Skocz do zawartości
IGNORED

Fezz Silver Luna - upgrade. Ktoś robił? Ktoś zna temat?

Rekomendowane odpowiedzi

Kolega pyta. Ktoś robił upgrade Fezza Silver Luna? Ja wrzucam temat, a kolega-posiadacz będzie czytał. Sprzęt już po gwarancji, więc można grzebać. W zasilaczu siedzą Samwha 330uF i tutaj kolega raczej nie planuje zmian, choć jeśli warto to do rozważenia. Bardziej w torze audio chciałby zrobić jakiś recap. Siedzą tam jeden Samwha RD10uF/450V, nichicon to 2x 100uf 100v , 220uf 25v i czerwone Wimy.

Ktoś ma pomysł co warto zmienić - na co? Ja osobiście mam bardzo pozytywne doświadczenia z Miflex KFPM i takie mu w miejsce czerwonych polecam. No ale oddaję głos Wam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

4522d4cd-a95a-4a2c-a3da-384f91f0672b.jpg

8e2e03af-565b-4b85-a962-ef0c4c4e9aaa.jpg

b72d68a7-9346-4054-b4ca-29412159584e.jpg

97c6e4a0-a629-40dd-a7ff-b2d6972bff1c.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niedawno u siebie zastąpiłem właśnie Wimy Miflexami (klon Sansui AU-70 czyli tzw. „rs dreamamp”) i uważam że zmiana była korzystna. Wg mnie Wimy w torze audio dają bardzo rozlazły bas.

zacznij od wymiany kabla/przerobienia selektora wejść, w silver lunie masz wbudowany mikser i sygnał z różnych źródeł przebija, sprawdzone 😉

ja bym nic nie przerabiał, tylko sprzedał jak znajdzie się chętny 

3 minuty temu, krolewicz napisał:

zacznij od wymiany kabla

Jakiego kabla?

3 minuty temu, krolewicz napisał:

sygnał z różnych źródeł przebija

Źródło  jest tylko jedno - CD, z tego co kojarzę.

4 minuty temu, krolewicz napisał:

ja bym nic nie przerabiał, tylko sprzedał jak znajdzie się chętny 

Ale kolega lubi i ceni Lunę, no i fajnie mu gra wiadomo z czym, z Pylonami 🙂, takie znane małżeństwo.

Wsadź fajny selektor jak to kolega radził - bo to co jest to tragedia.

W pierwszych Lunach strzał w głośniki gwarantowany - mały układzik z przekaźnikiem który ucina sygnał na głośniki. A włącza go kilkanaście sekund po uruchomieniu. 

Topnik (kalafonia) koniecznie umyć - jest przepalony. 

Jak nie miflex to przynajmniej mundorf supreme. 

Małe elektrolity można zamienić na polipropylen - są w sygnale też będzie zmiana. 

34 minuty temu, TomKordas napisał:

Wsadź fajny selektor jak to kolega radził - bo to co jest to tragedia.

Na pewno to aż tak strategiczne miejsce? Przesłuchy między źródłami to częsta przypadłość i pytanie czy ten selektor w Lunie na pewno aż tak degraduje brzmienie. Zwłaszcza, że jest tylko jedno źródło - CD. A na takie kaprysy daje się zworki z jakimś (nie pamiętam wartości) rezystorem na nie używane wejścia. 

37 minut temu, TomKordas napisał:

Topnik (kalafonia) koniecznie umyć - jest przepalony. 

No tak niestety te Luny wyglądają. Zdrowo pokłóciliśmy się z kolegą-posiadaczem, gdy pokazałem mu te słynne rozbierane zdjęcia Luny i te ichniejsze luty-gluty jakby ręką praktykanta wykonane. Oprócz estetyki chyba ta kalafonia nie ma istotnego znaczenia.

39 minut temu, TomKordas napisał:

Jak nie miflex to przynajmniej mundorf supreme. 

Ja akurat wolę zdecydowanie Miflex. Supreme jest cholernie wredny w wygrzewaniu. Najpierw jest wow, mega przestrzeń, taki wręcz kinowy efekt, a potem takie zamulone zdechłe granie. Potem znowu się poprawia, nawet w ostrość wpada, potem wraca względna normalność- generalnie dla ludzi o silnych nerwach. Trzeba nieźle się powstrzymywać, by go nie wylutować przed czasem.

Ogólnie to posucha w internecie na temat upgrade Luny. Mam tu pewną prywatną teorię na ten temat. Dobrze, że kolega nie mieszka blisko, bo bym zarobił trochę hejtu w najlepszym przypadku :). Generalnie uważam, że posiadacze tandemu Fezz-Pylon lub osobno produktów tych marek, żyją w takiej fajnej marketingowej bańce. Wszyscy wiedzą jak nachalny, jak wszechobecny marketing te firmy nam fundują. Pełno propagandowych recenzji, "niezależnych" opinii, filmów itd. Posiadacze żyją sobie w takiej bańce samoza*ebistości i nie czują potrzeby nic upgrade'ować, bo przecież "od pierwszych dźwięków ma się poczucie obcowania ze sprzętem jakby dwa razy droższym"  i takie tam chwytliwe farmazony. Stąd też mało informacji na  temat upgrade. Oczywiście nie twierdzę, że to złe produkty czy coś, na AVS zawsze podoba mi sie ich stoisko i granie. Ale ten marketing naprawdę dziecinny jest.

Generalnie zakładając ten temat liczyłem na jakieś konkretne porady, który kondensator out, co w zamian. A może i rezystory jakieś warto wywalić i dać choćby Dale/Vishay te brązowe RN?

15 minut temu, Wito76 napisał:

Oprócz estetyki chyba ta kalafonia nie ma istotnego znaczenia.

Przy tym poziomie napięć ma.

Ja akurat wolę zdecydowanie Miflex.

Ja również ale niestety produkty firmy Miflex nie będą już wkrótce dostępne ponieważ w lutym spółka ogłosiła upadłość. To co jeszcze jest w sklepach to wyprzedaż zapasów 😢

Generalnie zakładając ten temat liczyłem na jakieś konkretne porady, który kondensator out, co w zamian. A może i rezystory jakieś warto wywalić i dać choćby Dale/Vishay te brązowe RN?

RMAA „w garść” i kombinujesz 🙂

Niskoszumowe Vishaye w torze audio warto sprawdzić.

Edytowane przez GarbataPoczwara
3 minuty temu, GarbataPoczwara napisał:

a również ale niestety produkty firmy Miflex nie będą już wkrótce dostępne ponieważ w lutym spółka ogłosiła upadłość. 😢

Slyszałem , ale widzę że strona normalnie działa, da się dodać do koszyka i chyba kupić. W każdym razie trzeba się spieszyć.

3 minuty temu, GarbataPoczwara napisał:

Niskoszumowe Vishaye w torze audio warto sprawdzić.

Ja akurat takie mam we wzmaku czyli sprawdzone, ale np w imię nervosy wywaliłem wspomniane Vishaye z DACa i dałem AudioNote.

Edytowane przez Wito76
1 minutę temu, Wito76 napisał:

Ja akurat takie mam we wzmaku, ale np w imię nervosy wywaliłem Vishaye z DACa i dałem AudioNote.

Bez znaczenia jaki producent, ważne aby miały niski „noise ratio”. Nie trzeba wymieniać wszystkich jakie się znajdują we wzmacniaczu wystarczy tylko w torze audio.

Uważam że Silver Luna  szczególnie kupiona kilka lat temu to udany wzmacniacz- szczególnie cenowo i warto go upgradować. Zmienić lampy sterujące. . 
Ale dzisiaj umieszczają części w ładnym pcb, trochę lepsze podzespoły i design prostej obudowy i mamy 8 tys. I tu napewno szukałbym innego wzmacniacza. 

