Skocz do zawartości
IGNORED

Wiim Ultra + współpraca z NAS

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z posiadaczy tego cuda używa go z NASem? U mnie nie chce chodzić z Synology. Odtwarza pierwszy utwór z jakiegoś folderu i do widzenia. Przerzuca kawałki co kilka sekund i nic nie gra. Dysk dostaje pierdolca i memla z 2h po takiej akcji. Potem już Wiim całkowicie go nie widzi. Po restarcie Synology znów jest widoczny w Wiim, ale wszystko się powtarza jak wyżej. 

Synology całkowicie sprawny, jeszcze w zeszłym tygodniu pracował ze Strimerem Onkyo i Marantzem.

Podniecają się ludzie tym Wiim, ale ja tu widzę z każdym dniem coraz więcej problemów. 

?👈

https://www.audiostereo.pl/topic/168436-wiim-ultra-wsp%C3%B3%C5%82praca-z-nas/

Podejrzewam, że może chodzić o któreś z bardzo licznych, dziwnych i nieoczywistych ustawień Synology. Ja w ogóle zrezygnowałem z NAS i do WiiM Ultra podpiąłem duży dysk SSD USB na wydajnym interfejsie i sam WiiM stał się dobrym NAS, widocznym od razu w sieci lokalnej 🙂Oczywiście nie zastąpi w 100% specjalizowanego NAS (nie obsługuje np. video), ale do muzyki wystarcza idealnie. Zawartość widać z natywnej apki, dość wygodnej, ale też z BubbleUPNP itp. To wyższość taniego Wiima nad Eversolo, w którym natywna apka tak sobie obsługuje pliki z zamontowanego dysku, a zmuszenie go do pracy w trybie NAS chociaż teoretycznie możliwe, jest drogą przez mękę i kończy się takim czy innym fiaskiem. Wybór Androida do sterowania tak zaawansowanym i potencjalnie znakomitym urządzeniem był pomysłem głupim i dziwnym. 

14 minut temu, MacP napisał:

Wiima nad Eversolo, w którym natywna apka tak sobie obsługuje pliki z zamontowanego dysku, a zmuszenie go do pracy w trybie NAS chociaż teoretycznie możliwe, jest drogą przez mękę i kończy się takim czy innym fiaskiem

Stek bzdur. 
Montowanie zasobów NAS na Eversolo czy to po SMB czy to NFS, to sama przyjemność.

Z tych dwóch polecam NFS, działa szybciej. Wynika to z jego natury 😀.

SMB wolniej ale bezpieczniej.

NFS szybciej ale mniej bezpiecznie.

😀

A to, że ktoś nie potrafi tego skonfigurować, to już nie problem Wiima czy Eversolo a użytkownika.

Godzinę temu, NRK napisał:

Montowanie zasobów NAS na Eversolo czy to po SMB czy to NFS, to sama przyjemność.

Nie jestem w tym zielony, konfigurowałem wiele serewerów NAS, i takich specjalizowanych, i na "malinkach", na różnych urządzeniach, gdzie są funckją dodatkową. Może problemem była wielkośc bazy - u mnie ponad 50.000 plików audio. Dużo, czy niedużo - Wiim zindeksował to od razu i pokazuje wszystko bez problemu, Eversolo się wykładał w każdym wariancie. Natomiast owszem, na dużo mniejszych zbiorach działał bez problemu. Miałem to gdy było na rynku w miarę nowe, może aktualizacje coś poprawiły, w każdym razie dość mocno mnie to zraziło.

Wiim to już przeszłość. Także temat nie aktualny. 

3 godziny temu, NRK napisał:

A to, że ktoś nie potrafi tego skonfigurować, to już nie problem Wiima czy Eversolo a użytkownika.

Czy ja za każdym razem muszę kopać w NASie, bo programistom wiim coś nie wyszło? Synology ma włączone DLNA Serwer Mediów. I koniec, kropka. Powinno to chulać. Telewizor widzi, Blu-Ray widzi, Onkyo widzi, Marantz widzi, telefon widzi. Wiim nie widzi. To wina NASa. 👍

?👈

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Wiim to już przeszłość. Także temat nie aktualny. 

Czy ja za każdym razem muszę kopać w NASie, bo programistom wiim coś nie wyszło? Synology ma włączone DLNA Serwer Mediów. I koniec, kropka. Powinno to chulać. Telewizor widzi, Blu-Ray widzi, Onkyo widzi, Marantz widzi, telefon widzi. Wiim nie widzi. To wina NASa. 👍

Zero problemów,  że to przez media serwer czy to przez SMB.

Wszystko działa poprawianie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez tmnich

Jednym działa, innym nie działa. Sek w tym że to nie jest problem Synology jak to nie którzy wskazują. Zresztą z tym Wiim miałem parę innych problemów i mam wrażenie że te urządzenie cierpi na problemu wieku dziecięcego. Za dużo by chcieli na raz. 

?👈

2 minuty temu, rafal735r napisał:

Jednym działa, innym nie działa. Sek w tym że to nie jest problem Synology jak to nie którzy wskazują. Zresztą z tym Wiim miałem parę innych problemów i mam wrażenie że te urządzenie cierpi na problemu wieku dziecięcego. Za dużo by chcieli na raz. 

Wszystkie problemy, które wymieniłeś w innym poście u mnie nie występują.

To nie jest wina WiiM ultra, który kosztuje grosze oferując taką funkcjonalność.

Jest kilka wad, np brak AirPlay 2, czy brak natywnego DSD.

Pewnie w ultra 2 to poprawia 😉

Instalowałem też tego Minimserver czy jakoś tak. Ludzie to zachwalali, to w ogóle Synology znikl z sieci. Ale nie działało to chyba poprawnie, bo wyrzucało jakiś błąd. Niby się zainstalował, uruchomił ale nie wiem czy w ogóle indeksowal coś. O ile musiał. 

?👈

Czy Twoj NAS Synology ma przyporzadkowany staly adres IP?

Pisales kiedys, ze miales problem z Synology.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Tak i tak. Stały adres przypisałem dawno po wskazówkach z forum. Synology ma się dobrze ze starym strimerem znów. 

1 minutę temu, NRK napisał:

A co ma piernik do wiatraka?🤔

W wiatraku robi się mąkę na piernik. 👍

?👈

Tak wygląda NFS w Synology dla Eversolo (192.168.1.90)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...
W dniu 8.11.2024 o 16:03, rafal735r napisał:

Instalowałem też tego Minimserver czy jakoś tak. Ludzie to zachwalali, to w ogóle Synology znikl z sieci. Ale nie działało to chyba poprawnie, bo wyrzucało jakiś błąd. Niby się zainstalował, uruchomił ale nie wiem czy w ogóle indeksowal coś. O ile musiał. 

Kwintesencja.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

W dniu 8.11.2024 o 10:22, MacP napisał:

Wybór Androida

To w ogóle najgorszy wybór do wszystkiego.

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu