Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

12 minut temu, ProjectPi napisał:

To bardzo dobrze.

A w jaki sposób?

Na 2 sposoby:

• ustawiając taką samą "głośność" na wyświetlaczu wzmacniacza czyli np. dokładnie (-10dB) w obu przypadkach.
  • grając i sterując Volume z pilota na tyle ile "fabryka dała" (ale uszy nie mają prawa boleć i muzyka ma być przyjema)

Różnice na obu sprzętach sa tak "duże" że to jaki poziom volume ustawisz nie ma większego znaczenia.  Słuchałem też na "pół gwizdka". Od razu po włączeniu z kolumn wydobywa się lepszy dźwięk przy niskiej głośności.

20 minut temu, ProjectPi napisał:

A, jedno jeszcze, masz już opanowane rozmaite ustawienia w Eversolo by być pewnym, kiedy jest ingerencja w dźwięk, a kiedy nie? Pytam, bo sam przyznales, że nie masz zbytnio doświadczeń ze streamerami.

Nie, nic jeszcze nie kręciłem, nie ustawiałem. Sprzęt po włączeniu się tylko zaktualizował i od razu wybrałem Tidal Connect.

Ale zaraz ,zaraz

Cos mi umknęło,  gdzie Raptor robił porownanie 1:1 w salonie jak ultra wymieniał na eversolo czy gdzie? 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

1 minutę temu, Wito76 napisał:

Czyli wchodząc do salonu mam powiedzieć "dzień dobry, poproszę dobrze pomierzony Dac"?

Myślę że to kupujący powinien powinien przeanalizować dane w sieci i w momencie realizacji transakcji zakupu wiedzieć które urządzenie się dobrze mierzy. Ja tak robię. Ostatnio nie zaakceptowałem dwóch przedwzmacniaczy bo się gorzej mierzyły od mojego starego DIY, nawet ich nie podłączałem do systemu, zaliczyły tylko stanowisko pomiarowe a pomiar też miał bardzo ograniczony charakter, ale dla mnie wystarczający. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

4 minuty temu, Raptor99 napisał:

Na 2 sposoby:

• ustawiając taką samą "głośność" na wyświetlaczu wzmacniacza czyli np. dokładnie (-10dB) w obu przypadkach.
  • grając i sterując Volume z pilota na tyle ile "fabryka dała" (ale uszy nie mają prawa boleć i muzyka ma być przyjema)

To znaczy, że porównie jest o "kant d...".

WIIM ma 2 Vrms, a Ever 2,6Vrms na wyjściu analogowym RCA. Dałeś fory dla Evera i to sporo. Przy tej samej nastawie tłumika Volume wzmacniacza Ever zawsze zagra lepiej 😉 

Edytowane przez MariuszZ.
2 minuty temu, Raptor99 napisał:

ustawiając taką samą "głośność" na wyświetlaczu wzmacniacza czyli np. dokładnie (-10dB) w obu przypadkach.

No to nie za bardzo wiesz na czy polega wyrównanie głośności. Ten poziom na wyświetlaczu niekoniecznie musi mieć ten sam wymiar napięciowy na wyjściu urządzenia.

3 minuty temu, MariuszZ. napisał:

Przy tej samej nastawie tłumika Volume wzmacniacza Ever zawsze zagra lepiej

Czyli głośniej 😉

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

1 minutę temu, MariuszZ. napisał:

WIIM ma 2 Vrms, a Ever 2,6Vrms na wyjściu analogowym RCA. Dałeś fory dla Evera i to sporo. Przy tej samej nastawie tłumika Volume wzmacniacza Ever zawsze zagra lepiej 😉 

ale napisałem również że słuchałem na max. głośnościach "ile fabryka dała" (zakładając przyjemny odbiór dla ucha). Również na średnich poziomach, oraz przy niskiej głośności. Różnice sa słyszalne niezależnie od głośności, ale już nie wnikam czy są dokładnie tak samo duże czy nie.

Dziś nagrałem ostatni filmik na porzegnanie WIIM ULTRA i pojechałem do sklepu wymienić na ES A6 i przedstawić jaki jest problem.

@Raptor99

To gdzie wreszcie robiłeś te porównania bo czytam i wnioskuję że ewentualnie w sklepie.

Co nie zmienia faktu że ES powinien grać lepiej .

Teraz, dedal75 napisał:

To gdzie wreszcie robiłeś te porównania bo czytam i wnioskuję że ewentualnie w sklepie.

Co nie zmienia faktu że ES powinien grać lepiej .

Przez tydzień słuchałem WIIM Ultra i wczoraj tzn. w sobotę przed południem skończyłem ostatni odsłuch. Spakowałem go i wróciłem po 2h. Odczekałem z godzinę aby doszedł temperaturowo i od razu odpaliłem. Różnice były słyszalne od razu niezależnie od poziomu głośności.

18 minut temu, dedal75 napisał:

Ale zaraz ,zaraz

Cos mi umknęło,  gdzie Raptor robił porownanie 1:1 w salonie jak ultra wymieniał na eversolo czy gdzie? 

Myślę że jak różnica jest spora to bez problemu do wychwycenia bez bezpośredniego porównania. Druga rzecz że ma pkt odniesienia do Denona. 

?👈

@Raptor99 Słuchaj, nie chce być okrutny i nie będę, ale to tak nie działa. Tzn. są tacy, co uwazaja, że i tak można porównywać, choćby i po miesiącu, ale nie mają racji.

Przede wszystkim nie masz możliwości konfrontacji powrotnej.

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

12 minut temu, Raptor99 napisał:

ale napisałem również że słuchałem na max. głośnościach "ile fabryka dała" (zakładając przyjemny odbiór dla ucha). Również na średnich poziomach, oraz przy niskiej głośności. Różnice sa słyszalne niezależnie od głośności, ale już nie wnikam czy są dokładnie tak samo duże czy nie.

Zaraz się okaże że głuchy jesteś. Standardowe działanie na forum. 

1 minutę temu, ProjectPi napisał:

Słuchaj, nie chce być okrutny i nie będę, ale to tak nie działa. Tzn. są tacy, co uwazaja, że i tak można porównywać, choćby i po miesiącu, ale nie mają racji.

Przede wszystkim nie masz możliwości konfrontacji powrotnej.

Za dużo sprzętu przewaliłem żeby przejmować się twoim zdaniem 🙂

?👈

11 minut temu, Raptor99 napisał:

Różnice były słyszalne od razu niezależnie od poziomu głośności.

To wbrew psychoakustyce. Głośniej z reguły słychać lepiej, z większą ilością detali, krzywe FM się wyrównują zatem wrażenia w odbiorze basu i wysokich tonów się poprawiają, lepiej jest kreowana przestrzeń muzycznych obrazów. 

Cały szkopuł w tym by przy porównaniach tych dwóch urządzeń obniżyć poziom głośności Eversolo o 0,6V rms. W praktyce może to być kilka dBSPL. Bez tego zabiegu porównanie nie uwzględnia zmieniających się wraz z głośnością krzywych FM oraz zakresu dynamicznego. Ciszej grające urządzenie ma mniejszy DR.

Przegapiłeś ten zabieg ufając jedynie wrażeniom słuchowym, a te oczywiście wskazały zwycięzcę porównania, tylko że na sterydach 😉

Edytowane przez MariuszZ.
12 minut temu, Raptor99 napisał:

Różnice sa słyszalne niezależnie od głośności, ale już nie wnikam czy są dokładnie tak samo duże czy nie.

No to dalej nie wiesz czy słyszałeś różnicę jakości czy tylko różnicę głośności, naprawdę poważne podejście do porównania, takie bezstresowe 😉.

6 minut temu, rafal735r napisał:

Myślę że jak różnica jest spora to bez problemu do wychwycenia bez bezpośredniego porównania. Druga rzecz że ma pkt odniesienia do Denona. 

odpaliłem kawałki które słuchałem w ostatnim czasie i jestem z nimi troche obyty (ponad 30 mam w ulubionych). Myślałem że różnice będą mniejsze pomiędzy sprzętem. Nie było najmniejszego powodu aby porównywać 1:1 ponieważ różnice są ewidentne. Nie chce już więcej czasu poświęcać na dokładne testy, bo już trochę poświęciłem na WIIMa, myślałem że się przekonam do niego w porównaniu do Denona 3910. 

3 minuty temu, Lech36 napisał:

No to dalej nie wiesz czy słyszałeś różnicę jakości czy tylko różnicę głośności, naprawdę poważne podejście do porównania, takie bezstresowe 😉.

Różnice w jakości są ewidentne niezależnie od poziomu głośności. Nie robiłem testów labolatoryjnych. Oczywiście różnice w głośności pomiędzy sprzętem były i wiem kiedy jest głośniej a kiedy co się zmienia

Edytowane przez Raptor99

Krótko, Wiim musi wygrać. Nie zauważyłeś jeszcze tego? Wiesz co słyszałeś i chyba nikomu nie uda się przekonać Cię do powrotu do Wiima, tak sądzę.

2 minuty temu, Raptor99 napisał:

odpaliłem kawałki które słuchałem w ostatnim czasie i jestem z nimi troche obyty (ponad 30 mam w ulubionych). Myślałem że różnice będą mniejsze pomiędzy sprzętem. Nie było najmniejszego powodu aby porównywać 1:1 ponieważ różnice są ewidentne. Nie chce już więcej czasu poświęcać na dokładne testy, bo już trochę poświęciłem na WIIMa, myślałem że się przekonam do niego w porównaniu do Denona 3910. 

Jak znasz brzmienie swojego systemu to wychwycisz odrazu różnice. To jest normalne. Ja obecny swój set mam chyba w niezmienionej formie od chyba 5lat. Np w przypadku transportu gdzie różnice są żadne lub znikome takie porównanie 1:1 jest nawet wskazane. Ale w przypadku DAC czy to wzmacniacza różnice są tak duże że nie trzeba wisieć nad dwoma urządzeniami przy świecy. 

?👈

8 minut temu, Wito76 napisał:

Krótko, Wiim musi wygrać. Nie zauważyłeś jeszcze tego? Wiesz co słyszałeś i chyba nikomu nie uda się przekonać Cię do powrotu do Wiima, tak sądzę.