Teraz, TomKordas napisał:

Zmienić lampy sterujące.

Lampy mocy jak i sterujące oczywiście już dawno zmienione i różne warianty ćwiczone. Kabel zasilający też oczywiście,

3 minuty temu, TomKordas napisał:

I tu napewno szukałbym innego wzmacniacza

Myślę że pytający nie taki „upgrade” miał na myśli zakładając ten wątek 🙂

Godzinę temu, Wito76 napisał:

Na pewno to aż tak strategiczne miejsce? Przesłuchy między źródłami to częsta przypadłość i pytanie czy ten selektor w Lunie na pewno aż tak degraduje brzmienie. Zwłaszcza, że jest tylko jedno źródło - CD. A na takie kaprysy daje się zworki z jakimś (nie pamiętam wartości) rezystorem na nie używane wejścia. 

No tak niestety te Luny wyglądają. Zdrowo pokłóciliśmy się z kolegą-posiadaczem, gdy pokazałem mu te słynne rozbierane zdjęcia Luny i te ichniejsze luty-gluty jakby ręką praktykanta wykonane. Oprócz estetyki chyba ta kalafonia nie ma istotnego znaczenia.

Ja akurat wolę zdecydowanie Miflex. Supreme jest cholernie wredny w wygrzewaniu. Najpierw jest wow, mega przestrzeń, taki wręcz kinowy efekt, a potem takie zamulone zdechłe granie. Potem znowu się poprawia, nawet w ostrość wpada, potem wraca względna normalność- generalnie dla ludzi o silnych nerwach. Trzeba nieźle się powstrzymywać, by go nie wylutować przed czasem.

Ogólnie to posucha w internecie na temat upgrade Luny. Mam tu pewną prywatną teorię na ten temat. Dobrze, że kolega nie mieszka blisko, bo bym zarobił trochę hejtu w najlepszym przypadku :). Generalnie uważam, że posiadacze tandemu Fezz-Pylon lub osobno produktów tych marek, żyją w takiej fajnej marketingowej bańce. Wszyscy wiedzą jak nachalny, jak wszechobecny marketing te firmy nam fundują. Pełno propagandowych recenzji, "niezależnych" opinii, filmów itd. Posiadacze żyją sobie w takiej bańce samoza*ebistości i nie czują potrzeby nic upgrade'ować, bo przecież "od pierwszych dźwięków ma się poczucie obcowania ze sprzętem jakby dwa razy droższym"  i takie tam chwytliwe farmazony. Stąd też mało informacji na  temat upgrade. Oczywiście nie twierdzę, że to złe produkty czy coś, na AVS zawsze podoba mi sie ich stoisko i granie. Ale ten marketing naprawdę dziecinny jest.

trafna diagnoza, sam się na to złapałem, moje pierwsze kolumny to pylony, kupione w ciemno, z niczym nie chciały grac, potem dokupiłem silver lunę, bo będzie super

było to pare lat temu, efekt dźwiękowy był naprawdę kiepski, sprzedałem w cholerę, w podobnej kasie złożylem o niebo lepszy zestaw

Nigdy nie byłem w stanie zrozumieć wzajemnej promocji Pylon Audio i Fezz Audio, to połączenie fachowej inżynierskiej roboty brzmiącej bardzo dobrze, a w połączeniu z ceną wręcz bezkonkurencyjnie z tandetą stylistyczną i inżynierską o jakości wykonania nawet nie wspominam.

2 minuty temu, krolewicz napisał:

trafna diagnoza, sam się na to złapałem, moje pierwsze kolumny to pylony, kupione w ciemno, z niczym nie chciały grac, potem dokupiłem silver lunę, bo będzie super

było to pare lat temu, efekt dźwiękowy był naprawdę kiepski, sprzedałem w cholerę, w podobnej kasie złożylem o niebo lepszy zestaw

Jakie Pylony nie chciały ci z niczym grać?

