Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning kolumn DALI przez McGyvera

Tomek Skura

Rekomendowane odpowiedzi

zoltar7, 8 Cze 2007, 13:49

>A twoje nowe kolumny, to chyba będzie projekt A-3 Akkusa ???

>Jeśli tak to ciekawy jestem jaki mają bas z tych AC-165.

Sam głośnik AC-165 jest świetny w swojej klasie cenowej. Oczywiście jak zabrzmi zależy od aplikacji, klasy użytych komponentów, reszty toru.

W moim konkretnym przypadku stwiedzę, że "firmowa" aplikacja z Akkusa + moje minimalne zmiany i jest SUPER.

Chyba raczej nie. Moja "nowa" zwrotnica po modyfikacji składała się z kilku zwykłych tanich elementów, nie było żadnych dodatkowych wzmocnień, a okablowanie już parę lat wcześniej wymienione było na VDH CS122 oraz Qued silver 12, a poza tym to kolumny wróciły okrojone o jakieś niecały 1 m mojego przewodu (z teminali do płytki zwr.). Natomiast dźwięk moich przerobionych zespołów głośnikowych jest zaprzeczeniem przedstawionych przez Ciebie superlatywów.

no to ciekawa sprawa.... tuning dali 470 ... tuning dali 450 ... tuning proac studio 100 .... same sukcesy... imho tuning to ciezka sprawa a nie "machniecie" pare razy lutownica na dywanie...

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

abudzik, 8 Cze 2007, 09:56

>"I założę się, że jest wielu takich jak ja - zawiedzionych klientów, którzy z różnych względów nie

>chcą o tym pisać."

>

>Masz rację.

>Przez litość dla ogromu nieszczęść, które dotknęły jednego z megakonstruktorów (plagi egipskie wobec

>nich to pikuś) ;), zrezygnowałem z ponawiania prób wymiany megakonstrukcji na monetę złożoną w

>formie kaucji.

>Ale to był numer na jeden raz i spowodował moją wielką ostrożność w kontaktach z wiedzącymi wszystko

>najlepiej.

Jeżeli dobrze zrozumiałem Cię Abudzik to wziąłeś od megakonstruktora megakonstrukcję do wypróbowania a zostawiłeś mu (mam nadzieję, że nie mega-) kaucję, i... co teraz "bezczelnie" chciałeś zwrócić megakonstrukcję i odebrać kaucję. A co na to megakonstruktor... ?

zoltar7, zastanawiam sie ktorego to z zacnych forumowiczow jestes klonem... heh... mcgyvera sie boisz???

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Daj spokój foxbat przecież ja to TY a TY to ja (słyszałeś kiedyś o bilokacji)?

A może po prostu przysłał mnie tu Ogólnopolski Komitet Obrony przed Sektami, bo McGuru zgromadził wokół siebie grono wiernych pochlebców, którzy wierzą w jego nadprzyrodzone (wrodzone :) umiejętności, bez pomiarów, bez doświadczeń... którym nawet przez myśl nie przejdzie, że może McGuru to po prostu taki filmowy McGyver tylko na odwrót...

ps. a widzieliście ten odcinek McGyvera (tego z filmu oczywiście) gdzie z roweru zrobił spawarkę ;-) niemożliwe ??? a jednak...

Seba78

"Przyznam się, że moja pierwsza inwestycja w audio była poważną porażką i do samego końca nie docierało do mnie, że mogłem taki bląd popełnić. Wogóle to przestawałem słuchac muzyki i sam nie wiedziałem dla czego "

Święte słowa! Ciekawe, czy komuś udało się uniknąć tego doswiadczenia

Pzdr

J

nedj, 8 Cze 2007, 11:27

Ja o to właśnie zadbałem. Podmiana gwizdków na MDT 29 i zwrotnic na nowe w T2k nie spowodowały - nie tylko moim zdaniem - zmian na lepsze więc kolumny b. łatwo przywróciłem do ich stanu fabrycznego wstawiając oryginalne zwrotnice i tweetery.

Amen.

Zaś zakupione przeze mnie Morele MDT 29 sprzedałem (ze stratą ofc.), bo jakoś nie podeszły mi (nie spasowały się) w układzie ze średnio-nisko tonowcem. Teraz cieszą (mam nadzieję, że nadal) kogo innego.

WNIOSEK:

Doświadczenie kosztuje.

Za to w 100% jestem zadowolony z DIY: brzmienia pre i końcówki mocy. /REKLAMA ;)/

* * *

Po takich doświadczeniach z "tuningiem" swoich kolumn postanowiłem już kolumn nie tuningować, a tylko kupić po uważnym odsłuchu te spełniające moje aktualne (na pewno obecnie mocno wyśrubowane) oczekiwania i wymagania.

