Skocz do zawartości
IGNORED

Czym napędzić kolumny Taga Harmony F120v3 Platinum

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich

Niedawno kupiłem używane kolumny Taga Harmony F120v3 Platinum. Kolumny w idealnym stanie, bardzo podobało mi się ich brzmienie przed zakupem. Poprzednik miał je podpięte pod wzmacniacz hybrydowy Vincent. Ja mam stary amplituner kina domowego Onkyo TX-SR606 i niedawno kupionych amplituner stereo Yamaha R-N803D. Miejsce odsłuchowe ma około 18m2, ale całe pomieszczenie (salon z aneksem) ma ponad 40m2. Słucham tych kolumn raz na jednym raz na drugim amplitunerze i różnica jest niewielka. Niestety Onkyo nie ma pre-out, więc mam problem jak to podpiąć na stałe (mam jeszcze głośniki do KD). Myślę w jakim kierunku pójść żeby podnieść jakość w stereo z zachowaniem opcji kina domowego. Moje pomysły to:

1. Na razie kupić dobry używany amplituner kina domowego z pre-out, który zagra ciut lepiej w stereo niż to co mam i w przyszłości dokupić końcówkę mocy. Oba moje amplitunery sprzedać.

2. Kupić 2 głośniki podstawkowe i podłączyć je do Onkyo jako fronty i podłączyć to do telewizora i kupić używany wzmacniacz stereo oraz streamer do słuchania muzyki na Tagach. Sprzedać amplituner Yamahy.

Proszę o radę co zrobić, a także podpowiedzi jakich modeli szukać. 

23 minuty temu, Domin79 napisał:

Witam Wszystkich

Niedawno kupiłem używane kolumny Taga Harmony F120v3 Platinum. Kolumny w idealnym stanie, bardzo podobało mi się ich brzmienie przed zakupem. Poprzednik miał je podpięte pod wzmacniacz hybrydowy Vincent. Ja mam stary amplituner kina domowego Onkyo TX-SR606 i niedawno kupionych amplituner stereo Yamaha R-N803D. Miejsce odsłuchowe ma około 18m2, ale całe pomieszczenie (salon z aneksem) ma ponad 40m2. Słucham tych kolumn raz na jednym raz na drugim amplitunerze i różnica jest niewielka. Niestety Onkyo nie ma pre-out, więc mam problem jak to podpiąć na stałe (mam jeszcze głośniki do KD). Myślę w jakim kierunku pójść żeby podnieść jakość w stereo z zachowaniem opcji kina domowego. Moje pomysły to:

1. Na razie kupić dobry używany amplituner kina domowego z pre-out, który zagra ciut lepiej w stereo niż to co mam i w przyszłości dokupić końcówkę mocy. Oba moje amplitunery sprzedać.

2. Kupić 2 głośniki podstawkowe i podłączyć je do Onkyo jako fronty i podłączyć to do telewizora i kupić używany wzmacniacz stereo oraz streamer do słuchania muzyki na Tagach. Sprzedać amplituner Yamahy.

Proszę o radę co zrobić, a także podpowiedzi jakich modeli szukać. 

Bo bezsensowny był zakup tej jamachy. Onkyo na pewno lepiej gra niż ta yamaha. Nie wiem kto Ci tak podpowiedział. Kup wyższy model onkyo jak chcesz lepiej 😀 

U poprzednika mogła być lepsza akustyka pokoju dlatego możesz czuć niedosyt u siebie 

Edytowane przez fanatyk muzyki

Gość od którego kupiłem kolumny miał zrobione z salonu studio odsłuchowe. Mnóstwo ustrojów akustycznych. Prawdziwy miłośnik dobrego brzmienia. U mnie akustyczne średnio, ale mam trochę mebli, zasłony i 4 panele akustyczne. 

