Skocz do zawartości
IGNORED

Dlaczego (nie) kupować Wiim Ultra...

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 5.01.2025 o 21:49, Wito76 napisał:

Odpocznij z tydzień, może dwa od forum i wracaj. I pamiętaj, nie klikaj w żadne linki, nawet dzieci to wiedzą !!!! 🙂

Każdy wymaga odpoczynku od forum. Ja robię to regularnie. Ci co piszą codziennie to potem faktycznie pewne problemy 😉

7 godzin temu, ProjectPi napisał:

Weryfikacja żoną się nie liczy.

Znaczy się, nie zweryfikowałes, stąd pozwolę sobie nazywać to wrażeniem.

A ty jak zwykle - jak coś nie jest zgodne z twoją opinią, to znaczy że to brednie.

Gość

(Konto usunięte)
31 minut temu, Piotr Sonido napisał:

Każdy wymaga odpoczynku od forum. Ja robię to regularnie. Ci co piszą codziennie to potem faktycznie pewne problemy 😉

Nie mam poważnych problemów. Robię właśnie przerwę tylko taką na stałe 🙂 

Za dużo czasu spędzam na tym forum, często na niepotrzebnych dyskusjach więc się po prostu odcinam. Swoją drogą bardzo ciężko usunąć tutaj konto, do tej pory administracja mnie ignoruje chociaż pisałem i bezpośrednio i do moderacji.

15 minut temu, Allmr napisał:

A ty jak zwykle - jak coś nie jest zgodne z twoją opinią, to znaczy że to brednie.

Szczególnie że swoje własne doświadczenia również nazywam wrażeniami.

Jak już chcesz pohejtowsc, to rob to chociaż uczciwie.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Nazywaj je jak chcesz. Ale nie musisz krytykować i negować wszystkiego co nie jest zgodne z twoimi wrażeniami.

Wracając do tematu - kilka stron wcześniej pisałem, że też używam usb do zewnętrznego daca i zdecydowanie (u mnie) wygrywa to połączenie.

9 godzin temu, ProjectPi napisał:

Weryfikacja żoną się nie liczy.

Znaczy się, nie zweryfikowałes, stąd pozwolę sobie nazywać to wrażeniem.

Żoną nie weryfikowałem 🤣 Żona - i to młoda, mądra i bardzo ładna (nie żebym się chwalił 😉 ), która dzieli ze mną liczne inne hobby, w tym przede wszystkim sportowe, ale akurat nie audio, usłyszała to, co usłyszała, zupełnie nie proszona 🤣

Oczywiście Twoja wypowiedź mieści się w granicach wolności słowa i opinii, tym niemniej różnica w dźwięku u mnie jest wyraźna. Niezależnie od tego, czy w to wierzysz, czy nie. 

Nie twierdzę, że w każdym wypadku musi być tak samo, ani tym bardziej, nie sugeruję byś był np. głuchy, bo u Ciebie różnicy nie ma. Znaczenie może mieć np. jakość torów USB i coax w poszczególnych DAC-ach, ale także mogą mieć pozostałe elementy systemu. 

Kazdy może sprawdzić u siebie praktycznie za darmo. Podłączyć kablem u USB, który ma albo kupić taki kabel na odległość i zwrócić, jak nie będzie różnicy albo jej nie będzie słyszał, co na jedno wychodzi. 

3 minuty temu, Assassin napisał:

usłyszała to, co usłyszała, zupełnie nie proszona

Pewnie z kuchni?

2 godziny temu, Tomek_waw napisał:

Swoją drogą bardzo ciężko usunąć tutaj konto, do tej pory administracja mnie ignoruje chociaż pisałem i bezpośrednio i do moderacji.

Bo usuwają, a później łeb wraca na nowym. 💩

Edytowane przez J4Z

.

2 godziny temu, Allmr napisał:

Nazywaj je jak chcesz.

Dziękuję za pozwolenie.

2 godziny temu, Allmr napisał:

Ale nie musisz krytykować i negować wszystkiego co nie jest zgodne z twoimi wrażeniami.

Nie muszę krytykować, ale mogę, i będę to robić gdy uznam, że jest ku temu powód. Takie moje prawo.

12 godzin temu, noquarter napisał:

Fajne spostrzeżenia. 👍a mógłbyś opisać porównanie z wyjściem line out z Wiima . ?Co najbardziej uległa poprawie .

Dźwięk (i to już po coax albo optyku) jest o wiele lepszy w każdym aspekcie. Ilość szczegółów, wypelnienie, scena, timing, mikro i makrodynamika.

To zupełnie inne granie, chcic zastrzegam, że Ultra po linie out słuchałem bardzo krotko - praktycznie tylko po to, by sprawdzić, czy to wyjście prawidłowo działa. 

42 minuty temu, Assassin napisał:

Oczywiście Twoja wypowiedź mieści się w granicach wolności słowa i opinii, tym niemniej różnica w dźwięku u mnie jest wyraźna. Niezależnie od tego, czy w to wierzysz, czy nie. 

Wystarczająco często spotykałem się z sytuacją, że różnicy, niby wyraźnej przy pierwszym odsłuchu, tak naprawdę nie było. Stąd wrażenia bez weryfikacji pozostają dla mnie jedynie wrażeniami. Dla was stwierdzenie, że ktoś słyszy, może mieć istotną wagę, dla mnie pozostaje stwierdzeniem, że ktoś słyszy.

41 minut temu, J4Z napisał:

Pewnie z kuchni?

Skąd ten pomysł?! 

Własne doświadczenie z tym, gdzie żona zazwyczaj rezyduje, czy tylko stereotyp? 

Gdybym pokazał Jej ten wpis, to zaczęła by Cię szukać, a mnie pozostawałoby prosić Cię o rozważenie zatrudnienia ochrony 😉🤣

2 minuty temu, Assassin napisał:

Skąd ten pomysł?!

Dowód anegdotyczny ma postać właśnie żony w kuchni, co też różnice słyszała.

Pokaż i przekaż, że zapraszam. Skąd? Przeważnie różnice są tak duże, że słyszą je żony nawet z kuchni. 

Edytowane przez J4Z
Przecinek

.

11 minut temu, Assassin napisał:

Dźwięk (i to już po coax albo optyku) jest o wiele lepszy w każdym aspekcie. Ilość szczegółów, wypelnienie, scena, timing, mikro i makrodynamika.

To zupełnie inne granie, chcic zastrzegam, że Ultra po linie out słuchałem bardzo krotko - praktycznie tylko po to, by sprawdzić, czy to wyjście prawidłowo działa. 

Z wyrównaniem poziomów?

43 minuty temu, Assassin napisał:

Skąd ten pomysł?! 

Bo na tym forum żona jest albo ostateczną instancją do której odwołanie ma być argumentem nie do obalenia, albo garkotłukiem traktowanym z pobłażliwością i lekceważeniem. W obu przypadkach bardzo często rezyduje w kuchni 🤣. Taki mamy klimat.

Żeby nie było - moja również ma swoje zdanie, głównie odnośnie repertuaru (co tu za smęty puszczasz), ale zauważa też zmiany brzmienia (kupiłeś coś nowego? bo gra jakoś inaczej...). Nie ocenia, tylko dostrzega zmianę. Robi to z poziomu kanapy w salonie, wieczorem, z książką. Z kuchni się nie zdarzyło.

Porównuję Wiim Ultra vs Raspberry pi 4, zasilacz liniowy, picoreplayer, Arcam rDac (kabel zasilający zmieniony na srebro).
Wpięte równolegle pod nad356.
Wnioski: gra to praktycznie tak samo. Lecz raspberry gra trochę lepiej, słychać jakby mial więcej mocy niz Wiim. Po przełączaniu źródła raspberry gra troszkę głośniej, przez co ten dźwięk wydaję się bardziej "żywy".
W jednym i drugim EQ wyłączony. Tidal.

Wiim jest bardziej funkcjonalny ale w picoreplayer też mam to samo: tidal, Qobuz.

42 minuty temu, spokojnie napisał:

Bo na tym forum żona jest albo ostateczną instancją do której odwołanie ma być argumentem nie do obalenia, albo garkotłukiem traktowanym z pobłażliwością i lekceważeniem. W obu przypadkach bardzo często rezyduje w kuchni 🤣. Taki mamy klimat.

🤣 Jakże smutny obraz przeciętnego, forumowego audiofila to buduje ...

7 godzin temu, Tomek_waw napisał:

Nie mam poważnych problemów. Robię właśnie przerwę tylko taką na stałe 🙂 

Za dużo czasu spędzam na tym forum, często na niepotrzebnych dyskusjach więc się po prostu odcinam. Swoją drogą bardzo ciężko usunąć tutaj konto, do tej pory administracja mnie ignoruje chociaż pisałem i bezpośrednio i do moderacji.

No niestety od pewnego czasu idzie się na ilość na tego typu portalach a nie na jakość. Ale trochę to rozumiem No bo to jest ich biznes. 

8 godzin temu, Łukasz_72159 napisał:

Lecz raspberry gra trochę lepiej, słychać jakby mial więcej mocy niz Wiim.

To teraz spodziewaj się pytań o wyrównanie poziomów i komentarzy, że to tylko wrażenia. Za to co napisałeś spotka Cię w najbliższym czasie spora dawka hejtu.

Edytowane przez Wito76
8 godzin temu, Łukasz_72159 napisał:

Porównuję Wiim Ultra vs Raspberry pi 4, zasilacz liniowy, picoreplayer, Arcam rDac (kabel zasilający zmieniony na srebro).
Wpięte równolegle pod nad356.
Wnioski: gra to praktycznie tak samo. Lecz raspberry gra trochę lepiej, słychać jakby mial więcej mocy niz Wiim. Po przełączaniu źródła raspberry gra troszkę głośniej, przez co ten dźwięk wydaję się bardziej "żywy".
W jednym i drugim EQ wyłączony. Tidal.

Wiim jest bardziej funkcjonalny ale w picoreplayer też mam to samo: tidal, Qobuz.

Coś tu logika szwankuje. Praktycznie tak samo lecz jedno lepiej? Bardziej funkcjonalny ale też to samo?

Jak niezawodny i czujny kolega @Wito76 zauważył, głośniej podlega korekcie poziomów, coby test uczynić wiarygodniejszym.

Coś tu logika szwankuje. Praktycznie tak samo lecz jedno lepiej? Bardziej funkcjonalny ale też to samo?
Jak niezawodny i czujny kolega [mention=83469]Wito76[/mention] zauważył, głośniej podlega korekcie poziomów, coby test uczynić wiarygodniejszym.

Dla mnie gra tak samo:) napisałem tylko moje wrażenia. Czytam to forum i wiem, że w każdym temacie coś komuś nie pasuje. Lepiej już nie będzie. Jest to mój ostatni post na ten temat:) Dobra, może to być korekcja poziomów czy więcej bądź mniej wosku w uszach:) Jedno i drugie źródło ustawione na 100 % mocy wyjściowej. Podczas przełączania źródeł malina gra "trochę" mocniej, głośniej. Tyle w temacie.

Takie było założenie forum ale w praktyce to różnie działa. Często ktoś się dzieli wrażeniami i jest obsmarowywany hejtem i G.

Więc akurat polonizował bym z tą dawką wymiany wrażeń 

Tak to jest, jak forum opanowali głusi, często ze sprzętem z paździerza, dla których wszystko gra tak samo.

Może "nowi" użytkownicy powinni napisać jakiego nicka używali wcześniej, albo z jakiego innego konta piszą. Dałoby to reszcie pogląd na to z kim dyskutują.

Z tym sprzętem z paździerza to bym nie przesadzał,  ale fakt że nawet posiadanie najlepszego sprzętu nie oznacza,  że ktoś dobre wnioski wyciąga , albo w ogóle ma sluch 🤷‍♂️

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

7 godzin temu, Allmr napisał:

Tak to jest, jak forum opanowali głusi, często ze sprzętem z paździerza, dla których wszystko gra tak samo.

Może "nowi" użytkownicy powinni napisać jakiego nicka używali wcześniej, albo z jakiego innego konta piszą. Dałoby to reszcie pogląd na to z kim dyskutują.

Oszukiwać też nie ma co. Fora się zwiną i tyle. Pójdą na elektrodę gdzie będą analizować tabelki.

Z ciekawości bo widziałem kilka pozytywnych opinii w sieci podłączyłem do Wiima jako przetwornik kablem coaxialnym pożyczony Fiio K11 R2R i jestem bardzo miło zaskoczony. W trybie NOS ( non over sampling ) gra to wg mnie zdecydowanie lepiej . Brak ostrości wokali , zdecydowanie przyjemniejsza  analogowa barwa , bardziej wypełnione brzmienie ciekawszy i trochę mocniejszy bas .  Ciekawe jakby zagrało coś droższego na R2R jak np Denafrips Ares II. Moim zdaniem to dobry kierunek 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez noquarter
10 minut temu, noquarter napisał:

Ciekawe jakby zagrało coś droższego na R2R jak np Denafrips Ares II. Moim zdaniem to dobry kierunek 

Pewnie że dobry. To nie Wiimowe Sabre.

• Pokaż nowe odpowiedzi