Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, Piopio napisał:

Różnie pomiędzy sprzętami z podobnej półki cenowej są minimalne.

200-300% to jest dla ciebie podobna półka? Po drugie porównanie źródła. Nie transportu. Czyli tutaj wpływ ma, powiedzmy całe urządzenie. Sekcja cyfrowa jak i analogowa, czyli w sumie "clou". Bo w zasadzie o sekcje D/A tutaj się rozchodzi. 

?👈

2 minuty temu, Wito76 napisał:

ale mam np Toppinga E30 II jako daca którym łączę TV ze wzmacniaczem i porównywałem z podobnym cenowo Fiio BTA30 Pro.

Litości ! To już kompletnie najniższa półka ... bez żadnych aspiracji ...

1 minutę temu, rafal735r napisał:

200-300% to jest dla ciebie podobna półka?

Tak. Poziom budżetowy 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

3 minuty temu, Piopio napisał:

Litości ! To już kompletnie najniższa półka ... bez żadnych aspiracji ...

A czy ja twierdzę że to top? Do telewizora taki E30 II jest świetny a na pewno wystarczający. Do glównego systemu wiadomo że to mezalians, aczkolwiek poniekąd zgadzając się z Tobą, taki E30 II nie będzie się różnił zbytnio od innych chińczyków w budżecie do 2k. Pisałeś o tej samej półce cenowej więc był i przykład, że jednak różnią się.

Edytowane przez Wito76
10 minut temu, Piopio napisał:

Tak. Poziom budżetowy 😉

Chodzi o porównanie obu urządzeń, a taka jest między nimi różnica. Teraz będzie odwracanie kota ogonem? 

?👈

Teraz, rafal735r napisał:

Chodzi o porównanie obu urządzeń, a taka jest między nimi różnica. Teraz będzie odwracanie kota ogonem? 

Praktycznie nie było żadnego porównania. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Gość

(Konto usunięte)
3 godziny temu, Piopio napisał:

Nie są, Ifi znacznie różnił się od wimm pro plus. Oczywiście na korzyść Ifi. Piszę o samym transporcie, podobnie sotm sms 200. Ty może nie słyszysz- inni już tak. 

1 minutę temu, Kuki12325 napisał:

Nie są, Ifi znacznie różnił się od wimm pro plus. Oczywiście na korzyść Ifi. Piszę o samym transporcie, podobnie sotm sms 200. Ty może nie słyszysz- inni już tak. 

Transporty różnią się tylko poziomem zakłóceń co ma potem wpływ na ostateczne brzmienie. Oczywiście mowa o transmisji USB. 

4 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Nawet po zastosowaniu izolacji jest różnica w brzmieniu po USB różnych transportów. 

Absolutnie nie ma żadnej. Technicznie to niemożliwe. 

Gość

(Konto usunięte)
2 minuty temu, Piopio napisał:

Absolutnie nie ma żadnej. Technicznie to niemożliwe. 

Jest to możliwe, słyszałem. 

Edytowane przez Kuki12325
17 godzin temu, Ajothe napisał:

No nie posłuchasz, sam napisałeś że najpierw sprawdzasz ASR, więc zwyczajnie nie kupisz nic co się mierzy słabo lub średnio

Sprawdzać można nie tylko na ASR. Rzeczywiście urządzeń słabo się mierzących staram się  unikać,  tak już mam, lubię jakość a słabe pomiary na wysoką jakość nie wskazują.

17 godzin temu, Piotr Sonido napisał:

Zaczniesz słuchać nie będzie żadnego voodoo 🙂

Zacząłem słuchać wiele lat temu tak że już trochę się nasłuchałem tego audio "złomu" 😉. Voodoo nigdy mnie nie ekscytowało, audio voodoo oczywiście.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 minut temu, Lech36 napisał:

Rzeczywiście urządzeń słabo się mierzących staram się  unikać

Przecież właśnie to napisałem 🙂

16 godzin temu, jurek1 napisał:

Pudło!

Z "pudłami" też możesz pokombinować, ZG są zazwyczaj w "pudłach", choć nie wszystkie systemy 😉.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Przecież właśnie to napisałem 🙂

A ja jeszcze raz potwierdziłem.

18 godzin temu, jurek1 napisał:

Nie masz jak, nie wystarczy widzieć, trzeba jeszcze słyszeć

A ja mam wątpliwości czy ci piszący o sobie że słyszą, rzeczywiście słyszą, najczęściej sprzęt oceniany jest przez nich po widoku, na ślepo często tracą słuch 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

12 godzin temu, Kuki12325 napisał:

Jest to możliwe, słyszałem. 

Chcesz się założyć, że ślepym teście nie rozróżnisz transportów ? Zagramy o kilka tysi. 

Gość

(Konto usunięte)
4 minuty temu, Piopio napisał:

Chcesz się założyć, że ślepym teście nie rozróżnisz transportów ? Zagramy o kilka tysi. 

Zagrać mogę z Tobą w bierki- pod wodą. Czas wolny poświęcam ludziom wartościowym.

Robiłem ślepy test, widzący test i każdy możliwy jaki jest. Ty nie słyszysz, inni tak- koniec kropka.

Edytowane przez Kuki12325
12 minut temu, Kuki12325 napisał:

Robiłem ślepy test, widzący test i każdy możliwy jaki jest. Ty nie słyszysz, inni tak- koniec kropka.

Z izolacją galwaniczną USB ? 

5 godzin temu, Kuki12325 napisał:

Zagrać mogę z Tobą w bierki- pod wodą. Czas wolny poświęcam ludziom wartościowym.