Yamaha miała dobre opinie. Kupiłem używaną więc dużej straty nie będzie. Może nie gra gorzej od Onkyo ale trochę inaczej. Chciałbym jednak coś co gra lepiej, mocniej, ma lepiej dociążony wokal i mocniejszy i głębszy bas.

Myślałem o Onkyo TX-RZ900. Podobno jest niezły w stereo.

2 godziny temu, Domin79 napisał:

Gość od którego kupiłem kolumny miał zrobione z salonu studio odsłuchowe. Mnóstwo ustrojów akustycznych. Prawdziwy miłośnik dobrego brzmienia. U mnie akustyczne średnio, ale mam trochę mebli, zasłony i 4 panele akustyczne. 

Yamaha miała dobre opinie. Kupiłem używaną więc dużej straty nie będzie. Może nie gra gorzej od Onkyo ale trochę inaczej. Chciałbym jednak coś co gra lepiej, mocniej, ma lepiej dociążony wokal i mocniejszy i głębszy bas.

Myślałem o Onkyo TX-RZ900. Podobno jest niezły w stereo.

Nie czytaj opinii tylko sam posłuchaj. Rz 900 to piękna maszyna. Kolega mój ma tx-rz3100 jeśli mnie pamięć nie myli i gra to w muzyce i kinie zaje...cie😃. Zastąpił u niego marantza 11 s3 który nie grał zbyt ciekawie 😉

Jeśli gość od którego kupowałeś kolumny miał zrobioną akustyke w pokoju to się nie dziw że u niego grało lepiej. Pozdro

5 godzin temu, Domin79 napisał:

Myślę w jakim kierunku pójść żeby podnieść jakość w stereo

1. Za jakość brzmienia w audio w ogromnym stopniu decyduje sekcja przedwzmacniacza stereofonicznego. Jeśli oczekujesz realnej poprawy przy zachowaniu funkcjonalności KD, musisz poszukać amplitunera z wejściem na końcówkę mocy i dokupiś do niego przedwzmacniacz stereo

2. Kupić porządne głośniki

3. Co jest źródłem dźwięku w stereo? 

Właśnie kupiłem porządne głośniki 

21 minut temu, piotrek7 napisał:

1. Za jakość brzmienia w audio w ogromnym stopniu decyduje sekcja przedwzmacniacza stereofonicznego. Jeśli oczekujesz realnej poprawy przy zachowaniu funkcjonalności KD, musisz poszukać amplitunera z wejściem na końcówkę mocy i dokupiś do niego przedwzmacniacz stereo

2. Kupić porządne głośniki

3. Co jest źródłem dźwięku w stereo? 

1. Jak się nazywa takie wejście na przedwzmacniacz? Nie spotkałem się z tym. Wiem że pre-outem można wyjść na końcówkę mocy.

2. Właśnie kupiłem porządne głośniki 😊

3. Głównie Spotify. Porównywałem utwory z CD i nie słyszę różnicy. Może jeszcze nie ten sprzęt. Odtwarzacz CD stary Technics SL-PG440A. Jak usłyszę różnicę między Spotify a CD to może pomyślę o innym źródle dźwięku. A może słuch nie ten.

Zaznaczam że nie chcę wydać na sprzęt kilkadziesiąt tysięcy złotych. Szukam raczej sprzętu używanego w dobrym stosunku jakości do ceny.

19 minut temu, Domin79 napisał:

1. Jak się nazywa takie wejście na przedwzmacniacz? Nie spotkałem się z tym. Wiem że pre-outem można wyjść na końcówkę mocy.

Main In lub Direct In

20 minut temu, Domin79 napisał:

2. Właśnie kupiłem porządne głośniki 😊

Określenie "porządne" jak widać jest bardzo względne

21 minut temu, Domin79 napisał:

3. Głównie Spotify. Porównywałem utwory z CD i nie słyszę różnicy. Może jeszcze nie ten sprzęt. Odtwarzacz CD stary Technics SL-PG440A. Jak usłyszę różnicę między Spotify a CD to może pomyślę o innym źródle dźwięku. A może słuch nie ten.