* * *

Z kolumn, rzekłbym wybitnych, zapamiętałem kolumny CREDO duetu McGyver'&grze... Ma je obecnie lutek. I z tego co pamiętam grają nawet z tym samym lampiakiem, z którym ich dawno temu słuchałem.

Inna konstrukcja, która wywarła na mnie wielce pozytywne wrażenie (duża, podłogowa) jest w Wa-wie u forumowicza który zbytnio się tu nie uaktywnia, dlatego nie wymienię jego nicka (BTW: pozdrawiam serdecznie :) IMHO: ma klasę kolumny DIY i z feelingiem złożony system - gratuluję. Przyznam tylko, że zdecydowanie wolę jego wzmak tranzystorowy niż lampowy. /Był wtedy ze mną (pod koniec długiego, majowego, tegorocznego weekendu) znany i osłuchany forumowicz./

WNIOSEK:

Zatem każdy się uczy i próbuje zmierzać własna drogą do celu jak mu rozum i wola podpowiadają (a środki ograniczają).

Tak było, jest i będzie. (Cena postępu.)

DIY nie jest jednoznacznie złe czy dobre. /Jak kiedy./

andrea29, 8 Cze 2007, 19:55

>Z kolumn, rzekłbym wybitnych, zapamiętałem kolumny CREDO duetu McGyver'&grze... Ma je obecnie lutek.

To chyba masz szansę aby ci kolega Lutek odsprzedał te kolumny, bo nie jest z nich do końca zadowolony (chociaż wyglądają pięknie i pewnie dźwięk z nich może się podobać):

Lutek, 31 Maj 2007, 15:04

>Dziekuje za dotychczasowe wpisy

>Moze pare slow wyjasnienia dlaczego interesuje mnie tweeter z jeszcze wyzszej polki.

>Ktos kiedys pisal (nie pamietam dokladnie - moze jar1 ) ze dla niego kazdy system muli. Musze sie

>poniekad zgodzic z taka opinia. Z tym, ze jak mowimy o dobrej jakosci dzwieku, o jego otwartosci, to

>to "mulenie" jest mniejsze i odwrotnie - zawsze jednak jakies tam jest. Wiadomo, ze to nie jest

>jakosc dzwieku na zywo. Chodzi tylko o to, czy to nam przeszkadza czy tez nie i w jakim stopniu. Ja

>moze nie bede uzywal terminu "mulenie", a chodzi mi raczej o zaslone, zamkniecie dzwieku, nosowatosc

>itp. A rzecz dotyczy przede wszystkim wokali. Osobiscie jestem bardzo zadowolony ze swoich kolumn -

>rowniez na forum mozna znalezc wiele bardzo pozytywnych opinii i nawet negatywnych brak - jak to

>zazwyczaj bywa, gdy czytamy takowe o roznych elementach systemow. Jesli tak jest, to moglby ktos

>zapytac: po co wiec szukasz sobie g.... na smietanie ? A no dlatego, ze przeszkadza mi ta zaslona -

>szczegolnie na wokalach. I nie chodzi o to, ze akurat u mnie - gdzie bym nie sluchal, to ta zaslonka

>jest. Nawet majac do czynienia z bardzo dobrze nagrana plyta, wokal nie charakteryauje sie taka

>otwartoscia jak bym sobie zyczyl, jest wlasnie taki przysloniety, za mgielka, jakby zamkniety w

>pudelku, za malo obecny bezposrednio w pomieszczeniu, troche za daleki itp. Te cechy slysze zawsze,

>tyle, ze w zaleznosci od jakosci nagrania ta zaslona jest grubsza lub ciensza, scianka pudelka

>grubsza lub ciensza, cechy nosowatosci wokalu rowniez wieksze badz mniejsze.

Cały post:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

jaro4444, 8 Cze 2007, 14:35

>Sam głośnik AC-165 jest świetny w swojej klasie cenowej. Oczywiście jak zabrzmi zależy od aplikacji,

>klasy użytych komponentów, reszty toru.

>W moim konkretnym przypadku stwiedzę, że "firmowa" aplikacja z Akkusa + moje minimalne zmiany i jest

>SUPER.

A co to za minimalne zmiany (wiem bo widziałem na zdjęciu, że dałeś bardzo dobre elementy zwrotnicy), ale czy zmieniałeś coś w zwrotnicy (nie krępuj się możesz podać ew. zmienione wartości - wiem jak wygląda zwrotka A-3)?

zoltar7, 8 Cze 2007, 20:19

Wiem, czytałem co napisał lutek. Po pewnym czasie, jak się osłuchał napisał jak napisał.

Tak jest ze wszystkim, że z czasem zaczynamy słyszeć to czego nie chcielibyśmy lub wcześniej nas to nie raziło (Miałem to samo z T2k: z czasem zaczęła mnie drażnić słyszalna dziura na zszyciu przetworników (sięgająca 5dB) i leciutko rozmyte kontury wszystkich dźwięków (charakter membrany średnio-nisko tonowego SEASa). Góra niejako "schowana"właściwe podporządkowana średnicy i śmiejąca jej "przeszkadzać". (Jak się potem przekonałem słusznie, bo Tyler miał rację i umiał wydobyć maksa z zestrojenia przetworników jakich użył. Taki koncept po prostu i udany.) Dużo czasu (przesuwania) kosztowało mnie, by nie grały tylko stereo, a by wydobyć z nich 3D. Na plus zaliczam im efektowny bas (tak !) i wysoką uniwersalność. Kultura przekazu różnych gat. muzycznych jest nie do przemilczenia. Miały też, IMHO, co najmniej dobrą barwę i to coś... Czy to oznacza, że nadal byłbym nimi zainteresowany ? -Na dziś (i już dużo wcześniej) NIE, dlatego sprzedałem. Ich czas u mnie minął bezpowrotnie, bo poznałem je na wylot i znudziły mi się. Jest jeszcze i tan powód, że ograniczały możliwości reszty mojego toru...

Nie wynika jednak z powyższego że kolumny lutka są do bani, podobnie T2k.

W ogóle to czy słuchałeś CREDO z lampowcem lutka ?

Równie dobrze w tym miejscu, w odpowiedzi na Twój wpis, ja mógłbym przytoczyć opis ciężko zachwyconego lutka (nie dziwię się) jak nabywał CREDO i - "niechcący" wzmaka grze... ;)) /Też się nie dziwię, bo słuchałem - klasa wzmak i tyle./ Sam poszukaj.

Patrz też metamorfoza oceny tych samych kolumn po 2 latach przez Tomka S.

A co to za minimalne zmiany (wiem bo widziałem na zdjęciu, że dałeś bardzo dobre elementy

>zwrotnicy), ale czy zmieniałeś coś w zwrotnicy (nie krępuj się możesz podać ew. zmienione wartości -

>wiem jak wygląda zwrotka A-3)?

Piszę teraz off topic - wartości nie zmieniałem poza jednym kondem - zamiast 6,8 mam składane 4,7+2,2=6,9. Zmieniłem głównie klasę elementów (Mills, SCR KP, SCR MKP ale na 630V, cewki Alpha Core). Główne zmiany dotyczą obudowy - objętość na AC-165 mniejsza o ok 1,5 dm3 od "firmowej" i paczki ze skosami a nie proste pudła. Wewnątrz paczki skośnie przegrody, wieńce, klinowa komora na wysokotonówkę i przednia ściana 50 mm (wszystkie pozostałe 25 mm).

To tyle zmian ;)

Tu masz fotkę moich złożonych A-3:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>zoltar7 8 Cze 2007, 20:19 napisal:

" andrea29, 8 Cze 2007, 19:55

>Z kolumn, rzekłbym wybitnych, zapamiętałem kolumny CREDO duetu McGyver'&grze... Ma je obecnie lutek.

To chyba masz szansę aby ci kolega Lutek odsprzedał te kolumny, bo nie jest z nich do końca zadowolony (chociaż wyglądają pięknie i pewnie dźwięk z nich może się podobać): "

A kto Ci powiedzial, ze nie jestem z nich zadowolony ? Niczego takiego nie mowilem nikomu bezposrednio ustnie, ani tez nigdzie nie napisalem na forum.

Wprost przeciwnie. Przeciez nawet w mojej wypowiedzi z watku dotyczacego Esotara - ktora to wypowiedz na potwierdzenie swojego twierdzenia zacytowalec - jest dokladnie odwrotne stwierdzenie - cytuje: " Osobiscie jestem bardzo zadowolony ze swoich kolumn " - to sie nazywa czytaniem ze zrozumieniem.

