ścianie za TV ten szary obszar to fragment sciany z betonem dekoracyjnym. Nie mam pojecia czy lekko chropowata powierzchnia ma wpływ na odbijanie fal.

@audioburak czyli szukać monitorów z BR do przodu lub w dół? Czy płytszych kolumn, żeby je odsunąć? Czy subwoofer typu QA 3060S lub ELAC SUB2010 będzie OK? Gdzie najlepiej go wtedy umieścić?

Dziękuję za pomoc. 🙂 

Edytowane przez yoachim95

Jak już pisałem - mniejsze Elac z "5" będą tu OK zakładając budżetowe rozwiązania,

ale z subwooferem jest identyczna sytuacja jak z monitorami.

Musisz znaleźć miejsce, gdzie dźwięk jest optymalny i nie zawsze musi się ono pokrywać

z założeniami dekoratora wnętrz 😉 Za to wiadomo, że raczej powinien stać na podłodze,

chyba, że ta szafka jest naprawdę solidna wtedy ew. możesz spróbować na niej.

Z monitorami też bym próbował "uciekać" bliżej osi wnęki, bo żaden róg im nie służy.

@yoachim95 hybryda nie rozwiąże twojego problemu za to może dodać innych kłopotów - w zależności od konkretnego rozwiązania hybrydy. Ale spróbować zawsze można. Ja bym Ci podpowiedział odwrotną hybrydę to jest nie z lampą na wejściu ale z lampą na wyjściu. Synthesis takie robi. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@audioburak dziękuję za informację. Obecnie rozstawiłem kolumny jak najszerzej zakładając, że będzie lepszy efekt stereo. 😄 

@Gargan póki co tak tylko luźno wspomniałem o wymianie wzmacniacza. Przede wszystkim kwestia kolumn jest ważna.

To chyba sporo już wiem. Będę próbował z odsłuchami rożnych konfiguracji oraz wezmę pod uwagę opcję z subwooferem.

Dziękuję i pozdrawiam. 🙂

2 godziny temu, yoachim95 napisał:

Szafka ma wysokość 52 cm, więc tweetery wypadają +/- na wysokosci uszu.

dajesz jeszcze wibro izolatory jak Iso Aperta i będzie w sam raz 😉 

https://www.tophifi.pl/catalogsearch/result/?q=aperta

30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Możesz jeszcze wziąć pod uwagę Fyne Audio F500. Obecnie są w dobrej cenie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

22 minuty temu, yoachim95 napisał:

wezmę pod uwagę opcję z subwooferem

Brak wejść wysokopoziomowych nie jest problemem. Robiłem już takie "wejścia" dla kolegów z forum, tylko jako zewnętrzne przystawki. 

Jeszcze jedno- by choć odrobinę dopasować najbliższe otoczenie obu kolumn, na ścianie przy kolumnie w wolnym polu, w odległości analogicznej do tej w kącie, można postawić ciężką, wysoką, nierezonującą szafkę, czy regał, np z książkami. Wtedy choć częściowo wyrównamy pierwsze odbicie i upodobnimy ich otoczenie akustyczne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez porlick

@yoachim95 jeśli zależy Ci na przestrzenności brzmienia to tak grają kolumny marki DALI.

Swego czasu miałem Dali Spektor 2 i byłem bardzo zadowolony. Kolumienki do stawiania przy samej ścianie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

@Top Hi-Fi & Video Design widziałem to rozwiązanie, ale wypada stosunkowo drogo w porównaniu do kwoty na kolumny. 🙂 Do przetestowania i sprawdzenia.

@Piopio Właśnie zaczynają mi się podobać te kolumny. KEF mnie nie przekonał wyglądem, ale te wyglądają całkiem OK.

@porlick w zaznaczonym miejscu stoi "papierowa" lampa z Ikei. Wstawienie czegokolwiek innego zbytnio zagraci przestrzeń, ale doskonale rozumiem potencjalne korzyści.

@Gargan wszędzie polecane są Oberon 3. Też je biorę pod uwagę.

Tak jeszcze dla rozwiązania wszelkich moich wątpliwości - czy na takim metrażu i do cichego odsłuchu warto kombiniwac ze zmianą szafki i małymi podłogoówkami (np. Tesi 5) czy jednak najlepiej zostać przy monitorach + ew. subwoofer?

Masz na nie teraz faktycznie świetne ceny.

A samym położeniem nasz reflexu się nie przejmuj. Jest to obojętne.

@yoachim95 jeden rabin powie podłogowe, a drugi podstawkowe. U mnie w 16m² podłogowe a nawet większe monitory nie sprawdzają się, bo bas dudnić jak zły.

Teraz jestem szczęśliwym posiadaczem Opera Prima 2015 bez subwoofera i według mnie to jest optymalna wielkość do takiego pomieszczenia. Z tym, że nie używam sprzętu Onkyo (Pioneer to też Onkyo), tylko albo jakieś brytole albo Rotel. 

Chcesz mieć przesadny bas z kolumn podstawkowych to celuj w Dynaudio albo Buchardt. Tylko do jednych i drugich potrzebujesz naprawdę mocnego wzmacniacza, bo duży bas z małych paczek to walka.

@Gargan właśnie nie chcę przesadnego basu bo mieszkam w bloku. Bardziej chodzi mi o niski, ale cichy bas. 🙂 Kolumna podłogowa ma dedykowany woofer do niskich częstotliwości, czego podstawka nie ma bo ma mid-woofer. (nie wiem jaki to ma wpływ tak co do zasady). Z drugiej jednak strony spotkałem się z porównaniem, gdzie mały Klipsch powalał basem spore Altusy. 🙂 

Bardzo dziękuję za porady i wskazówki. Czas najwyższy faktycznie coś posłuchać i wtedy decydować. 🙂

38 minut temu, yoachim95 napisał:

Do przetestowania i sprawdzenia.

warto kiedyś spróbować, nie mówię że od razu, ale warto 😉

10 minut temu, yoachim95 napisał:

Klipsch powalał basem spore Altusy.

to akurat nic dziwnego 😉

www.tophifi.pl

@yoachim95 A znasz markę Polk?

Są dość dobrze wycenione. Możesz się zainteresować.

Ukryta Zawartość

Screenshot_20241015-164853.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi