Skocz do zawartości
IGNORED

4 x gł. niskotonowy 250mm do 2 tys zł

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)

Witajcie

Poszukuję 4 głośniki niskotonowe o średnicy 250 mm do obudowy zamkniętej która musi być maksymalnie 200 mm głęboka, głośniki nie mogą być droższe niż 500 zł za sztukę. Czy ktoś może coś polecić? Będą one wykorzystane do Kina.

Za wszelkie sugestie dziękuję 

Witamy spowrotem 😉

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, MarcinRejek napisał:

głośniki nie mogą być droższe niż 500 zł za sztukę. Czy ktoś może coś polecić?

Przeglądałem internet i ciężko coś znaleźć, były tam ze dwa lub trzy głośniki ale 84/85 db przy 4 ohm więc potrzebna by była mocniejsza końcówka. A za tem jestem w stanie zrezygnować z lepszej końcówki na rzecz lepszych głośników przez co mogę wydać maksymalnie 750 zł na jeden. Wtedy zostanie mi 2 tys zł na wzmacniacz. Może ktoś też zechce pomóc z końcówką mocy do 2 tys zł z DSP. 

23 minuty temu, MarcinRejek napisał:

Może ktoś też zechce pomóc z końcówką mocy do 2 tys zł z DSP. 

Jesli moze byc uzywana to np cos takiego za około 300€

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tu masz 2 sztuki za 600€

Ukryta Zawartość

Czytałem na forum niedawno temat w ktorym ktos uzyl takiego Crowna do zasilenia duzego subam z przetwornikiem dwucewkowym. Kazdy kanał zasilał osobną cewkę. Do tego masz wbudowane dsp.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Z tanich a dobrych np. 

Dayton 

Ukryta Zawartość

Z trochę droższych Inphase XT10, mam skrzynię z tym głośnikiem i nieźle wymiata

Ogólnie wybór spory, trzeba szukać bardziej w car audio

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)
30 minut temu, don111 napisał:

Dziękuję, tego mi trzeba... nadaje się do obudowy zamkniętej i 55hz strojenie ale czy na sub-y się nadaje? 

Cena śmieszna, można będzie zaoszczędzić i zamiast wydać 5 tys zł na 4 suby z końcówką zamknę się w 3 tys zł

Dziękuję 

może ktoś jeszcze coś doda? 

40 minut temu, brewka87 napisał:

uzywana

Tylko nowy mnie interesuje 

Godzinę temu, MarcinRejek napisał:

ale czy da mi on to czego będę oczekiwał?

Jeśli nic się nie zmieniło to na pewno nie 🙂

2 godziny temu, MarcinRejek napisał:

nie potrzebny subniskotonowy do tego, do czego planuję.

pisałeś,że do subwoofera d o kina potrzebne,najtańsze dobre głośniki do obudowy zamkniętej jakie znam to :

Ukryta Zawartość

dość wysoki qts,jest szansa że zagra w zamkniętej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

absolutnie budżetowy:

Ukryta Zawartość

jak budżet możesz zwiększyć to polecam te:

Ukryta Zawartość

mam je w kolumnach,świetny bas w zamkniętej obudowie,40litrów wystarczy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

@szpotek73 ten Peerlees i SB Acoustics z 12 postu jak na cenę wyglądają dobrze, natomiast w ostatnim poście podałeś Satori od SB Acoustics na którego już patrzyłem... tylko zwiększając pieniądz na głośnik to napęd też będzie musiał być mocniejszy to raz a dwa wszystkie podane przez Ciebie modele mają 8 ohm a ja potrzebuję 4ohm by je zmostkować i otrzymać 8 ohm na kanał( jeden kanał zasili górne, drugi dolne woofery) 

Takie coś mnie interesuje by wykonać wokół TV IMG_0736.thumb.jpeg.e361d9033e7c407b61c838f51f85e9fe.jpeg

z tym że TV będzie u mnie wyżej i kanał Lewy i Prawy ma być pomiędzy wooferami 

3 godziny temu, MarcinRejek napisał:

a ja potrzebuję 4ohm by je zmostkować i otrzymać 8 ohm na kanał

przy 8 ohm przez głośniki popłynie 2 x mniejszy prąd,efektywność będzie taka sama,jak przy jednym 4 ohm,jedyny zysk z takiego połączenia to lekki spadek zniekształceń,do subwoofera to bez sensu,lepiej połączyć 2x 8ohm,wtedy efektywność wzrasta o 6 db,czyli jest 2x głośniej,każdy wzmacniacz do subwoofera bez problemu poradzi sobie z taką impedancją

21 godzin temu, MarcinRejek napisał:
21 godzin temu, don111 napisał:

Dayton 

Ukryta Zawartość

Dziękuję, tego mi trzeba... nadaje się do obudowy zamkniętej i 55hz strojenie ale czy na sub-y się nadaje? 

55hz strojenie i łagodny spadek, jak zrobisz 4 suby to będzie odpowiedni efekt, ewentualnie można by pomyśleć o jakimś dodatkowym potężnym subie do najniższego zejścia. Wiadomo że to nie aż tak wyczynowe głośniki jak niektóre inne z wiekszym skokiem, ale jakościowo grają bardzo dobrze. Za bardziej wyczynowe głośniki trzeba zapłacić minimum te 700-800zł. Za tyle masz 3x więcej tych Daytonów, mogłyby się zmieścić np. 4 na stronę. Te Inphase co podałem też są baardzo dobre, mam w sumie 2 skrzynie - z 10" i 12", grają bardzo efektownie, przyjemnie wyważony bas między miękkością a twardością, lepiej grały od najtańszego JL Audio 12W1v2.  Tylko impedancja niska, zależy do czego i jak byś podłaczał, te pro końcówki zwykle nie mają problemu do 2ohm, mega wielkiej mocy tam nie trzeba pompować.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez don111

nie wybrałeś głośnika a wykonałeś skrzynki, liczyłeś to chociaż na kolanie ? jakie tam uzyskałeś pojemności ?

BTW: fajnie że się udało rozpocząć prace 👍

Edytowane przez fetek
Gość

(Konto usunięte)
9 minut temu, fetek napisał:

nie wybrałeś głośnika a wykonałeś skrzynki, liczyłeś to chociaż na kolanie ? jakie tam uzyskałeś pojemności ?

BTW: fajnie że się udało rozpocząć prace 👍

Nie moje... zasięgnięte z internetu

Chodziło o to byście sobie wyobrazili o co mi chodzi, konstrukcja będzie inna bo suby będą zawieszone pływająco tz na sprężynach by nie przenosić drgań 

• Gość
    (Konto usunięte) zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.