Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zestaw STEREO 25-30tyś.... prośba o porady....

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 15.11.2024 o 18:02, piotrek7 napisał:

Kupisz

Mam dokładnie tą.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Polecam. 

Bardzo dobre są t-shirty marki Amenomen, Iron Fist. A jeszcze lepiej ubrania wojskowe, kontraktowe. Wiesz ile lat ma moja M-65??? 😁

To tylko przez neta? 

Można to gdzieś przymierzyć? 

W dniu 15.11.2024 o 21:47, meloman88 napisał:

tu YAMAHA A-S2200 powinna być na tapecie a nie jakieś koszulki 🙂 

Właśnie miałem mówić że fajnie nam się temat rozwinął. 

Ale wracając akurat do tego konkretnego modelu nie wiem czy on był tutaj ostatnio na tapecie w cenie zakładanego budżetu zestawu to warto szukać tego modelu w Niemczech gdzie bywają one znacznie taniej. 

No i akurat jest szansa bo to całkiem fajnie zbudowany model że ten wytrzyma i zagra powyżej 10 lat 🙂

Ukryta Zawartość

W dniu 19.11.2024 o 15:13, Piotr Sonido napisał:

To tylko przez neta? 

Właśnie miałem mówić że fajnie nam się temat rozwinął. 

Ale wracając akurat do tego konkretnego modelu nie wiem czy on był tutaj ostatnio na tapecie w cenie zakładanego budżetu zestawu to warto szukać tego modelu w Niemczech gdzie bywają one znacznie taniej. 

No i akurat jest szansa bo to całkiem fajnie zbudowany model że ten wytrzyma i zagra powyżej 10 lat 🙂

OK dzięki, a porównać tą Yamahe do Luxmana L-505Z? czy warto tyle dołożyć?  sensownie jest duży przeskok?

Godzinę temu, meloman88 napisał:

OK dzięki, a porównać tą Yamahe do Luxmana L-505Z? czy warto tyle dołożyć?  sensownie jest duży przeskok?

Warto odsłuchać. Luxman będzie miał więcej powietrza, dynamiki i wykopu. Yamaha zagra spokojniej z bardziej nasyconą średnicą. Jedno i drugie dość neutralne mimo wszystko. Często te klocki się u nas porównuje. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

1 godzinę temu, meloman88 napisał:

Wiesz co prawdę mówiąc musiałbyś te sprzęty wziąć na testy obydwa do siebie do salonu w swojej akustce i ze swoimi kolumnami. Luxman są generalnie urządzeniami droższymi bo jest to nazwijmy taka Marka bardziej premium. 

Gra to inaczej czy warto dokładać? 

Kiedyś byłem bardzo nakrecony na luxmana. Posłuchałem karana i teraz jestem na niego. 🙂

W dniu 2.11.2024 o 05:12, Misio38 napisał:

Naim to jest robienie samemu siebie w jajo, podobnie jak z innymi brytolami (są jakieś wyjątki zapewne).

Są.

A Naim... cóż... sprzęt firmy Naim nie należy do moich ulubionych urządzeń - tak to ujmę. Tak samo Meridian.

W dniu 23.11.2024 o 08:07, meloman88 napisał:

porównać tą Yamahe do Luxmana L-505Z?

Nie warto. Od razu bierz Luxmana. Nie żartuję. To jest przepaść.

Yamaha jest OK, ale w tanim kinie domowym. Albo jak kupujesz mini-zestaw stereo do sypialni (choć dzisiaj to bym brał już coś innego).

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

5 minut temu, il Dottore napisał:

Tak samo Meridian.

Meridian CD dotąd za mną chodzi, ale zapewne jednak nigdy mieć go nie będę.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

1 minutę temu, Misio38 napisał:

Meridian CD dotąd za mną chodzi, ale zapewne jednak nigdy mieć go nie będę.

I nie żałuj. We wrześniu słuchałem zestawu Meridiana w samochodzie. Dopłata za to audio 30 tys złociszy, 2 subwoofery i od metra głośników. Było to efektowne: superczyste, supergłośne, superdynamiczne, ale gdybym miał takie granie w domu to bym chyba zwariował.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W dniu 19.11.2024 o 15:13, Piotr Sonido napisał:

To tylko przez neta? 