Spotify to MP3. Jeśli nie słyszysz różnicy pomiędzy tym formatem a CD, to 😵‍💫

8 minut temu, piotrek7 napisał:

Main In lub Direct In

Określenie "porządne" jak widać jest bardzo względne

Spotify to MP3. Jeśli nie słyszysz różnicy pomiędzy tym formatem a CD, to 😵‍💫

No niestety nie słyszę. Szczerze po przejściu na Spotify premium też nie usłyszałem różnicy. Na to się już nic nie poradzi. 

Oczywiście że dobre głośniki to pojęcie względne, bo każdy ma inne preferencje i budżet. Podpowiedzi są skrajnie różne. Byłem posłuchać Dali Oberon 9 i Polk Audio Reserve700. Jak usłyszałem używane Tagi za 2900zł stwierdziłem że to świetne kolumny w tym budżecie. Może za kilka lat je zmienię na coś lepszego i trochę droższego ale na razie zostaną ze mną jakiś czas. Teraz chcę poprawić elektronikę. Budżet na kolejny krok maks 5k zł

ja mam troche inne,Taga Harmony Platinum F-100 v2 SE.
Bardzo ładnie to gra z Fosi V3 Mono.
Jako preamp mam DAC z regulacja głośności.
Nie narzekam,jest dobrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

Co znaczy "podnieść jakość stereo" bo jeden chce basu, żeby nogawki furkotały,

a drugi żeby mu góra aż świszczała w uszach. Ani jedno, ani drugie IMHO

z jakością nie ma wiele wspólnego. Napisz pokrótce o co Ci chodzi z tą "jakością".

Bo do tej pory nie wiadomo i porady mogą być rozbieżne ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

1 godzinę temu, audioburak napisał:

Co znaczy "podnieść jakość stereo" bo jeden chce basu, żeby nogawki furkotały,

a drugi żeby mu góra aż świszczała w uszach. Ani jedno, ani drugie IMHO

z jakością nie ma wiele wspólnego. Napisz pokrótce o co Ci chodzi z tą "jakością".

Bo do tej pory nie wiadomo i porady mogą być rozbieżne ...

Chciałbym żeby wokal był bardziej żywy i lepiej dociążony. Jak słucham na pure audio to gra to bardzo płasko bez mocy, trzeba zrobić głośno żeby pojawił się bas. Lubię brzmienie koncertowe a nie płaskie. W tym zakresie chciałbym poprawić brzmienie. 

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

Miałem okazji słuchać pierwszej edycji tych kolumn i brzmiały bardzo ładnie. Jak dla mnie trochę za mało góry - zbyt delikatna i wycofana. Za to bardzo fajny punktowy bas i dobry wokal. Grało to ma jakiejś dobrej elektronice ale nie zwróciłem uwagi co to było.Nie wiem jak w drugiej wersji. Moje są trochę mocniejsze i mają zupełnie nowe głośniki w porównaniu do drugiej edycji. 

Masz jakąś możliwość regulacji basu, wysokich przy takim zestawieniu?

Ukryta Zawartość

10 minut temu, Domin79 napisał:

Chciałbym żeby wokal był bardziej żywy i lepiej dociążony. Jak słucham na pure audio to gra to bardzo płasko bez mocy, trzeba zrobić głośno żeby pojawił się bas. Lubię brzmienie koncertowe a nie płaskie. W tym zakresie chciałbym poprawić brzmienie. 

Miałem okazji słuchać pierwszej edycji tych kolumn i brzmiały bardzo ładnie. Jak dla mnie trochę za mało góry - zbyt delikatna i wycofana. Za to bardzo fajny punktowy bas i dobry wokal. Grało to ma jakiejś dobrej elektronice ale nie zwróciłem uwagi co to było.Nie wiem jak w drugiej wersji. Moje są trochę mocniejsze i mają zupełnie nowe głośniki w porównaniu do drugiej edycji. 