10 minut temu, Ricambi napisał:

Nigdy nie byłem w stanie zrozumieć wzajemnej promocji Pylon Audio i Fezz Audio, to połączenie fachowej inżynierskiej roboty brzmiącej bardzo dobrze, a w połączeniu z ceną wręcz bezkonkurencyjnie z tandetą stylistyczną i inżynierską o jakości wykonania nawet nie wspominam.

Jakie Pylony nie chciały ci z niczym grać?

sapphire 31

8 minut temu, Ricambi napisał:

z tandetą stylistyczną

Aż tak krytyczny bym nie był. Jaspery wyglądają spoko, a i Diamondy ze swoim fornirem też nie straszą, a w porównaniu z różnymi ufo-wynalazkami wyglądają klasycznie i rasowo. Co do Fezzów, to w sumie ciężko mi się wypowiedzieć, bo  lampowce z reguły mają tę swoją specyficzną urodę i tutaj można albo kochać albo nienawidzić taką stylistykę.

Teraz, krolewicz napisał:

sapphire 31

No może poza Sapphire, ich stylistyka a w zasadzie kształt to zawsze bardzo negatywnie mi się kojarzył. Wyglądają jak mini trumna.

5 minut temu, Wito76 napisał:

Aż tak krytyczny bym nie był. Jaspery wyglądają spoko, a i Diamondy ze swoim fornirem też nie straszą, a w porównaniu z różnymi ufo-wynalazkami wyglądają klasycznie i rasowo. Co do Fezzów, to w sumie ciężko mi się wypowiedzieć, bo  lampowce z reguły mają tę swoją specyficzną urodę i tutaj można albo kochać albo nienawidzić taką stylistykę.

Ale ja pisałem krytycznie o konstrukcjach Fezz, a nie Pylon Audio.

7 minut temu, krolewicz napisał:

sapphire 31

Nie znam organoleptyczne, jednak nie wiem z czym łaczyłeś.

Edytowane przez Ricambi

Stara Silver Luna akurat mi się nie podoba, tak trochę niepoważnie wygląda, ale te nowsze konstrukcje już fajnie wyglądają. 

Fajnie by było mieć schemat Luny, może coś łatwiej by nam było. Poleciłem koledze, by zadzwonił do Fezza i pogawędził sobie z nimi. Może coś doradzą, podpowiedzą gdzie jest wąskie gardło, co by w pierwszej kolejności wymienili. Oczywiście będzie straszonko, że to już nie będzie ten sam wzmacniacz, że zmieni się charakter, że loteria itd. Moim zdaniem może być tylko lepiej. Ja jeszcze nie rozczarowałem się po upgrade. Tzn może oczekiwałem czasem więcej, ale nigdy nie był to krok do tyłu.

Godzinę temu, TomKordas napisał:

Ale dzisiaj umieszczają części w ładnym pcb

Bodajże Torus i jeszcze chyba Mira Ceti bazują na chińskiej PCB i tamtejszym montażu.

2 godziny temu, TomKordas napisał:

@Wito76  Jakieś postępy nad upgrade Silver Luny ? Czegoś się dowiedziałeś z innych źródeł ?  

Niestety nie, kolega miał dzwonić do Fezz i podpytać. Widzieliśmy się na Audio Show , ale były ciekawsze tematy . Póki co stresują go napięcia na kondensatorach :), jakie powinny być właściwe wartości napięcia przebicia. No przecież tam nie ma nigdzie 500V.

• 1 miesiąc później...

@Wito76jakieś postępy - odważyłeś się wprowadzić jakieś zmiany? Ciekaw jestem co wymiana kondensatorów dała ? 

