Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

Całe życie byłem sceptyczny do Coax, Optyk. Przecież to zera i jedynki więc jeśli jakieś różnice by były to marginale. Przynajmniej ja całe życie wychodziłem z takiego założenia. Widać w dzisiejszym świecie urządzeń - komputerów trzeba trochę zmienić oczekiwania. Miewałem w domu i czyste transporty CD. Porównywalem z klasycznymi odtwarzaczaczami po Coax itd. Mnóstwo tego było. Ale żeby różnica był tak kolosalna, akurat tutaj na niekorzyść Wiim to ja prawie z kanapy spadłem. Ja nie wiem co te urządzenie robiło z tymi zerami i jedynkami. 

?👈

Ty, a mono przypadkiem nie włączyłeś? xd

Mi kiedyś pies wcisnął na pilocie w Adim. Akurat przyszły vintage JBL. Myślę, kurna te kolumny to katastrofa. xd

.

Tam chyba nie ma mono nawet 😁 nie widziałem nawet takiej opcji w sumie. 

Achhhh. Zapomniałem jeszcze o jednej ważnej kwestii dotyczącej tego całego EQ. Po tych wszystkich pomiarach, ustawieniach przy pewnym utworze zauważyłem takie wibrowanie dźwięku (sciszanie i zglasnianie). Myślałem że mi się wydaje, ale na pewnym utworze było to tak mocne jakby ktoś głośnością ruszał. Wylaczylem EQ i wróciło do normy. Włączam znów to samo! I znów zaczęło się kopanie po menu, mieszanie kablami. Już myślałem że może z moim DAC coś nie tak. W końcu znalazłem w opcjach audio in taka zakładkę jak Pre Gain. Na każdym wejściu były suwaki od - 10 do +10dB. Docelowo było ustawione na 0. Zdjęłem 4db i wibrowanie znikło. Także ten, spoko 👍 znów dwie godziny zmarnowane na szukanie problemu, który sam się wygenerował wraz w Wiim. Podobnie zresztą z tym NASem. Przekopałem zagraniczne fora i ludzie mają z tym podobne problemy. Tylko ze rozwiązania nie znalazłem.

?👈

Tak się skala, że też kupiłem WiiM ultra na testy.

Połączenie z NAS przez SMB działa idealnie. 
DSD są konwertowane do PCM.

Hdmi arc z LG G65G23 super działa, zero problemów.

Aplikacja działa płynnie i szybko.

Jakość dźwięku, bardzo porównywalna do Node 2024.

Osobiście czekam na Fiio s15.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja miałem wiima, tyle, że pro plus. Oddany po 2 miesiącach na gwarancji bo mi kanały zmieniał w kolumnach. Lewa grała jako prawa i na odwrót. Nim doszedłem co i jak, to też moje.

Zostawiłem opinię na amazonie i po kilku dniach ludzie z wiima napisali mi, że przepraszają za komplikacje, znają i pracują nad problemem a jak naprawią, dadzą mi znać. 

Do dziś się nie odezwali ponownie 😁

Ten temat nie miał na celu dyskredytacje Wiim Ultra. Opisałem tylko jak to u mnie działało i grało. Wiem że parę osób tutaj go ma. Może mój egzemplarz miał jakieś problemy z HDMI, może mam za dużo urządzeń w pobliżu i coaxial zbierał jakieś zakłócenia. Nie wiem jak po RCA, może po RCA gra dobrze. Ale nie RCA było targetem zakupu tego urządzenia, tylko porządny transport. TV mam prawie nowy LG, zresztą przez Blu-Ray było podobnie. 

35 minut temu, tmnich napisał:

Tak się skala, że też kupiłem WiiM ultra na testy.

Połączenie z NAS przez SMB działa idealnie. 
DSD są konwertowane do PCM.

Hdmi arc z LG G65G23 super działa, zero problemów.

Jakość dźwięku, bardzo porównywalna do Node 2024.

Osobiście czekam na Fiio s15.

Ukryta Zawartość

Jak ci działa poprawnie po coaxial to może mój egzemplarz był jakiś trafiony, nie wiem. 

Co do NASa to czytałem na zagranicznych forach że ludzie mają z tym problem, ale nikt nie wskazał jego rozwiązania. U mnie telewizor, blu ray, strimer Onkyo, Marantz i telefon widzi Nasa prawidłowo i działa poprawnie. 

37 minut temu, tmnich napisał:

A mi dwa razy wywalił "Fail" . Znikł cały EQ, po paru chwilach wszystko wróciło. Przycięła też mi parę razy. Ale ja przez te 3dni użytkowalem go intensywnie że tak powiem więc miała prawo coś tam nie domagać przy szybkim wertowaniu. 

Ukryta Zawartość

?👈

Ja ze swojego doświadczenia z kolei dodam odnośnie właśnie brzmienia po RCA. 

Nie kupować do już rozjaśnionych systemów. Jeśli ktoś nie szuka bardzo analitycznego dokładnego rozjaśnionego brzmienia to powinien raczej unikać a przynajmniej wziąć na testy.

Natomiast delikatnie obronię to urządzenie ze względu na całokształt oraz cenę za to urządzenie. 

Trzeba otwarcie powiedzieć że w zasadzie na ten moment wszystkie wiimy weszły bardzo mocno w rynek HiFi a także za skórę niektórych długoletnich producentów Audio. 

Daje to zarówno powiew pewnej świeżości jak i otworzy oczy producentom bardziej znanym historycznie aby nie siadać na laurach co już się zdarzało w historii.

1 minutę temu, Piotr Sonido napisał:

Ja ze swojego doświadczenia z kolei dodam odnośnie właśnie brzmienia po RCA. 

Nie kupować do już rozjaśnionych systemów. Jeśli ktoś nie szuka bardzo analitycznego dokładnego rozjaśnionego brzmienia to powinien raczej unikać a przynajmniej wziąć na testy.

Natomiast delikatnie obronię to urządzenie ze względu na całokształt oraz cenę za to urządzenie. 

Trzeba otwarcie powiedzieć że w zasadzie na ten moment wszystkie wiimy weszły bardzo mocno w rynek HiFi a także za skórę niektórych długoletnich producentów Audio. 

Daje to zarówno powiew pewnej świeżości jak i otworzy oczy producentom bardziej znanym historycznie aby nie siadać na laurach co już się zdarzało w historii.

Po RCA śmiga zajebiście z m5si.

WiiM osiagnął niesamowity sukces, oferując tak dużo za tak mało.

Europejska konkurencja przegrała ten wyścig.

Chiny oferują przyzwoitą jakość i niesamowitą funkcjonalność za niską cenę.

No w tej cenie to nie kupisz Pre, DAC, Strimera, Pre gramofonowego... 

Funkcjonalność jest na wysokim poziomie nie dostępnym dla innych urządzeń. O ile może te problemy techniczne z NAS czy trzeszczeniem przez HDMI ARC można by może rozwiązać jakoś to jakość dźwięku po coaxial jest całkowicie nie do przyjęcia w żadnej klasie cenowej. Śmiem twierdzić że 20 letni odtwarzacz DVD marki Manta czy inna Wiwa  która dziś nie ma żadnej wartości zagra wiele lepiej. Nie wiem co oni tam zmajstrowali z tymi wyjściami cyfrowymi. Optyk grał tak samo źle. 

Wracając do trzeszczenia HDMI może to kwestia że mam obecnie wpięte w listwy jakieś 15 różnych rzeczy. Może taśmy LED wprowadzaly jakieś zakłócenia? Te wszystkie zasilacze czy coś. Nie wiem. 

Ogólnie ja byłem w stanie przełknąć te trzeszczenie dlatego zaczęlem używać wyjścia optycznego. A odtwarzając pliki z NAS byłem gotowy używać jakieś Bubble przez Chromecast do Wiiim. Ale jak go skonfrontowalem bezpośrednio ze starym strimerem to stwierdziłem że gra nie warta świeczki. Tym bardziej że ja mam już Pre/DACa i mam przez co krosowac urządzenia. Wiim w sumie powielal wiele funkcji. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

10 minut temu, rafal735r napisał:

No w tej cenie to nie kupisz Pre, DAC, Strimera, Pre gramofonowego... 

Funkcjonalność jest na wysokim poziomie nie dostępnym dla innych urządzeń. O ile może te problemy techniczne z NAS czy trzeszczeniem przez HDMI ARC można by może rozwiązać jakoś to jakość dźwięku po coaxial jest całkowicie nie do przyjęcia w żadnej klasie cenowej. Śmiem twierdzić że 20 letni odtwarzacz DVD marki Manta czy inna Wiwa  która dziś nie ma żadnej wartości zagra wiele lepiej. Nie wiem co oni tam zmajstrowali z tymi wyjściami cyfrowymi. Optyk grał tak samo źle. 

Wracając do trzeszczenia HDMI może to kwestia że mam obecnie wpięte w listwy jakieś 15 różnych rzeczy. Może taśmy LED wprowadzaly jakieś zakłócenia? Te wszystkie zasilacze czy coś. Nie wiem. 

No właśnie nie wiesz…., zacznij od tego, że kup/wypożycz kabel Hdmi z certyfikatem, podłącz i sprawdź.

Skonfiguruj odpowiednio synology i sprawdź.

Edytowane przez tmnich

Kabla użyłem z zestawu z Wiim. 

Proszę nie zaczynajmy już tych śmiesznych rozmów, bo widzę że zmierza już to w obranym kierunku. Wymien kable, wymień telewizor, wymien  Nasa, wymien router, wzmacniacz wymień, a najlepiej to wszystko wymien, bo wszystko zepsute, tylko Wiim dobry.

Nawet jak bym rozwiązał problemy techniczne to tego dźwięku z tego urządzenia bym nie przełknąl. Żeby z korekcja grał poprawnie, a bez fatalnie to coś tu jest ewidentnie nie tak. 

Pan w sklepie też zdziwiony ze chce to zwrócić, ale już nie wspominałem ze gra to u mnie jako transport tragicznie tylko ze mi trzeszczy przez te ARC i NASa zawiesza. 

Nie chcę tutaj się kreować na jakiegoś audiofila, bo nigdy się nim nie czułem, ale mam wrażenie że to urządzenie raczej do jakiś tanich systemów, choć mój nie jest jakiś hi endowy.

NIE WIERZĘ w to że nikt nie słyszy tej katastrofy jak używa tego urządzenia w roli transportu. 

?👈

29 minut temu, Piotr Sonido napisał:

otworzy oczy producentom bardziej znanym historycznie aby nie siadać na laurach

Dałem okejkę, ale teraz tak pomyślałem, a może otworzy oczy, że większości wybiera cenę nie jakość, a wtedy to może się źle skończyć. xD

.

Wiim to chyba za dużo srok chce za ogonki trzymać. Tak mi się wydaje. Np te pre gramofonowe to nie wiem po co tam jest wladowane. Ogólnie rzecz biorąc jakby on normalnie się zachowywał po tej cyfrze to pal licho, ale coś tam jest na rzeczy. 

Napisze jeszcze raz. Nie wierzę że ludzie używając go jako transport tego nie słyszą. Ale mam wrażenie że ludzie go po prostu słuchają po RCA i jakoś im tam plumka. Ja go nabyłem w innym celu. Nie chciałem go słuchać po RCA jak mam dedykowanego DACa za 7tys do swoich końcówek. Myślałem że transportem to może być byle co aby coaxiala miało. Bardziej mi zależało na funkcjonalności. No to dostałem 😁

?👈

1 minutę temu, rafal735r napisał:

No to dostałem

Oddaj albo wymień, może to kwestia Twojego egzemplarza.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Odesłałem go już dziś jak go skonfrontowalem z Onkyo. Mogłem zrobić to odrazu po odebraniu Wiim, ale przez myśl nie przeszło że Wiim jako transport może tak zagrac. 

A powiem jeszcze jedna rzecz, że po wpięciu go w system we wtorek odrazu usłyszałem że jakoś ch*j... płasko i bez czegokolwiek to zaczęło grać. Ale stwierdziłem że mi się wydaje, bo przez zeszły tydzień w system miałem wpięty wzmacniacz Denona, który daje ostro basem i wmowilem se że przyzwyczaiłem się po prostu przez ten czas do grania denka. Tak jest jak się ktoś nakręci na coś. 

Swoją drogą to chciałbym teraz zobaczyć siebie jak podłączyłem oba urządzenia w celu bezpośredniego porównania. Zaczęlem mówić do siebie że coś spiepszylem i rozglądać się po pokoju. Potem po kablach. Potem zaczęlem nerwowo wertowac apkę Wiima czy przypadkiem nie jest włączona jakaś inna korekcja albo może się wyłączyła? 😆 Gapiłem się na ten suwak i co chwila przełączalem. Pozamieniałem kable i inne cyrki ciągle mówiąc do siebie. 

?👈

42 minuty temu, tmnich napisał:

Po RCA śmiga zajebiście z m5si.

WiiM osiagnął niesamowity sukces, oferując tak dużo za tak mało.

Europejska konkurencja przegrała ten wyścig.

Chiny oferują przyzwoitą jakość i niesamowitą funkcjonalność za niską cenę.

Dokladnie. Bo masz go podłączonego po RCA do wzmacniacza o bardzo spokojnej górze. Wszystko jak napisałem

19 minut temu, J4Z napisał:

Dałem okejkę, ale teraz tak pomyślałem, a może otworzy oczy, że większości wybiera cenę nie jakość, a wtedy to może się źle skończyć. xD

Nie napisałem nic o negatywnej jakości. Tylko o specyficznym brzmieniu. 

Ja trzymam oczy ze otworzy podobnie jak eversolo. 

Ale przynajmniej ładny chociaż, tak mi się wydaje. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

?👈

19 minut temu, rafal735r napisał:

Napisze jeszcze raz. Nie wierzę że ludzie używając go jako transport tego nie słyszą.

A ja wierzę. Co prawda mam tylko Wiim Mini i to nie jako główny streamer tylko jako zawodnik rezerwowy. Broni się rozmiarami, mobilnością, wyniosę go na podwórko bez problemu, obsłuży mi grilla czy inne takie podwórkowe eventy no i przede wszystkim lubię go bo ma radyjka i często korzystam do plumkania w tle jak coś robię w domu.

Ale a propos wierzę/nie wierzę - chłopie, ile ja zdrowia i nerwów straciłem na sąsiednim forum w wątku o Wiim Mini. Napisałem, że gra płasko, technicznie i sucho to oczywiście oberwałem hejtem od głównego promotora i obrońcy wszystkich Wiimów (wszyscy chyba wiedzą o kim piszę). Zresztą inni też dyskutowali jak to w tego typu wątkach, że to przecież cyfra, że bit perfect. No nie, ja słyszę wyraźną różnicę (jako transport oczywiście). Ale są ludzie co nie słyszą lub po prostu nie chcą słyszeć.

Od dziś już nie będę taki sceptyczny co do transportu. Można było być jak CD Player był Playerem... Itd. Ale jak mamy do czynienia z takim komputerem, bo inaczej go nazwać nie można. Tam jest mnóstwo rzeczy w tym pudle. I to nie były zmiany marginale, czy też małe. To jest różnica kolosalna. Dlatego ja w to nie mogłem uwierzyć i myślałem że coś źle podłączyłem. 

Jak byłem na etapie wyboru tego urządzenia zapytałem czy korekcja działa też po cyfrze, bo jakoś mnie to nurtowalo. I forumowicz odpisał mi że tak. Byłem przekonany że to chodzi tylko na analogu. I wtedy coś mnie tknęło. Czyli że co? To urządzenie ingeruje bezpośrednio w sygnał cyfrowy... 

?👈

5 minut temu, rafal735r napisał:

Od dziś już nie będę taki sceptyczny co do transportu.

Wypożycz sobie Rivo na testy. Ja teraz używam Primo (po USB do Aresa 12th) które kiedyś kupiłem z myślą o jego analogu, miałem sprzedać, ale jako transport gra tak dobrze że sam nie wiem czy zmieniać na Rivo czy go zostawić...

14 minut temu, Wito76 napisał:

Napisałem, że gra płasko, technicznie i sucho to oczywiście oberwałem hejtem od głównego promotora i obrońcy wszystkich Wiimów (wszyscy chyba wiedzą o kim piszę). Zresztą inni też dyskutowali jak to w tego typu wątkach, że to przecież cyfra, że bit perfect.

Zera się bardziej zerowate robio 😄 

8 minut temu, rafal735r napisał:

To jest różnica kolosalna. Dlatego ja w to nie mogłem uwierzyć i myślałem że coś źle podłączyłem. 

u mnie różnice w transportach też są duże

tu masz Rivo/Primo - z Teacami

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Śmiem twierdzić że 20 letni odtwarzacz DVD marki Manta czy inna Wiwa  która dziś nie ma żadnej wartości zagra wiele lepiej.

Ja akurat mam taki 15 letni Wiwa/Bellwood. Kiedyś w erze pirata kupowało się to, bo odtwarzało wszystkie formaty video i jeszcze napisy z oddzielnego pliku potrafiło wczytać do Szeregowca Ryana czy innego hitu 🙂. Ale zdziwiłem się ostatnio czytając forum, gdy ktoś zrobił sobie prywatny ranking transportów CD i właśnie taki dziadek Wiwa wysoko  się znalazł. Aż podłączyłem go sobie, bo ma wyjście coax. Szczerze mówiąc gra bo gra. Mam jeszcze odtwarzacz CD i odtwarzacz blu ray i dla mnie to one wszystkie jako transport łeb w łeb grają, nie wiem czy stare CD nie najlepiej. Taka dygresja/off top.

9 minut temu, rafal735r napisał:

Dlatego ja w to nie mogłem uwierzyć i myślałem że coś źle podłączyłem. 

Jak różnica na ucho jest aż tak duża to nie można wykluczyć że coś jest źle podłączone albo skonfigurowane lub urządzenie jest wadliwe, ale to tylko hipoteza. Jak nie podłączysz innego egzemplarza to się nie dowiesz.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

3 minuty temu, Wito76 napisał:

Ja akurat mam taki 15 letni Wiwa/Bellwood. Kiedyś w erze pirata kupowało się to, bo odtwarzało wszystkie formaty video i jeszcze napisy z oddzielnego pliku potrafiło wczytać do Szeregowca Ryana czy innego hitu 🙂. Ale zdziwiłem się ostatnio czytając forum, gdy ktoś zrobił sobie prywatny ranking transportów CD i właśnie taki dziadek Wiwa wysoko  się znalazł. Aż podłączyłem go sobie, bo ma wyjście coax. Szczerze mówiąc gra bo gra. Mam jeszcze odtwarzacz CD i odtwarzacz blu ray i dla mnie to one wszystkie jako transport łeb w łeb grają, nie wiem czy stare CD nie najlepiej. Taka dygresja/off top.

Też porownywalem wiele urządzeń jako transport i wyrobiłem sobie zdanie że jeden ch... Ale widać i to można sp***dolić za przeproszeniem, bo jak to inaczej nazwać gdzie różnica w dźwięku występuje w najmniej oczekiwanym miejscu??  Trzy dni wiszenia nad EQ a ja zrobiłem prawie to samo co miałem. Ale i tak staruch Onkyo lepiej se poradził z góra. Były mikro detale, szeroko grał. 

3 minuty temu, Lech36 napisał:

Jak różnica na ucho jest aż tak duża to nie można wykluczyć że coś jest źle podłączone albo skonfigurowane lub urządzenie jest wadliwe, ale to tylko hipoteza. Jak nie podłączysz innego egzemplarza to się nie dowiesz.

Jak odebrałem go to po wpięciu nic nie ruszałem tylko poszedł odrazu jako transport. Musiałem tylko ustawić wyjście Coax, więc ustawiłem max żeby potem nie szukać czyli 24/192Hz. I odrazu poszła muza. 

?👈

6 minut temu, rafal735r napisał:

Jak odebrałem go to po wpięciu nic nie ruszałem tylko poszedł odrazu jako transport. Musiałem tylko ustawić wyjście Coax, więc ustawiłem max żeby potem nie szukać czyli 24/192Hz. I odrazu poszła muza. 

A nie zastanawia Ciebie skąd tyle pozytywnych opinii o tym urządzeniu? Na filmach promocyjnych sklepów same superlatywy. Warto badanie pogłębić o drugi egzemplarz.

27 minut temu, rafal735r napisał:

Też porownywalem wiele urządzeń jako transport i wyrobiłem sobie zdanie że jeden ch... Ale widać i to można sp***dolić za przeproszeniem, bo jak to inaczej nazwać gdzie różnica w dźwięku występuje w najmniej oczekiwanym miejscu??  Trzy dni wiszenia nad EQ a ja zrobiłem prawie to samo co miałem. Ale i tak staruch Onkyo lepiej se poradził z góra. Były mikro detale, szeroko grał. 

Robiłem tak samo i doszedłem do tych samych wniosków że każdy streamer podłączony jako transport i na tych samych ustawieniach to jeden ch.. - no może poza Luminem U1 Mini który coś tam zmieniał w brzmieniu ale było to na granicy percepcji. Tego Wiim Ultra chciałem przetestować u siebie ale po Twoim tekście zupełnie straciłem na to ochotę i zdecydowanie mój czas jest zbyt dla mnie cenny by go zmarnować na takie "arcydzieło". Wielkie dzięki za zaoszczędzenie czasu 😁🤘🥃

"Piniondze to nie fszysko, ale fszysko bez piniendzy to h*j"

15 minut temu, Lech36 napisał:

A nie zastanawia Ciebie skąd tyle pozytywnych opinii o tym urządzeniu? Na filmach promocyjnych sklepów same superlatywy. Warto badanie pogłębić o drugi egzemplarz.

Powiem szczerze że obejrzałem parę filmów dopiero po zakupie tego urządzenia. I umówmy się. Nikt nawet go nie przetestowal. Opowiadał to co można wyczytać w danych technicznych. Ja tylko spojrzałem na tylna ścianę plus szczątkowe info ogólne i już wiedziałem co to potrafi. Przecież każdy kto się interesuje audio to ogarnie w 5 sekund. 

Napisze to jeszcze raz, powtarzam się. Pewnie te techniczne niedociągnięcia można ogarnąć jak ktoś się uprze. Ale nie daruje tego dźwięku po cyfrze. To jest dramat, dno, tragedia dla kogoś kto oczekuje NORMALNEGO transportu, na poziomie starego DVD. Więcej nie trzeba. 

7 minut temu, Ma_cieQ napisał:

Robiłem tak samo i doszedłem do tych samych wniosków że każdy streamer podłączony jako transport i na tych samych ustawieniach to jeden ch.. - no może poza Luminem U1 Mini który coś tam zmieniał w brzmieniu ale było to na granicy percepcji. Tego Wiim Ultra chciałem przetestować u siebie ale po Twoim tekście zupełnie straciłem na to ochotę i zdecydowanie mój czas jest zbyt dla mnie cenny by go zmarnować na takie "arcydzieło". Wielkie dzięki za zaoszczędzenie czasu 😁🤘🥃

Mógłbys to zrobić. Wrażenia po Coax czy Optyku nie do opisania. Jak byś chciał żeby Ci np Madonna śpiewała na wysokości kolan to spoko. Raz pomyślałem że Jackson siedzi mi pod szafka. 

Najlepsze było to że jak się bawiłem ta korekcja i wokal mi wrócił normalnie na wysokość twarzy to pomyślałem, ale to kurde gra, ale ja dałem rade!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ko

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez rafal735r

?👈

3 minuty temu, rafal735r napisał:

Ale nie daruje tego dźwięku po cyfrze.

Prosty streamer Hama DIT2010, którego kiedyś używałem, pomimo nieznanej elektroniki i po optyku i po coax. działała bez zastrzeżeń i to pomimo zmiany samplingu z 44,1 do 48kHz w jego procesorze DSP. A to urządzenie za 700zł dużo prostsze od tego Wiim-a. Pliki flac. i wav. grały bez zarzutu, ale uprzedzam że dotyczyło to tylko tego modelu DIT2010 i DIT2000, późniejsze modele już nie czytały tych formatów. Wiim przy tej Hamie to super hi-end, więc radzę jeszcze pokombinować, np. z drugim egzemplarzem. Nie chce mi się wierzyć że jest aż tak źle.

• Pokaż nowe odpowiedzi