Przeciez w tamtym watku trzykrotnie wyjasnialem, dlaczego zainteresowalem sie zakupem topowego tweetera. Moze jeszcze raz w takim razie urywek z mojego trzeciego obszernego wyjasnienia z tamtego watku:

" Moje uwagi w tym watku sa natury ogolnej i dotycza w ogole systemow, a nie akurat moich kolumn. Sadzilem, ze jak zmienimy tweeter w kolumnach - jakis tam kolumnach..., obojetnie w jakich - na bardzo topowy, to uzyskamu wieksza otwartosc dzwieku, a w szczegolnosci wokali. A jesli taka zasada by obowiazywala, majac nadzieje na jeszcze lepszy dzwiek, moglbym pomyslec o wymianie rowniez u siebie, bo choc D260 Esotek, to bardzo dobry glosnik, ale jeszcze nie z najwyzszej polki. Przecieciez wiekszosc z Was majac nawet bardzo dobre i drogie systemy chcialaby cos poprawic, jeszcze ulepszyc, jesli jeszcze by sie dalo nie pakujac zawrotnych kwot. Przeciez wciaz wszyscy gonimy kroliczka - temu tez miedzy innymi sluza rozne odsaluchy polaczone z wymianami klockow, kolumn, kabelkow itp. Kazdy przeciez chcialby coraz lepiej... i o tym zreszta swiadcza Wasze wpisy na tym forum. "

Lutek, 8 Cze 2007, 23:43

Lutek czytaj uważnie. Jest różnica między tym co ja napisałem:

"bo nie jest z nich do końca zadowolony"

a tym co ty mi imputujesz, że ja wg ciebie twierdzę:

że ty napisałeś "nie jestem z nich zadowolony ".

Jeżeli nie dostrzegasz różnicy znaczeniowej to albo nie rozumiesz j. polskiego albo...

Jest bowiem różnica znaczeniowa między "nie być do końca zadowolonym" a "być nie zadowolonym" :)

Jak jesteś do końca zadowolony to o co Ci chodziło z tą zmianą wysokotonowca (bo ja już nic nie rozumiem) ??? :(

Powstał ciekawy wątek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jaro4444, 8 Cze 2007, 22:43

A w jakiej objętości "lata" ten AC-165 w projekcie A-3 (bo tego nie wiem), jeżeli objętość jest mniejsza, i masz ścięcia to znaczy, że twój AC-165 przypuszczalnie gra nie co głośniej niż w oryginalnym projekcie (tak sądzę bo oczywiście nie sposób tego wiedzieć bez pomiarów, to znaczy jego efektywność jest wyższa niż w A-3).

Tomek Skura, 9 Cze 2007, 00:35

>Powstał ciekawy wątek

>

Ukryta Zawartość

Wcale nie jest taki ciekawy... jest smutny :(

Ukryta Zawartość

Gość rochu

(Konto usunięte)

Credo nie słyszałem. Z resztą kolumny McGyvera słuchałem tylko raz na odsłuchach w krakowskim StudioPro.

Dzisiaj mam nadzieję posłuchać 2 jego zestawów. Myślę że wrażenia z odsłuchu znajdą się w wątku o spotkaniach w Krakowie.

Swoją drogą moja Luba przed chwilą mi oświadczyła że mam z powrotem przywrócić do życia open baffle na monacorach którymi bawiłem się rok temu. Dla niej był to najlepszy dzwięk w naszym domu. I kropka.

Jej chyba chłopaki nie przegadają ; )

>jarekeraj

8 Cze 2007, 19:06

>>"Przyznam się, że moja pierwsza inwestycja w audio była poważną porażką i do samego końca nie docierało do mnie, że mogłem taki bląd popełnić. Wogóle to przestawałem słuchac muzyki i sam nie wiedziałem dla czego "

>Święte słowa! Ciekawe, czy komuś udało się uniknąć tego doswiadczenia

chyba mi. był rok '98 i w pokoiku 3x3 m stanęli wiekowi 3-drożni poprzednicy Altusów 110 (pamięta ktoś, co to mogło być? bo ja nie...) zasilani nieco młodszym Pioneerem A60, ze źródłem zabawnym z dzisiejszej perspektywy - byłą to Fonica CDF003 bodajże. grało potężnie, ciepło i miękko i... naturalnie. holograficzna - umówmy się, na tamte czasy - przestrzeń między głośnikami (ze względu na ich rozmiary musiałem siedzieć na podłodze, a jakże...) i ZUPEŁNY jej brak poza linią zewnętrzną.

później już było pod górę, z drobnymi wyjątkami.

Panowie którzy wieszali na mnie psy z powodu mojego stwierdzenia, że Scan-Speaki 9700 od Tomka miały membrany od 9300 powinni sobie przeczytać ten wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

McG, na koniec mozesz mi wytlumaczyc po co sciagales nowe membrany jak glosniki leza dalej w szafie? :D to beda jakies foty? :D

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.