W dniu 23.10.2024 o 18:22, Wito76 napisał:

Kolega pyta. Ktoś robił upgrade Fezza Silver Luna? Ja wrzucam temat, a kolega-posiadacz będzie czytał. Sprzęt już po gwarancji, więc można grzebać. W zasilaczu siedzą Samwha 330uF i tutaj kolega raczej nie planuje zmian, choć jeśli warto to do rozważenia. Bardziej w torze audio chciałby zrobić jakiś recap. Siedzą tam jeden Samwha RD10uF/450V, nichicon to 2x 100uf 100v , 220uf 25v i czerwone Wimy.

Ktoś ma pomysł co warto zmienić - na co? Ja osobiście mam bardzo pozytywne doświadczenia z Miflex KFPM i takie mu w miejsce czerwonych polecam. No ale oddaję głos Wam.

Ukryta Zawartość

4522d4cd-a95a-4a2c-a3da-384f91f0672b.jpg

8e2e03af-565b-4b85-a962-ef0c4c4e9aaa.jpg

b72d68a7-9346-4054-b4ca-29412159584e.jpg

97c6e4a0-a629-40dd-a7ff-b2d6972bff1c.jpg

Sprzedaj,jak znajdzie się chętny,i kup normalny wzmacniacz.
To jak modyfikacja trabanta.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

[mention=83469]Wito76[/mention]jakieś postępy - odważyłeś się wprowadzić jakieś zmiany? Ciekaw jestem co wymiana kondensatorów dała ? 
Nie doczytałeś . To nie chodzi o mój wzmacniacz tylko kolega pyta. Nie, kolega nie odważył się cokolwiek robić. Mimo że kolega chyba czyta ten wątek to napiszę, że ciężko się z nim rozmawia na temat upgrade. Jest trochę zabetonowany w swoich poglądach i z reguły "wie lepiej". No i jak to posiadacz zestawu Pylon +Fezz żyje w swojej samozajebistości. Internet robi robotę. Nawet teraz, wczoraj chyba pojawił się kolejny filmik od Q21 o super małżeństwie Pylona i Fezza. Lepiej kupić kabel zasilający za 1k niż zrobić recap wzmacniacza.
Rozmawiał z Fezz o wymianie kondów i oczywiście odradzają, bo coś tam się zmieni, coś poprawi a coś może pogorszy i lepszy kierunek to inny wzmacniacz lub żonglerka lampami. A Trabantowej arogancji chyba nie będę komentował.

To jak modyfikacja  trabanta- 🤣 nie, nie uważam że Luna jest trabantem.Choć to kompletnie nie moje granie. 

Ale dalej uważam, że warto ją zmodyfikować. 
Fezz jakby miał wsadzać przynajmniej Supreme Mundorfa zamiast Wimy to musiałby podnieść o 2 tyś cenę wzmacniacza. 

To jak modyfikacja  trabanta- nie, nie uważam że Luna jest trabantem.Choć to kompletnie nie moje granie. 
Ale dalej uważam, że warto ją zmodyfikować. 
Fezz jakby miał wsadzać przynajmniej Supreme Mundorfa zamiast Wimy to musiałby podnieść o 2 tyś cenę wzmacniacza. 
No właśnie w tym temacie kolega "wie lepiej" - mam na myśli kondensatory Wima. Skoro np wkłada je McIntosh czy Sansui czy Reduktor w swoim klonie to czemu niby są złe i te wszystkie Supreme, Duelundy, Miflexy itd miałyby być lepsze? I taka przepychanka.
15 godzin temu, Wito76 napisał:

No właśnie w tym temacie kolega "wie lepiej" - mam na myśli kondensatory Wima. Skoro np wkłada je McIntosh czy Sansui czy Reduktor w swoim klonie to czemu niby są złe i te wszystkie Supreme, Duelundy, Miflexy itd miałyby być lepsze? I taka przepychanka.

No wlasnie, dlaczego mialyby byc lepsze? Marketing szeptany...