Masz jakąś możliwość regulacji basu, wysokich przy takim zestawieniu?

Tak.
Korekcja góra dół:regulowana częstotliwość,dobroć (q)
5 punktowy PEQ
regulowany Loudnes
w DAC

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Tak.
5 punktowy PEQ
regulowany Loudnes
w DAC

Co to za DAC?

2 godziny temu, Pseudodrummer napisał:

Ukryta Zawartość

Ta końcówka mocy jest mono. To masz dwie takie? Jak sterujesz głośnością? 

Ukryta Zawartość

37 minut temu, Domin79 napisał:

Co to za DAC?

rme adi 2 dac fs

Ukryta Zawartość

IMG_20231206_223740.jpg

8 minut temu, Domin79 napisał:

Ta końcówka mocy jest mono. To masz dwie takie? Jak sterujesz głośnością? 

Tak,dwie.
Głosnością steruję z daca,bo ma fenpomenalną cyfrowe sterowanie,co 0,5 dB

IMG_20241028_222215.jpg-800x600.thumb.jpg.a0df1275e1aed5d4817f3fe0aa9d09d7.jpg

Godzinę temu, Domin79 napisał:

Miałem okazji słuchać pierwszej edycji tych kolumn i brzmiały bardzo ładnie. Jak dla mnie trochę za mało góry - zbyt delikatna i wycofana. Za to bardzo fajny punktowy bas i dobry wokal.

Tak,góra jest ciut za ciemna dla mnie,ale moge ja korygowac peq w dac,lub loudnes,choć nie zawsze to potrzebne.
A bas jest magiczny,zwłaszcza po kupieniu tego daca.
Bo papierowe głośniki basowe są.
Ogólnie chciałem zamienić te kolumny na coś lepszego,ale w tej cenie to raczej sie nie da,a po dokupieniu daca z takimi mozliwościami opuściłem.
Delikatna korekcja robi dobrą robotę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Tak.
5 punktowy PEQ
regulowany Loudnes
w DAC

Ciekawe rozwiązanie. A jak to podłączyć do odtwarzacza CD, mini-disc, magnetofonu i streamera? Bo z wejściami cyfrowymi tam bardzo ubogo? Jest różnica w dźwięku przez DAC w porównaniu do zwykłego wzmacniacza zintegrowanego?

2 minuty temu, Domin79 napisał:

Ciekawe rozwiązanie. A jak to podłączyć do odtwarzacza CD, mini-disc, magnetofonu i streamera? Bo z wejściami cyfrowymi tam bardzo ubogo? Jest różnica w dźwięku przez DAC w porównaniu do zwykłego wzmacniacza zintegrowanego?

z lampka>usb>dac
cd>coax>dac
odtwarzacz plików>optyk>dac
dac>v3mono.(po rca)
dac>sub (z wyjścia xlr)
I już

Róznica na plus.
dac i końcówka,mozna powiedzieć,sa przeźroczyste dla dzwieku.

Ukryta Zawartość

Trzeba spróbować jeszcze z YPAO Vol i oczywiście z loudnessem,

ale jak to nic nie da, to zmienić sprzęt, niestety.

Metraż też swoje robi i tzw. room gain dużego zysku nie da 😉 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

14 godzin temu, audioburak napisał:

Ukryta Zawartość

Trzeba spróbować jeszcze z YPAO Vol i oczywiście z loudnessem,

ale jak to nic nie da, to zmienić sprzęt, niestety.

Metraż też swoje robi i tzw. room gain dużego zysku nie da 😉 

YPAO korekcja mi się nie podoba, bo obcina dół pasma. Korekcja YPAO vol jest ok. Lodness jest specyficzny bo nie podbija tylko obniża średnie tony i przy loudness trzeba dość mocno kręcić potencjometrem co daje wrażenie że wzmacniacz chodzi prawie na full. Owszem gra to nieźle i amplituner ma w sobie wiele funkcji, ale da się z tych kolumn wycisnąć więcej i to bym chciał osiągnąć.

Ukryta Zawartość

W przypadku zakupu amplitunera kina domowego kluczowe jest to aby to nie był model stary. Bo kwestia samego złącza pre-out to nie jest jakiś ewenement ale już żeby miał fajną kalibrację obsługę nowych standardów HDMI to już nie będzie tanie.

Ypao jest spoko kalibracja ale w amplitunerach AV. Mam wrażenie że w tym modelu stereo jest nieco obcięta z funkcjonalności. Ale loudnessem warto się pobawić.

W dniu 28.10.2024 o 15:46, fanatyk muzyki napisał:

Nie czytaj opinii tylko sam posłuchaj. Rz 900 to piękna maszyna. Kolega mój ma tx-rz3100 jeśli mnie pamięć nie myli i gra to w muzyce i kinie zaje...cie😃. Zastąpił u niego marantza 11 s3 który nie grał zbyt ciekawie 😉

Jeśli gość od którego kupowałeś kolumny miał zrobioną akustyke w pokoju to się nie dziw że u niego grało lepiej. Pozdro

Ten Onkyo RZ3100 ma wzmacniacze klasy D, a RZ900 klasy AB. Tak wyczytałem. Z tego co wiem to D zabierają mniej miejsca i przez to mocniejsze i się nie grzeją. Ale jeśli chodzi o jakość dźwięku to dopiero dochodzą do jakości klasy AB. Onkyo RZ900 uważam że ma wystarczająco mocy bo mogę go podłączyć po bi-ampingu więc wydaje się spoko opcją.

W dniu 1.11.2024 o 09:28, Domin79 napisał:

Ten Onkyo RZ3100 ma wzmacniacze klasy D, a RZ900 klasy AB. Tak wyczytałem. Z tego co wiem to D zabierają mniej miejsca i przez to mocniejsze i się nie grzeją. Ale jeśli chodzi o jakość dźwięku to dopiero dochodzą do jakości klasy AB. Onkyo RZ900 uważam że ma wystarczająco mocy bo mogę go podłączyć po bi-ampingu więc wydaje się spoko opcją.

Tak pary tym zabawkom nie brakuje. U kolegi na tym onkyo jest wrecz koncertowe granie. Mój denon pma2020ae też został zawstydzony przez to onkyo 😀

Można się zdziwić😉

W dniu 28.10.2024 o 13:23, fanatyk muzyki napisał:

Bo bezsensowny był zakup tej jamachy. Onkyo na pewno lepiej gra niż ta yamaha. Nie wiem kto Ci tak podpowiedział. Kup wyższy model onkyo jak chcesz lepiej 😀 

Niezły żart. 🙂

W dniu 29.10.2024 o 21:51, Domin79 napisał:

Lodness jest specyficzny bo nie podbija tylko obniża średnie tony

To jest"normalny" loudness, jak chcesz taki, co podbija niskie i wysokie tony, to kup starego Radmora, on podbija pewnie ponad 20 dB. 🙂

14 minut temu, Copernikus 222 napisał:

Niezły żart. 🙂

To jest"normalny" loudness, jak chcesz taki, co podbija niskie i wysokie tony, to kup starego Radmora, on podbija pewnie ponad 20 dB. 🙂

Nie to nie żart. Żartem jest to ile denon woła keszu za ten wynalazek który zepsuł mi się zaraz po gwar. 😑

Ale jak denek Ci się spodobał to przecież nie bronię go kupować 💪

4 minuty temu, fanatyk muzyki napisał:

Nie to nie żart. Żartem jest to ile denon woła keszu za ten wynalazek który zepsuł mi się zaraz po gwar. 😑

Co ma Denon wspólnego z Yamahą R-N803D?