No tutaj muszę się zgodzić z @Piopio a należę do tych co słyszą. Robiłem u siebie testy kilku streamerów pracujących jako transporty w widełkach cenowych od 700 zł do 10 tysi i nie odnotowałem różnic w brzmieniu pomiędzy nimi a posiadanym przeze mnie Denonem DNP-800. Delikatna różnica była w przypadku Lumina ale była tak marginalna że nie warta 10 tysi chociaż jeśli chodzi o samo urządzenie to Lumin to konkretny klocek.

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

Gość

(Konto usunięte)
24 minuty temu, Ma_cieQ napisał:

No tutaj muszę się zgodzić z @Piopio a należę do tych co słyszą. Robiłem u siebie testy kilku streamerów pracujących jako transporty w widełkach cenowych od 700 zł do 10 tysi i nie odnotowałem różnic w brzmieniu pomiędzy nimi a posiadanym przeze mnie Denonem DNP-800. Delikatna różnica była w przypadku Lumina ale była tak marginalna że nie warta 10 tysi chociaż jeśli chodzi o samo urządzenie to Lumin to konkretny klocek.

Spoko. Jestem w stanie Ci uwierzyć. Ja słyszałem to zupełnie inaczej. Nie neguję Twoich doświadczeń. 

22 godziny temu, Piopio napisał:

Z tym się akurat nie zgodzę. 

Denon pma 600 gra inaczej niż Yamaha as201

To jest akurat ten entry level ale podobne różnice znalazłem w sprzętach z górnej półki. 

Chyba że pisałeś tylko i wyłącznie odtwarzaczach sieciowych no to tutaj powiedziałbym bezpieczniej "prędzej"

6 godzin temu, Lech36 napisał:

Zacząłem słuchać wiele lat temu tak że już trochę się nasłuchałem tego audio "złomu" 😉. Voodoo nigdy mnie nie ekscytowało, audio voodoo oczywiście.

To ja z kolei nie wiem co to jest audio voodoo. Jakbyś mi tak przybliżył temat to byłbym bardzo wdzięczny 

4 minuty temu, Piotr Sonido napisał:

To ja z kolei nie wiem co to jest audio voodoo. Jakbyś mi tak przybliżył temat to byłbym bardzo wdzięczny 

Ogólnie to "czary" jakie odprawiają nad sprzętem ekstremalni audiofile, stąd taka nieufność do pomiarów. O "czarach" lepiej się się opowiada na forach a pomiarów często brać audiofilska nie rozumie.

18 minut temu, Lech36 napisał:

Ogólnie to "czary" jakie odprawiają nad sprzętem ekstremalni audiofile, stąd taka nieufność do pomiarów. O "czarach" lepiej się się opowiada na forach a pomiarów często brać audiofilska nie rozumie.

Okej super. Dziękuję.

A co to są te czary?

Chodzi o takie mało niebezpieczne rzeczy jak kadzidełka w pokojach na audio show albo odpowiednie podświetlenie sprzętu? 

Swoją drogą w tym roku było bardzo mało kadzidełek i świec zapachowych !!!!

Czy chodzi o jakieś bardziej zaawansowane czary? 

Eliksiry? Różdżki, przepowiednie czy wręcz przekleństwa. 

Kurde jak o tym myślę że to się aż boję. 

Znasz takich co to uprawiają?

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

A co to są te czary?

Wszystkie elementy o których opowiadają audiofile a o których jeszcze nic nie wie współczesna nauka, np. jak działają takie np. "piegi harmoniksa", czy jak im tam, albo jak zmiana kabla może spowodować "powalenie na kolana" hobbysty audio 😉. Podobno takie elementy odkrywają najlepsi audiohobbyści. Bez czarów i zaklęć raczej nic się nie wskóra 😉.  

6 minut temu, Piotr Sonido napisał:

A co to są te czary?

Ja tych czarów jakiś czas temu doświadczyłem. Porównałem wzmacniacz kiepski, ze wzmacniaczem dobrym, i ten dobry na wyrównanej głośności był lepszy od tego kiepskiego. Ustawiane zgodnie ze sztuka, Umik1 i REW.

9 minut temu, Piotr Sonido napisał:

wręcz przekleństwa. 

Czasem jak mi coś nie wychodzi w trakcie prac serwisowych to też przeklinam co bardzo irytuje moją małżonkę a ja po prostu w tym momencie tak muszę, jest całkowicie spontaniczne 😉.

2 minuty temu, jurek1 napisał:

Ustawiane zgodnie ze sztuka, Umik1 i REW.

Ten zestaw nie gwarantuje ustawienia "ze sztuką" przy porównaniu wzmacniaczy. Dokładniejsze zawsze w takim wypadku jest działanie (pomiar) w domenie elektrycznej a w/w zestaw działa w domenie akustycznej. 

Gość

(Konto usunięte)

Co niektórzy żeby zaczarować rzeczywistość piszą na tym  ponad 12 postów średnio dziennie, podobnie zresztą robią na "konkurencyjnym" forum 😁

Edytowane przez Nil
10 minut temu, Lech36 napisał:

Ten zestaw nie gwarantuje ustawienia "ze sztuką" przy porównaniu wzmacniaczy. Dokładniejsze zawsze w takim wypadku jest działanie (pomiar) w domenie elektrycznej a w/w zestaw działa w domenie akustycznej. 

Napewno gwarantuje ustawienie takiego samego poziomu głośności.

2 godziny temu, jurek1 napisał:

Napewno gwarantuje ustawienie takiego samego poziomu głośności.

Skoro tak uważasz niech tak będzie. Pamiętaj tylko o wpływie akustycznej filtracji grzebieniowej w trakcie pomiarów w domenie akustycznej. Może się zdarzyć że przez to źle wyrównasz poziomy a w domenie elektrycznej ta filtracja nie występuje, więc jest takie wyrównanie pewniejsze i dokładniejsze.

• Pokaż nowe odpowiedzi