Kilka sklepów internetowych w Polsce ma je w swej ofercie. Rozmiarówka amerykańska. Tak więc trzeba brać o jeden rozmiar mniejsze niż nosisz 

Gość

(Konto usunięte)
5 godzin temu, il Dottore napisał:

Nie warto. Od razu bierz Luxmana. Nie żartuję. To jest przepaść.

Yamaha jest OK, ale w tanim kinie domowym. Albo jak kupujesz mini-zestaw stereo do sypialni (choć dzisiaj to bym brał już coś innego).

Większej bzdury nie czytałem nigdy. Taka Yamaszka 2200 i Luxman to dwa równorzędne urządzenia, które różnią się od siebie charakterem. Będą pasowały do dwóch różnych systemów. Kiedyś porównywałem 2200 do 505 i dla siebie wybrałem 2200. 

lidzie piszą o przepaści gdyż im w domu nie spasował sprzęt z resztą toru- czy to oznacza, że jest słaby ? Oczywiście, że nie. Tak właśnie działają opinie na forach. Trzeba słuchać i dobrze zestawiać ze sobą elementy. 

Yamaha choć podrożała i tak jest nadal bardzo sensownie wyceniona w stosunku do takiego Luxa 505 czy Accu w swojej kategorii. 

ps. Yamahy jak coś już nie mam gdyż całkowicie zmieniłem system. 

Edytowane przez Kuki12325
30 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Poszukam i dla testów faktycznie sobie możliwe że sprawie. 

Why not

Kupowałem je w ROCKMETALSHOP.PL choć widzę, że w tej chwili nie ma zbyt wielu wzorów. 

10 minut temu, piotrek7 napisał:

Kupowałem je w ROCKMETALSHOP.PL choć widzę, że w tej chwili nie ma zbyt wielu wzorów. 

Wzór to pół biedy najlepsza by była jednokolorowa gładka koszulka

2 godziny temu, Kuki12325 napisał:

Taka Yamaszka 2200 i Luxman to dwa równorzędne urządzenia

200w.webp

Taka Yamaszka koło Luxmana nawet nie stała. Yamaha produkuje wzmacniacze bez żadnego pomysłu na dźwięk, bez charakteru. Wszystkie te urządzenia brzmią beznamiętnie, jak japońszczyzna sprzed 30 lat. I nie - nie jest to komplement.

Szczerze, to nie rozumiem ludzi kupujących samochody od Stellantis i wzmacniacze stereo od Yamahy. Nie to, że Yamaha jest zła, jak Ople czy Citroeny, tylko po prostu nie posiada żadnej cechy mogącej usprawiedliwić jej cenę. Denon przynajmniej ma bajeranckie fronty i piloty, bo nie gra tak samo, jak Yamaha. Ale jeszcze pojmę kogoś, kto kupi Denona, bo te urządzenia wyglądają po prostu obłędnie. Yamaha wygląda jak Unitra.

2 godziny temu, Kuki12325 napisał:

Yamahy jak coś już nie mam gdyż całkowicie zmieniłem system. 

Twoje szczęście. 😄 Ja też już nie mam Technicsa i Rotela. Luxmana też już nie mam.

Z Luxmanem plus przynajmniej taki że po dobrych kilku latach użytkowania sprzedałem drożej, niż kupiłem. 😄 

23 minuty temu, il Dottore napisał:

Taka Yamaszka koło Luxmana nawet nie stała.

I TU SIĘ MYLISZ!!!!!!

W Polsce obie marki mają wspólnego dystrybutora i są dostępne w tej samej sieci salonów. Gdy byłem niedawno w jednym z nich, stały obok siebie.

23 minuty temu, il Dottore napisał:

Yamaha wygląda jak Unitra.

3200 niczego sobie. 5000 piękna choć Yamaha chyba nie miała pomysłu na istnienie tej serii. Szkoda, bo wyróżniała się stylistycznie  na tle innych dzielonek z segmentu hi-end 

Edytowane przez piotrek7
11 minut temu, piotrek7 napisał:

obie marki mają wspólnego dystrybutora i są dostępne w tej samej sieci salonów. Gdy byłem niedawno w jednym z nich, stały obok siebie.

1511_1.jpg?maxwidth=1600&maxheight=1600

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, il Dottore napisał:

200w.webp

Taka Yamaszka koło Luxmana nawet nie stała. Yamaha produkuje wzmacniacze bez żadnego pomysłu na dźwięk, bez charakteru. Wszystkie te urządzenia brzmią beznamiętnie, jak japońszczyzna sprzed 30 lat. I nie - nie jest to komplement.

Szczerze, to nie rozumiem ludzi kupujących samochody od Stellantis i wzmacniacze stereo od Yamahy. Nie to, że Yamaha jest zła, jak Ople czy Citroeny, tylko po prostu nie posiada żadnej cechy mogącej usprawiedliwić jej cenę. Denon przynajmniej ma bajeranckie fronty i piloty, bo nie gra tak samo, jak Yamaha. Ale jeszcze pojmę kogoś, kto kupi Denona, bo te urządzenia wyglądają po prostu obłędnie. Yamaha wygląda jak Unitra.

Twoje szczęście. 😄 Ja też już nie mam Technicsa i Rotela. Luxmana też już nie mam.

Z Luxmanem plus przynajmniej taki że po dobrych kilku latach użytkowania sprzedałem drożej, niż kupiłem. 😄 

Pozwól, że będę miał inne zdanie z własnego doświadczenia. Mimo, że nie mam już Yamaszki to nie dam złego słowa o tej marce powiedzieć. Jak z wszystkim trzeba wiedzieć z czym ją zestawić. Uważam, że z takim scanem revelatora zgrywa się pięknie. 

Mam znajomego, który również myślał niepochlebnie o Yamaszce- posłuchał zarówno 2200 oraz 3200 i zdanie zmienił.  Żeby wydawać opinie trzeba troszkę sprzętu posłuchać, zestawić i nabrać doświadczenia. 

Edytowane przez Kuki12325
2 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Uważam, że z takim scanem revelatora zgrywa się pięknie. 

A co to znaczy z takim "scanem revelatora"???? Pomijając fakt, że powinno być odwrotnie.  Sam przetwornik, głośnik czy jak go zwał, nie gra. Gra włożony do obudowy, podłączony do zwrotnicy i odpowiednio dostrojony. A te głośniki znajdziesz zarówno w kolumnach z segmentu hi-end jak i "szicie z najgłębszych pokładów DIY". I te skrajności mimo zastosowanego tego samego głośnika nie będą miały ze sobą nic wspólnego w zakresie brzmienia.

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, piotrek7 napisał:

A co to znaczy z takim "scanem revelatora"???? Pomijając fakt, że powinno być odwrotnie.  Sam przetwornik, głośnik czy jak go zwał, nie gra. Gra włożony do obudowy, podłączony do zwrotnicy i odpowiednio dostrojony. A te głośniki znajdziesz zarówno w kolumnach z segmentu hi-end jak i "szicie z najgłębszych pokładów DIY". I te skrajności mimo zastosowanego tego samego głośnika nie będą miały ze sobą nic wspólnego w zakresie brzmienia.

Miałem na myśli fajnie zestroję kolumny ze scanami- miałem takie i Yamaha grała naprawdę fajnie- był detal, ładna barwa, szybkość, kontrola- oczywiście moim subiektywnym zdaniem. Kolega nadal gra na 2200, który na basie napędza revaletora 22 i świetnie sobie z nim radzi. Ten wzmacniacz niczym nie odstawał od Luxmana i kilku innych. 

3 godziny temu, il Dottore napisał:

Ukryta Zawartość

A jak ktoś kupi Stelvio Quadrifoglio albo Giulę Quadrifoglio/GTA/GTAm zamiast niemieckiego kloca? Albo kupi takiego Dodge'a Challangera Hellcata?

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, il Dottore napisał:

Ale jeszcze pojmę kogoś, kto kupi Denona, bo te urządzenia wyglądają po prostu obłędnie. Yamaha wygląda jak Unitra.