Godzinę temu, Copernikus 222 napisał:

Co ma Denon wspólnego z Yamahą R-N803D?

A to już nie moja wina że wybiórczo czytasz posty bez zrozumienia treści w nich zawartej🤷‍♂️

38 minut temu, fanatyk muzyki napisał:

A to już nie moja wina że wybiórczo czytasz posty bez zrozumienia treści w nich zawartej🤷‍♂️

Przeczytaj co sam napisałeś w drugim poście w tym wątku stanowiącym odpowiedź na pierwszy post - post autora wątku, i jaka tam "tajemnicza' treść jest zawarta?

Gdzie jest tam mowa o jakimkolwiek Denonie?  Porównałeś przedmiotowe nienajlepsze muzycznie  Onkyo z bardzo przyzwoitą muzycznie Yamahą

Chyba że sam nie rozumiesz co piszesz?

Edytowane przez Copernikus 222
18 minut temu, Copernikus 222 napisał:

Przeczytaj co sam napisałeś w drugim poście w tym wątku stanowiącym odpowiedź na pierwszy post - post autora wątku, i jaka tam "tajemnicza' treść jest zawarta?

Gdzie jest tam mowa o jakimkolwiek Denonie?  Porównałeś przedmiotowe nienajlepsze muzycznie  Onkyo z bardzo przyzwoitą muzycznie Yamahą

Chyba że sam nie rozumiesz co piszesz?

Zapomniałeś dodać że to twoja opinia. Ja i moi znajomi przerabialiśmy te wzmaki. Porównujesz budżetową yamahę do wyższej półki onkyo. Słuchałeś tego onkyo wogule?

Przeca założyciel wątku porównywał tą yamahę do znacznie tańszego onkyo i sam napisał że grał Oks. Czego tutaj nie rozumiesz? 😀

5 minut temu, fanatyk muzyki napisał:

Zapomniałeś dodać że to twoja opinia. Ja i moi znajomi przerabialiśmy te wzmaki. Porównujesz budżetową yamahę do wyższej półki onkyo. Słuchałeś tego onkyo wogule?

Przeca założyciel wątku porównywał tą yamahę do znacznie tańszego onkyo i sam napisał że grał Oks. Czego tutaj nie rozumiesz? 😀

Nie odwracaj kota ogonem przeczytaj co sam napisałeś.

Tak poza tym, Yamaha R-N803D to całkiem przyzwoity amplituner stereo, Onkyo TX-SR606, o którym napisałeś ze gra lepiej od Yamahy, to wielkonałowy amplituner pod względem muzycznych (stereo)daleko za ta Yamahą, nie dorównuje jej pod tym względem też dużo droższy Onkyo TX-RZ900.

25 minut temu, Copernikus 222 napisał:

Nie odwracaj kota ogonem przeczytaj co sam napisałeś.

Tak poza tym, Yamaha R-N803D to całkiem przyzwoity amplituner stereo, Onkyo TX-SR606, o którym napisałeś ze gra lepiej od Yamahy, to wielkonałowy amplituner pod względem muzycznych (stereo)daleko za ta Yamahą, nie dorównuje jej pod tym względem też dużo droższy Onkyo TX-RZ900.

Dzizas przecież nie ja to napisałem tylko sam założyciel wątku. Czytałeś wogule to co on napisał.Że yamaha mu nie podpasowała zresztą nie tylko jemu 🤭 oj chłopie chłopie 🤔

Nie każdy musi pisać peany o danej marce. Dla mnie yamaha grała spoko ale te starsze wzmaki. Nowe sorry ale to już nie to tak samo jak denon czy maraś.

Przeczytaj pierwszy post na samej górze. Założyciel wątku nie widzi praktycznie żadnej różnic pomiędzy yamahą rn803 a onkyo 606. Co mam Ci to narysować żebyś zrozumiał 😂

• Pokaż nowe odpowiedzi