Dzieki. 

Mam możliwość zwrotu ES A6 ME ale tego na pewno nie zrobię (chociaż mozliwe że wystarczyłby mi zwykły A6).

Zwróciłem tylko WIIMa (który uważam że jest b. dobry do wielu systemów i warty tyle ile w cenniku).

Różnice między sprzetem były na tyle duże że nie ma potrzeby robienia porównania jeden po drugim chociaż słuchałem ES już po kilku godzinach od zakonczenia sluchania WIIMa bo zakladałem że będą mniejsze.

Wczoraj wypisalem w kilku punktach jakie są różnice słyszalne od razu przy moim sprzecie.

Najlepiej sobie wypożyczyć oba i porównać w tych samych warunkach.

14 minut temu, Wito76 napisał:

Mam w dupie kto wygra , weryfikuje fakty . Coś mi się nie sklejało , na pyt. czy poziomy wyrownane byly,padła odpowiedz że tak

Teraz czytam że nie bylo porownania 1:1 .

Eversolo to taki sam grajek jak wiim i wisi mi co gra lepiej i kto w tym porównaniu wygra .

Spuść powietrze Marek, bo się zaraz "odpalisz jak dziecko" 🙂

Śmiesznie to wszystko wygląda, gość kupil sprzęt, który mu lepiej zagrał to teraz będziecie go sprowadzać do parteru że tak nie jest? 

?👈

Czy ja napisalem coś o tym co gra albo powinno grać lepiej ? 

Śmieszny to jest ten temat ogólnie🤷‍♀️ i sobie chyba już wyjaśniliśmy kto jest kto więc daruj sobie te wrzutki.

Edytowane przez dedal75

Chodzi o to że porównanie w tym przypadku 1:1 nie jest kompletnie potrzebne jak ktoś zna brzmienie swojego systemu i podważanie tego co słyszy właściciel jest nie na miejscu. Źródło, jak i np wzmacniacz wprowadzają takie zmiany że nie trzeba tego porównywać ze "świecą". Jak wzmacniacz zmieniasz to kupujesz jakiś specjalny switch i przełączasz się między nimi żeby wychwycić różnice? Żeby przypadkiem nie wybrać "głośniejszego"? No chyba nie. 

?👈

1. to po co pytałeś o wyrównanie poziomów ?

2.gdzie podważyłem zdanie autora jeśli chodzi o brzmienie eversolo albo wiim?

3. Czy poruszalismy tu temat wzmacniaczy?

Ja też mam w dupie kto wygra, nie planuje zakupu streamera, chodzi tylko o uczciwość. Bo jak komuś Wiim nie gra to zaraz wpada ten wiadomo kto i ośmiesza, deprecjonuje rozczarowanego. Rafał miał niby przyjmować korzyści od konkurencji Wiima, Raptor99 źle porównał głośności i tego typu chwyty.

Fakty mi się nie składały, dlatego pytam. Poza sprzętowe i brzmieniowe .

Nosz ku..wa. następny.  Wito chyba mnie z kimś pomyliłeś 

Edytowane przez dedal75

4 minuty temu, dedal75 napisał:

1. to po co pytałeś o wyrównanie poziomów ?

2.gdzie podważyłem zdanie autora jeśli chodzi o brzmienie eversolo albo wiim?

3. Czy poruszalismy tu temat wzmacniaczy?

Milej niedzieli. 

?👈

4 minuty temu, Wito76 napisał:

Ja też mam w dupie kto wygra, nie planuje zakupu streamera, chodzi tylko o uczciwość. Bo jak komuś Wiim nie gra to zaraz wpada ten wiadomo kto i ośmiesza, deprecjonuje rozczarowanego. Rafał miał niby przyjmować korzyści od konkurencji Wiima, Raptor99 źle porównał głośności i tego typu chwyty.

Chłop opisał co mu tam zagrało lepiej to trzeba go do parteru sprowadzić 😳

Słabo się to czyta, dlatego ja też od dawna coraz mniej zamieszczam jakikolwiek swoich przemyślen. Szkoda potem przepychać się z innymi żeby się dowiedzieć że najlepiej to zmienić cały sprzęt, bo wszystko źle. A tak poza tym to głupi jesteś i nic nie umiesz i nie wiesz. 😃

2 minuty temu, dedal75 napisał:

Na zdrowie.

Pewnie. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

?👈

1 godzinę temu, Wito76 napisał:

A że niby Fordem jeździ czy jak?

Jakbyś poczytał na ASR opis kariery zawodowej Amira to byś wiedział że to zamożny człowiek i żaden marketing mu do życia nie jest potrzebny a czym jeździ to chyba jego sprawa a nie Kolegi. 

Dzięki za informację i sugestię, dzisiejsze niedzielne popołudnie wraz z rodziną spędzimy nad biografią Amira.
A tak z innej beczki, czy odwrotnością do "ja słyszę" będzie "ja nie słyszę"?
W sumie pasowałoby idealnie. Dobra, nieważne, nie odpisuj na to.

• Pokaż nowe odpowiedzi