Grząski grunt. Zapominając o dźwięku to dla mnie Yamaha wygląda najlepiej, mix sentymentu, najlepszego, co było w latach 70-80, ale podane współcześnie i umiejętnie minimalistycznie. Z Denonem jestem na tak, pisząc ten post na niego patrzę, ale ostatnie co bym powiedział, to że wygląda obłędnie - no może poza kolorem, bo wersja jubileuszowa i kolor mi w 100% pasuje. Poza kolorem to jest zwyczajny, powiedzmy, że akceptowalny. 🙂  Także jak dla mnie design Yamahy jest nr 1.

7 godzin temu, Kuki12325 napisał:

Miałem na myśli fajnie zestroję kolumny ze scanami

A ja miałem na myśli to, co napisałem. Pisanie o kolumnach ze Scanami to pisanie o niczym. Można pisać konkretnie. O Xavian, Wilson Audio, YB, Akustyk. Wszystko na Scanach i wszystkie grają inaczej mimo, że wykorzystują głośniki tej samej marki. 

4 godziny temu, MagneticFields napisał:

Także jak dla mnie design Yamahy jest nr 1.

Kwestia gustu. Za długo się męczyłem ze starociami, żeby lubić vintage. A nie, sorry - Technicsy miałem nowe.  Gdybym jednak szukał sznytu vintage to już bym szedł na całość: Line Magnetic AN-125 😄 Ta tabliczka!!! Jak od Ursusa! 😄 

To wygląda jak dekoracja ze starych filmów SF. 😄 

AS-125PP-front-highres.jpg

6 godzin temu, Assassin napisał:

A jak ktoś kupi Stelvio Quadrifoglio albo Giulę Quadrifoglio/GTA/GTAm

OK, OK - Maserati to też Stellantis. Ale czy cokolwiek z tego wynika?

Wierz mi - miałem Alfę 2 razy: pierwszy i ostatni. Wolę niemieckie kloce, gdyż jeżdżą one po drogach a nie po warsztatach. Jeśli w dobrych (w miarę) czasach Alfa była takim jakościowym padłem, to strach pomyśleć, co się dzieje teraz, gdy Stellantis zdycha.

8 godzin temu, Kuki12325 napisał:

Żeby wydawać opinie trzeba troszkę sprzętu posłuchać

Jak jeszcze Richer Sounds był w Dublinie to słuchałem wszystkich modeli Yamahy, jakie tam mieli w ekspozycji, włącznie z topowymi.

Sorry - nie moja bajka. Nie znalazłem w tym dźwięku nic interesującego, nic zachwycającego. Nie pozwalał mi cieszyć się muzyką. Ot, japoński wzmacniacz, jakich wiele. Wrrrrrrrrrrrrrróć... jakich coraz mniej. Szkoda, że japońskie audio podupada. Accuphase trzyma poziom, Luxman także. Niszowi lampowi producenci - wiadomka! Ale gdzie te wszystkie JVC, Kenwoody?

Rotel, Denon, Marantz - średniaki. To Michi podobno dobre, ale w jakiej cenie? Nie słuchałem, więc nie oceniam. Zostaje chińszczyzna pod europejskimi markami. I to się ludziom wciska jako Bógwico.

Szczyt bezczelności to są chińskie kolumny pewnej niszowej duńskiej firmy (jaki hajp! audiofilskie objawienie!)sprzedawane w cenie, która absolutnie nie odpowiada ich graniu, które to granie w porównaniu z Brytolem w podobnej cenie jest szare, płaskie i bezbarwne. No ale biznesik się kręci. Gdyby czapeczkowi z Danii mieli choć śladowe poczucie przyzwoitości, to by zlecili produkcję w Polsce. Ale nie! Czajna! Zaróbmy 30 dolarów wincyj na parze! A cena taka, że i w Danii spokojnie by je mogli wytwarzać.

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, piotrek7 napisał:

A ja miałem na myśli to, co napisałem. Pisanie o kolumnach ze Scanami to pisanie o niczym. Można pisać konkretnie. O Xavian, Wilson Audio, YB, Akustyk. Wszystko na Scanach i wszystkie grają inaczej mimo, że wykorzystują głośniki tej samej marki. 

Ja miałem akurat YB Audio i do nich się odnosiłem. 

31 minut temu, il Dottore napisał:

Accuphase trzyma poziom, Luxman także.

Ostanio mialem z kolegą fajne porównanie Shanling a 3.2 vs Accu 480- zgadnij co wybrał ? Czy napisze, że Accu jest zły ? Oczywiście, że nie- kwestia innego zestawienia i może już być zupełnie inaczej. 

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Ta tabliczka!!! Jak od Ursusa! 😄 

Albo z U-96. Piękny, tylko z taką elektroniką raczej nie ma drogi na skróty. Tu wszystko musi być dopięte na ostatni guzik. Okablowania WE, głośniki z co najmniej 12 cała i na basie. Ale z czymś takim warto się pobawić 

Godzinę temu, il Dottore napisał:

Ale gdzie te wszystkie JVC, Kenwoody?

W Media Markt na dziale AGD 🤣

5 godzin temu, il Dottore napisał:

AS-125PP-front-highres.jpg

Problem polega na tym, że tu projektu brak, jest tylko funkcjonalność, paskudne to. 🙂 
Nie taki "vintage" miałem na myśli, bardziej, to, co w latach 70-80 było postępem, a nie prehistorią.

42 minuty temu, MagneticFields napisał:

Problem polega na tym, że tu projektu brak, jest tylko funkcjonalność, paskudne to. 🙂

Słyszałeś o Western Electric? Zobacz jakie ta firma budowała wzmacniacze. Zestaw potem te wzory z ideą założenia firmy Line Magnetic i fascynacją jej założycieli marką WE. Do tego wzmacniacza dodaj głośniki, które budują i mają w swej ofercie. Piękny zestaw choć nie każdemu musi się podobać 

6 godzin temu, il Dottore napisał:

Kwestia gustu. Za długo się męczyłem ze starociami, żeby lubić vintage. A nie, sorry - Technicsy miałem nowe.  Gdybym jednak szukał sznytu vintage to już bym szedł na całość: Line Magnetic AN-125 😄 Ta tabliczka!!! Jak od Ursusa! 😄 

To wygląda jak dekoracja ze starych filmów SF. 😄 

Ukryta Zawartość

OK, OK - Maserati to też Stellantis. Ale czy cokolwiek z tego wynika?

Wierz mi - miałem Alfę 2 razy: pierwszy i ostatni. Wolę niemieckie kloce, gdyż jeżdżą one po drogach a nie po warsztatach. Jeśli w dobrych (w miarę) czasach Alfa była takim jakościowym padłem, to strach pomyśleć, co się dzieje teraz, gdy Stellantis zdycha.

Ale paskudztwo. Wygląda jak prostownik do akku 😅

Zastanawiałbym się czy w garażu bym to postawił. Ale czekaj czekaj przecież to chyba ChRL produkcja. Oni umieją kraść czyjeś pomysły. Ale z tym to bym uwierzył że to ich innowacja 😄

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, piotrek7 napisał:

Słyszałeś o Western Electric? Zobacz jakie ta firma budowała wzmacniacze. Zestaw potem te wzory z ideą założenia firmy Line Magnetic i fascynacją jej założycieli marką WE. Do tego wzmacniacza dodaj głośniki, które budują i mają w swej ofercie. Piękny zestaw choć nie każdemu musi się podobać 

Ok, tylko, co wspólnego ma taki Western Electric WE 91E [ładna maszyna!] z tym paskudztwem do którego się odnosiłem?!

3 godziny temu, MagneticFields napisał:

Ok, tylko, co wspólnego ma taki Western Electric WE 91E [ładna maszyna!] z tym paskudztwem do którego się odnosiłem?!

Chyba nie załapałeś . To paskudztwo jest nawiązaniem do stylistyki starych wzmacniaczy WE. 

41_a_preamplifier_696840.jpg

43_a_697900.jpg

Zdjęcia pochodzą ze strony

Ukryta Zawartość

Tu też trochę fajnych zdjęć takich wzmacniaczy. Zwłaszcza te szafy wyglądają obłędnie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi