Skocz do zawartości
IGNORED

Pomiary w Speaker Workshop

fv

Rekomendowane odpowiedzi

wydrukuj na papierze kredowym (na laserze), potem przygotuj laminat (umyj mydłem, odtłuść wódeczką, spirytusem, bądź rozspuszczalnikiem), nagrzej żelazko, przyłóż zadrukowaną stroną do laminatu (od strony miedzi), prasuj na oko 50sek i wsio. PAPIERU NIE ZRYWAJ, lecz włóż go do pojemnika z wodą, poczekaj aż dobrze namoknie i wtedy opuszką palca DELIKATNIE zedrzyj papier. Jeśli ścieżki wyglądają OK, nie są nigdzie przerwane ani się "nie przelały" to włóż je do wytrawiacza (najlepiej jakoś na ukos) żeby miedź mogła swobodnie spłynąć. Wytrawiaj do momentu aż cała miedź wokół ścieżek się wytrawi (ale bez przesady, dłuigo czekać też nie ma co). Potem umyć do mydłem i wsio. Płytrka gotowa. Powodzenia!

A czy taki preamp nada się do mikrofonu??

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

>A czy taki preamp nada się do mikrofonu??

>

Ukryta Zawartość

wydaje sie ze tak (po drobnej modyfikacji polegajacej na dobraniu wzmocnienia i zrobieniu tylko skokowej jego regulacji) ale musialbys zaryzykowac i sam sprawdzic. Jega wada jest brak wskaznika przesterowania (przy pomiarach wazna rzecz).

Wiekszosc diy'owcow uzywa preampu Wallina (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) . Nie jest trudno (ani drogo) go wystrugac nawet na plytce uniwersalnej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Głośnik wygrzłem i wyniki już się polepszyły ale nadal mam odchyłkę, niewiem czym spowodowaną, czy jest to JIG, czy są to wyniki którym mogę zaufać

Zamieszczam porównanie danych producenta i pomiarów. W nawiasach kwadratowych sa wyniki pomiarów.

Fs(Hz) 49 [54,6]

Re(Ohm) 6 [6,8]

Qms 2,08 [3,07]

Qes 0,48 [0,61]

Qts 0,39 [0,51]

Vas(l) 17 [9,6]

Le(mH) 0,61 [?]

Ind.(Le) ? [0,2]

>>Barteque, 6 Wrz 2006, 21:30

trudno mi powiedzieć co do Le i L1, jeszcze nie miałem okazji dobrze przedmuchać na wylot SW i się nim do końca pobawić. Le to normalna indukcyjność cewki, L1 to to samo tylko przy 1kHz. Czemu nie ma tych wyników? Nie wiem. Kalibracja jest OK? Odchyłkami parametrów Fs, Re, Qms, Qes, etc bym się nie przejmował, wynikają raczej z normalnego rozrzutu parametrów przy produkcji głośników, być może jeszcze nie do końca wygrzanymi glośnikami, chociaż 30% rozrzut to dosyć sporo. Ale mniejsza z tym, raczej się zainteresuj o ile różnią się te parametry między głośnikami. Jeśli rozrzut będzie taki sam, tj 30% to może być nieciekawie, bo 1 np 1 kolumnę będzie trzeba inaczej stroić niż drugą. W jakimś prostym symulatorze będzie widać na ile głośniki różnią się od siebie?

BTW, Jakiej marki są to głośniki? Chyba nie Vify, Peerlessa czy SS? Bo to by chyba niezbyt dobrze świadczyło przy założeniu że są już wygrzane. Wg mnie rozrzut 10-15% jest jeszcze akceptowalny chociaż i tak może sporo namieszać o ile jest to rozrzut między głośnikami

• 1 miesiąc później...

Drodzy mistrzowie pomiarów!

czy ktoś z was nie pomierzyłby (charka) mi mojego Visatona W130SC i Vifki DX25 ?

byłaby to dla mnie jakaś podstawa, punkt odniesienia przy moich pomiarach.

Najlepiej zeby to był ktoś z Warszawy to miałbym bliżej 8-)

• 3 miesiące później...

Witam wszystkich!

Chciałbym się dopytać, czy do pomiarów z SW będzie się nadawała karta dźwiękowa Marian Marc2 ?

Jest to karta profesjonalna dwukanałowa i podawane parametry ma świetne, przynajmniej do moich potrzeb.

Ale chodzi mi o jej pasmo przenoszenia, ponieważ nie mogę nigdzie znaleźć pomierów tej karty np. w RMAA.

Dziękuję z góry i pozdrawiam.

>>Bbodek

Teoretycznie jeśli jest to full duplex to tak, ale tylko teoretycznie. Ja właśnie nabyłem nową kartę SB Live SB0100 bo stara CT4830 miałą jakieś schizy i własne widzi mi się. Jeśli chcesz zmierzyć jej "liniowość" możesz ściągnąć z netu Right Mark i sie w nim pobawić.

"Drodzy mistrzowie pomiarów!

czy ktoś z was nie pomierzyłby (charka) mi mojego Visatona W130SC i Vifki DX25 ?"

Nie sadzę by Visaton oszukiwał, więc nie ma co kombinować:

Ukryta Zawartość

post-2464-100009842 1170309627_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam

Mam pewne problemy z pomiarami. Szukałem już wszędzie, ale odpowiedzi nie znalazłem.

Pierwsze to raczej pytanie. Przy nagrywaniu sygnału testowego na wszystkich tutorialach pokazane jest, że amplituda sygnału pojawia się po około 1ms, natomiast u mnie zaczyna od 0 i jest trochę przesunięta względem osi X tak jak na obrazku. Co to może oznaczać ?

Po drugie w pomiarze pulse response, impuls pojawia mi się dopiero przy 1478ms (przy ustawieniu SampleRate 44100, SampleSize 65536). Może coś mam źle ustawiaone ????

P.S. Moja karta dzwiękowa to M-Audio Audiophile 2496

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 5 lat później...

Witam

Dawno mnie tu nie było... Mam takie dośc trudne pytanie, raczej skierowane do speców od SW.

Czy ten program pozwala na pomiary odpowiedzi impulsowej???

Prosze o kontakt kazdego, kto ma jakąs konkretna wiedze w tym temacie.

jasiński k

Witam

Mam pewne problemy z pomiarami. Szukałem już wszędzie, ale odpowiedzi nie znalazłem.

Pierwsze to raczej pytanie. Przy nagrywaniu sygnału testowego na wszystkich tutorialach pokazane jest, że amplituda sygnału pojawia się po około 1ms, natomiast u mnie zaczyna od 0 i jest trochę przesunięta względem osi X tak jak na obrazku. Co to może oznaczać ?

Po drugie w pomiarze pulse response, impuls pojawia mi się dopiero przy 1478ms (przy ustawieniu SampleRate 44100, SampleSize 65536). Może coś mam źle ustawiaone ????

P.S. Moja karta dzwiękowa to M-Audio Audiophile 2496

Wszystko jest OK.

Witam

Dawno mnie tu nie było... Mam takie dośc trudne pytanie, raczej skierowane do speców od SW.

Czy ten program pozwala na pomiary odpowiedzi impulsowej???

Prosze o kontakt kazdego, kto ma jakąs konkretna wiedze w tym temacie.

jasiński k

nie pozwala

• 3 tygodnie później...

Może mi ktoś wytłumaczyć co znaczy ten komunikat? Kupiłem jiga i przy kalibracji rezystancji takie coś mi wyskakuje.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym napisał przesiądź się na ATRA to sobie ułatwisz życie ale nie napiszę bo mnie ARTA doprowadza do szaleństwa. Co trzeci pomiar program się wiesza. Też tak macie? Ja mam W7 64bity.

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Oki:) A instrukcje obsługi do ARTA gdzieś znajdę?

Forumowy Kolega przetłumaczył instrukcję do Limp.

http://www.audiostereo.pl/pierwsze-kroki-z-speaker-workshop_92728.html/page__p__2424861#entry2424861

Oki:) A instrukcje obsługi do ARTA gdzieś znajdę?

Obsługa jest tak prosta że poradzisz sobie bez instrukcji. Do SW bez instrukcji to nie ma nawet co podchodzić.

Prawdę powiedziawszy to już tak długo nie używałem SW że bym chyba już sobie nie poradził.

ogólnie troche czacha mi paruje... Wiec zadam szybkie głupie pytanie. Czy arta jest kompatybilna z jigiem?

Jiga nigdy nie używałem ale do pomiaru impedancji w ARTA używałem kabla z SW więc myślę że ARTA jest kompatybilna. W każdym bądź razie kabel jest ten sam tylko trzeba w Limpie wprowadzić wartość rezystora z kabla.

• 1 rok później...

Witam.

odgrzebie troszkę temat, zacząłem się bawić w sw. wszystko przebrnołem, ale niestety gdy przyszło do przliczenia charakterysytki w projektowaniu zwrotki to wyskoczył mi komunikat, że niby brakuję mi pomiaru charakterystyki czestotliwościowej lub jest nieważna. Tak to mniej więcej przetłumaczyłem. Wartości elementów program dobiera, tylko ta charka.

Ma ktoś może jakieś sugestie dlaczego, może cos źle ustawiłem lub nie zrobiłem jakiegoś pomiaru???

Na chwile obecna nie udało mi się nic znaleźć w necie.

dzięk iza pomoc

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.